Kap 01 Enheter / Vektorer Kort repetisjon av enheter og vektorer.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Induksjon.
Advertisements

Kap 02, 03 Posisjon – Hastighet – Akselerasjon
Leksjon 5 - mekanikk - s. 121– 142 Konstruksjoner satt sammen av leddforbindelser Kraft og motkraft F y G1 G2 x FR 
Leksjon 5 - mekanikk - s. 121– 142 Konstruksjoner satt sammen av leddforbindelser
Kapittel 2: Sammensatte system
Kap. 3 - Likevekt Statisk likevekt Grafisk Analytisk.
Kap 09 Rotasjon.
Elektromagnetiske bølger
Kap 18 Stoffers termiske egenskaper
Kap 01 Mengdelære Mengdelære er et eget område innen matematikk som etterhvert har fått et stort anvendelsesområde, bl.a. innen statistikk.
Gauss lov.
En vanlig aktivitet i barnehagen
Trykk i væsker Enheter Pascal (1 Pa = 1 N/m2)
Leksjon 2 - mekanikk - s. 52– 78 Kraft - moment - resultant - analytisk analyse Matematisk verktøy c b  a.
Kap. 3 Reaksjonslikninger og beregninger
Hva klarer jeg? 1P eller 1T ? Hva trenger jeg?.
Vi har lært å bestemme: - Nullpunkter (y=0)
Kinematikk Beskriver sammenheng mellom posisjon, fart og tid. Kinetikk
Geometri Konstruksjonens form (utseende)
Leksjon 4 - mekanikk - s. 95 – 120 Konstruksjoner i likevekt - analytisk analyse
Leksjon 1 - mekanikk - s. 11– 52 Kraft - moment - resultant - grafisk analyse
Leksjon 2 - mekanikk - s. 52– 78 Kraft - moment - resultant - analytisk analyse
Leksjon 22 - mekanikk - s.27–38 Kontinuitets- og energiligningen
Fysiologi og Biomedisinsk Teknikk
FLUID PROPERTIES Kap. 2 INTENSIV / EKSTENSIV
MAT6 REPETISJON Kap 1 og 2 Laila.
Oppgave 1 Gitt ligningssystemet x + ay + z =
MA-209 Formelhefte Per Henrik Hogstad Universitetet i Agder.
MA-159 Formelhefte Tilvalgsdel Per Henrik Hogstad
Kap 13 Periodisk bevegelse
Vektorfelt.
Kap 02 Hastighet / Akselerasjon - Rettlinjet
Vektorfunksjoner og rombevegelse
Kap 05 Newtons lover.
Potensiell energi og Energibevaring
Kap 08 Massesenter.
Kjeglesnitt Parameteriserte kurver Polarkoordinater
Chapter 02 Wavelets - Lineær algebra
Kjeglesnitt.
Matematikk Anvendelser
Komplekse tall Naturlige tall
Kap Magnetisme Oppsummering
Kap. 3 - Likevekt Statisk likevekt Grafisk Analytisk.
Maiken Pedersen, Farid Ould-Saada, Eirik Gramstad Universitetet i Oslo.
MA-209 Matematikk 3. Timeplan Emner Kjeglesnitt Parameteriserte kurver Polarkoordinater Vektorer og geometri i rommet Vektorfunksjoner og kurver / Kepler.
Kap 03 Hastighet / Akselerasjon - 2 & 3 dim
Formelmagi 27-1 Litt matematikk før vi går løs på superposisjon Sum og integrasjon: Når en sum har et stort antall ledd, kan det kan lønne seg å summere.
i:SEE ”MATTEBOKSEN” Plastkoffert med cuisenairestaver som vi bruker
Kraften F1 kan erstattes av F1x = F1 cos a og F1y= F1 sin a
To krefter angriper i samme punkt
LIKEVEKT x y F1 > F2 F2 F1 Institutt for maskin- og marinfag.
Absorption og emission
Laplace Invers transformasjon Residue
SMP = +(F1*L1) = +(10N*2m) = +20Nm
Plan for dagen (ca-tider)
Kap. 3 Energi og krefter - se hva som skjer!.
En formel er gyldig hviss den sann i alle tolkninger Utsagnslogikk Tolkning = linje i sannhetsverditabell Altså: En formel er gyldig hviss den har T i.
1 App 01 Sammendrag. 2 Kap 01 Enheter / Vektorer Tid1 s Lengde1 m Masse1 kg Kraft1 N = 1 kgm/s 2 Hastighet Kraft Moment..... EnheterVektorer Vektorligninger.
Regional klimautvikling under global oppvarming
Vektorer og geometri i rommet
Forrige gang lærte dere:
KUNNSKAPSLØFTET Ny struktur/nytt innhold i realfagene Den ”nye” eleven/studenten etter kunnskapsløftet.
KRAFT OG BEVEGELSE Fysikk.
Newtons lover.
Laplace Invers transformasjon
Plan for dagen Støkiometri – mengder av stoff Stoffmengde (mol)
MA-209 Formelhefte Per Henrik Hogstad Universitetet i Agder.
Velkommen til Newton-rommet
Om fagfornyelsen i matematikk
Om fagfornyelsen i matematikk
Utskrift av presentasjonen:

