Hva skal til for å lykkes ?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Arbeid Trygd Bistans Attføring Trygdekontorprogrammet
Advertisements

Sykefraværsoppfølging?
Virkemidler fra NAV Dialogen som verktøy NAV som støttespiller
Nye krav til oppfølging av sykmeldte fra 1.mars 2007
IA avtalen - bakgrunn Om avtalen Parter i avtalen
Arbeidsplassvurdering på oppdrag fra NAV
Hydro Oil & Energy Stavanger, Redusert sykefravær – Nærværsarbeid i O&E Offshore Forpleining.
Forebyggende arbeid satt i system
Attføringsbedriftenes landsmøte i Tønsberg 11. Juni 2004
Først vil jeg takke for at Arbeidstilsynet er invitert hit til å holde innlegg om hvordan vi jobber med på å sette fokus på helsefremmende arbeidsplasser.
NAV Arbeidslivssenter Akershus
Stiftelsen Frischsenteret for samfunnsøkonomisk forskning Ragnar Frisch Centre for Economic Research Hva skal til for å lykkes? Knut.
Trygdeetatens arbeidslivssenter Hans Henrik Andresen Rådgiver.
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
NY IA-AVTALE MED FOKUS PÅ NÆRVÆR
HMS – konferansen 2010 Lederne 29. april 2010
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
Ny IA-avtale – hvor står vi? Tor Idar Halvorsen Rådgiver i LOs Forhandlings- og HMS avdeling.
Legens rolle ved sykmelding
Attføringsbedriftene og Ernæring – hva har vi gjort? •5. oktober 2006 arrangerte vi et dagsseminar om ernæring sammen med GIAX hvor om lag 20 medlemsbedrifter.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Erfaringskonferanse om Funksjonsvurdering i Attføringsbedrifter for IA bedrifter Elsa Sæbø, Rådgiver NAV arbeidslivssenter Akershus.
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
Arbeidsgivers losteam Arbeid og psykisk helse
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
IA- avtalen
Målet med IA-arbeidet Et arbeidsliv som gir plass til alle som vil og kan arbeide Snakk sammen! Et godt samarbeidsklima og åpenhet mellom partene er en.
Hvordan jobbe godt med IA!
Ny IA-avtale. Utdanningsforbundet Troms Noen viktige tiltak i protokollen – en gjennomgang Poetisk ordstilling Utdanningsforbundet Troms.
Prosedyre for å utarbeide oppfølgingsplan (innen 3 uker) på nav.no
Norsk Industri – Inkluderende arbeidsliv i praksis
Hva skal vi snakke om? IA arbeid Ny IA avtale og tidsaksen
Intensjonsavtalen – Evaluering 2005  Evaluering forankret i koordineringsgruppen: Arbeids- og sosialdepartementet Moderniseringsdepartementet Rikstrygdeverket.
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
IA-avtalen – viktig brikke i regjeringens velferdspolitiske strategi LO STATs IA-konferanse i Oslo 21. mai 2007 Statssekretær Jan-Erik Støstad Arbeids-
Folkehelsearbeid i Nav
”Gult kort” -bakgrunn, resultater og erfaringer
Seatrans Trade and operators 12 Chemical tankers 1 TC 2 Seismic 3 Paper/Industry 2 RO-RO 4 TC 3 Newbuildings.
HÅNDTERING AV SYKEMELDTE
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Oslo Kommune og inkluderende arbeidsliv
Ola Heen Strømmen, oktober 03
NYHETSBREV nr. 3 FRA HMS-AVDELINGEN-BEDRIFTSHELSETJENESTEN JULI 2011 Til våre kunder i private barnehager. Innhold: Hera-kurs Dialogmøter Nærværsarbeid.
Forsøk med Utdanningspermisjoner/ Utdanningsvikariater Seniorrådgiver Kirsten Nieuwejaar, Arbeids- og velferdsdirektoratet 14. Oktober 2008.
August 14 1 Presentasjon av Inkluderende Arbeidsliv Personalforum ved UiB, 26.mai 2004 Ved rådgiver Ingvild Eikeland Trygdeetatens Arbeidslivssenter.
Siren Risti, nestleder seksjon barnehage, Utdanningsforbundet Bergen
IA-avtale og IA-arbeid i Bergen kommune
1 VEIEN TIL IA-SUKSESS. IA-prisen 2013 Unner ingen å få prisen Fraværet har gått opp siden Sovepute? 2.
Tilrettelegging med TG som virkemiddel gir mennesker muligheter!
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
1 Losam utdanning og læringskvalitet Inkluderende arbeidsliv Anne Lise S. Larsen Personalavdelingen Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel.
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
Inkluderende arbeidsliv sykefravær og legens rolle
Sykefraværsoppfølging LAMU 17. april 2015
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Råd til arbeidsgivere. Psykiske helseproblemer – ofte årsak til sykefravær Halvparten av oss får psykiske helseproblemer i løpet av livet Angst og depresjoner.
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
IA-avtalen og HMS-arbeid i Halden kommune 10.januar 2014 – 31.desember 2018 ATV-kurs
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Hva er IA-avtalen? GRUNNOPPLÆRING NYE TILLITSVALGTE TRINN3 STAT: ARBEIDSRETT.
Ny IA - avtale Litt om IA, mye om annet Øyvind Steinklev, rådgiver NAV Arbeidslivssenter Aust-Agder.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
HTV-konferanse februar
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva var nytt?
Midtveisvurdering IA-avtalen 2016
Sykefravær / personalpolitikk
Utskrift av presentasjonen:

Hva skal til for å lykkes ? Nasjonal IA-konferanse 3. desember 2010, Oslo Plaza SINTEF Gruppe for arbeid og helse www.sintef.no/arbeidoghelse dr.polit/seniorforsker Solveig Osborg Ose (forskningsleder)

Våre forskningsprosjekter: Evalueringen av IA-avtalen (2001-2009) [AID] (2009) Kunnskapsoppsummeringer om sykefravær (2004, 2006, 2010) [AID, NFR, AD] Kunnskapsstatus: Arbeid, psykisk helse og rus (2008) [NAV FARVE] The work, lifestyle and health (WLH-study) of Norwegian Health Care workers survey (2008) [NFR] Lokalt IA-samarbeid, inkluderende ledelse og forebygging av sykefravær og utstøting i sykehjem og hjemmetjenester (2010) [NAV, FARVE] Gradering av sykmeldinger (2011) [NHO, Arbeidsmiljøfondet] Rapportene kan fritt lastes ned på: www.sintef.no/arbeidoghelse

Hva er IA-arbeid? Vanlig svar: IA-arbeid = Oppfølging av sykmeldte? ”Nei, det handler om oppfølging av sykmeldte og slikt…” ”Oppfølging og tilrettelegging for sykmeldte” ”…møter med NAV og slikt” ”Å ringe når noen blir syk…” ”IA-arbeid er det samme som sykefraværsarbeid” ”Omplassering og utprøving, IA-tilfeller…” IA-arbeid = Oppfølging av sykmeldte? Om ja, da er ikke IA-avtalen mer enn det alle skal gjøre i følge Arbeidsmiljøloven.

Litt repetisjon fra Arbeidsmiljøloven § 4-2. Krav til tilrettelegging, medvirkning og utvikling § 4-6. Særlig om tilrettelegging for arbeidstakere med redusert arbeidsevne (1) Tilrettelegging om ulykke, sykdom el slitasje (3) Utarbeide oppfølgingsplan senest innen 6 uker (endres til 4) (4) Arbeidsgiver innkaller arbeidstaker til dialogmøte innen 12 uker (endres til 8 uker) Legen eller sykmeldende behandler skal delta om arbeidsgiver og arbeidstaker, eller arbeidstaker alene ønsker det (jf. folketrygdloven § 25-5)

Altså: Oppfølging av sykmeldte er noe alle virksomheter er forpliktet til gjennom arbeidsmiljøloven MEN, det er riktig at dette tidligere var en viktig del av IA-avtalen Dersom ”IA-arbeid” fortsetter å være det samme som oppfølging av sykmeldte, tror jeg ikke IA-avtalen kommer til å ha særlig effekt på sykefraværet fremover

Hva med de som står utenfor? Evalueringen: IA-virksomhetene har ikke i særlig grad lykkes i å inkludere de som står utenfor arbeidslivet (N=3 092 IA-virksomheter) Vi fant: Delmål 2 er det vanskeligste delmålet i avtalen Todelt mål: ta vare på egne og inkludere andre Nærmest ensidig fokus på egne ansatte Viljen er til stede blant arbeidsgivere, men mangelfull matching-arena (virksomheter/NAV) Arbeidstakerne har laber innsats (insidere vs outsidere) –”arbeidsgiver bestemmer hvem de vil ansette” Potensialet er stort

Hvem mener seg egnet av virksomhetene? Virksomheter i statlig og fylkeskommunal sektor mener de er best i stand til å rekruttere ansatte med varig redusert funksjonsevne. I privat og kommunal sektor har de i mindre grad diskutert denne muligheten, men en stor andel mener virksomhetene ikke er egnet for denne gruppen arbeidstakere der en av grunnene er arbeidsoppgavene og organisering av arbeidet. Kommunene: prioritere egne (omplasseringer/utprøvinger internt) Store virksomheter (250+) ser seg best i stand til å ta disse oppgavene og Små virksomheter/enhet argumenter med at de i mindre grad bør ha dette ansvaret pga krav til økonomisk effektivitet og trange budsjett

Differensiering av innsats i Delmål 2? Det kan derfor se ut som at små virksomheter i privat sektor og kommunale enheter bør konsentrere seg om å ta vare på egne ansatte heller enn å forventes å bidra stort i å ansette personer med varig redusert funksjonsevne. Dette er en av grunnene til at vi foreslo at målene i IA-avtalen bør vurderes i forhold til realisme og differensieres i større grad etter type virksomhet.

Delmål 2: Dette bekrefter noe av det partene i arbeidslivet også har sagt om delmål 2. Dette er primært en oppgave som passer for de store og kanskje statlige virksomhetene. De har sannsynligvis et større mangfold i arbeidsoppgaver og kan lettere matche behov og ønsker fra de mange med redusert funksjonsevne som ønsker å arbeide. FFO gir også uttrykk for at det er disse prosjektene som ser ut til å fungere best. Det er likevel verdt å merke seg at en av tre virksomheter innen både industri og bygge- og anleggsvirksomhet ikke mener seg uegnet. Det handler kanskje om å finne frem til disse heller enn å forsøke å få med alle virksomhetene på noe de ikke mener de egner seg for.

Delmål 3: senorer Ikke tid for å ta opp delmål 3 her, men livsfasepolitikk mye mer enn forlenget ferie og det handler i stor grad om FOREBYGGING! Må starte lenge før 62 år for å beholde arbeidskraft

Individ vs gruppe Ansatte er en del av en arbeidsgruppe/team/avdeling etc Likevel er fokuset på den ansatte: Individuelle oppfølgingsplaner Individuell tilrettelegging Individuelle ”saker” mellom leder og ansatt Individuelle virkemidler Nye IA-avtalen forsterker dette fokuset Skal også ha fokus på forebygging… Er dette en målkonflikt i den nye IA-avtalen?

Hvorfor? Tilrettelegging for noen går ut over andre ansatte: De som foreslår ubegrenset tilrettelegging for sykmeldte vet ikke hva de snakker om Om for mange som trenger tilrettelegging må en til slutt velge mellom driftshensyn og hensyn til enkeltindivid Leders tid og kapasitet som brukes på oppfølging av sykmeldte har en alternativ anvendelse

Mitt poeng? Sykefraværsoppfølging “vinninga går opp i spinninga”, bruker mye tid – liten effekt? ”Vi får ikke prioritert fore-bygging for de friske ansatte fordi vi må følge opp alle de sykmeldte!” Avdelingsleder for et stort sykehjem, mai 2010 Hvordan er dette i andre virksomheter?

Jeg tror at for å lykkes må: Tid brukt av leder på oppfølging av sykmeldte Tid brukt på de friske som er på jobb

Hvorfor? Høyt sykefravær er symptom på noe annet Om en ensidig fokuserer på oppfølging av de sykmeldte, behandler man symptom om ikke årsak Det kommer stadig nye sykmeldte som trenger samme ressursinnsatsen i oppfølgingen Må behandle årsaken og ikke symptomene – hvorfor er sykefraværet høyt? Arbeidsmiljø Organisering av arbeidsoppgavene Ledelse Kultur Osv

Først når en forstår hvorfor sykefraværet er høyt, er det mulig med målrettet innsats for reduksjon Ofte behov for mange små tiltak heller enn store omstillinger og omorganiseringer

Da snakker vi om forebygging Primærforebygging Hindre at folk blir syke av jobbe Sekundærforebygging Hindre at folk blir sykmeldt av å være syke Tertiærforebygging Hindre at folk faller ut av arbeidslivet fordi de blir sykmeldt Hindre at folk av ulike årsaker ikke kommer inn i arbeidslivet

Typisk? Høyt sykefravær Sykefraværs-prosjekt Får ikke særlig effekt på sykefraværet Forsterker tiltakene Forstsatt ikke effekt Omorganiserer

Konklusjon: Hva skal til for å lykkes? Oppfølging av sykmeldte  IA-arbeidet Fokus på gruppe og ikke på individ Vær bevisst! Tilrettelegging for noen går ut over andre og finn den gode balansen Bruk kompetansen fra oppfølgings- og tilretteleggings-arbeidet til å forebygge den neste sykmeldingen! Behandling av symptom hos enkeltpersoner påvirker i liten grad hvor mange andre som får symptomene…

Takk for meg!