Grunnleggende ernæring

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Hverdagsrehabilitering
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
PP-presentasjon 16 Lev sunt. Nivå 2.
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Vitaminer.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
FETTSKOLEN.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Etter denne timen skal du kunne:
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Grunnleggende ernæring

Hvorfor spise?

Viktigheten med å spise For å overleve Unngå mangelsykdommer Riktig mat for å redusere sjansen for å utvikle livsstilssykdommer

Næringsgivendestoffer Karbohydrater Fett Protein

Karbohydrater Største energikilden i kostholdet Frukt, bær, grønnsaker, kornprodukter, poteter, erter, bønner, linser, pasta, etc. Bra for fordøyelsen Dårlige og gode karbohydrater Monosakkarider, disakkarider og polysakkarider

Fett Energikilde Dårlig fett (mettet fett) junk food, rødt kjøtt, meierismør, diverse meieriprodukter Bra fett (umettet fett) fisk, tran, raps/ olivenolje, naturlige nøtter Dårlig fett øker sjansen for livsstilssykdommer og kolesterol

Proteiner Kroppens byggesteiner Viktig for kroppens muskulatur, hår, hud, transport av oksygen og næringsstoffer i blodet, immunforsvaret, energikilde Kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter, kornprodukter og belgfrukter Proteiner = aminosyrer Viktig for gravide, ammende og fysisk aktive

Ikke næringsgivende stoffer Essensielle næringsstoffer= tilføye via kosten Vitaminer (A, B, C, D, E, K) Mineraler (kalsium melkeprodukter, grønnsaker. Jern Innmat, lever/postei, korn) Trengs i små mengder

Norske kostråd Grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk. Begrense rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker, brus, saft og usunne matvarer Spise variert Passe på å ikke spise mer enn du forbruker (vektøkning) 5 om dagen (grønnsaker, frukt og bær hver dag) Grove fullkornsprodukter hver dag 2-3 dager med helst fet fisk i uken (fisk som pålegg er gunstig) Begrens fete meieriprodukter (helmelk, fløte, fet ost, meierismør)  velg magre produkter

Norske kostråd Velg magre kjøttprodukter. Begrens inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt Velg matoljer, flytende margarin eller myk margarin istedenfor meierismør Drikk masse vann Begrens inntak av sukker og salt Kosttilskudd om nødvendig (jerntilskudd, tran, etc) 30 min moderat fysisk aktivitet hver dag

Hvordan ta de rette valgene? Grovhetsskala Nøkkelhullprodukter Næringsinnhold Bruk sykkel, gå til jobb/skole, vær aktiv!!

QUIZ 1. Unngår man mangelsykdommer av å spise? 2. Er protein den største energikilden i kostholdet? 3. Kan fett være bra? 4. Er aminosyrer et annet navn for protein? 5. Har vi to forskjellige vitaminer, eller flære?

Gruppequiz 1. Hvilke 3 næringsstoffer har vi? 2. Nevn noen matprodukter fra det dårlige fettet og det gode fettet 3. Hvor mange grønnsaker, frukt og bær skal du ha om dagen? 4. Hva gjør proteiner i kroppen? 5. Hvor mange minutter er det anbefalt å være aktiv hver dag?