Standardisering og arkitektur. SSP 2008 Av programleder Standardiserings- og samordningsprogrammet Avdelingssjef Bjarte Aksnes, KITH.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Pleie- og omsorgsmeldinger i Helse Sør-Øst i 2011 Evalueringskonferanse ELIN-k Gardermoen 15. februar 2011 Kjell Arne Grøtting.
Advertisements

Torbjørn Nystadnes Helsedirektoratet, standardiseringsseksjonen
PLO meldinger versjon 1.6 test og pilotering
Samhandlingsarkitektur for helsesektoren
1 Status på meldinger og innholdsstandarder Veien videre 28. Mai 2013.
Forslag til sikkerhetsaktiviteter i SSP for 2005 Sjefrådgiver/avd.sjef Bjarte Aksnes, KITH.
OSS 13. september 2012 • NHN koordinators rolle og aktiviteter • Nytt mandat IKT-forum.
Elektronisk samhandling
Meldingsløftet i Kongsbergregionen. Status hovedprosjektet • Oppbygging av «Kongsbergskya» ferdig høsten- 12 • WinMed-innstallasjon/testing innen okt.
SSP SSP 2008 Bjarte Aksnes. SSP Grov oversikt – SSP •SSP-tilskuddet dekker: •Driftstiltak •Prosjekter/Utviklingstiltak.
Gardermoen, 24. september 2013 Ståle Tunang-Nybakk Utbredelse av pleie- og omsorgsmeldinger v1.6.
Utbredelse av pleie- og omsorgsmeldinger v1.6
SSP – status 2009 og planer 2010 Brukerforum Programleder Bjarte Aksnes.
Elektronisk henvisning og epikrise
ELIN-k Erfaringskonferanse ELIN-k meldinger og sykehusets EPJ- konsekvenser for arbeidsflyt Erfaringer så langt! Gardermoen, 15. februar 2011.
OSEAN Søk Oppslag Integrasjon Oppdatering Mappingløsning 2-nivå
Anders Stubban Prosjektleder, NHN
PLO-meldinger v1.6 Planer fra RHF SamUT
Brukerforum SSP, 28. mai Status Test & godkjenningsordningen 2008 Av Magnus Alsaker.
Hovedpunkter Hva er HL7 Oversikt over HL7 Behovet for nasjonale tilpasninger KITH’s rolle.
test- og godkjenningsordningen
Samhandling Mye av informasjonsoverføringen i helsevesenet har hittil foregått på papir eller via telefon. Det har tidligere ikke eksistert noen nasjonale.
Prosjekt FUNNKe Bardu, 5 januar 2011 Gunn-Hilde Rotvold, Prosjektleder NST Gerd Ersdal, Medisinsk rådgiver, NST.
FUNNKe Meldingsutveksling, utfordringer og løsninger ved Lars-Andreas Wikbo Fauske – 28/
ARKIVLEDERFORUM.
Er sertifisering viktig?
Erfaringskonferanse Veien Videre: Erfaringsutveksling, utfordringer og muligheter knyttet til utbredelse av PLO-meldingene.
Orientering om automatisk tilgangsstyring
Brukerforum 21. april 2005  Annebeth Askevold HelsIT, Metodikk for utvikling av nye standarder Av Annebeth Askevold Brukerforum Oslo 21. April.
Rammeverket i et overordnet perspektiv  Annebeth Askevold HelsIT, Rammeverket i et overordnet perspektiv Av Annebeth Askevold Brukerforum KITH.
Brukerforum Vigdis Heimly, SSP, strategi Av Vigdis Heimly.
SSP og EPJ Vigdis Heimly, EPJ-aktiviteter i SSP Vigdis Heimly.
