Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Advertisements

Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
ERNÆRING HIL FOTBALL.
En smak av Middelhavet... Oliven
En smak av Middelhavet... Oliven
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Styrking av elevers grunnleggende ferdigheter gjennom aktiviteter innen målområdet mat og helse.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 4 Praktisk matlaging Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Matenerklar.no tipser Uke 32 ( august) 5 *= minst 7 av disse er økologiske Har du merket huset ditt godt med husnummeret? Er nummeret godt synlig.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Påbudt merking av matvarer (1)
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Stasjon 1 GRØNNSAKER Smak på dip-alternativene!! 1-4 Svar på følgende spørsmål: Hvilken dip foretrekker du? Hvor mye må du spise for å oppnå en grønnsaksporsjon?
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
KJENNER DU IGJEN NOE AV DET DU SÅ PÅ GÅRDEN HOS INGA BERIT?
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Presentasjon av nye retningslinjer for mat og måltider i barnehagen
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
MAT OG KULTUR.
Sauser Mat og helse 1 15.Oktober 2008 Daniel Bødtker-Lund Høgskolen i Vestfold.
Aktivt salg.
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Sunt og godt Liv Irene Dalby Klinisk ernæringsfysiolog ved MS-Senteret Hakadal AS Mastergrad i ernæring fra Universitet i Oslo.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
Sild og makrell forfolkehelsen Otto Gregussen Administrerende Direktør Norges Sildesalgslag.
Har du lyst å lage sunne proteinpannekaker? – CompareKing.no.
1.
VELKOMMEN TIL KURS kursøkt 1
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Husk sunn matpakke Hva putter du i matboksen? Har du noen gang tenkt:
Grønnsaker bilder er hentet med tillatelse fra frukt.no
Oppgaver Næringsstoffer
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
MER(-) SMAK – MINDRE SALT
FETTSKOLEN.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging. Diskusjonstemaer; middagsvalg, ukesmeny, matlaging, saltinnhold og hvordan gjøre gode valg når du spiser ute.

Praktisk matlaging Gjennom å prøve ut oppskrifter fra kokeboka kan deltakerne bli fortrolig med å prøve nye sunne retter. Oppskriftsforslagene her går raskt å lage, de er basert på ingredienser som finnes i vanlige dagligvarebutikker og de er relativt enkle å tilberede. NB: Time 4 er PRAKSIS! Disse slidesene er bare et alternativ/supplement.

Med grønnsaker og potet, fullkornspasta eller naturris Planlegg middagen! Planlegg middagen Være bevisst dine innkjøp – -se etter Nøkkelhullet Dette sikrer en plan for matinntak og næringstilførsel. Bruk gjerne rikelig med grønnsaker med potet, (fullkorns- ) pasta og ris – jfr tallerkenmodellen. Med grønnsaker og potet, fullkornspasta eller naturris | 3

Gode valg for middagen Enkel suppe fra grunnen med buljong, potet, grønsaker. Løk, hvitløk. Jevn med stavmikser Kokt potet eller (natur) ris, (fullkorns)pasta Rikelig med grønnsaker: Rå og/eller lettkokte Bønner, linser,erter Fet og mager fisk, fiskeprodukter Fjørfekjøtt, vilt og annet magert kjøtt Bak eller stek i olje eller flytende margarin Vann som drikke Repetisjon kursøkt 4: Maten er servert! Spare på salt med å velge rene råvarer. Mer næringsrike måltider med bevisste valg og planlegging av innkjøp. Suppe er enkelt og rimelig Til ovnsbaking og sammenkokte retter trengs lite fett Råd: Bak eller stek oftest i olje eller margarin og sjeldnere i hard margarin og smør.

Økonomi og Motivasjon Hvor mye koster din middagsrett? Hva skal til for at du planlegger dine innkjøp? Hvordan få dette til i praksis? Økonomi og Motivasjon Deltakere får diskutere kostnaden av middagsmåltider. Deltakere får anledning til å drøfte hvordan de skal få til endring. NB Gamle, tradisjonsrike grønnsaker som gulrot, kålrot, hodekål, løk kan lages på nye spennende måter og er rimelige hele året! | 5

Mathygiene! Vaske hendene Bruk rene redskaper og kluter Hold rå og ferdiglaget mat adskilt Varmt nok, over 70 grader celsius Rask nedkjøling Sjekk temperaturen i kjøleskapet Mathygiene Selv om du kan lage de lekreste retter, er det andre ting det er viktig å være oppmerksom på i kjøkkenet også. Mattilsynet kan gi deg noen enkle tips om hygiene og temperatur du bør kjenne til - uansett hvilke ambisjoner du har når du lager mat. (Matportalen.no) | http://www.matportalen.no/matsmitte_og_hygiene/tema/kjokkenhygiene/#tabs-1-3-anchor 6

Hvordan spare på salt? Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagingen og på maten Bearbeidede matvarer bidrar i snitt med 70-80 prosent av saltinntaket. Velg derfor matvarer og ferdigretter med lavt saltinnhold. Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede matvarer og retter. Mer informasjon Det er en direkte og doseavhengig sammenheng mellom saltinntak og blodtrykk Sammenhengen ses både hos barn og voksne, og hos personer med normalt og høyt blodtrykk Høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og hjerneslag Saltinntak  3 g/d, kan minske risikoen for død av hjerte- og karsykdommer med ca 25 % (Cook, 2007) Del ut faktaark om salt

Alternativer til salt i matlagingen Hvitvins- eller kryddereddik, balsamico og sitron. Frisk eller tørket oregano, basilikum, timian, rosmarin, koriander Kanel, muskatnøtt, karri Løk, hvitløk, purre Grønnsaker med sterk egensmak (paprika, tomat, reddik) tilsatt litt sukker som ”krydder”, kan framheve smaken til andre råvarer. For å begrense saltinntaket, bør man redusere/unngå å salte maten, begrense bruk av salt i matlagingen og utelate særlig salte matvarer og halvfabrikata, samt industriproduserte kaker. NB: Enkelte frokostblandinger kan inneholde en del salt. Bruk heller gryn og bland selv. Man bør unngå krydderblandinger og smaksforsterkere med høyt innhold av natrium.