Kap 01 Enheter / Vektorer Kort repetisjon av enheter og vektorer.

SI-enheter Tid 1 s C133 9.192.631.770 Lengde 1 m 1/299.792.458 lys-sekund Masse 1 kg Massen til en bestemt mengde legering av platinum-indium som befinner seg i Paris (oppr. en liter rent vann) Kraft 1 N = 1 kgm/s2 Standard SI enheter for tid, lengde, masse og kraft er: - Tid Sekund s - Lengde Meter m - Masse Kilogram kg - Kraft Newton N = kgm/s^2

SI-enheter Standard SI enheter for tid, lengde, masse og kraft er: - Tid Sekund s - Lengde Meter m - Masse Kilogram kg - Kraft Newton N = kgm/s^2

SI-prefikser Standard SI enheter for tid, lengde, masse og kraft er: - Tid Sekund s - Lengde Meter m - Masse Kilogram kg - Kraft Newton N = kgm/s^2

Matematikk Ligninger Vektorer Trigonometri Derivasjon Integrasjon Komplekse tall Newtons 2.lov står sentralt i fysikk. Loven lyder: F = ma . Loven sier følgende: Summen av alle ytre krefter som virker på et system er lik massen av systemet multiplisert med akselerasjonen til systemet. Hvis systemet har utstrekning, vil vi med akselerasjonen til systemet mene akselerasjonen til systemets massemiddelpunkt.

F = ma Matematikk Ligninger Newtons 2.lov står sentralt i fysikk. Loven lyder: F = ma . Loven sier følgende: Summen av alle ytre krefter som virker på et system er lik massen av systemet multiplisert med akselerasjonen til systemet. Hvis systemet har utstrekning, vil vi med akselerasjonen til systemet mene akselerasjonen til systemets massemiddelpunkt.

Matematikk Vektor-ligninger F = ma Her vises Newtons 2.lov på vektorform.

Hastighet Kraft Moment ..... Matematikk Vektorer Vektorer er et viktig matematisk redskap i fysikk. Hastighet, kraft, kraftmoment, … er eksempler hvor det er hensiktsmessig å benytte vektorer. Eks: En bil kjører i retning nordover med en hastighet på 60 km/t. Denne hastigheten kan det være hensiktsmessig å representere vha en pit (vektor) hvor lengden av vektoren er for eksempel 6 cm (en cm svarer til 10 km/t) og hvor retningen er nordover. Vektoren vil da fortelle oss to ting: Hvor fort bilen kjører (60 km/t) og i hvilken retning bilen kjører (nordover).

