Eivind Jacobsen Statens institutt for forbruksforskning

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan skrive en vitenskapelig artikkel?
Advertisements

Kommunalt omdømme – beslutningstaker Nordmøre (ORKíde) November 2010.
Arbeidsmiljøkartlegging med MiljøReflektor ™. MiljøReflektor  Basert på bruk og lang erfaring med teammålingsverktøy  Items fra TeamReflektor, TCI-
Tillit til myndighetene og til vannet Laura Terragni SIFO Statens institutt for forbruksforskning OPPDRAGSRAPPORT 1/2008.
Holdning til vindkraft i berørte kommuner
Revisjon av FoU-policy for høgskolene Problemstillinger – plan for arbeidet Januar 2013.
Institutt for samfunnsforskning | Institute for social research | Hvordan lage gode surveyspørsmål? En kommentar Rune Karlsen.
Andel av befolkningen som leser bøker. 1 90% % 2014 **Q1** Utvalg: 100 % Leseundersøkelsen Gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Forleggerforeningen.
Hvem tar opp lån – til hva, og har de råd? En analyse av gjeldsutviklingen i norske enkelthushold i 2006 Av Bjørn Helge Vatne Figurer til artikkel i Penger.
Andel av befolkningen som kjøper bøker. 1 Leseundersøkelsen Gjennomført av Ipsos MMI på vegne av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen 81%
Rapport av markedsundersøkelse
Ingeniørfaglig innføringsemne Evaluering av gjennomføring høsten 2011 ved HiG, HiOF, HiBu, HiVe og UiA Førstelektor Fred Johansen, HiG.
Holdning til norske folkehøgskoler blant norske ledere Informasjonskontoret for Folkehøgskolen.
NHO – Bistandskonferanse 10. februar 2010 Våre erfaringer fra Afrika – Mulighetenes kontinent!
Hvordan virker familieråd? Et internasjonalt perspektiv
Åpne RR sin nettside Presentere RR – alle team – Gruppebasert, mestring livskvalitet Team 5 – Første grp kom til Røros i Tett samarbeid med RSSO.
Test av skjermer på fergene Horten - Moss
m arkedsføringshuset HalvBirken 1 Evaluering HalvBirken 2010.
Star Tour Ferievaner September 2009
Think differently about work. Saturday, 05 July 2014 Manpower Work Life 2010.
To undersøkelser: 1.Registeranalyse: –En sammenligning av utvalg med fysisk funksjonsnedsettelse og tilfeldig befolkningsutvalg i samme alder (25-45 år.
Likestilling hjemme. Tre innlegg
Utarbeidet av Synovate MMI v/ Kathrine Steen Andersen Februar 2008 Rapport for Postbanken Parforhold og økonomi 2008.
Kvinnelige ledere i byggenæringen Undersøkelse for Byggekostnadsprogrammet Rolf K. Andersen Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning 2006.
Oslo kommune – Helse- og velferdsetatenprosjektnummer /2010 Brukerundersøkelse i hjemmetjenesten 2010 Grafikkrapport - praktisk bistand Bydel Sagene.
Oslo kommune – Helse- og velferdsetatenprosjektnummer /2010 Brukerundersøkelse i hjemmetjenesten 2010 Grafikkrapport – praktisk bistand fra kommunal.
1 Veien videre for Høgskolen i Østfold Hans Blom Rektor HiØ.
Oslo kommune – Helse- og velferdsetatenprosjektnummer /2010 Brukerundersøkelse i hjemmetjenesten 2010 Grafikkrapport – praktisk bistand fra kommunal.
Rotary Youth Leadership Awards Lederseminar for ungdom fra 19 til 24 år Distrikt – 21. mars 2010 Sundvolden Hotell Arrangør: KOLSÅS ROTARY KLUBB.
Brukere per årsverk i biblioteket Indikator A2. brukere per årsverk Mål Vise hvor store personalressurser som stilles til disposisjon for bibliotekets.
Klepp Kvinner Elite m arkedsføringshuset 1 Rapport på merkevareundersøkelse for Klepp Kvinner Elite Januar 2008.
O PPGAVE 41 Side 173 og 174 Sett inn ord som passer, både innholdsmessig og grammatisk.
Rotary Youth Leadership Awards Lederseminar for ungdom fra 18/19 til 24 år. Distrikt – 21. mars 2010 Tyriheim ved Sundvollen Arrangør: KOLSÅS.
Statistikksurvey våren 2005 Per H. Jacobsen. USIT – Universitetets senter for informasjonsteknologi Undersøkelsen «Fact finding mission» Elektronisk survey.
