Spania 5 regioner.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
Advertisements

Vinbedømmelse Vinsmaking er en vitenskap, og dette er ingen grundig innføring i den edle kunst, men jeg kommer inn på emner som: Bedømmelse av farge og.
Stor motstand mot tarenæringen i Vikna
Oppsummering og spørsmål
Rosèvin.
STERKVIN Viner som forsterket med brennevin holdt seg bedre under transport og lagring. Ved 18-20% alkh er vinen trygg for både bakterier og sopp.
BARE GODE VINER ! TORE HAAVE
Vinum Stavanger – Veneto
Slipp oss til - ungdom inn i landbruket - Presentasjon for (din kommune/temamøte)
Eksamen med tilgang til Internett. Forsøk våren 2012
Priorato og Montsant ”Det nye spania….?”
 Gran Feudo Reserva 2005 kr.109,90  Ochoa Reserva 2001 kr.190,-  Baron de Ley, Gran Reserva 1998 kr.212,50  Baron de Ley, Finca monasterio 2007 kr.240,90.
FLERE GODE VINER ! Tore Haave TORE HAAVE
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
SPANIA!!!.
Loire. Områdene: • Vestre Loire Ut mot Atlanterhavet finner vi Muscadetvinene. Som oftest enkle, lett og friske, men kan også være komplekse, mineralske.
Etableringer og nedleggelser Spilling kapittel 5.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
Matkultur.
CHABLIS.
R ØDVIN FRA R IOJA Vinum Stavanger 8 Januar 2010.
Samspill Jord - Kultur - Dyrking
STRIPER – et fargerikt tema
Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Einar K. Gjessing, tidligere brannsjef i Bergen.
Hvordan hjelper vi barna våre med matematikk?
Piemonte en av verdens mest spennende vinregioner og et gastronomisk sentrum i Italia.
Sponsor og Annonser.
Europa.
Regnskogen Vær De frodige skogene i sør-vest er avhengige av høye temperaturer hele året og mye nedbør. Regnskoger i tempererte soner trives mellom Stillehavet.
PROSJEKT: UADRESSERT REKLAME Omnibus: 23. august – 30 august 2006
GILBERG ENGROS MENYPARTNER AS
Å tenke på ved kjøp av MC utstyr
Geir Øien,Trondheim vinklubb Ganymedes onsdag 23. januar 2013
Oppgaven Alle får utdelt hvert sitt land i Sør Amerika
VINLÆRE GB Eriksson.
KARBONATOMETS KJEMI Oppbyggingen til 30 millioner forskjellige stoffer
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Biologisk kontroll I naturen - veldig få arter som eksploderer i antall. Gjøre regnestykker - det skjer ikke.
Tove Sleipnes Norges Sjømatråd Markedssjef 12. februar 2015
Mye av Spanias vinmarker ligger i svært varmt og tørt klima.
Frankrike Hovedstad: Paris Innbyggere: Nasjonaldag: 14. Juli
Fagmøter på Helgeland Hvordan skal vi tilpasse oss en lenger vekstsesong? 1.
Kapittel 43 Emilio forteller om tradisjoner
Den miste verdensdelen
Er det godt for barn å vokse opp i Sigdal? Hva kan kommunen bidra med for at det skal bli enda bedre?
Tyskland fordypning Andreas Larsson 2007 Le Meilleur Sommelier du Monde 2007 Best Sommelier of the World Creative headsommelier PM & Vänner
SPANIA Vintreff 15 November 2002 Bjørn Bang Fjørtoft.
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
CHAMPAGNE Fredag ved Torodd Hansen. Champagne Et vindistrikt og en framstillingsprosess Ca 140 km nordøst for Paris Kun vin framstilt ved hjelp.
Spania 3. største vinproduserende land i verden: Frankrike 18%
Toscana 11 Mars 2016 Tor Chr. Aure. Quiz Hva var Montalcino kjent for før 1865 og hvilke drue var hoved-druen i området da? Søte og ofte musserende viner.
Tyskland og Østerrike ?. Luxembourg Luxembourg 1400 ha, noe som er 1 % av jordbruksland I 1964 fantes det 1700 vingårder I 1994 fantes det 788 vingårder.
BALKAN (sør-øst Europa) Hellas Kroatia Makedonia Moldova Georgia Ungarn Romania Slovenia Bulgaria Tsjekkia Slovakia Bosnia-Hercegovina Russland Ukraina.
Rosévin er: Rosa Laget på rødvinsdruer, med skånsom og kort kontakt med drueskallet. Fremstilling av «rosévin» ved å blande rødvin og hvitvin er ikke.
Inngrepsfrie områder i Nordland - INON Angi verdi for INON -områder i Nordland og angi konflikt med etablering av vindkraft for det samme tema i forbindelse.
Spania Fjellvin. Vinene jeg har plukket ut i kveldens smaking kommer fra fire ulike produsenter i tre ulike deler av Spania. Vi skal smake vin fra Andalucia.
Velkommen til Vintreff for Portugal Fredag 18 november Torodd og Bjørn.
AMERIKA -Fredag v/Dagfinn Tynes- CANADA MEXICO.
Arthur Krohn RingdalAAEV - USA USA Arthur Krohn Ringdal.
New Zealand.
Vinliste Italia 14 okt Planeta la Segreta Bianco ,90 Velkomst/Presentasjon Planeta la Segreta Rosso ,80 Vin 1 Santagostino Nero.
Fredag ved Torodd Hansen
Joker 20 Oktober2017 Tor Chr. Aure.
Vinkonferanse 9. oktober 2015 Terje Erstad
Lær deg druesortene med Toralf Bølgen
Fargelære.
LANGUEDOC OG ROUSSILLON 29 FEBRUAR 2008
Velkommen til Newtonrommet
BARNEHAGEÅRET 2019/2020  SEPTEMBER HUSK: MERKEDAGER:
Utskrift av presentasjonen:

Spania 5 regioner

Den spanske vinstilen er i endring Den spanske vinstilen er i endring. Fra å være kjent for fatlagrede, oksidative viner er det nå den ferske og fruktige stilen som vokser frem. Spania er det nest største rødvinslandet i Norge etter Italia. Spansk rødvin selger nå mer enn fransk rødvin i volum. Spansk vin betyr ikke lenger viner med lang fatlagring. Gode druer og vinmarksarbeid er mer sentralt i det nye spanske kvalitetsbegrepet.

Lovgivning Kvalitetsviner betegnes som Denominación de Origen (D.O). Det finnes ca. 70 områder for kvalitetsvin i Spania. I 1988 ble det innført en høyere kategori D.O.Ca (Calificada) som har enda strengere krav til kvalitet. Rioja, Priorat og Ribera del Duero er de eneste områdene med D.O.Ca status. I tillegg finnes Vinos de Pago som er beregnet for enkelt gårder med stor internasjonal anerkjennelse. Bordvinene deles inn i to hovedgrupper. Vinos de Mesa er laget av druer utenfor de aksepterte områdene eller en blanding av forskjellige områder. Det kan ikke angis årgang på etiketten. Vino de la Tierra er viner som kommer fra et avgrenset geografisk område og som har en lokal karakter.

Yecla Vin: Faste og strukturerte viner med mørk, moden frukt som bjørnebær og moreller. Krydder og urtepreg. Mat som passer til: Prøv vinene til storfe, lam eller storvilt. Druer: Monastrell (Rød) Natur: Lite vinområde med bare 11 produsenter. Porøs kalkholdig jord, 400 – 800 moh. Klima: Kontinentalt klima. Varmt område, men i de høytliggende vinmarkene er det kaldt om natten og det gir friskhet i vinen

Bierzo Vin: Friske rødviner med preg av mørk frukt, fioler og urter. Fast tannin og dybde. Mat som passer til: Prøv vinene til storfe, storvilt og svin. Druer: Mencia (Rød) Natur: Frodig. Vinstokkene er plantet i skråninger eller terrasser. 450-1 000 moh. Klima: Blanding av kjølig og fuktig atlanterhavsklima og varmt kontinentalt.