Matematikk Vektor-addisjon F2 F Hastigheter, krefter osv kan legges sammen vektorielt. Eks: En partikkel er utsatt for to krefter F1 og F2 (to røde piler på fig). Det kan vises at partikkelens oppførsel i dette tilfellet vil være identisk med partikkelens oppførsel hvis de to kreftene byttes ut med en enkelt kraft, forutsatt at denne ene kraften F vist på figuren. F bestemmes ved å konstruere diagonalen i parallellogrammet som vist på figuren. F1

Matematikk Skalarprodukt av vektorer  v1 På foregående side så vi behovet for å addere to vektorer. Vi har også ofte behov for å multiplisere vektorer. For vektorer har vi to typer multiplikasjoner: Skalarmultiplikasjon (prikkprodukt) og vektormultiplikasjon (kryssprodukt). Figuren viser skalarmultiplikasjon. Definisjon: Med skalarmultiplikasjon av to vektorer mener vi det tallet som fremkommer når vi multipliserer lengden av den ene vektoren med lengden av den andre vektoren samt multipliserer med cosinus til vinkelen mellom de to vektorene. Eksempel på anvendelse: Vi skal beregne arbeidet utført av en kraft på W =10 Newton (retning 60 grader med horisontalen) når vi flytter en kloss horisontalt s = 8 meter. Vi får: W = F s cos60 = 10N x 8m x 1/2 = 40 Nm

Matematikk Kryssprodukt av vektorer  v2 v1 Ved vektormultiplikasjon (kryssprodukt) av to v1 og v2 vektorer mener vi den vektoren v vi får når vi gjør følgende: Den nye vektoren v har lengde lik produktet av lengden til den ene vektoren v1 og lengden av den andre vektoren v2 multiplisert med sinus til vinkelen mellom de to vektorene v1 og v2. Den nye vektoren v har retning gitt ved høyrehåndsregelen: Legg høyre hånd med fire fingre langs den første vektoren v1. Snu håndflaten slik at du kan brette disse fire fingrene i retning av den andre vektoren v2. Tommelen vil da peke i retning av vektoren v. Eksempel på anvendelse: Vi har et system som kan rotere om en fast rotasjonsakse O. En kraft F angriper systemet i et punkt P. Vektoren fra O til P er r. Kraftmomentet som kraften F setter opp mht aksen O er gitt ved kryssproduktet av r og F.

Matematikk Derivasjon - Integrasjon Ved vektormultiplikasjon (kryssprodukt) av to v1 og v2 vektorer mener vi den vektoren v vi får når vi gjør følgende: Den nye vektoren v har lengde lik produktet av lengden til den ene vektoren v1 og lengden av den andre vektoren v2 multiplisert med sinus til vinkelen mellom de to vektorene v1 og v2. Den nye vektoren v har retning gitt ved høyrehåndsregelen: Legg høyre hånd med fire fingre langs den første vektoren v1. Snu håndflaten slik at du kan brette disse fire fingrene i retning av den andre vektoren v2. Tommelen vil da peke i retning av vektoren v. Eksempel på anvendelse: Vi har et system som kan rotere om en fast rotasjonsakse O. En kraft F angriper systemet i et punkt P. Vektoren fra O til P er r. Kraftmomentet som kraften F setter opp mht aksen O er gitt ved kryssproduktet av r og F.

Matematikk Komplekse tall y i x 1 Ved vektormultiplikasjon (kryssprodukt) av to v1 og v2 vektorer mener vi den vektoren v vi får når vi gjør følgende: Den nye vektoren v har lengde lik produktet av lengden til den ene vektoren v1 og lengden av den andre vektoren v2 multiplisert med sinus til vinkelen mellom de to vektorene v1 og v2. Den nye vektoren v har retning gitt ved høyrehåndsregelen: Legg høyre hånd med fire fingre langs den første vektoren v1. Snu håndflaten slik at du kan brette disse fire fingrene i retning av den andre vektoren v2. Tommelen vil da peke i retning av vektoren v. Eksempel på anvendelse: Vi har et system som kan rotere om en fast rotasjonsakse O. En kraft F angriper systemet i et punkt P. Vektoren fra O til P er r. Kraftmomentet som kraften F setter opp mht aksen O er gitt ved kryssproduktet av r og F.

END