INKLUDERING i NORSK IDRETT

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Medbestemmelse og medansvar for ungdom i idretten
Advertisements

IDRETT ER FOREBYGGENDE BARNEVERN ”En åpen og inkluderende idrett” Hovedmål •Gi flere barn, ungdom og voksne et bedre tilbud •Prioritere grupper som ikke.
Ski IL Innebandy Virksomhetsplan Ski IL Innebandy n3sport.no/bandy/ski facebook.com/SkiIlInnebandy Arbeidsdokument.
Klubbutvikling NBBF Torunn Ytrehus 2012.
Inge Andersen Idrettens organisering og viktigste oppgaver.
Inkludering i idrettslag Børre Rognlien 2. visepresident
Retningslinjer for klubben – og foreldrevettregler
Program: Registrering - kaffe Innledning De ulike typene «daglige ledere» IPD og klubbutvikling.
NIF – organisering, fagkonsulentens roller og framtid. Berg Gård
Frambu senter for sjeldne funksjonshemninger
Et utvidet hjelpetrenertiltak for barn og unge med særlige behov.
Vi har alle rett til en aktiv fritid!
Idrettens nasjonale rammebetingelser
Oppland Idrettskrets Harpefoss
Idrettspolitisk dokument
Ungdomsrepresentanter. Hva skal vi med det?
2003 Det utdanningsvitenskapelige fakultet Institutt for spesialpedagogikk Tilpasset og inkluderende opplæring i barnehage – Jorun Buli Holmberg 21. september.
Vil DU bidra til å gi ungdom med funksjonsnedsettelser ei uke full av opplevelser og aktiviteter? Og samtidig få med deg verdifull erfaring som du kan.
Anleggsplan for Barentsområdet (Norsk del) Einar Botnmark, leder Nordland Idrettskrets Presentere meg selv.
Rogaland idrettskrets. Rogaland idrettskrets: NIF representant i Rogaland Fylkets tverrfaglige og idrettspolitiske organ.
Idrett for alle! Anne-Britt Nilsen 16. april 2008 NORGES IDRETTSFORBUND OG OLYMPISKE OG PARALYMPISKE KOMITÉ.
Idrettsarrangement som næringsutvikling
Regionalplan for folkehelse 2013 – 2017 Inghild Vanglo Leder politisk styringsgruppe Rogaland fylkeskommune.
Den norske idrettsmodellen
Hjelp, jeg har blitt / er klubbleder !
Idrett for funksjonshemmede
Hvordan skape idrettsglede for ungdom?
Idrettsglede for alle – en åpen og inkluderende idrett
Ungdomstiltak Tiltak mot fattigdom blant barn, unge og familier Drevet med tilskudd fra kap. 857 post 60 ”Støtte til barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn.
Er funkiser en glemt gruppe i volleyballen? Eller kan vi være en ressurs? Oslo Vigdis Mørdre Fagkonsulent NIF.
Nye ishaller - status. Ishockey er en regional idrett i Norge..og anleggsmangel er vår fremste begrensning INNLEDNING  Vi må ha mer istid  Vi må ha.
MediaLT fagseminar 21 november IKT og universell utforming – måleindikatorer og status Rudolph Brynn Seniorrådgiver Nasjonalt dokumentasjonssenter.
Gym og Turns plass i norsk idrett Idrettsstyremedlem Jorodd Asphjell
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité 1 Spillemidler til utstyr 2009 Frister: 14. Sept: Ordningen åpnes for søknader 20. Nov: Søknadsperioden.
Positiv fritid!. Hovedmål for NIF Å organisere idrettsaktivitet for alle funksjonshemmede ved at alle særforbundene tar det fulle ansvar for å gi et tilbud.
Hvordan vinne kommune- og fylkestingsvalget 2011? Børre Rognlien, 2. visepresident For Østfoldidretten 22. oktober 2010.
Økonomi og pengestrømmer i idretten
Et samarbeidsprosjekt mellom: Norges Basketballforbund Norges Svømmeforbund Norges Rugbyforbund.
Strategisk dokument for åra 2008 – 2012 Kva er viktig for idretten i Bømlo? Ein open og inkluderande idrett.
Norges idrettsforbund
Hvordan få flere med i organiserte fritidsaktiviteter Innlegg på konferanse Ulikhet gir mulighet – sammen for beste praksis, 2.desember Gunn Strand.
VEDLEGG 1 til Virksomhetsplan for Hobøl IL - Handlingsplan årsmøteperioden 2015 Organisasjon og ledelse. Delmål: Gjøre organisasjon og aktivitetene synlig.
Kva er vår oppgåve i Bømlo?
Pressekonferanse Idrettsbyråd Harald Victor Hove 20.august 2010 Barne- og ungdomsmidlene for idrettslag i Bergen 2010.
Idrettsrådets ansvar og rolle
Anita R Kivijervi, Barn og ungetjenesten/ Habilitering
Anne Ottestad Inkluderingsansvarlig Friskis&Svettis
Ullensaker Idrettsråd Handlingsplan NIF’s strategier ”de 11 løfter” Handlingsplanen 2005 – 2007 til Ullensaker Idrettsråd tar utgangspunkt.
NORGES IDRETTSFORBUND OG OLYMPISKE KOMITE Momskompensasjoner.
FORSLAG TIL VERDIGRUNNLAG IL HOLEVÆRINGEN (utdrag av versjon 3 med innspill fra undergruppene) ÅRSMØTE ILH SVENDSRUD 01 MAR 10.
Lederkurs for nye ledere/ tillitsvalgte/ansatte Norges Svømmeforbund.
-Hvor går veien videre? ”Alt som gjøres for at idrettslaget utvikler seg fra dagens situasjon til en ønsket bedre situasjon.”
Lokale Aktivitetsmidler Sak til årsmøte i Sola Idrettsråd 17.februar 2011 Revidert etter vedtak i årsmøte SOLA IDRETTSRÅD
Stolte øyeblikk & bedre folkehelse IKKE FORDI VI MÅ, MEN FORDI VI VIL.
Fellesmøte i Nilsbyen. Praktisk Styremøter etter dette møte Rydding.
Oppsartsmøte Byåsen IL. ALLSIDIG TRENING, HVA ER DET? Finnes ingen regler Treningen i seg selv er lite forutsigbar Må være motiverende og utfordrende.
Startmøte Veilederutdanning Hva er et startmøte? Et møte der det gjennomføres en prosess med styret og mange ressurspersoner i klubben.
Informasjonsmøte 19. mars 2014 Pressemelding. 2© Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité NIF 19. mars 2014 En søknad om Olympiske- og.
KIF-planens innhold og formål Innspill til Handlingsprogram Kommuneplan Kunnskapsgrunnlag Kartvedlegg Vedlegg fra Asker Idrettsråd Strategier, mål og.
Grüner idrettslag Grüner er 90 år i år Fire ulike idretter.
Strategiplan
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Aktivitetskort- «Aktiv i Asker»
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Foreldremøte i Viking F.K Tema: Overgangen til 11er fotball
Samarbeid som løfter alle
Spørrebibliotek Hvordan står det til med…
Luftsportforbundet Oslo, torsdag 3. mai 2018
Klubbutvikling Visjon Virksomhetsidé Verdier (3V)
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Utskrift av presentasjonen:

INKLUDERING i NORSK IDRETT Robert Olsvik Utviklingskonsulent Norges idrettsforbund og olympiske og paralymiske komité Enhet idrett for funksjonshemmede E-post robert.olsvik@idrettsforbundet.no Telefon 75711411 / 41900449

Begrepsavklaring Inkludering av mennesker med en funksjonsnedsettelse.

Idrettspolitisk dokument Visjon: En åpen og inkluderende idrett. Gi flere barn, ungdom og voksne et bedre tilbud Prioritere grupper som ikke finner seg godt til rette i idrettlagene Vise respekt for menneskeverd og sikre like muligheter for vekst og utvikling Øke det frivillige engasjementet og den lokale verdiskapingen

Idrett for funksjonshemmede på dagsorden i klubben Integreringsprosessen har satt idrett for funksjonshemmede mer i fokus. Noen har kalt prosessen ”idrettens sosiale eksperiment”, andre ”den største reform i norsk idrett i nyere tid”.  Forventningene er store og utfordringene er mange.  Lykkes vi med å skape flere inkluderende miljøer og lykkes vi å øke rekruttere flere utøvere med funksjonsnedsettelser til norsk idrett? Det har ikke vært vanlig at idrettslagenes styrer har hatt idrettstilbudet til utøvere med funksjonsnedsettelser på dagsorden. (Arne Fagerlie, NIF)

Idrett for funksjonshemmede i Norge Tidligere ble idretten ivaretatt av Norges Handicapidrettsforbund, Norges Døveidrettsforbund og egen IPU-komite i Norges Idrettsforbund Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund (NFI) ble etablert 27. november 1997, etter en sammenslåing av Norges Handicapidrettsforbund, Norges Døve-Idrettsforbund og Norges Idrettsforbunds (NIF) komité for psykisk utviklingshemmede. I dag har alle særforbund (SF) i norsk idrett overtatt ansvar for funksjonshemmede. NFI ble på et ekstraordinært forbundsting 1. september bestemt nedlagt med virkning fra 31. desember 2007.

Ulike hjelpemidler i idretten I dag er det mulig for funksjonshemmede å delta i mange idretter på grunn av nye og gode hjelpemidler. Kan søke å få dekket hjelpemidler opp til 26 år. Jobbes for å få fjernet aldersgrensen. Mange blir funksjonshemmet også etter 26 år. Det blir for dyrt for de aller fleste å kjøpe inn hjelpemidler selv.

Behandlingsinstitusjoner / kompetansesentre. Eksempler på en del behandlingsinstitusjoner og kompetansesentre: Beitostølen Helsesportssenter www.bhss.no Valnesfjord Helsesportssenter www.vhss.no Catosenteret www.catosenteret.no Frambu www.frambu.no Huseby Kompetansesenter www.statped.no/huseby Tambartun Kompetansesenter www.statped.no/tambartun Sunnaas Sykehus www.sunnaas.no Nasjonalt ressurssenter for døvblinde www.eikholt.no

Vi må tenke nytt. Støtteordninger Ledsaging til trening: Støttekontakter og fritidsassistenter som kan følge utøveren til/fra trening og evt. bistå litt på trening (litt ulikt fra kommune til kommune i bruk av disse ordningene)

Tilbud til dere. Kunnskapsturneen 2008 Norsk tipping, idrett for funksjonshemmede. Treningskontakt, samarbeid mellom idrettslag, kommune, 21.mai i Tromsø

Dette trenger vi hjelp til. At kommuner støtter opp rundt de klubber/IL som tar et ansvar De som jobber med mennesker med funksjonsnedsettelser i det daglige, motiverer til fysisk aktivitet, helst i et sosial fellesskap. Ikke glem de som allerede har gode tilbud

Nyttige informasjonskanaler www.idrett.no Norges Idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité klikk inn på linken ”Funksjonshemmede” eller ”Særforbund” Økonomi: Et ”hav av muligheter”. Se www.klubbguiden.no

Robert Olsvik Utviklingskonsulent Norges idrettsforbund og olympiske og paralymiske komité Enhet- Idrett for funksjonshemmede E-post robert.olsvik@idrettsforbundet.no Telefon 75711411 / 41900449