Georg Kapperud E. coli-utbruddet 2006 Smitteverndagene mai 06 X Laboratorie-basert etterforskning.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Forskrift om smittevern i helsehelsetjenesten
Advertisements

I.
Pasientflyt og Tamiflulogistikk under en pandemi Øistein Løvoll Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern Smitteverndagene 2006,
Tsk/smittevern/ Smittevernarbeid under omorganisering Hålogalandssykehuset HF Toril Schwarz Kanstad Smittevernleder/hygienesykepleier
Utbrudd av matbåren sykdom i Tana
Smitteverntiltak ved kontakt med fugl
Status pr 3. mars kl Konsernsjef Axel Krogvig.
Ansvar og organisering av MRSA-arbeid i kommunehelsetjenesten
EHEC-infeksjoner og HUS: overvåking, smittesporing og oppfølging
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
Indikatorbakterier i drikkevann.
Drikkevann – hvordan tolker vi vannanalyser
Epidemietterretning Katrine Borgen Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene 2008.
”Åpen innleggelse” – Konsekvenser og utfordringer for samarbeid
MRSA-veilederen Smittverndagene, 26. mai 2005 Petter Elstrøm Rådgiver
SARS: Viruset og Status for virologisk diagnostikk Olav Hungnes Avdeling for infeksjoner som smitter via luftveiene, Folkehelseinstituttet
Ideutvikling - Problemdefinisjonen. Hva gjør de erfarne problemløserne? •Samler og analyserer informasjon og data •Snakker med mennesker som kjenner problemet.
INFEKSJON Forårsaket av bittesmå mikroorganismer som er usynlig for øyet, som invaderer og formerer seg i kroppen. Vanlig infeksjon – rettet mot et lokalt.
Pressebrief om fugleinfluensa Oslo, 4. oktober Helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen.
Helsemessig status i Møre og Romsdal
NOROVIRUS Oppskrift på vellykket håndtering av utbrudd av norovirus i en institusjon Hygienesykepleier Tove A. Kristiansen, NLSH Vesterålen.
Aviær influensa A(H5N1)-diagnostikk hos mennesker
Ny influensa A(H1N1) – status og fremtidsutsikter Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene
Smitteverntiltak i helseinstitusjon Organisering (inkl
Vannbårent campylobacterutbrudd på Røros, mai 2007
Nasjonalt utbrudd av SF E. coli O157 - Jakten på smittekilden
Trygg mat i helseinstitusjoner
Kikhoste Mikrobiologisk diagnostikk
Nytt utbruddsvarslingssystem
Avdeling for Medisinsk Mikrobiologi
Georg Kapperud Utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer
MRSA Petter Elstrøm Rådgiver Nasjonalt folkehelseinstitutt
Hepatitt C og blodtransfusjon før 1994
Hva er farlig? Konkrete råd til publikum for å forebygge smitte
Helsearbeidere smittet med blodbårne agens Smitteverndagene 4
Fungerer varslingsplikten? Øistein Løvoll Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern Smitteverndagene 2007.
Er vi forberedt på neste infeksjonskatastrofe?
Blir vi syke av norsk kjøtt?
Diagnostikk av meslinger i spyttprøver (saliva)
Oppgaver 1)Vi anser hvert av de seks utfallene på en terning for å være like sannsynlig og at to ulike terningkast er uavhengige. a)Hva er sannsynligheten.
et eksempel fra Tromsø Thea Krogvig
Koppeberedskap i Norge
Bakterievækst - fordobling hver 20. minut Hver bakterie i petriskålen deler sig i løbet af 20 mi- nutter, så antallet af bakterier for- dobles hvert 20.
Tiltak ved norovirusutbrudd Hanne Eriksen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Ny Smittevernhåndbok Overlege Hans Blystad
Og.
Georg Kapperud Smittevern 13 – kapittel 14 Ansvar, oppgaver og rutiner ved nasjonale utbrudd Smitteverndagene
Frisk torsk !! Et forprosjekt delfinansiert av Hordaland Fylkeskommune (RUP)
HVA ER NOROVIRUS Kirsti Vainio Divisjon for smittevern Avdeling for infeksjoner som smitter via luftveiene.
Håndtering av MRSA Petter Elstrøm Rådgiver
Krisekommunikasjon i Mattilsynet
NY HÅNDBOK I SMITTEVERNSERIEN Oppklaring av utbrudd av næringsmiddelbårne sykdommer og zoonoser Georg Kapperud Nasjonalt folkehelseinstitutt Smitteverndagene.
HUS-utbruddet - epidemiologisk etterforskning Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene, 1. juni 2006.
Dent-o-sept-skandalen Hva har vi lært?
Legionelloseutbruddet i Østfold - to kommunelegers erfaringer SMITTEVERNDAGENE 2006 Øivind Werner Johansen og Svein Rønsen.
Oslo kommune Helse- og velferdsetaten Da Oslo kokte Presentasjon Folkehelseinstituttets smitteverndager 4. og 5. juni 2008 Frantz Leonard Nilsen, smittevernoverlege.
Evaluering av utbruddsvarslingssystemet Berit Tafjord Heier Avdeling for infeksjonsovervåking, FHI Smitteverndagene 2007.
Oppfølging av E coli-saken Preben Aavitsland Smitteverndagene, 7. juni 2007.
Bjørn G. Iversen, overlege Folkehelseinstituttet
Mattilsynet ”Jakten på salmonella” Smitteverndagene 2004 Seksjonssjef Marit Nilsen Distriktskontoret for Nordre Vestfold.
The attack Håvard Ibenholt Meldahl Dataetterforsker – Ibas AS
Røntgenundersøkelser ved SARS Seksjonsoverlege Knut Grønseth Thorax radiologisk seksjon Radiologisk divisjon Ullevål universitetssykehus
Olav Hungnes - Folkehelseinstituttet Aviær influensa A(H5N1)- diagnostikk hos mennesker Olav Hungnes WHO nasjonalt influensasenter Avd. for virologi Divisjon.
Infeksjonskontrollprogram i sykehjem
Finn puslespillbitene Å være kildekritisk til informasjon på nett.
Jordbærsvartflekk - overvåking og kontroll
Fakta om LA-MRSA LA-MRSA er gule stafylokokker som har utviklet motstand mot flere typer antibiotika. I 2014 har det.
Liv i biosfærens ytterpunkter Ekstremquiz: kan noe leve her?
Sammenlign funnet i meteoritten med celler.
Utbrudd og utbruddshåndtering i kommunale helseinstitusjoner – og når skal vi screene? ... Eller må vi det egentlig? Horst Bentele, seniorrådgiver Molde,
Utskrift av presentasjonen:

