DRIFTSRADIO Hvor går veien ? TELEMATIKK LANDSMØTE 2.11.2001. Terje Misund.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
De dårige følelsene. Veiene ut..
Advertisements

HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Bli en bedre fisker ! Av Ulf Skauli
Fra ide til virkelighet Kjell Nilsen Idrettslag3.
Elevenes røst 3 Omar Mekki, IMTEC.
PROSJEKTET OM KOKO OG FLYPLASSEN SOLSTRÅLEN
Dag Wiese Schartum, Senter for rettsinformatikk,
Laget av Embret Lund 1BAA. Hovedlærer når vi lærte det praktiske av ‘’gamle metoder’’ og var flink i det han viste oss. Det syntes også godt at han hadde.
Digital samtid Erfaringer så langt!. ”Fet” og omfattende •Mange mål •Motiverende mål •Elevene går i visningsmodus.
Tjenestekatalog Ovf-nett Dan Cato Fagernes.
Hønefoss politistasjon
Krabbe sesongen høsten 2011 Havbris jr
Brann som grunnlag for design
Hvorfor mister vi gjester?
Rita Lucia Endresen. Medlem NFU´s Landsstyre Den første person med utviklingshemming som er medlem i Landsstyret i egen organisasjon.
Omstilling uten nedbemanning
Godt verktøy er halve jobben
Hva skal vi gjøre med våre stille avvik? Stille avvik-serien # 3
Helseforum – 27. Januar 2004 Allan Andreassen Februar 2004.
NHO – Bistandskonferanse 10. februar 2010 Våre erfaringer fra Afrika – Mulighetenes kontinent!
Brasil bilde 1 Presentasjon:
Johannes Skaar, Innovasjon Norge
TETRA Seminar 2004 SAS Gardermoen - 18 mars 2004 Kraftforsyningen - krav til mobilt samband Hvordan dekker man energiforsyningens fremtidige mobile.
Om smidig brukerkommunikasjon Smidig 2011 Johannes Brodwall Steria Norway.
Innovative offentlige anskaffelser
Airlift AS, hovedkontor: Førde Lufthavn, 6977 Bygstad | Tel: | Fax: | Helikoptersikkerhet.
Prosjekt ”Glad og trygg på vei til Staupshaugen”
Stortingsrepresentant Einar Holstad, KrF 1 Nytt nødnett nå! Stortingsrepresentant Einar Holstad, KrF TETRA seminar 2004.
LederAkademiet bygger fremtidens bedrift. Hvordan vil fremtidens bedrift se ut ? Er det noen signaler i horisonten ?
Landsdekkende utbygging av Nødnett «S amfunnets evne til å bekjempe organisert kriminalitet, håndtere store ulykker, naturkatastrofer og mulige terrortrusler.
Formell kompetanseheving og høyere utdanning i distriktene – utfordringer og muligheter Gunnar Grepperud, UiT.
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Profesjonsetiske verdier i møte med virkeligheten
Nettselskapenes samarbeid med kommunene i beredskapssituasjoner - Informasjonsberedskap.
Utført av: Jeppe Flensted HiST Vår 2009
Konsekvenser av beredskapsveileder sett fra et fjernvarmeselskap Kjartan Aarbø25/
IPT - Telemark Kartleggingsprosjekt IPT Paul Alfsen Njål Myrseth.
Felleseiendom til salgs? Innledning ved Velferdskonferansen 2010 Hans Olav Felix EL & IT Forbundet © EL & IT forbundet, søndag, 13. juli 2014 Lysbilde.
Naturressurser og infrastruktur: - Hva er det offentlige eierskapet verdt? Linn Herning, Rådgiver, For velferdsstaten Velferdskonferansen september.
Smilende roboter... Japan satser stort på at roboter skal avlaste behov for selskap og hjelp i huset for en aldrende befolkning.
Johannes 14,1-11 veien, sannheten og livet
HVEM ER GUD, EGENTLIG? Salem
Defo – Distriktenes energiforening, Knut Lockert1 Møte OED 28. juni 2011 Innspill fra Defo.
«Vi har lyktes!» Roar Brekken, leder Stjørdal KFU.
Prioritet i mobilnettene TETRA-forum Rica Hotel Gardermoen 27. mars 2006 Runar Langnes.
Norges vassdrags- og energidirektorat
Stortingsrepresentant Einar Holstad, KrF
TETRA-forum Trondheim brann og redningstjeneste
Suksesskriterier.
Hva er det vi har behov for å få hjelp til av spesialisthelsetjenesten? Av Per Willy Ormestad, Sosionom m/spesialkompetanse i sosialt arbeid på rusfeltet.
Frosta, Levanger og Verdal - felles formannskapsmøte 19. september Geir Vinsand Samkommuneløsning i FLV- regionen Frosta, Levanger og Verdal - felles.
Farlig avfall 2010 Nye krav til farlig avfallsbransjen og andre viktige budskap til de frammøtte 14. September 2010 Rica Nidelven Hotel i Trondheim Harald.
10/18/11 Skrive for nett Skriveuka 2011 Tengel Aas Sandtrø Pedagogisk utviklingssenter.
Navn på FIRMa eller produkt HER SNAKKER DERE LITT OM DERE SELV. PKT 1 I LISTEN.
Prosjektsamarbeid eDialog24 og Telehuset. Telenor Telehuset AS 100% eid av Telenor i eget AS Mer enn 10 års erfaring i markedet Markedsleder på SMB og.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
EFFEKTIVISERING EN KONFLIKT MED KILE? VED Per Kaggestad Buskerud Kraftnett AS LTE
Fra forskning til forretning Oslo, 13. Mai 2003 Perler for svin eller gråstein til gull Jo Klaveness Professor i farmasi Innhold: Dagens situasjon Viktige.
Hva skjer med klienten i brukerens tidsalder? Ingerid Aamodt
”Styrke/svakhet ved ulike sambandsmedier.”
Mange bekker små gjør en stor Å! Fra helhetlig tenkning til helhetlig handling i ? Kristin Uleberg Vest-Agder fylkeskommune Prosjektleder for.
Lindorffkonferansen 2014 Bergen
Norsk Regnesentral Norwegian Computing Center Hvilke krav stilles til effektive læringsverktøy - Erfaringer med Agora Knut Holmqvist Norsk Regnesentral.
Myter – organisasjon og ledelse i barnehagen
ROS-analyse.
Hva bør være bestemmende? Systemutvikling: Hva bør være bestemmende? (og hvem bør bestemme?) Dag Wiese Schartum Avdeling for forvaltningsinformatikk, Senter.
Rekommunalisering eller en entreprise?
En kartleggingsstudie
Mulig.
Utskrift av presentasjonen:

DRIFTSRADIO Hvor går veien ? TELEMATIKK LANDSMØTE Terje Misund

Driftsradio = TETRA Men i hvilken sammenheng? Det blir ikke lett ! Utfordringen er stor! Morgendagens tjenester krever ny digital teknikk. Hvor går veien? Fram til i dag……..

TETRA JD/TETRA :

Historien viser: At elforsyningen har brukt gode tekniske løsninger, også på tele- og radiosiden. At elforsyningen i stor grad har styrt utviklingen og kjøpt framtidsrettede løsninger. At løsningene har gitt sikkerhet og funksjonalitet. At samfunnet stort sett aksepterte at sikker strømforsyning er nødvendig og kostet penger.

FORUTSETNINGENE ENDRES NY ENERGILOV NYE EIERE STATENS PENGER –TIL STATKRAFT –TIL DE STORE –TIL DE NOE MINDRE –SOM SPISER DE SMÅ

VIKTIGE FAKTORER: ENDRINGER I EIERSTRUKTUR ØKONIMISK UTBYTTE TIL EIERE RETT TIL Å VELGE EGNE LØSNINGER KONKURANSE PLIKT TIL Å OPPFYLLE KRAV LEVERINGS - SIKKERHET

HVA SÅ MED DRIFTSRADIO ? MOBILTELEFONEN KJØPES PÅ HJØRNET. –OG MANGE LIKER DET –DET ER ALLTID BEST Å VÆRE KUNDE. HVA SÅ MED Å KJØPE TJENESTE PÅ ETT AV DE MEST PRIMÆRE AV ALLE PRIMÆRANLEGG, DRIFTSRADIO ? BLIR SIKKERHETEN GOD NOK ?

SPØRRE-UNDERSØKELSEN: VISER AT DRIFTSRADIO ER SVÆRT VIKTIG -SÆRLIG FOR DRIFT AV REGIONAL- OG LOKALNETT. Resultater: –88% mener mobiltelefon ikke er tilstrekkelig –98% mener driftradio er viktig ved driftsforstyrrelser

TETRA arbeidet så langt: NVE -Truls Sønsteby har utført mye godt arbeid i JD prosjekt.--DERFOR ER VI KOMMET DIT VI ER. De TRE NØD-etatene er ikke særlig opptatt av teknisk sikkerhet. ”Politiske valg” og totaløkonomi har gått foran tekniske krav og prioriteringer.

Så skal vi kjøpe tjenester av ”NØD” etatene. HVA HAR DE Å TILBY: –NY STANDARD--TETRA –MANGE OG NYE TJENESTER –ØKONOMISK GODBIT? –DELE RESURSER MED ANDRE –BLIR DET NOK KAPASITET – SIKKERHET --- –LANGT UNDER DET VI HAR KRAV TIL OG ER VANT TIL!