Kommuneundersøkelse høst 2010 for Distriktssenteret - Kompetansesenter for distriktsutvikling.
KLIKK REISE Brukerundersøkelse gjennomført av Innsikt v/ Marta Holstein-Beck Mars 2009.
Oslo kommune – Helse- og velferdsetatenprosjektnummer /2010 Brukerundersøkelse i hjemmetjenesten 2010 Grafikkrapport – praktisk bistand fra kommunal.
Oslo kommune – Helse- og velferdsetatenprosjektnummer /2010 Brukerundersøkelse i hjemmetjenesten 2010 Grafikkrapport – praktisk bistand fra kommunal.
Oslo kommune – Helse- og velferdsetatenprosjektnummer /2010 Brukerundersøkelse i hjemmetjenesten 2010 Grafikkrapport – praktisk bistand fra kommunal.
Oslo kommune – Helse- og velferdsetatenprosjektnummer /2010 Brukerundersøkelse i hjemmetjenesten 2010 Grafikkrapport – praktisk bistand fra kommunal.
Oslo kommune – Helse- og velferdsetatenprosjektnummer /2010 Brukerundersøkelse i hjemmetjenesten 2010 Grafikkrapport - praktisk bistand Leverandør.
Oslo kommune – Helse- og velferdsetatenprosjektnummer /2010 Brukerundersøkelse i hjemmetjenesten 2010 Grafikkrapport - praktisk bistand Leverandør.
Oslo kommune – Helse- og velferdsetatenprosjektnummer /2010 Brukerundersøkelse i hjemmetjenesten 2010 Grafikkrapport – praktisk bistand fra kommunal.
PROSJEKT: UADRESSERT REKLAME Omnibus: 23. august – 30 august 2006
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Holdning til aldersgrensesetting © TNS Oktober 2013 Holdning.
Foreldrenes betydning for elevenes læringsutbytte
Hvilke familietilbud trenger de yngste
Hytteiere ved Nordfjellstølen - Innspill til NHF
Brukerundersøkelse gjennomført for Bergen kommune Foresattes tilfredshet med kommunens barnehager © TNS Gallup – Politikk & samfunn Avdelingsleder.
m arkedsføringshuset Birkebeinerrennet 1 Evaluering StafettBirken 2010.
Resultater NNUQ IMDi, 6. september Innledning.
Oppsummering av holdningsundersøkelse om digital post til innbyggerne
Medvirkning og medborgerskap i skolen
1 EiT 2006/ Eksperter i Team Medisinsk Teknologi og Samfunnet Rapportskriving Prosjektrapport.
Mulighetenes Bergen - Bergen kommunes erfaringer, utfordringer og muligheter Monica Mæland Byrådsleder i Bergen.
Brukerundersøkelsen 2010 Bergen. NAV, Side 2 Brukerundersøkelse Bergen uke Respondenter (fjoråret i parentes) Totalt antall besvarelser:
Consuming digital adventure- oriented media in everyday life: contents and contexts.
Noen erfaringer fra NTNU ?
3.14 X AXIS 6.65 BASE MARGIN 5.95 TOP MARGIN 4.52 CHART TOP LEFT MARGIN RIGHT MARGIN Innbyggerundersøkelsen 2014/15 Brukerdelen Hjemmesykepleie.
Undersøkelse om bruk av proteinshaker og proteinpulver blant barn og unge Gjennomført november 2015.
Klikk for å redigere undertittelstil i malen OM – AV – FOR MANGFOLDIGE MUSUMSBRUKERE ved professor Anne-Britt Gran Oppdragsgivere: Kulturhistorisk Museum,
Befolkningsundersøkelse om spørsmål knyttet til reise gjennomført for Forbrukerrådet av Norstat – juni 2014.
Individuelle tilpasninger eller kollektive avtaler – står vi ved et veiskille? Advokat og direktør for arbeidsrett, Birgit Abrahamsen.
Befolkningsundersøkelse om spørsmål knyttet til reise gjennomført for Forbrukerrådet av Norstat – juni 2014.
Befolkningsundersøkelse om spørsmål knyttet til reise gjennomført for Forbrukerrådet av Norstat – juni 2014.
Befolkningsundersøkelse om spørsmål knyttet til reise gjennomført for Forbrukerrådet av Norstat – juni 2014.
Befolkningsundersøkelse om spørsmål knyttet til reise gjennomført for Forbrukerrådet av Norstat – juni 2014.
Holdninger til konkurranseutsetting av velferdstjenester Befolkningsundersøkelse gjennomført i juni 2017 på oppdrag for NHO.
Utvalg og metode Målgruppe
Er forbrukerne prisbevisste når de kjøper bensin og diesel?
Utskrift av presentasjonen:

Eivind Jacobsen Statens institutt for forbruksforskning Kjøkkenhygiene, vaner og uvaner - foreløpige resultater fra en landsrepresentativ survey, 2009 Eivind Jacobsen Statens institutt for forbruksforskning

Problemstillinger Metode Spørreskjema og innsamlingsmetode Web panel, Norstat Gjennomføring Mars 2009 Utvalg 18-80 år med tilgang til internett, vektet 2008 respondenter Vaner og uvaner knyttet til mathåndtering og renhold Forestillinger og kunnskaper Utstyr og materielle forutsetninger Holdninger og event. engstelser

Rapportens disposisjon og innhold Innledning Hva er et kjøkken og hva brukes det til Arbeidsdelingen på kjøkkenet Kunnskap og informasjon Vaner og uvaner Spesielt kritiske punkter Risikoforståelse Problemgrupper Erfaringer Kapitlenes innhold: Teori og tidligere forskning – ”state of the art” Våre hovedfunn Ingen ambisjon om at A og B skal henge alt for mye sammen. Rapporten = en ressurs for framtidige analyser

Kjøkkenet og hva det (ikke) brukes til Ulike perspektiver – ”ulike kjøkken” Ingeniørens Arkitektens Mikrobiologenes Home economics’ Kjønnsforskernes? Klasse og lagdelings-forskernes (eks. Bourdieu)? osv. Sideordnet med andre visjoner skapt av for eksempel kommersielle interesser Kitchen Debate - July 25, 1959: Soviet Prime Minister Nikita Khrushchev and US Vice President Richard Nixon

Tabell 3‑1 Hva slags kjøkken er det i boligen din? (Q2)   Prosent Åpen løsning (det vil si ingen vegger mot resten av huset) 15 Delvis åpen løsning 28 Eget atskilt rom 56 Total 100 N 2008 5

Figur 3-1: Andeler som har ulike typer utstyr på kjøkkenet (Q3) Standard kjøkkenpakke 6

Tabell 3-3 Hva slags overflate har du på arbeidsbenken hvor mesteparten av matlagingen foregår? Prosent. (Q4) Oljet tre 15 % Lakket tre 12 % Laminat 63 % Stein 4 % Stål Annet: 2 % TOTAL 100 % (N=2008)

