Liberale og konservative på 1800-tallet i Spania og Portugal

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
Advertisements

VESTEN.
Industrialisering og internasjonal handel (Del 2)
Mellomkrigstida!.
Mellomkrigstida Ideologiene sin tid?
Wien-kongressen og nye revolusjoner
Kapittel 6: Massepolitikk og nasjoner
Den Amerikanske Revolusjon.
Konflikter som preget verden
Oppdagelser, kolonier og slavehandel
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Norske Runer Språk i perioden
Befolkningsutviklingen i verden.
Marius Vøllestad Bø vgs.
IBER forelesning.
Befolkningsprognoser Nico Keilman Befolkning og velferd ECON 1730 Høst 2009.
Demografisk utvikling generelt
Kapittel 8: Det moderne Norge blir til
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
Bokpresentasjon Bergen
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Kapittel 19. Nasjonalisme
Sett inn riktig tid/form av verbene.
O PPGAVE 24 Side 144 – 145 Sett inn riktig tid av verbet. Om Henrik Ibsens forfatterskap.
Samarbeid med søramerikanske institusjoner: Erfaringer og utfordringer NOKUTs godkjenningsseminar 2007 Hanne-Gerd Nielsen UiO.
Den mangfoldige renessansen
Ungdomsbevegelsen til Kirkens Nødhjelp
Evaluering ”Studentene har talt, men hva har de sagt?”
Tordivelen flyr i skumringen
Sentrum-periferi i en historisk og teknologisk kontekst
De kollektive bevegelsenes historie Oppsummering av noen momenter 16. november.
Undersøkelsen 2009 Kommunikasjon. Innledning Kvantitativ undersøkelse av kommunikasjon Hensikt: ikke nødvendigvis å finne noe nytt, men å danne et bilde.
Hvorfor fikk vi 1. verdenskrig?
Undring Tro Viten.
Adam & Eva. Adam & Eva Av Espen, Benjamin og Martin E Kristendommen Av Espen, Benjamin og Martin E.
Kriger og revolusjoner
IBER forelesning. Den iberiske halvøy til 1492: periodisering Før-romersk tid (til ca. 200 f. Kr) Romertiden (ca. 200 f. Kr – ca. 400 e.
Framtidens geografier SGO 1001 Høst 2005 Per Gunnar Røe.
Sosial dialog Fagforeningenes rolle i det sivile samfunn.
Den iberiske halvøy til 1492: periodisering
Karsten Korbøl Universitetslektor i historiedidaktikk ILS, UiO
Viktige hendelser i humanismens historie
Nyere global historie Etter 1800.
Kappløpet om Afrika. Imperialisme har eksistert til alle tider og i alle verdsdelar. Imperialisme inneber at statar eller samfunn skaffar seg kontroll.
VIRKELIGHETSOPPFATNING: Den annen verdenskrig dreide seg om at fascismen, en totalitær variant av kapitalismen, prøvde å knuse kommunismen og ta over resten.
En befolkning er mengden mennesker, innen et avgrenset område. F.eks: De som bor i Norge, er Norges befolkning. De som bor i Afrika, er Afrikas befolkning.
Ordbank i høve demografi: Frå førre time: Demografi Naturleg tilvekst Fødselsoverskot Fødselsrate Dødsrate Samla folketal Fruktbar(fertil) alder Nytt:
 Hva vet dere om den industrielle revolusjon?  Begynte i Storbritannia på slutten av 1700 tallet.  Det var stor befolkningsvekst.  Jordbruket ble.
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Handelskapitalismens tid År 1500 Portugiserne oppdager Brasil Frankrike og Spania deler Napoli Go-Kashiwabara keiser i Japan Slaget ved Hemmingstedt.
Fra fortid til fremtid Hvordan forandre Norge seg fra et bondesamfunn til et moderne samfunn?
KOLONIENE BLIR SELVSTENDIGE IMPERIALISME: Hva? Typer? Hvor? Når? Hvem var imperial.?
Demografisk overgang:. - begrep som beskriver et mønster for befolkningsutvikling som er observert i de fleste land, og som gjenspeiler store samfunnsmessige.
SØR-AMERIKA verdensdel og kontinent. Språk i Sør-Amerika I de fleste landene i Sør-Amerika snakker de spansk. I Brasil snakker de portugisisk. I noen.
Tsarene Den nest siste tsar: Aleksander Undertrykking Jødeforfølgelse Drept i et attentat 1894.
Katolsk og ortodoks kristendom
NORGESHISTORIEN PÅ TALLET
Årsaker og sammenhenger
Velkommen til masteren i spansk, portugisisk og Latin-Amerika-studier!
Den industrielle revolusjonen
Underveis Geografi 10 Del 2
Islamske riker Daniel. Islamske riker Daniel Ottomanske riket (Fra 1299 til 1918) Det Ottemanske flagget--> Ottomanske riket (Fra 1299 til 1918) En.
Markedsøkonomiens utvikling
Hvorfor revolusjon i Russland?
Ingrid Neumann President
1.
Befolkningsutvikling
Utskrift av presentasjonen:

Liberale og konservative på 1800-tallet i Spania og Portugal Forelesning 6 Liberale og konservative på 1800-tallet i Spania og Portugal

Evaluering av pensum, terningkast N= 10 (ikke så verst i forhold til siste ganger, men vi har mye å gå på….) Følelse av at Spansk og Portugisisk historie ikke er relevant? Følelse av at 1800-tallet ikke relevant?

Evaluering av pensum, kommentarer Grei tekst, men det hender at ting er litt løst og forklart. Mye hopping gjør teksten litt uoversiktlig hvis man ikke er heldig med lesedagen... Grei lesning. En del ble tatt opp i Latin-Amerikas og Karibiens historie som pensum til en tidligere forelesning. Litt kjedelig med repetisjon, men på den annen side skader det sikkert ikke heller... jamen bra med en ekstra ferieuke å lese på...

Spania og Portugal, 1814 - 1930 1800-tallet generelt i Europa m/ spanske og portugisiske særtrekk Befolkningsvekst og migrasjon Industrialisering og urbanisering Liberalisme og ”laissez-faire” Arbeiderbevegelser Nasjonalstat og nasjonalisme Imperialisme: ”the scramble for Africa”

Demografi 1800 1850 1900 Vekst Spania 11,5 15,5 18,6 1,6 Portugal 3,1 4,2 5,4 1,7 Frankrike 26,9 36,5 38,9 1,4 Storbrit. 10,9 20,9 41,6 3,8 Norge 0,9 1,5 2,2 2,4 Kilde: Merriman, A History of Europa, s. 672 og http://www.tacitus.nu/historical-atlas/population/westeurope.htm

Demografi B=f-d+i-u B = Befolkningsendring, f = fødte, d =døde, I = innvandrede, u = utvandrede Spania og Portugal lav befolkningstetthet (m.a.o. rom for stor økning) Folk begynte å gifte seg seinere (generell vesteuropeisk trend, men Iberia seint ute) I Spania: stor dødelighet (borgerkriger og epidemier, men økning p.g.a. av flere barn pr kvinne, lavere dødelighet og relativt liten utvandring fram til midten av 1800-tallet http://club.telepolis.com/geografo/regional/espa/poblacion.htm

Industrialisering Beskjeden og sein industrialisering på den iberiske halvøy (i forhold til V-E for øvrig) Regionale unntak: Barcelona og Bilbao Tekstilindustri (sammenheng med Cuba) 1910 - industrialiseringen skyter fart 1920: industriarbeidere 20% av bef. i SP. Regeneração (1850-), men mest vei- og jernbane (lite genuin industri)

Liberale og konservative Store deler av 1800-tallet: konflikter mellom liberale og konservative (typisk for den vestlige verden på 1800-tallet) Mange ideologiske strømninger på den iberiske halvøy, MEN (generelt): Konservative: Liberale: Fryktet sekularisering/ svak kirke Kirken stod i veien for framskrittet Nasjonal storhet i fortiden Kopiere Frankrike og UK Støtte spes. på landsbygda Støtte blant urbane grupper Støtte i kirken og rel. ordenene Støtte blant tradisjonelle elite Støtte i nytt borgerskap og tradisjonelle eliter Orientert mot Europa (Roma, deler av Frankrike etc) Orientert mot Europa (det liberale Europa)

Nye bevegelser på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet Arbeiderpartier/ sosialistpartier: PSOE (Sp): 1879 Sosialistpartiet (P): 1875 Republikanske parti (P): 1876 Fagbevegelser, anarkister og anarko-syndikalister Nasjonalisme, korporativisme, fascisme

Imperialisme Generell europeisk trend: den nye imperialismen (spes. Afrika, men også andre steder), fra 1860-tallet Spania (1860-tallet), og 1898 Portugals forsøk på å erstatte Brasil