Den tekstuelle metafunksjonen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Fakta med og uten fiksjon. Om å lese sakprosa på ungdomstrinnet
Advertisements

Vurdering Iselin Høyvik Hva skal vi lære? • Hva vurdering er • Ulike former for vurdering og konsekvenser av/for disse • Kunne diskutere/trekke.
Bokanmeldelser..
Tolkning og analyse Sigrun Eckhoff rev jan 2009.
Tenn lys. Et lys skal brenne for denne lille jord
Fra læreplanen i norsk:
med fokus på elevtekster
Hva er en artikkel?.
EQS prosessteikning Rettleiing for deg som skal bruke prosesskart-editor i EQS.
EQS inngangsportal Rettleiing for deg som skal utarbeide revidere EQS inngangsportal.
Korleis lage Kompetanse- og opplæringsportal Opprette og legge innhald i opplæringsportal.
Trinn 6 Skape et klasserom der en diskuterer tekst og skriving.
Litterære virkemidler
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Introduksjon I tillegg til autentisering, bør/skal også ein sikker kanal tilby garanti for meldings- integritet og konfidensialitet.
A1A, : Grammatikk: Litt mer om feltanalyse til A1A
Konferanse om kunnskapsløftet 23. og 24. mars 2006 Grunnlaget for verksemda i skulen ligg i læreplanen. Følgeleg vert det viktig å ha kompetanse på dette.
Av Kari, May Linn, Silje og Hanne
Nynorsk fagskriving Orden i teksta.
Velkommen til ei interaktiv forteljing, ei forteljing der du sjølv er med på å avgjere kva som skal skje. Ved å klikke på dei ulike svaralternativa som.
Frå eitt medium til eit anna
1 H AR ME GLØYMT KULTUREN ? Magnhild Meltveit Kleppa, 29. april 2015.
VELKOMMEN TIL LONE SKULE. SKULESTART INFORMASJON OM SKULEN GODE RÅD TIL FORELDRE FØR SKULESTART.
Eksempeltekst høst 2014 Når du skal svare på oppgaven:
Tema Vg1, kap 4.
Sammenheng i tekst Trinnforelesning A
Norunn Askeland, Høgskolen i Vestfold Lennart Hellspong og Per Ledin: Vägar genom texten Handbok i brukstextanalys.
Kunnskapsløftet og kroppsøvingsfaget v/ Reidun Nerhus Fretland Konferanse i Loen mars 2006.
Kapittel 9 Polymorfi. 9.1 Sein binding Ofte er det perfekt match mellom typen til ein variabel og objektet han refererer til ChessPiece bishop;... bishop.
1 Timeplan 1. Metafor 2. Metafor 3. Groruddalen – en reiseskildring og reiseskildringa som sjanger 4. Modellesar 5. Strukturerande metaforar i Groruddalen.
Norsk 3, 14.november 2007 v/MEM Språket som meningsutveksling (Kap.6 i Språket som mening)
Tekstlingvistikk Astrid Granly
Nærmiljø og samfunn Ein barnehagekvardag med mangfald Med vekt på det fleirkulturelle i barnehagen og vindauge mot verda Kultur på tvers UBUNTU- ”min identitet.
Kapittel 12 Samlingar Samlingar og datastrukturar Ei samling (collection) blir brukt til å oppbevare og handtere andre objekt ArrayList – klassen.
Språket i kommunane Innleiing ved Nils Ulvund og Jan Magne Dahle.
+ litt om Roman Jakobson
Situasjonskonteksten
Tekstlingvistikk – Samanhang i tekst
Sammensatte tekster PPU
LMS i en læringskontekst Svein Ove Lysne Høgskolen Stord/Haugesund
Tekst- og sjangerteori Astrid Granly
Om grammatikkens stilling
Språket som budskap,
Sammensatte tekster ALU
Loen 23. og 24. mars Anne K F Midtbø Barnehagen som læringsarena Utfordringar i ny rammeplan for barnehagen sett frå kommune- administrasjon Anne.
Tekstlingvistikk Astrid Granly
Sjangerlære Husk A-bok, 8. klasse og B-bok 10. klasse.
Leksjon 03 IKT i tilrettelegging av pedagogisk materiale 3.
Språk og språkpolitikk i Norden
Hvem er jeg? 1.
Kap 4 og 5 i Eva Maagerø: Språket som mening
1 Kvalitet i opplæringa – om tilpassa opplæring (KIO) Høgskulen i Volda.
Digital kompetanse Presentasjon basert på essayet ”Den sjette kompetansen” Jostein Tvedte.
Reinsing av vatn på Leikanger. Om oss. Me er fire elevar i 10a på Leikanger Ungdomsskule. Gruppa består av Halvard, Amalie, Hans Christer og Astrid. Me.
Munnleg og skriftleg.
Naaman Ein dag sa jenta til matmor si: «Om berre husbonden kunne koma til profeten i Samaria, skulle nok han fri han frå hudsjukdomen.» 2.Kongebok.
Ove Eide VEGAR INN I FILM. Forteljingar: ei grunnleggande kommunikasjonsform - munnleg - skriftleg - film - tv -
Nynorskkurs - Substantiv.
Soria Moria Slott Et norsk folkeeventyr. Halvor.
| Munnleg kommunikasjon. Kompetansemål lytte til og vere open for argumentasjonen til andre og bruke relevante og saklege argument i diskusjonar bruke.
Argumenterende tekster
Kapittel 2 Tekstane rundt oss Birgid Allig/Stone/Getty Images.
Bokmelding. Som ein artikkel Typisk i aviser, nettet, m.m. Hugs på to ting: Skrive om boka Vurdere boka.
A1a: Sammenheng i tekst Hva en tekstlingvistikk? Den delen av grammatikken som sier oss noe om hvordan tekster henger sammen og gir mening.
| Å argumentere å skrive argumenterande tekst. Å komme i gang Bestem tema Finn informasjon om saka. Sjå ein film, leit på Internett, les i aviser, fagbøker.
Retorikk og skriving. Omgrepskart litteratur skjønnlitteratur epikklyrikkdrama sakprosa.
1 Tekstlingvistikk 2 ALU Fremstillingsform Pedagogiske tekster kan benytte seg av tre hovedmåter å framstille kunnskap på: Informative,
Grammatikk.
Retorikk og skriving.
Hvordan vi skriver – sjanger Fokus på kapittel 3.2
Utskrift av presentasjonen:

Den tekstuelle metafunksjonen Kapittel 7 i Eva Maagerø: Språket som mening

Kva er problemet/-a i desse tekstane:

Frå avisa Klassekampen (18.12.08) Myndighetene har fått drahjelp fra Vesten ved å plassere De Tamilske Tigrene (LTTE) på USAs og EUs terrorlister. I forrige uke møttes 15 EU-land og Sveits, USA, Canada, Australia, New Zealand, Sri Lanka og Interpol i regi av Europol. Det utløste et enormt flyktningproblem og sivil nød i området som igjen ble lukket av myndighetene. Ifølge BBC er kampene noen av de hardeste siden LTTE-lederen Velupillai Prabhakaran startet den væpnede kampen for alvor i 1983. (s 15, Peter M. Johansen)

Elevtekst Krig er farlig grig ødleger jora vår krig dreper menesker de bruker atonvåpen også enkelte menesker har ikke mat i det hele tatt å har ikke nå hus å bo i heler i ulandene har de ikke vann heler (Tom, tredje klasse, frå Moslet og Bjørkeng (red) (2004): Norskdidaktikk – tekstnær og elevnær undervisning. Oslo: Universitetsforlaget, s 305)

Den tekstuelle metafunksjonen Samanheng mellom og i setningar Halliday: ”language as message” Maagerø: språket som bodskap/språket som handling Den tekstuelle metafunksjonen vert realisert gjennom temamønster i teksten og samanbindingselement

Kva kan me få ut av perspektivet ”den tekstuelle funksjonen” i konkret tekstarbeid?

Mellompersonleg Setninga som utveksling Tekstuell Kontekst Felt Kva handlar teksten/talen om? Kva aktivitet er teksten/talen knytt til? Relasjon Korleis er forholdet mellom dei som deltek i kommunikasjonen? Mediering Korleis vert kommunikasjonen formidla? Td munnleg eller skriftleg? Ideasjonell Setninga som representasjon Mellompersonleg Setninga som utveksling Tekstuell Samanbindings- og struktureringsressursar i og mellom setningar Språklege metafunksjonar

Realiseringsmåtar for tekstuell meining Temamønster i teksten Samanbindingsmekanismar

Tema Tema er utgangspunkt for bodskapen og det setninga handlar om Tema står fyrst i setninga Tema vert kombinert med resten av setninga slik at heilskapen framstår som ein (meiningsfull) bodskap/melding Døme: ”Det gløymde eg å seia: Bror min kjem til helga.”

Tema (framhald) I starten av tekstar kan temaet vera det nye som vert introdusert, men oftast elles er tema informasjon som er kjend, anten frå kontekst eller frå tidlegare i teksten. Kjend frå kontekst/sagt ved middagsbordet: ”Bror min kjem til helga” Kjend frå teksten: ”Eg hugsar deg frå tidlegare tider. Du brukte å stå ute i snøen om natta med katten din i armane.” (frå Ragnar Hovland (1989): Sjølvmord i Skilpaddekafeen)

Tema (framhald) Både nominalgrupper, adverbialgrupper, preposisjonsfrasar kan vera tema Døme: ”hva er SAKPROSA fører leseren inn i en rik tekstverden som rommer både rutetabeller, e-post, essays, historieverk og lærebøker. Med engasjement og innsikt diskuterer forfatteren…” (Johan L. Tønnesson (2008): Hva er sakprosa. Oslo: Universitetsforlaget)