Tabell 3‑3: Hvor man spiser hvilke måltider på en hverdag. Prosent Tabell 3‑3: Hvor man spiser hvilke måltider på en hverdag. Prosent.(Q10)   Frokost Lunsj Middag Kveldsmat På kjøkkenet 55 21 58 24 Annet sted i hjemmet 28 17 40 Annet sted utenfor hjemmet (for eksempel arbeidsplass eller lignende) 9 56 2 1 Spiser vanligvis ikke dette måltidet 7 6 20 Total 100 2008 8

Figur 3‑3 Prosentandel som aldri gjør utvalgte aktiviteter på kjøkkenet (Q11) 95 prosent av boligene eget bad i 1988 9

Arbeidsdelingen på kjøkkenet "Man is made for something better than disturbing dirt.“ - Oscar Wilde “Housework is work directly opposed to the possibility of human self-actualization.” - Ann Oakley (Housewife, 1974, p. 222.) Menn (noe) mer tilstede enn tidligere, Totalt sett mindre tid til rengjøring enn før (SSB) ”Demokratisering” eller ”pulverisering” av husarbeidet? ”Husmorregime” eller nye måter å gjøre ting på?

Tabell 5‑1 Hvem i husholdingen anser du som hovedansvarlig for innkjøp av dagligvarer? Prosent. (Q9_1) Innkjøp av dagligvarer Mann Kvinne Total Oftest meg selv 25 57 40 Oftest min ektefelle/ samboer 29 7 19 Oftest et annet husholdsmedlem enn meg selv 1 Vi deler likt 45 36 41 100 N 702 636 1338 P<.001 Kji-kvadrat-test

Tabell 5‑2 Hvem i husholdingen anser du som hovedansvarlig for matlaging på ukedagene? Prosent. (Q9_2) Matlaging Mann Kvinne Total Oftest meg selv 22 60 40 Oftest min ektefelle/ samboer 47 15 32 Oftest et annet husholdsmedlem enn meg selv 2 1 Vi deler likt 29 25 27 100 N 702 634 1336 P<.001 Kji-kvadrat-test

Tabell 5‑3 Hvem i husholdingen anser du som hovedansvarlig for det daglige renhold på kjøkkenet? Prosent. (Q9_3) Det daglige renholdet på kjøkkenet Mann Kvinne Total Oftest meg selv 13 69 40 Oftest min ektefelle/ samboer 46 5 27 Oftest et annet husholdsmedlem enn meg selv 3 1 Vi deler likt 39 25 32 100 N 702 635 1337 P<.001 Kji-kvadrat-test

Tabell 5‑4 Hvem i husholdingen anser du som hovedansvarlig for oppvasken? Prosent. (Q9_4) Mann Kvinne Total Oftest meg selv 16 49 32 Oftest min ektefelle/ samboer 27 11 19 Oftest et annet husholdsmedlem enn meg selv 2 1 Vi deler likt 55 39 47 100 N 699 631 1330

Oppsummering arbeidsdelingen: Enighet om kvinners dominans Menn mer tilbøyelig til å mene de deler likt, spesielt mht. oppvasken

Kunnskap/informasjon Å være informert Opptatthet Oppfatninger

Hvor ofte leser du informasjonen om tilberedning som står på matvarer som for eksempel ferske matvarer? (Q13_1) Kvinner og + 50 år leser hyppigst

Hvor ofte ser du på holdbarhetsdatoen (”siste forbruksdag”) når du kjøper en matvare som for eksempel ferske matvarer. (Q13_2) Kvinner og + 40 år ser oftest

Alle matvarer som selges i Norge skal være merket med holdbarhetsdato Alle matvarer som selges i Norge skal være merket med holdbarhetsdato. Hvilken formulering er mest riktig i forhold til betydningen av denne merkingen: ”Best før” = maten er fortsatt spiselig, men kan ha fått forringet kvalitet. Etter ”siste forbruksdag” = maten er farlig å spise 60% Siste forbruksdag” = maten er fortsatt spiselig men kan ha fått forringet kvalitet. Etter ”best før” = maten er farlig å spise 10% Ingen forskjell, de ulike produsentene sier ting på ulik måte 30% (Q15) Problem! N=2008 + 50 er noe mer tilbøyelig til å svare de to nederste alternativene

