Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Grønnsaker bilder er hentet med tillatelse fra frukt.no

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Grønnsaker bilder er hentet med tillatelse fra frukt.no"— Utskrift av presentasjonen:

1 Grønnsaker bilder er hentet med tillatelse fra frukt.no
Grønnsaker er kulturplanter der deler av planten brukes rå, kokt eller stekt i matlaging på grunn av sin smak og sitt næringsinnhold. Noen vil si at poteter, mais og sopp er grønnsaker – andre ikke. Det er heller ikke noe vedtatt skille mellom grønnsaker og frukt og mellom grønnsaker og kryddervekster. Fotograf: Astrid Hals NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

2 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Grønnsaker Kjennetegnes ved sin saftighet - ved sitt innhold av fiber, mineraler og vitaminer Fotograf: Astrid Hals NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

3 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Grønnsaker Grønnsaker gir volum til maten og virker mettende uten å gi mye energi. Innholdet av fiber virker gunstig på fordøyelsen. NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

4 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Bønner, linser og erter Ferske bønner blir stadig mer populært i Norge. Det er ikke så merkelig, for bønner er hurtig å tilberede og smaker godt. Har du ikke forsøkt ferske bønner ristet i pannen med litt hvitløk og olivenolje, bør du gjøre det. NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

5 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Bønner, linser og erter aspargesbønner bondebønner, tørkede borlottibønner, tørkede brekkbønner grønne linser hvite linser kikerter, tørkede lingotbønner, tørkede røde bønner, tørkede snittebønner svarte bønner, tørkede splitterter, tørkede sukkererter sukkererter runde voksbønner NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

6 Chili og pepperfrukter
kajennepepper chili habañero jalapeño paprika NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

7 Chili og pepperfrukter
Det finnes hundrevis av forskjellige chilisorter. Hovedregelen er at jo mindre chilifruktene er, desto sterkere er smaken. NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

8 Chili og pepperfrukter
De sterkeste chiliene brukes mest i meksikanske og asiatiske retter. De mildeste chiliene kan spises på samme måte som en paprika og er overhodet ikke "brennende". NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

9 Chili og pepperfrukter
For å indikere styrken på de ulike chiliene benyttes noe som heter Scoville-skalaen. Den går fra 0 i paprika til  i habañero! NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

10 Chili og pepperfrukter
Frøene og den hvite innmaten er det som gir den mest intense og brennende smaken. Husk derfor å vaske hendene etter at du har fjernet disse. NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

11 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Kålvekster Kål er en av de eldste grønnsakene vi kjenner til. Den deles inn i tre typer avhengig av når den er høstet: sommerkål høstkål vinterkål NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

12 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Kålvekster blomkål hodekål kinakål kålrot paksoi romanesco rosenkål rødkål savoykål sommerkål spisskål NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

13 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Løk borretaneløk delikatesseløk gul løk hvit kepaløk hvitløk purre rød løk salatløk sjalottløk søt løk vårløk NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

14 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Løk Løk får du i mange varianter, og på verdensbasis finnes det flere hundre ulike typer. Den mest brukte er den tørre gule kepaløken.  NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

15 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Løk Til sauser er sjalottløk udødeliggjort av Arne Brimi. Rød løk, som er noe mildere enn gul løk, er spesielt godt egnet for salater, men kutt noen biter oppi en wok for litt ekstra farge og smak. Hvit søt løk er en annen variant som er mild og god til salater. Vårløk er nydelig stekt eller snittet opp og brukt i en omelett. NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

16 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Rotgrønnsaker gulrot ingefær jordskokk kassava nepe pastinakk pepperrot persillerot reddik rettich rødbeter sellerirot skorsonnerrot NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

17 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Salater Salat dyrkes i utallige varianter, og de fleste butikker har i dag minst 4-5 ulike sorter. NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

18 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Salater Det finnes kort sagt en salat for de fleste smaksløker. I de fleste tilfeller brukes salater friske, men enkelte av sortene med litt tykkere blader, f.eks. hjertesalat, kan fint brukes i wok. NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

19 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Salater Alle salatsorter bør oppbevares i kjøleskapet i plastpose med noen dråper vann, da beholder de sprøheten lenger. Hvis salaten er blitt slapp, kan du legge den i en bolle med litt vann og eventuelt is i kjøleskap til den friskner til. Som en hovedregel bør salat rives med fingrene når du bruker den i salater. NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

20 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Salater crispisalat ekebladsalat friséesalat hjertesalat hodesalat isbergsalat radicchio rosso rapidsalat red rhubarb romanosalat ruccula rød og grønn lollo sikori spinat NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

21 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Sopp aromasopp enoki fåresopp kantarell portobello shiitake sjampinjong steinsopp østerssopp NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

22 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Sopp Det er stadig flere typer sopp som er tilgjengelige i Norge året rundt. Den vanligste er fortsatt den hvite sjampinjongen, som med sin milde smak blir likt av nesten alle. NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

23 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Sopp Når det gjelder smak, mener nok soppelskere at hvit sjampinjong kanskje ikke er den aller beste. Shiitake, kantarell og østerssopp regnes som delikatesser, og riktig tilberedt er de et fullgodt måltid i seg selv. NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

24 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Sopp Stekt sopp med litt salt og pepper, kanskje surret i litt rømme, er en deilig kveldssnack. Sopp kan nytes stekt som en egen rett eller som tilbehør til f.eks. stek. NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

25 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Tomater Italienerne har nesten et like religiøst forhold til tomater som franskmenn har til vin, og de bruker tomaten på alle tenkelige måter. En fullmoden tomat av toppkvalitet er vidunderlig god. NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

26 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Tomater bifftomat cherrytomat klasetomat plommetomat smakstomat soltørket tomat NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

27 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Urter Urter har blitt dyrket og brukt i uminnelige tider, både i matlaging og som medisin. Urteplantenes blader, stilker eller blomster brukes gjerne for å gi maten en spesiell aroma. De brukes også for sin helsebringende virkning.   NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

28 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Urter basilikum dill estragon gressløk karse kjørvel koriander oregano persille rosmarin salvie sitronmelisse timian mynte NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær

29 NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær
Andre grønnsaker alfalfaspirer artisjokk aubergine brokkoli bønnespirer fennikel gresskar mais rabarbra sitrongress squash stangselleri NDLA VG1 Restaurant- og matfag Ketil Lyngvær


Laste ned ppt "Grønnsaker bilder er hentet med tillatelse fra frukt.no"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google