Egget som unik kilde til viktige næringsstoffer (og kolesterol)

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

Overlege Bård Kulseng, St. Olavs hospital 2012
Kvinner og politikk Kvinnelig valgmobilisering i Nord-Norge: Glasstak eller etterslep? Marcus Buck.
Litt mer om PRIMTALL.
INTEGRERINGSBAROMETERET Holdninger til integrering og mangfold GRAFIKKRAPPORT.
Bygningsdelstabellen
Teknologi for et bedre samfunn 1 Asbjørn Følstad, SINTEF Det Digitale Trøndelag (DDT) Brukervennlig digitalisering av offentlig sektor.
Leptin.
1 Arbeidssted, bruk av fasiliteter og - mengde 5.
Aminosyre Arginin.
Uten mat og drikke.
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Velkommen til presentasjon !
LifePak ® Essentials Provided by nature. Proven by science.
NRKs Profilundersøkelse NRK Analyse. Om undersøkelsen • NRK Analyse har siden 1995 gjennomført en undersøkelse av profilen eller omdømmet til NRK.
Energibalansen.
:50 Evaluering Lysvåken i Bergen domkirke menighet 1 Svarlogg.
Fôr til oppdrettstorsk – bruk av vegetabilsk feitt Odd Leknes Forskningsdagene 2007 Alta.
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Fra forelesningene om involveringspedagogikk Et utviklingsarbeid Philip Dammen Manuset er under arbeid.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Vitaminene Fett- og vannløselige
Kapittel 14 Simulering.
1 JFRYE2005 1: Vanlige 2: Kurvelinjære 3: Samspill (ikke-addivitet) 4: Dikotomier 5: Dummy-variabler.
Foreløpige tall pr Randi Sæther
Kap 06 Diskrete stokastiske variable
Innherred samkommune 1 Årsrapport og Regnskap 2007 Samkommunestyret 10. april 2008 Administrasjonssjef Ola Stene.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
1 Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap Guttorm Sindre IDI-symposium 14. oktober 2011.
Oppland Arbeiderblad Kjønn i kildebruk - Utviklingstrekk over en to års periode.
Klinisk skjema nyrebiopsiregisteret
Vitaminer.
Vekst og ernæring hos barn med cerebral parese
Kostsirkelen.
1 BM-dagen 29.okt BM1 Fysisk miljøplanlegging Studieprogram for Bygg- og miljøteknikk Meny Prosjektoppgaven Arealbruk og befolkning Transport og.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Oktober 2010
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Juni 2010 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Februar 2011 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Utviklingen i regelverket
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
NM i prototyping - Yggdrasil 2014
Bankenes sikringsfond Revisjonskontoret
Virksomhetsrapport Oktober Innhold 1. Oppsummering 2. Hovedmål 3. Pasient 5. Aktivitet 4. Bemanning 6. Økonomi 7. Klinikker 2.
To accompany Quantitative Analysis for Management, 8e by Render/Stair/Hanna 15-1 © 2003 by Prentice Hall, Inc. Upper Saddle River, NJ Kapittel 15.
Grunnleggende Slede Hund Ernæring
1 Trivsel Utvalg Trives svært godt Trives godt Trives litt Trives ikke noe særlig Trives ikke i det hele tatt Snitt Trivsel Brannfjell skole (Høst 2014)
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Veivalgsanalyse etter Sørlandsmesterskapet i lang (klassisk) distanse 2004.
Hva ble sagt på ICoMST 2014 ? Kjøtt og helse!
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Oppgaver Næringsstoffer
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Fôring av unghest Til Start
Vitaminer og mineraler
EGG.
Vitaminer og mineraler
Utskrift av presentasjonen:

Egget som unik kilde til viktige næringsstoffer (og kolesterol) Birger Svihus, professor i ernæring

