Om Fett og fettsyrer GRUPPE 5. Måltid A Måltid B.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Rammebetingelser - regelverk for mattrygghet
Advertisements

Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Leptin.
Råd for et sunt kosthold (1)
Fagkurs NTpF, Hell, Stjørdal 1. juni 2007 Heidi M. Kvalvaag, forsker medisinsk sosiologi.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Lokal regulering i cellene
Tema De energigivende næringsstoffene Lipider Karbohydrater Protein
Fôr til oppdrettstorsk – bruk av vegetabilsk feitt Odd Leknes Forskningsdagene 2007 Alta.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Figurer og diagrammer.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Flest mulig, lengst mulig best mulig!
Klippfisk – flekt Selges i stk og hele flekte fisker. 100 kr/kg.
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
FETT I MATVARER - det gode, det onde og det nyttige
Karboksylsyrer.
Vitaminer og mineraler
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Nucliomega Nucleomega er en naturlig kilde for viktige næringsstoffer, som man vanligvis får i seg ved å spise fisk. Produktet er rikt på DNA og DNA -sammensetninger,
Protein og fett - Uke 9 -.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Marianne Nordstrøm Klinisk ernæringsfysiolog, PhD Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser Ernæring og Retts syndrom.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
1 Hva skal barn spise? Utfordringer: Overspising Micronutrients Rønnaug Ødegård Overlege / førsteamanuensis II St Olavs Hospital / NTNU
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Næringsstoffer. FETT.
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Trygg mat og næringsstoffer
Protein og fett Uke 9.
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Kroppens byggesteiner.
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Hva består maten av og hvordan virker den
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskjertlene
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Nyhet fra Berit Nordstrand Anbefalt døgndose: 5 ml (1 ts)
Etter denne timen skal du kunne:
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Om Fett og fettsyrer GRUPPE 5

Måltid A

Måltid B

Måltid A

Måltid B

Sammenligning av fett i måltid A og B

Sammenligning av fett i måltidene Måltid A pr. år 10,5 kgMåltid B pr. år 6.4 kg

Fett inntak i kuvert pakker med smør Innholdet av fett i måltidene tilsvarer: Måltid A 876 pakker med kuvert smør i løpet av et år. Måltid B 532 pakker med kuvert smør i løpet av et år.

Essensielle fettsyrer (livsviktige, må tilføres kroppen) Teoretiske fakta: Kan ikke syntetiseres i kroppen Omega 3/6 Må tilføres som henholdsvis Linolensyre og Linolsyre Kan forlenges eller desatureres i kroppen Enzymer som inngår Elongaser Desaturaser

Viktige omdanningsprodukt EPA og DHA - Lange Omega3 syrer Arakidonsyre- Omega6 syre Disse to fettsyreseriene har motsatte biologiske effekter

Fakta i praksis Eksempel omega3 pr 100 gram råvare: Linfrøolje 53,3 gram Laks rå 3,28 gram Eksempel omega6 pr 100 gram råvare: Solsikkeolje 63,8 gram Kylling rå, med skinn 2,27 gram

Kildehenvisning Pedersen, J., Müller, H., Hjartåker, A., & Anderssen, S. A. (2013). Grunnleggende Ernæringslære. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag AS.