Målsetninger Formål er å etablere et naturlig startsted for søk etter informasjon om IT i helse- og sosialsektoren. Den skal være en dynamisk og ”levende”
Arbeidsmøte patologisvar Annebeth Askevold, Arbeidsmøte 6 Patologisvar Annebeth Askevold Ullevål hotell 7. september 2006.
Brukerforum vår 2006 Annebeth Askevold Orienteringssaker Av Annebeth Askevold, KITH Brukerforum, 8. mai 2006.
Brukerforum SSP Status, Metodikk, Nasjonal godkjenningsordnng Av Bjarte Aksnes, KITH.
Adressering og standardisering SSP Brukerforum Innlegg ved Egil Rasmussen.
ELIN-k-prosjektet Elektronisk informasjonsutveksling med utgangspunkt i pleie- og omsorgstjenesten i kommunene Om forholdet til standardiseringsarbeidet.
Saksliste Brukerforum Status for SSP 2006, Vigdis Heimly, KITH (15 min) IHE og forholdet til Standardiseringsarbeidet, Aslak Aslaksen, Helse.
KREMT Kreftregisterets Meldetjeneste
SSP møte 10. oktober 2006 Ståle Leitvoll.
Budsjett SSP Vigdis Heimly, Budsjett 2005, standardiserings- og samordningsprogrammet Av Vigdis Heimly.
Brukerforum Agenda Status for SSP 2006, Vigdis Heimly, KITH Nasjonal IKTs strategiplan og forholdet til standardiseringsarbeidet, Tore Totland,
PLO-meldingen er klar – hva nå? SSP Brukerforum Egil Rasmussen.
SSP Ny målstruktur Ny målstruktur i SSP SSP-aktiviteterSSP-leveranser Anvendelser/ut bredelse i sektoren Effekt Andre tiltak.
FAQ Epikrise og Henvisning Thomas T Rosenlund,
~samhandling for helse og velferd Standardiseringsbehov - Kjernejournal Bjarte Aksnes.
Nasjonal IKT Fagforum Arkitektur Virksomhetsarkitekt Torill Kristiansen 10. desember 2009 Innspill til SSP.
Strategi og samhandlingsarkitektur
Standardisering – hvorfor det?
28. Oktober 2008Øvre og Nedre Eiker kommuner 1 Jeg elsker Elin. Hvorfor har hun ikke flere elskere??
Informasjonssikkerhet
Strategi for elektronisk samhandling i kommunene
Kommunenes behov nå – og i framtiden
Hroar Piene, SINTEF Unimed og KITH
Dag Wiese Schartum, AFIN Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte.
Nasjonalt meldingsløft – status pr november -08
Prosjektavslutning og sluttrapport
Regionale E-helseseminar 2008 Synliggjøring og deling av kunnskap om elektronisk samhandling Rådgiver Kjersti Engeseth, avdeling IT-strategi.
Om KITH Kompetansesenter for IT i helse- og sosialsektoren
Storskala utbredelse av elektronisk meldingsutveksling i helsetjenesten Prosjekt FUNNKe region nord Hilde Gaard, prosjektleder, Indre.
Nasjonalt meldingsløft Seniorrådgiver Ellen Strålberg.
Informasjonsteknologi for et bedre helsevesen NTNU 5. November 2003Bjørn Buan Kodeverk og terminologier i helsevesenet Innledning og oversikt NTNU 5. November.
Forprosjekt Pasientbehandling og samhandling Styremøte HMR