Vil du si følgende tema er et problem i vårt samfunn? (Q41) Kvinner mer tilbøyelig til å mene at e-stoffer, sprøytemidler og allergi- framkallende stoffer er et stort problem. - 30 år mer engstelige for bakterier enn det de eldste er N=2008

I hvilken grad tror du det er sannsynlig å bli matforgiftet på følgende steder?: (Q39) - 40 år mer obs. på hjemme og catering - 30 år mer obs. på utlandet

Tror du det er personer som er mer disponer (sårbare) for matforgiftning enn andre? (Q37) - 40 år mer opptatt av de som er for renslige (Hygienehypotesen?) N=2008

Oppsummering kunnskap etc. Menn har større ”selvtillit” Svært mange forstår ikke holdbarhetsmerkingen Listeria etc. oppfattes som et problem, men ikke som veldig stort De under 40 år tror i større grad på hygienehypotesen

Vaner og uvaner

Jeg vasker hendene… Menn N=988 (Q35) Kvinner N=1020

Sløsing? De smitte- utsatte? Hva gjør du med kjøttpålegg som for eksempel skivet kokt skinke, som akkurat har passert ”siste forbruksdag”-dato? (Q14) Sløsing? De smitte- utsatte? Kvinner lukter og smaker noe oftere +50 år lukter og smaker oftere samt kaster noe sjeldnere N=2008

Hva vasker du kniven med? 87 74 71 44 4 3 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 Varmt vann Oppvask- kost Såpe maskin Kjøkken- kluten Kaldt vann Hva vasker du kniven med? Menn og +50 år noe mindre tilbøyelig til å bruk såpe N=1911

Etter å ha skåret opp rått kjøtt, hva gjør du med kniven Etter å ha skåret opp rått kjøtt, hva gjør du med kniven? Prosentandeler som svare ”alltid” og ”ofte” (Q25) De under 30 år mindre tilbøyelige til å svare ”aldri” på spørsmålet om de ”bare bruker kniven videre”

Hvor ofte tiner du kjøtt/kjøttprodukter på følgende måte? (Q24) N=2008 Kvinner og de eldste mest tilbøyelig til å bruke kjøleskap De -30 mer tilbøyelig til å bruke varmt vann De under 40 er de hyppigste brukerne av mikrobølgeovn

Har du flere oppvaskkoster og skiller du mellom bruksområder for dem? 62 prosent har flere oppvaskkoster (N=1842) Av disse skiller 72 prosent mellom bruksområder for kostene (N=1149) Kvinner og +40 år skiller mer enn de yngre Kost nr. 2 mest brukt til skitne gryter og panner

Hvordan rengjør du oppvaskkosten? De under 30 mer tilbøyelig til å skylle i varmt vann 40 åringer bruker oftere oppvaskmaskin N=1842

Når bytter du ut oppvaskkosten? - 30 år mest tilbøyelig til å bytte når den er flat og når den ser skitten ut De eldste mest tilbøyelig til å bytte regelmessig men sjelden N=1842

Kjøkkenkluten

Hva bruker du kjøkkenkluten til? (Q32) Fy!, Fy! Menn mindre tilbøyelig til å svare ”alltid” på de tre nederste spørsmålene - 30 år mindre tilbøyelige til å vaske regelmessig av benken N=1920

Når bytter du kjøkkenkluten? (Q33) Menn og yngre reagerer oftere på lukt Kvinner og yngre oftere på det som er ekkelt Kvinner skifter oftere klut hver dag N=1919

