Omgangs syke Smittsomhet og hygiene

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hygienekurs – barnehageansatte
Advertisements

Innføring i hygiene.
SYKDOM HAGEN BARNEHAGE.
Smitteverntiltak ved kontakt med fugl
Råd til barn og foreldre
Fokusperiode – Frisk i barnehagen
Smitteverntiltak ved kontakt med mulig syk fugl Petter Elstrøm Folkehelseinstituttet Avdeling for infeksjonsovervåking Fagseminar om fugleinfluensa,
Utlendinger i landbruket
Indikatorbakterier i drikkevann.
Drikkevann – hvordan tolker vi vannanalyser
Kjøkkenet er et koselig sted, ikke sant?
Sjekkliste for smitteprosedyre ved stor smittefare
SARS, flyreiser og flyplasser Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Ormebehandling av hund og katt
Øyebetennelse og ørebetennelse
Sykehushygieniske tiltak og beskyttelse av helsepersonell mot SARS
MÅNEDSEVALUERING NOVEMBER Vi har hatt fokus på helse og prata om at det er viktig med god håndhygiene. Vi vil ikke bli syke! Barna vasker hendene før måltid.
Innleggelse, stell og komplikasjoner
Arbeidsantrekk Krav til arbeidstøyet Hår Smykker
Prosjekt institusjonshygiene
Pressebrief om fugleinfluensa Oslo, 4. oktober Helse- og omsorgsminister Ansgar Gabrielsen.
NOROVIRUS Oppskrift på vellykket håndtering av utbrudd av norovirus i en institusjon Hygienesykepleier Tove A. Kristiansen, NLSH Vesterålen.
Hygienesykepleier Hege Lundmark, Hammerfest sykehus
Smittemåter og smitteforebygging
Hva er en hygienisk barriere?
Ny influensa A(H1N1) – status og fremtidsutsikter Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Smitteverndagene
GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane. GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane.
Vaksine WHO-møte 2 ggr. år bestemmer sammensetningen Vanligvis 3 stammer A(H 1 N 1 ), A(H 3 N 2 ) og B Kommende sesong: –A/New Caledonia/20/99(H1N1) –A/Wisconsin/67/2005.
Hva er farlig? Konkrete råd til publikum for å forebygge smitte
Sars, flyreiser og flyplasser Preben Aavitsland Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
Blir vi syke av norsk kjøtt?
På barnehagens lunsjmeny!
Ulf Wike Ljungblad Overlege Barnesenteret SiV, Tønsberg
Ulf Wike Ljungblad Barnelege
Ulf Wike Ljungblad Barnelege
Eksklusjonskriterier
Prikker og barnesykdommer
Ulf Wike Ljungblad Barnelege
Hvordan vurdere små barn?
Forkjølelse Lege Rolf Møller
Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer
Hygiene og renhold.
Flyktninghelsetjenesten Feb 2012
Tiltak ved norovirusutbrudd Hanne Eriksen Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern ( )
HVA ER NOROVIRUS Kirsti Vainio Divisjon for smittevern Avdeling for infeksjoner som smitter via luftveiene.
Håndtering av nærkontakter Egil Bjørløw Avdeling for infeksjonsovervåking Divisjon for smittevern
Smitteverntiltak ved kontakt med mulig syk fugl Petter Elstrøm Folkehelseinstituttet Avdeling for infeksjonsovervåking Fagseminar om fugleinfluensa,
Råd ved arbeid med syk tamfugl
6 e Fra direkte til indirekte tale. Heidi sier …
Bjørn G. Iversen, overlege Folkehelseinstituttet
Mellom skremsler og beroligelse Kommunikasjon med publikum om fugleinfluensa Gunhild Wøien Kommunikasjonsdirektør Folkehelseinstituttet
Barnehagenorsk: Velkommen til 2. samling! 2.-3 november Ingvild Alfheim Kari Bratland 19. SEPTEMBER.
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
Smittefare og sykdom i barnehagen Litt om behandling og karantenetid.
Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.
TEORI MAT & HELSE 2 Tema: Hygiene, redskapslære, livsstil, mål & vekt.
Bedre Hygiene Redusert kontaminering Økt Trygghet Mindre Svinn En del av løsningen…
MÅNEDSBREV FOR TYRIHANS FEBRUAR 2016 Da er vi kommet til årets korteste måned, som dette året er 1 dag lenger siden det er skuddår i år. Hvorfor har vi.
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
Håndhygiene og hanskebruk i tannhelsetjenesten
Bruk av rene engangshansker i helsetjenesten Vett og uvett
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helseinstitusjoner
Hanskar ved kontakt med kroppsvæsker, avføring og intimst
Verneutstyr ved basale smitteverntiltak kontaktsmitte Døme: Stell, av- og påkledning, Salmonella, Clostridium difficile, VRE, ESBL, Norovirus, Gule.
6 f Fra direkte til indirekte tale. Heidi sier …
Kapittel 4: Rent vann  God helse
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helsetjenesten
Utskrift av presentasjonen:

Omgangs syke Smittsomhet og hygiene Ulf Wike Ljungblad Barnelege

Vad sier amerikanerne? Speaking with Ralph on the big white phone Selling my Buick Driving the porcelein bus

Omgangssyke oppkast, diarre Virus Bakterier Smådyr

Smådyr Giardia Pøsig, illaluktande avføring Illaluktende raper Utbrudd i Bergen Pøsig, illaluktande avføring Illaluktende raper Ofte inga symtomer Sprids lett bland bleiebarn

Bakterier Salmonella Fås vanligen via mat Smitter sjeldent mellom mennesker Kan være smittsom lenge etterpå Kan vanligen være i barnehage God handhygien (handsker, sprit) Ikke være med vid matlaging

Matforgifting Plutselige voldsomme symptomer Oppkast og diarre 1-2 d Ofte hos mange samtidig Bakteriegifter, f eks sår i negleband Varm mat ska være varm, kall mat kall! God håndhygiene

Virus omgangs syke Oppkast og diarre Smitter mange ganger opp til en uke før symptomer! 1-3(10) d fra smitte til symptom Smitter mellom mennesker og via mat

Hygiene råd ved oppkast og diarre Vaske hender etter toalettbesøk, ved bleieskift og før maten Ved bleieskift Engangshansker Engangs underlegg Engangs håndklær Håndsprit

Hygiene råd ved oppkast og diarre Lokk på før du spyler i toalett God håndtering av bleieavfall Daglig vask av kjøkken, gulv, bord og toalett Smittede/syke må ikke delta i matlaging Kall mat høgst 8 grader Varm mat minst 60 grader

Ikke være i barnehage Om oppkast mer enn 2 ganger uten kjent årsak Vanntynn hyppig avføring Inntil barnet spiser normalt og ikke hatt oppkast eller vanntynn avføring på 1 døgn