Tenerife Vin: Ferske, unge rødviner med særpreg fra de lokale druene og det vulkanske jordsmonnet. Mat som passer til: Prøv vinene til lyst kjøtt, lam eller svin. Druer: Listán Negro, Negramoll (Røde) Natur: Vulkansk øy med vinmarker i store høyder, opp til 1 700 moh. Druetypene er godt tilpasset lokale forhold. Fem områder for kvalitetsvin. Klima: Varmt klima.

Priorat Vin: Tette, fyldige viner med mørk, moden frukt. Ofte svært konsentrerte. Mat som passer til: Prøv vinene til storfe, lam eller småvilt og fugl. Druer: Garnacha og Cariñena (Rød) Natur: Bratte vinmarker kjent for svart skiferjord, Llicorella. 100-700 moh. Gamle vinstokker som gir ekstremt lave avlinger. Klima: Kontinentalt klima. Lite nedbør og høy varme gir høyere alkohol.

Rioja, Navarra og Ribero del Duero Rioja, Navarra og Ribera del Duero ligger i den nordlige delen av Spania. Områdene har rike vintradisjoner, og for mange er det nettopp disse tre områdene man forbinder med spansk kvalitetsvin. I alle tre områdene er Tempranillo hoveddruen.

Rioja er delt opp i tre underdistrikter: RiojaAlta (øvre Rioja), Rioja Alavesa og Rioja Baja (nedre Rioja). Den høyestliggende delen av Rioja Alta, samt Rioja Alavesa, regnes som de beste områdene. Rioja forbindes gjerne med fatlagrede viner med preg av krydder, vanilje og tørket frukt. Lang fatlagring har lenge vært ensbetydende med høy kvalitet. Nå er godt vinmarksarbeid og god drueseleksjon blitt et vel så viktig kvalitetskriterium

Lagringsbetegnelser: Vino Joven– ung vin – kan være kortvarig lagret på fat før tapping, men er vanligvis ikke det. Vinen må være tappet året etter at druene ble høstet. Crianza - røde viner med denne betegnelsen må minst være to år gamle – hvorav minst tolv måneder på fat. Hvite og rosé må være minst ett år gamle, og det er ingen formelle krav til fatlagring. Reserva – røde viner med denne betegnelsen må minst være tre år gamle, hvorav minst ett år på små fat. Hvite og rosé må minst være lagret i to år, hvorav minst seks måneder på fat. Gran Reserva – omfatter bare spesielt utvalgte viner og produseres kun i spesielt gode årganger. De røde må ha minst to år på fat og tre år på flaske før de blir solgt. Hvite og rosé må være minst fire år gamle, hvorav seks måneder på fat. Hvitvin og rosévin lages kun unntaksvis som Reserva og Gran Reserva.

Navarra Navarra er nabodistriktet til Rioja og har mye til felles med sin mer berømte nabo Tempranillo har en sterk posisjon, men regelverket i Navarra gir også en viss frihet til å velge utradisjonelle druesorter som bl.a. ikke tillates i Rioja Det har medført at franske druer som Cabernet Sauvignon og Merlot har blitt relativt sterkt representert, og er med på å prege områdets vinstil

Ribera del Duero Ribera del Duero betyr `bredden til Duero` og ikke uventet ligger dette området langs den øverste delen av elven Duero Hele 85% av vinmarkene er beplantet med Tempranillo, som lokalt kalles Tinta del Pais eller Tinta Fino Det er tillatt å blande inn Cabernet Sauvignon, Merlot eller Malbec Som regel er vinene alltid preget av en tett farge, mørk frukt og en del tannin. Lagringsbetegnelsen er de samme som brukes i Rioja