Vanligvis, hvor ofte blir gulvet på kjøkkenet vasket? (Q34) Kvinner og + 50 oftere ”etter behov” Yngre og menn oftere ”en gang i mnd eller sjeldnere N=2008

Skjærefjøler

Bruker du noen form for "fjøler" når du tilbereder kjøtt/kylling? (Q17) 47 27 23 2 1 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 Ja, plastfjøl Ja, både trefjøl og plastfjøl Ja, trefjøl Nei, bruker ikke fjøler Tilbereder ikke kjøtt/kylling De eldste har oftere bare trefjøler N=2008

Hvordan vasker du vanligvis fjølene dine? (Q18) De yngste litt mer tilbøyelige til å bruk såpe enn de eldste N=1938

Påstander om tilberedning av grønsaker. Andeler enig og uenig. (Q19) Kvinner vasker oftere salat De eldste forveller oftere Obs!! N=2008

Oppsummering: Vaner og uvaner Regelstyrt eller etter behov? Ingen klare mønstre – mer analyse nødvendig Menn er mer slumsete mht. å vaske hender, skifte kniver og å tine i kjøleskapet Oppvaskkosten skylles vanligvis kun i varmt vann, men er en tur i oppvaskmaskinen hos mange Oppvaskkluten holdes unna kjøttsafter av de fleste Skjærefjøla vaskes med såpe, varmvann og oppvaskkost av de fleste Forvelling er mest for de eldste

Risikoatferd

Hender det du smaker på rå/ikke ferdig kjøttdeig mens du står og steker? (Q20) vg Problem? 30-39 åringer svarer oftere ”aldri” N=2008

Jeg synes xxx er best hvis den ikke er helt gjennomstekt Jeg synes xxx er best hvis den ikke er helt gjennomstekt. Andeler enig og uenig Menn og 40 åringer vil oftere ha biffen rå 40 åringer vil ha lammesteiken rosa N=2008

Det hender at ….(Q22) Problem? N=2008 Middagsmaten står lengre hos de –30 år De eldste flinkere til å kjøle raskt ned og å varme rester godt opp N=2008

Egne erfaringer? Nei Ja

Av de med dårlige erfaringer… Nei Ja Nei Ja Nei Ja

Hvor tror du matsmitten kom fra? (Q50)

Tillit og ansvar

Tillit til maten og kontrollen? (Q42) + 50 år noe mer opptatt av farer fra industriell matproduksjon enn det de yngste er N=2008

I hvilken grad mener du følgende tiltak er viktige I hvilken grad mener du følgende tiltak er viktige? Andeler som svarer ”viktig”. (Q40). N=2008 Kvinner og de eldste er mer tilbøyelig til å mene at alt er viktig

Hvor sikker er du på at maten du spiser hjemme er trygg? Hvor trygg er maten du spiser hjemme? Hvor sikker er du på at maten du spiser hjemme er trygg? Tidlig i spørreskjemaet Sist i spørreskjemaet

Oppsummering/konklusjon I Sammensatt bilde Et flertall vet stort sett hva som er ”riktig svar” Kvinner er fortsatt de som lager mat, men menn er mer med på innkjøp og oppvask Menn og yngre er noe mer ”slumsete” Enkelte tradisjonelle ferdigheter, for eksempel ”kjøle ned raskt”, kan se ut til ikke å ha blitt overført til de yngre

Oppsummering/konklusjon II Mange erkjenner matsmitte som et problem, men Få opplever det som et stort problem Enda færre tror de blir smittet hjemme De fleste tror dessuten de kan unngå det ved selv å være nøye men mener likevel at informasjon og kontroll er viktige tiltak

Rapporten blir ferdig i løpet av høsten! Gjenstår å gjøre: Noen multivariate tester for å få kontrollert for by/land, inntekt og utdanning, Husholdstype etc. Nærmere innsirkling av ”problemgruppene” De slumsete De engstelige Rapporten blir ferdig i løpet av høsten!

Takk for oppmerksomheten!