Kosthold og ernæring ved revmatisme

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Hverdagsrehabilitering
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Kosthold og trening, noen grunprinsipper
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Forebyggende kostholdsråd mot hjerte- og karsykdom
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Vitaminer.
Kostsirkelen.
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
FETTSKOLEN.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Kosthold og ernæring ved revmatisme Behandlingsreiser 2013, Balçova Ved Kjellrun Myhr, storbonde og Jon Lennart Stafne, matvrak og bondesønn

ET SUNT KOSTHOLD KAN FOREBYGGE: Livsstilssykdommer: Overvekt/fedme, diabetes, hjerte- og karsykdommer, høyt kolesterol, noen typer kreft, osteoporose Gir energi og overskudd

HVA ER ET GODT KOSTHOLD FOR DEG? Hvilke erfaringer har du? Har du prøvd kostendringer med god effekt? Hva reagerer du på? Har du noen gode tips?

ET GODT OG VARIERT KOSTHOLD MÅ HA: Protein Bygger opp og reparerer kroppen Karbohydrater Gir energi, og inneholder kostfiber 25-30 gram pr dag, gjennomsnittet er ca 15 gram Fett Umetta fett – må vi få i oss Vegetabilske oljer, nøtter, frø, avokado, fet fisk Metta fett- Fete meieri- og kjøttprodukter, kokosfett Transfett- Industrielt endret fettsyre, for lengre holdbarhet Fiber: Mjølk, Kornvarer, Potet, Frukt; t.d. bringebær, Grønnsaker, Grovt mjøl, Kveitekli, Heilkorn, Upolert ris, Erter Protein: Alle ikkje-raffinerte matvarer, Kjøtt, Fisk, Egg, Mjølkeprodukt, Grovt korn, Erter, Bønner, Linser Karbohydrat: Mjøl- og kornprodukt, Brød, Pasta, Ris, Rotfrukt, Frukt, Grønsaker, Sukker Feitt: Matfeitt, Oljer, Nøtter og frø, Meieriprodukt, Kjøtprodukt, Feit fisk, Avokado Vitamin A: Ost, Leverpostei, Smør, Margarin, Betakaroten er eit A-vitamin som finst i gulrot og grønne bladgrønnsaker Vitamin B: Kjøtt, egg, melk, ost, kornprodukt Vitamin C: Grønsaker; t.d. brokkoli, rosenkål, raud paprika, Frukt, Bær; t.d. Solbær, Juice, Potet Vitamin D: Kun i noen få matvarer: Tran, fet fisk og rognleverpostei. Margarin er tilsatt D-vitamin Vitamin E: Friske og lettare bearbeida grønsaker, Grøne planter, Soyaolje, Solsikkeolje, Olivenolje, Tran, Nøtter, t.d. Mandlar, Brokkoli, Egg Kalsium: Mjølk, Mjølkeprodukt, Ost, Bladgrønsaker som er veldig grøne t.d. ruccola og spinat, Viktig for skjelettet, Alternative kilder er soyamjølk og kalsiumtablettar Vannløyselege vitamin: B og C Feittløyselege vitamin: A, D, E og K Sink: Viltkjøtt, Ost, Erter, Bønner, Linser, Korn Selen: Fisk, Skalldyr, Lever og rogn, Kornvarer, Frukt og grønt er selenfattige, I Noreg er det selenfattig jord

VITAMINER OG MINERALER Jern Kalsium Vitamin D

ANTIOKSIDANTER Reduserer økende vevsskade, som skjer ved en betennelsesaktig revmatisk sykdom Under aktiv sykdom er det målt lavere konsentrasjon av antioksidanter Beskytter cellene Kosttilskudd er ikke godt nok, flere virkestoff i naturlige produkter Frukt og grønnsaker Krydder

Omega 3 Reduserer sykdomsaktivitet Høye doser (4 gram) Fet fisk, tran og fiskeolje Omega 3 og 9  Omega 6 