Tema - rema Rema = resten av setninga Ikkje eintydig kvar skiljet tema/rema går Maagerø: kan seia at tema varer frå starten av setninga til og med det fyrste elementet som har ein funksjon i transitivitetssystemet i den ideasjonelle skildringa. Altså: deltakar, prosess eller omstende må vera ein del av temaet Enkelt: Tema er det som står før det finitte verbalet

To typar informasjonsutvikling 1 Johan L. Tønnesson (f. 1956) er professor i sakprosa ved Universitetet i Oslo og har lang formidlings- og undervisningserfaring. Han var i flere år redaktør for forskningsmagasinet Apollon og har blant annet utgitt Tekst som partitur, eller Historievitenskap som kommunikasjon (2004). 2 Sakprosa kan være dødsens alvor. For eksempel foregår mye av klimakampen i sakprosaens mange sjangere: den vitenskapelige artikkelen, debattinnlegget, stortingsproposisjonen, reiseskildringen, underskriftkampanjens manifest. Her forutsettes det at forfatteren mener alvor i sine påstander om verden. Slik også med krig.

Tre typar tema Ideasjonelt tema (emnetema) Mellompersonleg tema Realisert av prosess, deltakar eller omstende (nominalgrupper, adverbialgrupper eller preposisjonsfraser). Ei setning må alltid ha eit ideasjonelt tema, men det kan godt stå i kombinasjon med mellompersonleg og/eller tekstuelt tema. Mellompersonleg tema Realisert av vokativ, modusadjunkt (eks: kanskje), kommentaradjunkt (eks: ærlig talt), polariserte adjunkt (eks: nei, ja), det finitte elementet, det modale finitte elementet (eks: i spørjesetningar), finitt og predikat fusjonert Tekstuelt tema Realisert av framhaldsmarkørar (eks: ok), diskursadjunkt (eks: for det første), konjunksjonar (eks: og), subjunksjonar (eks: fordi)

Samanbinding Koherens: den underliggjande, semantiske samanhengen i teksten. Vi som lydarar/lesarar er med på å skapa koherens i teksten ved at vi alltid leitar etter samanheng når vi høyrer eller les. Kohesjon: språklege element som skaper eksplisitt samanheng i teksten: referansar, leksikalsk kohesjon og relasjonskoplingar

Samanbinding: Referanse Introduserer og fylgjer deltakarane i teksten, td. gjennom namn og pronomen Innanfor teksten: endofori: anafori/katafori Innanfor kulturkonteksten: homofori Innanfor situasjonskonteksten: eksofori

Samanbinding: Leksikalsk kohesjon Samanheng mellom innhaldsord i ein tekst repetisjon: reise - reise synonymi: reise - safari antonymi: kort - lang hyponymi: reise (overomgrep): safari, storbyscramble, jorda rundt (underomgrep) meronymi: kroppen (heilskap) - huda (del) ekvivalens: Vaktmeisteren sette seg ned. Mannen var sliten no. namngjeving: Bror min heiter Magne. Magne kjem til helga. likskap: Greinene såg ut som sprikande fingrar.

Samanbinding: Relasjonskopling temporal (då, etterpå) kausal (fordi, difor) adversativ (men) additiv (og) alternativ (eller) Kan vera eksplisitt markert med konjunksjonar, subjunksjonar, adverb og liknande, men kan òg vera implisitt og gå fram av samanhengen.

Samanbinding: Samanhengen mellom koplingstype og tekst… … er uklår, og eit diskusjonsspørsmål, men: Forteljande tekstar er organisert etter tid, og brukar mykje temporale koplingar. Det same gjeld ulike typar instruksar. Argumenterande og utgreiande tekstar brukar ofte meir kausale, adversative og alternative koplingar.

Samanbinding: Kohesjonskjeder Ved hjelp av dei ulike samanhengsressursane kan vi finna kohesjonskjeder i tekstar. Dei fortel oss noko om kva teksten handlar om. Samverknaden mellom ulike kjeder fortel òg noko om teksten.

Annan litteratur på norsk om funksjonell lingvistikk Bjørn Vigeland (2004): Funksjonell grammatikk og tekstanalyse. Oslo: Unipub Berge, Coppock og Maagerø (red.) (1998): Å skape mening med språk: en samling artikler av M.A.K. Halliday, R. Hasan og J.R. Martin. Oslo: LNU/Cappelen

Eit samanliknande perspektiv på språkfunksjonar (Aristoteles:) topos/logos etos patos (Roman Jakobson:) referensiell, emotiv, konativ, fatisk, metaspråkleg, poetisk (Michael Halliday:) Ideasjonell mellompersonleg tekstuell (Jan Svennevig:) Referensiell ekspressiv, mellommenneskeleg