Restteori & kurstilbud

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FAGBREV PRAKSISKANDIDATORDNINGEN FAGSKOLE
Advertisements

Helgekurs Spill Bridge 1 på en helg Opplegg utviklet av: Sven-Olai Høyland.
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
”Lærlingepermen” Et nytt verktøy i utdanningen av lærlingene?
Bygg – og anleggsteknikk
FONS TILBYR NÅ GRATIS INSTRUKTØR- OG ASSESSORKURS FOR DEG SOM SKAL JOBBE SAMMEN MED EN LÆRLING - fiskerinæringen satser på fremtiden og utdannet ungdom.
Rådgiversamling januar 2011 Fag –og yrkesopplæring.
Ulike veier til fag- og svennebrev Karrieresenteret i Vestfold Liv Marit Meyer Petersen Utdanningsavdelingen, fagopplæringseksjonen.
Grunnleggende spørsmål om naturfag
SAMLING PÅ NORDSETER 25. – 27. NOVEMBER 2011 Gruppe 7-10 år Trenere: MagnusThor-Ingvar Nina Arne Lisbet Tore.
Fagskolen Rogaland: offentlig, med 3 avdelinger
Du har gjort et godt utdanningsvalg – arbeidslivet har bruk for deg
Velg tømreryrket - bruk hodet og kroppen!
Lærlingordningen Bergen kommune
Månedsbrev Smørblomst
hfy en helhetlig fag- og yrkesopplæring
Lærlingordningen i Stavanger
Prosjekt til fordypning
Dokumentasjon på at vurdering er gitt!
Status for Kunnskapsløftet
Randi Irene Tone Olav Duun videregående skole
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Rogaland Fylkeskommune
Program Karrieresenteret i Vesterålen Arbeidsmarkedet Nettsteder til bruk i karriereveiledninga Muligheter i ungdomsskole og vgo til helt eller delvis.
RÅDGIVERSAMLING 2013 Træleborg konferansesenter 4. desember 2013.
Erfaringer fra HiL ulike samarbeidsprosjekter innen vurdering 3 hovedmodeller Etterutdanning Veiledning av team Undervisningsrekke.
Ulike veier frem til et fag-/svennebrev
Lena Fekene Liv Marit Meyer Petersen
KURSPLAN 2004 PSYKIATRI OG RUS I EN ARBEIDSMARKEDSBEDRIFT.
Trekanter med vinkler på 30, 60 og 90 grader
Møte med veiledere og kontaktpersoner Informasjon om en ukes praksis på fjerde semester av Lektorprogrammet.
PROSJEKT: UADRESSERT REKLAME Omnibus: 23. august – 30 august 2006
Programmering sif8005. Praktisk informasjon  Innleveringsfrist øvinger: mandag kl  Alle øvinger er obligatoriske  Studass tilgjengelig 6 timer.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
MAS og oppfølging av det pedagogiske arbeidet i klasserommet
2. FREMMEDSPRÅK, ENGELSK FAGLIG FORDYPNING ELLER ARBEIDSLIVSFAGET
Hva er Fagbrev på jobb? Spredningssamling Prosjektleder Annikken Kjær Haraldsen.
SMÅ BARN MED HØRSELSTAP Nordnorsk fagnettverk hørsel,
Godkjenning av fag til fag-/svenneprøve Styremøte NOOS-nettverk
Opplæringskontorets hjørne
Handlingsplan 2008 Første halvår. Hva har skjedd så langt?  13 februar: Bardu Hund ble stiftet!  februar: Bardu Hunds første kurs gjennomført.
Lærlinger i Bærum kommune
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Bygg og anleggsteknikk Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Gutter som lekeressurser HOSLE BARNEHAGE
Foto: Bjørn Erik Olsen Fag-/nettverkssamling Helse og oppvekstfag Utdanningsavdelingen, Anne Engan Djupvik Foto: Thor-Wiggo Skille.
Velkommen til førskoledag
Lærlinger i Bærum kommune
Velkommen til informasjonsmøte om Eikeli VGS’ tilrettelegging for Fossums langrennsløpere og skiskyttere !
BARNEFOTBALLKVELDEN BARNEFOTBALLKVELDEN Norges Fotballforbund | Barnefotballkvelden - NFFs nysatsing for 2010 Barnefotballkvelden.
Drop-In metoden En metode for å veilede elever til en mer positiv elevrolle Fra bekymring til forandring gjennom samtale, veiledning og oppfølging Utviklet.
VEILEDNING AV NYUTDANNEDE LÆRERE I VESTFOLD
Veiledning av nyutdannede i videregående skole Noen tanker med utgangspunkt i gruppeveiledning.
Samarbeid mellom NAV Nord-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylkeskommune (NTFK) om opplæring for l ærekandidater og lærlinger med behov for tilrettelegging,
Tranøy kai Foto: Bjørn-Are Melvik Alternative utdanningsløp Utdanningsavdelingen Desember 2015.
Valg av fag vg1. Hovedregel for studieforberedende utdanningsprogram (SSP og idrett) Alle må ha et 2. fremmedspråk på videregående skole (i tillegg til.
Hasjavvenningsprogrammet Nord -Trøndelag Jægtvolden 22. sept 2015.
Ulike veier til Fag – og svennebrev Skolenes økte ansvar for Det 4 årige løpet Karrieresenteret i Vestfold 6. april 2016 Liv Marit Meyer Petersen og Liv.
Vest-Agder fylkeskommune en drivkraft for utvikling Folkestyre – kompetanse - samarbeid.
Erfaringer fra alternative opplæringsmodeller som fører fram til fag-/svennebrev Utfordringer og muligheter Opplæringskonferansen NFK 27. januar 2016 Finn.
Videregående opplæring i Follo
Lærekandidatordningen
Bedriftene i Hedmark rapporterer om mangel på arbeidskraft tilsvarende:
2016/2017 -hva skjer?.
Opplæringskontorenes rolle
ULIKE VEIER TIL FAG – OG SVENNEBREV
Kurs for nye prøvenemndsmedlemmer perioden
Engebråten tilbyr følgende valgfag på 9. trinn:
LÆREKANDIDAT – målsetting er kompetanseprøve
Utskrift av presentasjonen:

