Innføring av EUREF89 Erfaringer.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

Kvinner og politikk Kvinnelig valgmobilisering i Nord-Norge: Glasstak eller etterslep? Marcus Buck.
Kartprojeksjonen NTM i bygg- og anleggsbransjen
Grunnleggende forståelse av GPS
Digital plandialog Felles løsning for 12 kommuner i Vestfold
Kapittel 7 Vekst og modellfunksjoner Bård Knudsen.
Kartforklaring Fjordlinje
Litt mer om PRIMTALL.
AREALIS : Samarbeid for enklere tilgang til areal-, plan- og miljøinformasjon Arvid Lillethun Statens kartverk.
Mercator på snei Norsk ESRI Brukerkonferanse januar 2009
Radiobjeller Snåsa Alarmer Posisjonen er mindre enn 10 meter fra forrige måling • Alarm du må sjekke mtp: - Gått seg fast - Sykdom/skade.
Aktiv I Oslo.no Nettstedet for folk i Oslo og Akershus.
Sunndalsøra Registertjenester Per Ivar Larsen Sugar
Teknologi for et bedre samfunn 1 Asbjørn Følstad, SINTEF Det Digitale Trøndelag (DDT) Brukervennlig digitalisering av offentlig sektor.
Firstpoint lanserer: Et (to) tilbud du ikke kan si nei til… Business and Technology Consulting.
GPS (Global Positioning System)
Avdeling i Varberg, Sverige Partner med IBM
Tid som yrkesaktiv og pensjonist Inntreden i yrkeslivet.
Kap 5 The discounted cash flow approach
«Bedriftsutvikling tradisjonelt landbruk»
2. Planter. Del 1 (1–4). Nivå 2. Side 19–24
GPS finner en snart i ethvert mikrofly
Organisering og arbeidsdeling i den digitale forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Presentasjon Fylkesbiblioteket i Akershus. Spørreundersøkelse blant bibliotekansatte i Akershus. 1.
Transformasjoner Men hva hvis relasjonen er kurvelinjær?
1 Multifakultært studium i Geomatikk. 2 Et multifakultært studium... Hva betyr det at geomatikkstudiet er multifakultært? Det betyr at studenter med ulik.
Oppgave 1 Gitt ligningssystemet x + ay + z =
Digital plandialog Felles løsning for 12 kommuner i Vestfold Trøndelagskartdagan Jon Arne Trollvik 12kommunesamarbeidet i Vestfold.
Satellittene viser vei Vi bruker GPS
Merke og lagre punkt fra papirkart
Kartforklaring Fjordlinje
Malverk intern produktopplæring
Organisering Bodø Nordland og Svalbard Hammerfest Troms og Finmark
Bruk av Geoidemodell m/RTK/CPOS
Samarbeid i ”HALD” kommuner (Herøy, Alstahaug, Leirfjord og Dønna)
Krav til digitale plandata
Norge Digitalt i Hedmark og Oppland Organisering, status og tiltak Utdrag fra Geodataplanen for Hedmark og Oppland v/Fylkeskartsjef Georg Langerak.
GRØNNALGER BRUNALGER RØDALGER
4. – 7. trinn 1.
1 BM-dagen 29.okt BM1 Fysisk miljøplanlegging Studieprogram for Bygg- og miljøteknikk Meny Prosjektoppgaven Arealbruk og befolkning Transport og.
WMS-tjenester for griddede tidsseriedata
SOSI grunnkurs SOSI Grunnleggende prinsipper
- TIL NYTTE FOR SAMFUNNETKARTDATA Bodø, 15. januar 2013 Ivar Aanerød GEOVEKST/FKB I NORDLAND STATUS
GIS  BIM Koordinatsystemer og georeferering
- TIL NYTTE FOR SAMFUNNETSTEDSDATA GEODATAPLANEN 2013 KARTVERKET.
Hvordan og hvorfor innføres kontroll med nedlastingsløsningene til SK?
1 Multifakultært studium i Geomatikk. 2 Et multifakultært studium... Hva betyr det at geomatikkstudiet er multifakultært? Det betyr at studenter med ulik.
Fjordlinjene er videreført fra 2007
Vern av kysttorsk 2012.
Stortingsmelding om forvaltning av kongekrabbe
Intelligent dataflyt mellom formater og systemer
Hva er riktig utvikling av kollektivtrafikken i Oppland. Historikk
Innføring av EUREF i Nordland Erfaringer fra Rana
Norwegian Ministry of Fisheries Beslutning om opprettelse av en ny gruppe I for torsk, hyse og sei for kystflåten nord for 62°N Trondheim, 1. november.
Revidert utgave av 6. januar 2006
Organisering og arbeidsdeling i den digitale forvaltning Dag Wiese Schartum, AFIN.
GIS for mineralutvinning Belastning: (2F+4Ø+6S) i pr uke.
ByggSøk – fra papirmølle til tastetrykk
Noen innledende bemerkninger til bolken Digital forvaltning Prof. Dag Wiese Schartum, AFIN.
Geografiske informasjonssystem - en definisjon Et geografisk informasjonssystem (GIS) kan defineres som et system basert på datateknologi, for innsamling,
Kvalitetssikring. er alle tiltak som er nødvendig for å sikre at et produkt vil tilfredsstille angitte krav til kvalitet og trygghet Kvalitetsarbeid krever.
Arealplaner i Norge digitalt Løsninger og bruksområder Arealplaner i Norge digitalt Løsninger og bruksområder.
Digitale data i saker etter PBL. Sentrale lover og standarder som styrer det digitale arbeidet PBL §5 Kart og stedfestet informasjonPBL §5 Kart og stedfestet.
Private aktører - veilednings- og kompetansebehov
Velkommen til en enkel innføring i kart og kompass Steinar Lauritzen
Temadata - Geonorge - DOK
Innføring av Pakkeforløp for kreft
Enkel datainnsamling i kommunal forvaltning
Velkommen til en enkel innføring i kart og kompass Steinar Lauritzen
Kart og kartbruk For VG3 – landbruk co Leif Magne Aarnes.
Utskrift av presentasjonen:

Innføring av EUREF89 Erfaringer. Valg av transformasjonsmetode Digitale datasett og analoge produkter som skal over i EUREF89

Dagsorden. Status for innføring av Euref89 i Norge. Hvordan innføre Euref89 i kommunen. Arbeidsgang. Kommunen etter overgang til Euref89. Nye koordinatverdier. Digitale data/Analoge data. Status og planer for Euref89 i Nordland. Valg av transformasjonsmetode Digitale datasett og analoge produkter som skal over i EUREF89

Valg av transformasjonsmetode Digitale datasett og analoge produkter som skal over i EUREF89

Hva forstår vi med Innføring av EUREF89 ? En kommune har innført EUREF89 når det benyttes EUREF89 koordinater i alle praktisk sammenhenger : Digitale kartdata. Digitale planer og andre geodata. GAB registeret. Andre kommunale registre. Oppmålingsarbeid . Analoge kart og planer er ”tilpasset” EUREF89.

Arbeidsgang. For å strukturere de ulike aktivitetene i et overgangsprosjekt, blir det benyttet Milepæler. Beskriver arbeidsgangen. Kan også benyttes til statusrapportering ovnfor partene. Milepæl 1: Oppstartsmøte. Vurdere forutsetninger for overgang. Geovekstavtale. Milepæl 2: Hovedprosjekt. Vurdere kval. på nasjonalt -og komm. grunnlagsnett. Fylkesformel/kommuneformel ? Milepæl 3: Transformasjon. Gjennomføre transformasjonen. Kontroll. Distribusjon av data. Milepæl 4: Prosjektavslutning.

Kommunen etter overgang til EUREF89. Konsekvenser for brukerene.

Nye koordinatverdier Med EUREF89 innfører vi nye koordinatverdier i daglig bruk og forvalting av geografisk informasjon. Den mest vanlige måten å presentere koordinat-verdier i EUREF89 er i UTM kartprojeksjon (som på vanlige turkart, 1:50 000). Koordinatverdiene er ikke entydige før sone er oppgitt. Nord-koordinaten er antall meter fra ekvator. Øst-koordinaten er antall meter + 500 000 fra aktuell sones sentralmeridian En annen måte er geodetiske koordinater (bredde- og lengdegrader) i EUREF89. Dette er en vanlig måte å presentere en posisjonsangivelse på jordkloden (eks. navigasjon). Valg av transformasjonsmetode Digitale datasett og analoge produkter som skal over i EUREF89

Forslag til soneinndeling Færre soner GPS-mottakere må være innstilt på riktig UTM-sone! Det pågår diskusjon omkring bruk av sone 34. 0 gr. 30 gr 6 gr. 12 gr. 18 gr. 24 gr. UTM(Euref89) Forslag til soneinndeling for Norge Valg av transformasjonsmetode Digitale datasett og analoge produkter som skal over i EUREF89 sone 32 sone 33 sone 35

Analoge kart og arkiv Analoge kart og koordinatfestet informasjon er det ikke meningen å gjøre noe med før behov melder seg. Analoge kart kan presenteres i EUREF89 ved: Scanne kartet Georeferere (innpasse hjørner til EUREF89) Plotte det digitale raster på nytt Målebrev kan plottes på nytt i EUREF89 ved behov. Valg av transformasjonsmetode Digitale datasett og analoge produkter som skal over i EUREF89

Datasett som skal transformeres. Valg av transformasjonsmetode Digitale datasett og analoge produkter som skal over i EUREF89

Sentralmeridian UTM sone 33 Ny kartbladinndeling 33-10-499-305 M1:10000 Sentralmeridian UTM sone 33 E = -500 000 33-10-500-305 33-10-500-304 N = 7 464 000 33-5-499-304-01 M1:5000 33-5-499-304-00 33-5-499-304-11 33-2-499-304-21 (M1:2000) 33-1-499-304-61 (M1:1000) 33-05-499-304-70-01 (M1:500) Analoge kartblad i standard målestokker er nummerert systematisk øst-vest fra sentralmeridian, og nord-syd fra 6 000 000 m nord. Valg av transformasjonsmetode Digitale datasett og analoge produkter som skal over i EUREF89 Kartbladinndeling er lite benyttet i dagens sømløse digitale kartbruk.

Kommunen etter overgang til Euref89. Med EUREF89 innfører vi nye koordinatverdier i daglig bruk og forvalting av geografisk informasjon. Ser vi bort fra landmålere, vil innføring av nytt grunnlagsnett i horisontalplanet gi svært små konsekvenser for GIS-brukere, saksbehandlere, privat bruk og lignende. Valg av transformasjonsmetode Digitale datasett og analoge produkter som skal over i EUREF89

EUREF89 - NORDLAND Valg av transformasjonsmetode Digitale datasett og analoge produkter som skal over i EUREF89