Vitaminene Fett- og vannløselige

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

Kosthold og trening med fokus på syklister
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Uten mat og drikke.
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Haukeland universitetssykehus
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
PP-presentasjon 16 Lev sunt. Nivå 2.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Vitaminer.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Grunnleggende ernæring
Kosthold og restitusjon
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og karbohydrater
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Vitaminene Fett- og vannløselige En presentasjon utarbeidet av høgskolelektor Sissel Eeg-Larsen Kull 2010

Vitamin A (retinol) Fettløselig vitamin Forekommer som karoten i vegetabilske næringsmidler Betydning for synssansen, vekst, bendannelse, hud, slimhinner Gode kilder i kosten er lever, fet fisk, tran, helmelk/ost, gulrot, grønne grønnsaker

Vitamin A (retinol) Anbefalt daglig tilførsel: 700-1000 mikrogram Kosteksempler: 100 g gulrot -1317 mikrogram 25 g leverpostei -1010 mikrogram 10 g tran - 2160 mikrogram 1 glass (150 g) helmelk - 66 mikrogram

Vitamin D (kalsiferoler) Fettløselig vitamin Forekommer som provitamin (forstadium) i hud Nødvendig for kalsium-absorpsjon og bendannelse Gode kilder i kosten er fete fiskeslag, tran, margarin

Vitamin D (kalsiferoler) Anbefalt daglig tilførsel: 7,5 mikrogram Kosteksempler: 100 g ørret - 33 mikrogram 10 g tran - 21 mikrogram 25 g makrell i tomat - 2,2 mikrogram 25 g sardiner i olje - 3,75 mikrogram

Vitamin E (alfa-tokoferol) Fettløselig vitamin Beskytte de flerumettede fettsyrene i cellemembranene mot harskning. En viktig antioksydant Gode kilder i kosten er vegetabilske oljer (hvetekim-, soya- og maisolje), margarin, tran, nøtter

Vitamin E (alfa-tokoferol) Anbefalt daglig tilførsel: 8-10 mg Kosteksempler: 10 g hvetekimolje - 15 mg 10 g soyaolje - 1,2 mg 10 g tran -12 mg 10 g margarin - 0,5 mg

Vitamin K Fettløselig vitamin Betydning for blod-koaguleringen, og deler av proteinstoffskiftet Gode kilder i kosten er grønne bladgrønnsaker (spinat, brokkoli, rosenkål). Ca. halvparten av vitamin K i kroppen stammer fra tarmbakteriene

Vitamin K Anbefalt tilførsel: Angis vanligvis ikke fordi mangel sjelden forekommer. Inntaket gjennom kosten er ca.300-500 mikrogram pr. dag

Tiamin (vitamin B1) Vannløselig vitamin (kan ikke lagres i kroppen) Nødvendig ved omsetningen av glucose Gode kilder i kosten er korn, brød, erter, bønner magert svinekjøtt - men også melk, ost, grønnsaker, frukt

Tiamin (vitamin B1) Anbefalt daglig tilførsel:1,0-1,4 mg Kosteksempler: 100 g hjemmebakt brød (3 skiver) - 0,22 mg 100 g birkebeinerbrød (3 skiver) - 0,19 mg 100 g svinekotelett - 0,44 mg 100 g naturris - 0,59 mg

Riboflavin (vitamin B2) Vannløselig vitamin Betydning for en rekke stoffskiftereaksjoner Gode kilder i kosten er melk, ost, lever, egg

Riboflavin (vitamin B2) Anbefalt daglig tilførsel:1,3-1,7 mg Kosteksempler: 150 g melk (1 glass) - 0,22 mg 100 g Norvegia (10 skiver) - 0,37 mg 100 g egg (2 egg) - 0,90 mg 100 g storfelever - 2,15 mg

Vitamin B12 Vannløselig vitamin, men noe kan lagres i leveren Viktig for alle celler, særlig cellene i den røde benmarg og i nervesystemet Gode kilder i kosten er kjøtt, egg, melk, ost

Vitamin B12 Anbefalt daglig tilførsel: 3 mikrogram Kosteksempler: Tilførselen gjennom kosten varierer med innslaget av animalske matvarer

Folat (folsyre) Vannløselig vitamin, men en liten del kan lagres i leveren Viktig for dannelsen av DNA, proteinstoffskiftet, dannelsen av erytrocytter, mm. Forebygger nevralrørsdefekter Gode kilder i kosten er brokkoli, grønnkål, blomkål, spinat, salat, leverpostei, bønner, grovt brød

Folat (folsyre) Anbefalt daglig tilførsel: 300 - 500 mikrogram Kosteksempler: 100 g spinat - 194 mikrogram 100 g brokkoli – 67 mikrogram 100 g blomkål - 58 mikrogram 100 g grovbrød - 24 mikrogram 100 g storfelever - 330 mikrogram

Vitamin C (askorbinsyre) Vannløselig vitamin Nødvendig for dannelsen av forskjellige støttevev, fibroblaster, osteoblaster, odontoblaster. En viktig antioksydant Gode kilder i kosten er frukt, grønnsaker, bær, poteter

Vitamin C (askorbinsyre) Anbefalt daglig tilførsel: 30-75 mg Kosteksempler: 1 glass (150 g) appelsinjuice - 52 mg 100 g jordbær - 69 mg 100 g kiwi - 71 mg 100 g appelsin - 54 mg 100 g rød paprika - 144 mg