Restteori & kurstilbud Ove Totland Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Hordaland

Erfaringer fra Opplæringskontoret for Rørleggerfaget i Hordaland Utviklingen i lærekontraktstypene som blir inngått har endret seg, i dag har vi ca. 60 % på spesielle vilkår og 40 % med et ”normalt løp”. Vi har prøvd litt forskjellige modeller, og vi vurderer jevnlig nye måter å løse undervisningen på: Behovsprøvd undervisning. Klasse- /gruppesammensetting tilpasset hvilken type arbeid lærebedriften har og alderen på lærlingene. ”kollektiv” akkord.

Hva er målet med undervisningen? Målet må være å få ut flinkest mulig lærlinger, med både gode praktiske og gode teoretiske rørleggerkunnskaper. Er det kunnskapsnivået som er viktig eller er det antall timer lærlingene har undervisning (370 t restteori)? Vi har prøvd ”kollektiv” akkord, og har gode erfaringer med det. Etter vår mening så kan vi klare oss med mindre enn 370 t dersom lærlingene jobber når de er på skolen.

Slik løser vi det i dag: Vi har to undervisningsmodeller. Hvilken modell lærlingene går på avhenger av hvilket læreløp / læretid lærlingene har: Normal læretid (2 år skole + 2 år læretid). Lærlinger med lang læretid (3 eller 4 år).

Normalt læreløp (2 + 2) E-læringsprogram: Lærlingene bruker e-læringsprogrammet i restteoriundervisningen som vi gir. De får ikke utlevert lisenser før de har vært et halvt år i lære, dvs. når de begynner med restteoriundervisning.