Georg Kapperud E. coli-utbruddet 2006 Smitteverndagene mai 06 X Laboratorie-basert etterforskning

E. coli O157

Avdeling for næringsmiddelbårne infeksjoner (SMAN) Laboratorie-basert etterforskning Nasjonalt referanselaboratorium

Medisinsk mikrobiologi MELDINGER VARSLER BAKTERIER S M A O Epidemiologisk etterforskning S M A N Laboratorie-etterforskning Mattilsynet Andre FoU-institusjoner Næringsmiddelindustrien Samme system ved utbrudd som til daglig

Hva er diagnosen? l Lage en spesifikk kasusdefinisjon l Avgjøre hvem som tilhører utbruddet – og hvem som ikke gjør det l Bidra til å danne hypoteser om smittekilder og årsaker l Avsløre kilden: Sammenligne bakterier fra pasienter og mistenkte kilder l Spore årsaken til utbruddet gjennom produksjonskjeden Vi trenger en etiologisk diagnose for å:

Agens Vi sjekker bakterier fra pasienter og mat Hvilken E. coli-bakterie er det? Virulens Hvilke virulensgener har bakterien? Fingeravtrykk Hvilken DNA-profil har bakterien?

Er det E. coli O103 ? Serotyping Agens Agglutinasjon på objektglass

Bakteriens våpenarsenal Virulensgenene Eae (Gjør at bakterien kan feste seg i tarmen) Stx1 (Et toksin bakterien lager) l Stx2 (Et annet toksin, gir alvorlig nyresvikt) Bakteriene i utbruddet hadde Eae og Stx2 Virulens Men de fleste hadde ”kastet fra seg” stx2 – genet !

Bakteriens fingeravtrykk DNA-profilen l Danner en ”gjeng” med nær beslektete medlemmer l ”Gjengen” skiller seg tydelig fra alle andre E. coli O103 l Har kanskje vært her i landet lenge Bakteriene i utbruddet hadde en veldig sjelden DNA-profil Fingeravtrykk

Slik undersøker vi DNA-profilen MLVA 1. PCR og DNA-analyse 2. Fingeravtrykk 3. Data-analyse av tallkoder Tallkode

Slektstreet til E. coli O103 ”Gjengen” som forårsaket utbruddet

Rulleblad Hypoteser om smittekilden Har bakterien forårsaket utbrudd før? Hva var smittekilden da? Overvåking Fra hvilke kilder er bakterien isolert i det siste? Reservoar Har bakterien et kjent reservoar? Kjente smittekilder? Hva sier vår egen overvåking?

Vi kontakter Enter-Net Interpol for tarmbakterier Internasjonalt nettverk for overvåking av bakterier som smitter via mat og vann Har andre land sett bakterien?

Kan bakterien påvises i den smittekilden vi mistenker? Er bakterier fra mistenkte smittekilder og fra pasientene like? Kan vi bekrefte mistanken? Påvise Sammenligne Veterinærhøgskolen: Folkehelseinstituttet:

Seksjon for mattrygghet, NVH

Slik fant Veterinærhøgskolen E. coli O103 Immunomagnetisk separasjon Prøvematerialet blandes med kuler Immunomagnetisk separasjon Kulene såes ut på agarskåler

Morrpølse SauekjøttSlakterier Besetninger Hvor kommer bakterien fra? DNA-profilen gjør det mulig å spore bakterien Her har vi funnet bakterien

Avgrense utbruddet Pasienter der den sjeldne bakterien er påvist, tilhører utbruddet Identifisere smittekilden Spekepølse – det eneste stedet der den sjeldne bakterien er påvist Ekskludere andre kilder Kjøttdeig, storfe etc. Bakterien kunne ikke påvises der Spore årsaken til utbruddet Kjøttråvarer fra sau – den eneste ingrediensen i pølsa der bakterien ble funnet Konklusjon Laboratorie-etterforskningen har bidratt til å: