Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

BARE GODE VINER ! TORE HAAVE

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "BARE GODE VINER ! TORE HAAVE"— Utskrift av presentasjonen:

1 BARE GODE VINER ! TORE HAAVE 01.03.13

2 BARE GODE VINER ! “Gi en god vinmaker gode druer og han skaper gode viner” er et visdomsord i vinverden.

3 HVA ER EN GOD VIN ? OBJEKTIVT SUBJEKTIVT GEOGRAFI KLIMA JORDSMONN
VITIKULTUR DRUETYPE VINIFIKASJON PERSONLIG SMAK FORUTSETNING STEMNING / MILJØ GLASSET TID OG STED

4 DETTE ER KANSKJE VERDENS BESTE RØDVIN

5 FERAUD-BRUNEL André Brunel er tredjegenerasjon vinmaker i Châteauneuf du Pape og blir ofte ranket som en av de beste produsentene i Rhonedalen i Frankrike.

6 ANDRE BRUNEL André Brunel lager prisgunstige kvalitetsviner fra totalt 80 hektar fra den sydlige delen av Rhônedalen. Hans styrke er å lage typeriktig men stadig moderne viner som gjenspeiler både terroir og druekarakter og ikke minst er flotte matviner. Ypperlige matfølge vil være oksekjøtt og viltretter hvor stekt sopp og fløte er noe av garnityret.

7 Hans vinmarker ligger hovedsaklig bak pave Johannes XXII gamle sommerslott i byen Châteauneuf du Pape og diamanten i Andre Brunels rike heter Cuvée Centenaire. En vinmark som er beplantet med vinstokker fra 1889 og har fått vinkritikere over hele verden til å sette full score og la superlativene hagle i de årgangene den lanseres. Han er også svært kjent for sin Châteauneuf du Pape Les Cailloux som ofte er en målestokk på hvordan en Châteauneuf du Pape vin skal smake. Med vinstokker av Grenache og noe Syrah og Mourvèdre med alder mellom 35 og 116 år leverer Andre Brunel år etter år viner hvor etterspørselen er langt større enn produksjonen tillater fra den 18 hektar store vinmarken.

8 LAURENCE FERAUD Laurence Feraud er en av Frankrikes store stjerne akkurat nå. Hun og ektemannen står bak de beste vinene laget i Chateauneuf-du-pape. Hun fikk frie hender av familien til å lage sin egen vinstil. Det har hun gjort med bravur. Hun ble oppdaget av Robert Parker for 10 år siden. Han gav hennes første vin 100 poeng !

9 CHATEAU LAROQUE

10 CHATEAU LAROQUE Århundrelange tradisjoner Château Laroque er den største eiendommen i Saint-Emilion med 61 hektar udelt vinmark, hvorav kun 27 hektar av de beste tomter og eldste vinstokker brukes til produksjon av Château Laroque Grand Cru Classé. Château Laroque's historie kan spores helt tilbake til den Anglo-Normanniske invasjonen. Alt som i dag gjenstår av slottets føydale fortid er det imponerende tårnet fra det 12. århundre, som ble stående da slottet ble gjenoppbygd i det 17. århundre. Salget av eiendommen til Beaumartin-familien i 1935 markerte starten på en ambisiøs reise, som omfattet en stor replanting av vinstokker i 1962 og en utrettelig søken etter stadige forbedringer.

11 På 1990-tallet bar arbeidet frukter i det Château Laroque fra 1996-årgangen ble forfremmet til Grand Cru Classé. Nåværende vinmaker Xavier Beaumartin, tok over driften av slottet i 2004, noe som var et synlig tegn på familiens engasjement og tilknytning til gården, og som hjulpet Château Laroque å gjenoppbygge sin prestisjetunge fortid. Bruken av moderne produksjonsteknikker kombinert med stor erfaring i lagring gjør det mulig for Château Laroque å lage en vin som både er elegant og balansert, og som kombinerer sine enestående egenskaper med den uforlignelige karakteren skjenket fra naturens side.

12 CHATEAU MUSAR Her har vinbøndene trosset raketter og islamister
Bekaa-dalen er Libanons Bordeaux - full av smaksbomber på flaske. Problemet er at den ligger midt i Hizbollah-land.

13 CHATEAU MUSAR Ch.musar ble grunnlagt for over 80 år siden i ly av dårlige tider i Europa av Gaston Hochar. En stolt libaneser som mente at også libanon kunne lage gode viner. Han etablerte seg i et et gammelt slott fra 1800 tallet ca.30 km bord for Beirut. Serge Hochar overtok som vinmaker etter sin far i 1959, og setter sitt umiskjennelige preg på omgivelser og viner. Han er en godlynt og eksentrisk herre som ikke slipper vinene ut på markedet før han har godkjent vinens personlighet (!?)

14 WINEMAKER OF THE YEAR Château Musar har sin helt særegne stil og er en vin som lagrer svært godt. Med beliggenhet i et av verdens mest konfliktfylte områder har det tidvis blitt laget vin bokstavelig mellom bomber og granater.

15 Alle vinene har det kjente Musar-preget over seg: Tørket frukt som dadler og svisker, krydder, skogsbunn, sjokolade, lær, tobakk og lakris. Serge Hochar lager sine viner så naturlig vin som mulig. Han bruker naturlig gjær, lite svovel og filtrerer ikke vinene sine, alt for å beholde mest mulig av smak og aroma. Vinene er et utmerket valg til lammeretter, også de hvite!

16 BAROLO Barolo er Piemontes mest berømte vindistrikt. Barolovinen sånn som vi kjenner den i dag har en historie fra tidlig 1800 tall. I 10-årene som fulgte ble det under fransk påvirkning utviklet nye produksjonsmetoder, som gjorde de den gang søte nebbiolovinene mer tørre i stilen. Men det var først på 1900-tallet at vinene ble populære, og dermed ble det behov for å beskytte varemerket. Vinene ble tildelt DOCG status først i Dvs. minst 3 års lagring hvorav 20 på fat. (5 for riserva). Alkoholprosenten må være på minst 13 %. Nebbiolovinen Barolo, kjent som kongen av Italiensk vin, troner på toppen av Italiensk vinhierarki sammen med dronningen Amarone fra Veneto, og Brunello fra Toscana. Nebbiolodruen er etter manges mening verdens mest kompliserte drue å dyrke. Få har lykkes utenfor Piemonte. Druen har et raust aromabilde som en Burgund, samtidig har den en fast struktur som en Bordeaux. Den har ofte heftige tanniner og mye syre. Utilgjengelig som ung, men folder seg kraftig ut etter 10 års lagring.

17 MODERNISTER OG TRADISJONALISTER
Området har i de siste 10-årene gjennomgått en klassisk 2 deling av produksjonsmetodene. Fra å lagre vinene på store bottifat, begynte mange i lagre vinene på nye eikefat. Det var Renato Ratti som startet denne prosessen på 60-tallet. Dette var et tilsvar på et svært labert marked og prisnivå for regionen. Kortere maserasjonstid, gjæring på rustfrie ståltanker, raskere eksstrasjon fra drueskallene og kortere lagring på mindre fat var Rattis bidrag. Resultatet ble en fruktigere og tilgjengelig vin. Den internasjonale vinverdenen applauderte og prisene steg til himmels. I dag har partene nærmet seg hverandre, og ofte kombinerer man begge metodene. Motivet er å lage en vin med innbydende frukt, samtidig som man ikke lager et fatmonster.

18 RENATO RATTI, DEN FØRSTE MODERNIST
Renato Ratti tilhører de såkalte modernistene i Barolo. R.R,kjøpte sin første parsell i la Morra i 1965, og siden har de produsert vinene her. Ratti har vært en lokal pådriver i regionen, han har skrevet flere vinbøker, og har et eget vinmuseum på gården. Sønnen Piero Ratti overtok etter farens død i 1988.

19

20

21

22

23 PESQUERA Alejandro Fernandes
Han startet en vinrevolusjon i Spania i Da laget han vin i noe som knapt kan kalles en liten garasje, med svært enkelt utstyr i et vindistrikt hvor de fleste rykket opp vinplantene for å drive annet jordbruk. Han fikk sitt store gjennombrudd tidlig på 1980-tallet med svært mørke, rike, fruktige og tanninrike viner som tok vinjournalistene med storm. Vi har fremdeles sjokkopplevelsen vi fikk av hans 1982-, og 1986-årganger friskt i minne. Stråleglansen holder I dag lages det en rekke viner i verden etter mye av den samme oppskriften, og Fernández har fått en rekke konkurrenter i Ribera-området. Samtidig har han mangedoblet produksjonen. Men glansen fra vinene, og ikke minst mannen selv, holder seg fremdeles.

24 73 år gammel er Alejandro Fernándezer fremdeles utrolig vital og intens. På tross av hundrevis av journalistbesøk er han like engasjert. Vårt besøk var intet unntak. Da diskusjonen tok seg opp, løp han ut og inn av sin private kjeller for å hente frem gamle viner som understreket et poeng i diskusjonen. Han sier fremdeles de merkeligste ting, som for eksempel at gamle vinstokker ikke betyr noe. - De som hele tiden trekker frem gamle vinstokker, bare lurer dere og sier det dere vil høre. Det betyr ingen ting for lagringspotensial og kvalitet. Arbeidet i vinmarken, utvelgelse og vinifikasjonen er det som betyr mest, forklarer han. Enkelt i bunn, bedre i topp Alejandro Fernández lager i dag en million flasker i året av sin vanlige Pesquera. Vinen har ikke den samme magien som i de første årgangene, men likevel er det en bra vin.

25 Men de som virkelig overbeviser, er toppvinene hans
Men de som virkelig overbeviser, er toppvinene hans. Pesquera Reserva og Conde de Haza Reserva er flotte viner med mer lengde og substans. Forskjellen mellom dem ligger først og fremst i jordsmonnet. Pesquera kommer fra vinmarker rundt Pesquera, hvor jordsmonnet har mer grus og sand. Conde de Haza-vinene kommer fra vinmarker rundt Roa, hvor jordsmonnet er mer leirholdig. - Vinene fra Conde de Haza er mer jordlige, fruktige og rike, mens Pesquera er mer elegant, sier Alejandro Fernández.

26 En Pesquera Gran Reserva fra Fernández må virkelig prøves
En Pesquera Gran Reserva fra Fernández må virkelig prøves. Her skjer det noe spennende. Han lar være å avstilke prosent av drueklasene, som gir en vin med mer struktur og friskhet. Vinen lagres i minimum 24 måneder på eik, noe som til tider har gitt for mye eikesmak for oss. Men i de siste ti årene har han lagt inn mer fransk eik, som gir en mer diskret eikekarakter. Vi foretrekker derfor klart dagens 1996 Gran Reserva fremfor den berømte 1990-årgangen.

27 IZADI Denne riojaen overgår alle i sin prisklasse.Men for all del: Du må like fatlagret vin, for Izadi Reserva 2008, kr 129,90 er veldig tydelig preget av det 14 måneder lange oppholdet i fat.Men den har i tillegg veldig god og fyldig frukt. Hvilket gjør at den bærer fatpreget godt. Dessuten fin syre og et behagelig tanninbitt. En utmerket vin for alt av grillet kjøtt, men kanskje aller mest kalv, svin og lam.

28 Bodegaen Izadi ble født i 1987, og har spesialisert seg på viner av høy kvalitet løpet av 16 år har Izadi utviklet seg til en betydelig aktør både hva angår volum og ikke minst vilje til nytenkning. Beliggenheten er Rioja Alavesa som er den baskiske delen av Rioja Alta. Forskjellen mellom de to høyestliggende sonene er relativt små, og mer av administrativ karakter. Izadis årlige produksjon teller nå flasker. Deres crianza er viktigste produkt som tilfredsstiller Rioja-lovverkets krav til fat- og flaskemodning som er ett pluss ett år. Izadi crianza tilhører denne kategoriens absolutte tetsjikt. I blindsmakinger danker den ut mange reservaer.

29 NOEN VINSITATER Vin står øverst på listen over alle medisiner.
Er vinen god, blir man tørstere jo lenger man holder på. God vin er livsnødvendig for meg. God vin er som musikk, den risler melodisk gjennom vårt vesen. Et måltid uten vin er som en dag uten sol.


Laste ned ppt "BARE GODE VINER ! TORE HAAVE"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google