Normalt læreløp (2 + 2) Restteori: 1. halvår: Varmearbeider sertifiseringskurs 2. halvår: Undervisning i Modul 2 og 6, ca 15 dager 3. halvår: Undervisning i Modul 4, ca 15 dager Innføringskurs i ADK, varighet på en uke 4. halvår: Sveisekurs, varighet på en uke Svenneprøvesamling

Langt læreløp (3 eller 4 år) E-læringsprogram: Ett år før lærlingene skal begynne med undervisning i studieretningsfag blir lærlingene innkalt til månedlige e-læringssamlinger der det er veileder tilstede. På den første e-læringssamlingen får lærlingen utlevert lisensen til programmet, dette skjer normalt når lærlingene har vært ett halvt år i lære. Forsetter på neste side…….

Opplæringskontoret har sagt til lærlingene at det er et krav at alle moduler i E-læringsprogrammet skal være bestått før en får begynne på undervisning i studieretningsfag (VK1 rørfag). Formålet med disse e-læringssamlingene er både å gi lærlingene teoretisk kunnskap innen rørleggerfaget så tidlig som mulig i læreløpet og å få opp bruken av E-læringsprogrammet. Samlingene gir også lærlingene en god anledning til å stille spørsmål til oss, og vi i Opplæringskontoret får en god mulighet til å gi informasjon til lærlingene. E-læringssamlingene foregår i Opplæringskontoret sine lokaler. En samling starter kl. 12.00 og avsluttes kl. 15.00. Det vil si at lærlingene jobber ca. halve dagen før de kommer på samlingene.

Langt læreløp (3 eller 4 år) Undervisning i studieretningsfag: Undervisningen i studieretningsfaget blir gitt av Opplæringskontoret, og denne undervisningen blir gitt på kveldstid (fra kl. 16.00 til kl. 20.00) Kravet om at alle moduler i E-læringsprogrammet skal være bestått gir lærlingene større forkunnskaper innen rørleggerfaget før de begynner på studieretningsfag, og dermed kan antall timer på kveldstid reduseres. Lærlingene får ca. 20 leksjoner a’ 4 timer på kveldstid.

Langt læreløp (3 eller 4 år) Restteori: Lærlinger som har hatt undervisning i studieretningsfag hos oss går bare ett halvt år på restteori. Bakgrunnen for dette er vi vet hva lærlingene kan fra før siden de har hatt all rørfag-teorien hos oss. En annen grunn er at vi har et kapasitetsproblem både på lærekrefter og lokaler. Undervisningen i restteori blir gitt i nest siste lære-halvår. Lærlingene går på skolen hos oss en dag i uka på dagtid. Forsetter på neste side…….

I tillegg får lærlingene i siste halvår av læretiden: Sveisekurs, varighet på en uke Svenneprøvesamling

Alternative undervisningsopplegg Vi i Hordaland vurderer nå å: Kjøre restteoriundervisningen i bolker på en uke. Lærlingene kalles inn i mindre grupper, og undervisningen blir mer prosjektrelatert. Undervisningen blir lagt opp med teori, befaringer på anlegg/prosjekt og oppgaveskriving.

Aktuelle kurs for lærlingene: Varmearbeider kurs ADK kurs Sveisekurs Våtromskurs Forsetter på neste side…….

Lift kurs HMS kurs Førstehjelpskurs Varmepumpe kurs Innreguleringskurs Rør-i-Rør kurs

Fremtiden? Hvilken undervisning skal vi gi lærlingene? Hva kan lærlingene etter 2 år på videregående skole etter kunnskapsløftet? Skal vi gjøre forskjell på lærlingene og hvor lang læretid de har, eller skal alle lærlingene få samme undervisningen i rørleggerfaget av Opplæringskontoret? Hva skjer med de andre KEM fagene dersom lærlingene har 3 eller 4 års læretid?