Innsynsrettigheter og plikt til å gi informasjon til registrerte
Standardisering – hvorfor det?
Standardisering – hvorfor det?
Standardisering – hvorfor det?
Utskrift av presentasjonen:

Standardisering og arkitektur

SSP 2008 Av programleder Standardiserings- og samordningsprogrammet Avdelingssjef Bjarte Aksnes, KITH

Standardisering og arkitektur I 2008 har fokuset vært: Utbredelse av etablerte standarder gjennom Meldingsløftet: Pilotering og utvikling hos de aktørene som ikke har gjort dette enda Test og godkjenning av leverandører og HF Utbredelse: Støtte og veiledning i regionale og lokale ”utrullingsprosjekter” Revisjon og forbedringer av meldingsdokumentasjonen (oppdatert informasjon på web) E-resept (bistand til programkontoret) Driftstiltak Nasjonal koordinering Informasjonsspredning Internasjonalt standardiseringsarbeid

Standardisering og arkitektur Tallenes tale i 2008 (2007)! Innkomne tester: 62 (33) Godkjenninger: 46 (17) Meldingshjelp: 235 (236) Nye akseptansetester: 6 (4 PLO, 2 rekvisisjonsmeld.) Testutvalg: 21 (15) Meldingsutvalg: 34 (34) Visningsfiler: 12 (2) Med de samme ressursene som i fjor! Forventer økende behov neste år.

Standardisering og arkitektur Meldingsløftet – KITHs bidrag Forslag til aktuelle meldinger (og datoer) Innsamling av status fra leverandører og HF Møter/kontakt med leverandører, HF/RHF m.fl Klargjøring av meldingsspesifikasjoner Utarbeiding av testmateriale Godkjenning av løsninger (fra leverandører) Testing av kommunikasjonsløsninger (ebXML) Planlegging av forløpstesting Bidra til avklaringer ift. bruk av Deltagelse i ressursgruppe, PL-gruppe, styringsgruppe, Adressekatalog-gr. ++

Standardisering og arkitektur EPJ-standarden Ble ferdigstillt i 2001 Formål: standarden skal bidra til å sikre at opplysningene i EPJ kan bevares på tvers av teknologiske generasjonsskifter og at bruken av journalopplysningene kan skje i tråd med gjeldende bestemmelser i lov og i medhold av lov Les Del 1: Introduksjon til standarden KITH R05/05

Standardisering og arkitektur Hvorfor revisjon? Den utviklingen som har skjedd innenfor helsevesenet etter at standarden ble publisert, har gjort det nødvendig å foreta en revidering av standarden Justeringer i tråd med endringene i helsevesenet Retting av påviste feil Bedre tilgjenglighet ved å splitten den i 6 selvstendige deler Ny introduksjonsdel (del 1) Flere eksempler og mer forklarende tekst Videre er informasjonsmodellene omarbeidet i henhold til gjeldende metode for dokumentasjon slike Oversikt over endrede krav i slutten av hver del

Standardisering og arkitektur Om EPJ-standarden Standarden skal bidra til å sikre at opplysninger i EPJ håndteres korrekt og kan bevares på tvers av teknologiske generasjonsskifter. For å ivareta dette har standarden spesiell fokus på følgende hovedområder: Spesifikasjon av hensiktsmessige mekanismer for tilgangsstyring som støtter opp om alle relevante bestemmelser i lov eller i medhold av lov. (Se del 2.) Spesifikasjon av grunnleggende mekanismer for redigering, retting og sletting av innhold i EPJ som skal gjøre det mulig å etterleve helsepersonellovens bestemmelser. (Se del 2.) Spesifikasjon av en grunnleggende, generell journalarkitektur som gir mulighet for en mer fleksibel bruk av pasientjournalen. Merk at dette kun innebærer å spesifisere generelle mekanismer, attributter mv. som er nødvendige for å kunne registrere, strukturere, gjenbruke og revidere innholdet i EPJ. (Se del 3 og 4.) Spesifikasjon av hvordan standardiserte kodeverk og klassifikasjonssystemer skal integreres i den elektroniske pasientjournalen. (Se del 3.) Spesifikasjon av et format for avlevering av elektroniske pasientjournaler til arkivdepot. (Se del 5.)

Standardisering og arkitektur EPJ-standarden Del 1: Introduksjon til EPJ standard Del 2: Tilgangsstyring, redigering, retting og sletting Del 3: Journalarkitektur og generelt om journalinnhold Del 4: Personer, organisasjon mv. Del 5: Arkivering (ikke laget) Del 6: Generelle funksjonelle krav Finnes under KITH publikasjoner KITH R05/05-10/05!!