Bioaktive aminer (histaminframkallende stoff) Finnes i mange matvarer Kan gi forverring av revmatiske symptomer Eks alkohol (rødvin), svinekjøtt, rødt kjøtt, røkt mat, kaffe, kakao, sukker, ”røde” matvarer; jordbær, tomat, paprika, eddik, sitrusfrukt Individuelle forskjeller

Hvorfor spise riktig? Studier viser at riktig kosthold ved revmatisme kan gi: Mindre smerter og morgenstivhet Redusert sykdomsaktivitet Økt fysisk funksjonsevne Reduksjon i inntak av medisin for noen De med ugunstig kosthold vil få størst utbytte Forebygger livsstilssykdommer Det er anbefalt å gå over til Middelhavsdietten, eller i alle fall nærme seg den Det er gjort studiar på personar med betennelsesaktig revmatisk sjukdom som viser at omlegging til middelhavsdietten vil kunne føre til mindre smerter og morgonstivheit, ei redusert sjukdomsaktivitet, samt auka fysisk funksjonsevne. Ved sida av dette vil middelhavsdietten verke forebyggande i forhold til hjerte- og karsjukdomar.

MIDDELHAVSKOSTEN kan anbefales Frukt og grønnsaker Belgfrukter Linser, bønner (Grove produkter) Grovt brød, naturris Fete fiskeslag Lyst/hvitt kjøtt Olivenolje – ikke steking Omega-3 Vann Et frukt, bær og grønsaker. Et mykje feit og mager fisk som pålegg. Et moderate mengder kvitt kjøt. Du kan ete ris og poteter i moderate mengder, og pasta med grovt mjøl. Bytt ut fint brød med grovt brød og grove kornprodukt. Bruk mjuk margarin på brødet, olje i salaten og sunt feitt til steiking. Et belgfrukter som bønner, erter, linser og nøtter tilmiddag og gjerne også til andre måltider som lunch. Du kan ete 4 egg i veka. Sørg for å få nok kalsium i kosten. Ost, yoghurt og mjølk i moderate mengder. Likar du ikkje eller tålar du ikkje søt mjølk, kan du erstatte den med sur mjølk. Søtsaker med mykje sukker (som honning) og metta feitt bør du ikkje konsumere meir enn eit par ganger i veka. Vin kan drikkast til måltid. Men mange revmatikarar vert ugne og reagerar negativt på vin. For dei som ikkje reagerar negativt på vin, kan den nytast i moderate mengder. Higs òg på regelmessig fysisk aktivitet for å få fart på forbrenninga i kroppen.

REDUSER INNTAK AV… Rødt kjøtt, røkt kjøtt Svinekjøtt – holde seg unna Metta fett Sukker Melkeprodukt Unngå eller reduser mengda raudt kjøt, svinekjøt, feittmarinerte kjøt og blandingsprodukt av kjøt til middag. Svin sveittar ikkje – høgt syreinnhald i svinekjøtet  ubehag Kan ete rå gulrot og kålrot ca 30 minutt før inntak av svinekjøt Melk = slimdannende (melk og mel=”lim”)

Oppsummering og tips   

SPIS OFTE Spis 4-6 ganger om dagen Gjerne 3 hovedmåltider og 1-3 mellommåltider

5 OM DAGEN! 5 porsjoner frukt/ grønnsaker per dag Tenk ulike farger Varier mellom kokt og rått

Spis mer fisk Fisk til middag og pålegg Tran Omega 3

VERKTØY Nøkkelhull Brødskala Tallerkenmodellen BRØDSKALAMeir fiber (grønsaker, rotfrukt, grove produkt) Mindre meitta feitt (feite meieri- og kjøtprodukt) Mindre salt Brødskalaen

Gjør måltidene til en hyggelig stund!

Unn deg det du liker, men ikke hver dag…

MER INFORMASJON: Informasjon om mat, kosthold og helse www.matportalen.no www.livsmedelsverket.se www.frukt.no www.helsedirektoratet.no www.revmatiker.no