A hierarcical list of criteria to use for dietary recommendations A hierarcical list of criteria to use for dietary recommendations. The food should: 1. provide enough nutrients 2. not provide too much energy and thus cause obesity 3. have a balanced content and quality of carbohydrates and fat/cholesterol to hinder diabetes 2 and/or atherosclerosis 4. not contain too much of ingredients thought to be carcinogenic, or too little of ingredients thought to protect against cancer

Sammensetning av ulike animalske produkter 100 g spiselig Egg Kylling Kjøttdeig Svinekotelett Lammelår Vann, g 75 67 68 70 Protein, g 12 19 18 20 Fett, g 10 14 13 9 Kalorier, kcal 142 197 190 202 162

Daglig minimumsbehov for næringsstoff (unntatt energi) Tabell 1. Daglig minimum næringsbehov (unntatt energi) hos en gjennomsnittlig voksen person Tabell 1. Daglig minimum næringsbehov (unntatt energi) hos en gjennomsnittlig voksen person Daglig minimumsbehov for næringsstoff (unntatt energi) Næringsstoff Minimumsbehov Vann, liter 1,55 Protein, gram 50 Linolsyre, gram 10 Linolensyre, gram 1,6 Stivelse og/eller sukker, gram Kalsium, gram 0,4 Fosfor, gram 0,3 Magnesium, gram 0,35 Natrium pluss klor (salt), gram 1 Kalium, gram Svovel Behov ikke fastsatt Jern, milligram 7 Sink, milligram 5 Mangan, milligram 2 Kopper, milligram Jod, milligram 0,07 Selen, milligram 0,02 Krom, milligram Molybden, milligram 0,01 Næringsstoff Minimumsbehov Vitamin A, milligram 0,6 Vitamin D, mikrogram 0 - 2,5 Vitamin E, milligram 5 Vitamin K Behov ikke fastsatt Vitamin C, milligram 10 Niacin, milligram 11 Pantotensyre, milligram Pyridoksin, milligram 1 Riboflavin, milligram 0,8 Tiamin, milligram Folat, milligram 0,1 Biotin, milligram 0,03 Kobalamin, mikrogram

Sammensetning av ulike animalske produkter 100 g spiselig Egg Kylling Kjøttdeig Svinekotelett Lammelår Vann, g 75 67 68 70 Protein, g 12 19 18 20 Fett, g 10 14 13 9 Kalorier, kcal 142 197 190 202 162 Jern, mg 2,2 (31%) 0,7 2,5 0,5 1,6 Sink, mg 1,4 (28%) 1,1 2 1,4 3,2 Selen, µg 19 (95%) 4 Vitamin A, IE 215 (10%) 25 6 Vitamin E, IE 5,3 (100%) 0,2 0,3 Vitamin D, µg 3,8 (100%) Vitamin B12, µg 2,3 (230%) 0,4 1,2 1,8 Riboflavin, mg 0,5 (63%) 0,17 0,10 0,20 Folat, µg 69 (69%) 3 1

Kylomikron VLDL LDL HDL

Lusis (2000) Nature 207, 233-241

Sammensetning av ulike animalske produkter 100 g spiselig Egg Kylling Kjøttdeig Svinekotelett Lammelår Vann, g 75 67 68 70 Protein, g 12 19 18 20 Fett, g 10 14 13 9 Kalorier, kcal 142 197 190 202 162 Jern, mg 2,2 0,7 2,5 0,5 1,6 Sink, mg 1,4 1,1 2 3,2 Selen, µg 4 Vitamin A, IE 215 25 6 Vitamin E, IE 5,3 0,2 0,3 Vitamin D, µg 3,8 Vitamin B12, µg 2,3 0,4 1,2 1,8 Riboflavin, mg 0,17 0,10 0,20 Folat, µg 69 3 1 Kolesterol, mg 420 100 62 59 74

Vorster et al. (1987) Am. J. Clin. Nutri. 46, 52-57 Boucher et al. (1998) Lipids 33, 1177-1186