NVE krav og EGNE krav: Vi får en ny Forskrift med en ny vri på sikkerhet.-Må oppfylles av TETRA. Vi må se på egne krav i nytt lys –teknisk utvikling –økonomi opp mot sikkerhet--KILE 11. September 2001 endret mye-men hva? MEN HVOR LENGE.

KOMPLEKSITETEN ØKER AVHENGIGHETEN ØKER SÅRBARHETEN ØKER KONSEKVENSENE VED STOPP/BRUDD I PRIMÆRE TJENESTER ØKER. TEKNISKE UTFORDRINGER:

Økonomi skal styre sikkerhet. KILE- –Er konsekvensen klar? –Prioriteringene ser ut til komme. –På primæranleggene eller på beredskap/vakt? –Hva er konsekvensene for våre anlegg og da særlig for driftsradio?

Hvem skal så velge hva? Først må NØD velge om de vil ha ett radiosystem som virker i normalsituasjonen- –MEN som IKKE tåler flere ”UHELL” samtidig. –Som IKKE tåler FEIL eller ”sabotasje” –Som har for lite kapasitet og håpløs prioritet. – ELLER om de vil bygge ett felles system som tar vare på alle BRUKERNES behov.

KONSEKVENSER AV MANGLENDE SIKKERHET: UTEN samband ved strømbrudd? –VI KAN IKKE VÆRE UTEN DRIFTSRADIO UTEN samband ved større ulykker? –HVEM SKULLE PRIORITERE ? –KAPASITET TIL ALLE - OGSÅ OSS UTEN hverdags-samband –RESERVERLØSNINGER VIRKER OFTE DÅRLIG -PÅ GRUNN AV BRUKERFEIL

Hvem har så ansvar for hva: Sivil sikkerhet --veldig splittet Kraftforsyningen + NVE + OED. (KBO)

Hva er viktig: Bruk av sikker infrastruktur. Hvor finnes den ---hos STATEN –FORSVARET--Forsvarets Tele og Datatjeneste –KRAFTFORSYNINGEN STATNETT og STATKRAFT REGIONALNETTSELSKAPENE KRAFTPRODUSENTENE DISTR.VERKENE

Hvilken vei er valgt: JD/TETRA prosjekt har valgt –Telenor er valgt til utredninger –Telenor er valgt til PILOTEN FTD har fått en rolle HVORFOR IKKE BRUKE DE SOM HAR BYGGET OG DRIVER SIKKER MOBIL KOMMUNIKASJON I NORGE ? –Og som ……

Flere NØD etater har prøvd. Helse bygget ett helseradionett som var gammeldags den dagen det endelig virket. Politiet har fiaskoen EDACS og flere basestasjoner direkte i våre stikkontakter. Brann har mange lokale gamle leverandør- avhengige anlegg med personsøkere. Men de er endelig blitt enige om å gjøre noe sammen.

FTD med i prosjektet. MEN til hva? –Representere ett Forsvar som ikke klarer å samordne sine egne behov? –Redde sin egen rolle i en stor omstilling? Stille med sikker infrastruktur til prioriterte samfunns-oppgaver?

NVE i prosjektet: Truls Sønsteby har markedsført sikkerhet og elforsyningens krav til sikkerhet fra første dag. Han har snakket for døve ører i mange sammenhenger-framtidige tjenester og kjekt å ha har fått mye mer oppmerksomhet. Våre krav til sikkerhet er sett på som UHØRTE- ingen husker hvordan det var i Kristiansund i starten av året 1992.

Elforsyningen rolle videre: Skal vi sitte på gjerdet og vente på noe vi kanskje ikke kan - eller får lov til å bruke? Bruke våre ”kanaler” for å få ett felles TETRA nett som tjener alle brukere? –BYGGET PÅ SIKKER INFRASTRUKTUR Vurdere andre løsninger?

Konklusjoner i forprosjektet og anbefaling fra KOTE: Arbeide videre for deltakelse i felles prosjekt. NVE må nøye vurdere sine forskrifter At forsvaret og elforsyningen sikre infrastruktur utnyttes i TETRA nettet. Elforsyningen ledelse fronter sine behov.

Budskapet er: Bruk organisatorisk og politisk” MAKT” for felles BRUKERKRAV og SIKKERHET. GJØR DE NÅ! DET ER NÅ DET MÅ GJØRES !

I FØRERSETET: NVE EBL STATNETT STATKRAFT RESTEN AV SELSKAPENE

Andre TETRA løsninger ? Jeg tror de finnes. Vi har funnet løsninger før. Vi har dyktige ingeniører på mange felt. Vi vet at kommersielle vil samarbeide. Vi er ikke gode nok ”kremmere”, men de er de. Dette bør bli neste fase om noen snubler igjen.

Lykke til ! Til de som har ansvar og som bestemmer sikkerheten for primære funksjoner i vårt samfunn! Takk for meg.