Treningslære fredag Jim-Cato Johnsen 11IDA 2006/2007

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
IDRETTSLIG AKTIVITET BLANT ELEVER I VIDEREGÅENDE SKOLE
Advertisements

Eksamen i Treningslære 2
Betingelser for motorsykkelkjøring for barn
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
IDRETTSFAG m/bredde eller toppidrett
Retningslinjer for klubben – og foreldrevettregler
TOPPIDRETT PÅ IDRETTSLINJA
Vurdering for læring.
Sone 1 (aerob) % av makspuls, lav intensitet
Barneidretten under press - idrettsglede vs. talentjakt?
”Et felles løft for breddeidretten i Stavanger”
Idrettens barnerettigheter og Bestemmelser om barneidrett
Bestemmelser om barneidrett og Idrettens barnerettigheter
Hva er Oppvarming? Treningslære Jim-Cato Johnsen 06/07
Mestring og forebygging av depresjon
Menighetsutvikling – hva og hvordan?
Trenerrollen og motivasjon
- Hovedrolle eller birolle
Motivasjonsklima Mestringsorientert – vektlegger innsats, utfordringer, personlig fremgang, alle er like mye verdt Prestasjonsorientert – vekt på sosial.
Tvedestrand og Åmli vgs Sam Eyde vgs
Olympiatoppens ansvarsområder
TALENTUTVIKLING. DAGENS INNHOLD •Intro bakgrunn svømmer/trener •Hva er viktig for meg som trener •A. Veiledningsrollen •B. Trenings og prestasjonskultur.
Forebygging av idrettskader POL 15. januar 2013
MULIGHETSSTUDIE - UTVIDELSE AV HASLEHALLEN
Tonus idrett Tonus idrett Et nytt tilbud til idretten i Bergen ! Et nytt tilbud til idretten i Bergen ! Vi startet opp høsten 2004 og har nå fast basistrening.
Et veivalg til fremgang
Utviklingstrapp Drammen slalåmklubb
Spillermøte Holmen Gutter 2000 Treningsgruppe 1. Kriterier •Være hyggelig mot med/motspillere •Nulltoleranse mot Mobbing •Treningsmengde •Kvalitet når.
Ivar vehler Mindfulness og prestasjoner - hvorfor er de ledende miljøene for mental trening i Norge opptatt av Mindfulness? Ivar vehler
Strategiplan for toppidrettsatsing i NBTF
Trening! Aldri for sent Thomas Nordengen
Velkommen til ST. HALLVARD VGS
FYSISK AKTIVIETET OG SKJERMAKTIVITETER
Smittevern – lover og forskrifter Regional smittevernlege
Helse og trivsel U-skole Psykisk helse, subjektiv livskvalitet og helseatferd.
Toppidrett og utdanning
Utviklingspsykologi Status og framtid
Fysisk aktivitet legger ikke bare liv til årene,
Statens senter for arkiv, bibliotek og museum Evaluering av fagbibliotek Torill Redse seniorrådgiver ABM-utvikling.
BEVEGELSESGLEDE.
Bjørn Erik Korum Hansen
Betydningen av et godt øvingsbilde
DEL 2: Praktisk treningsøkt - 2 timer
13-16 år år Økter for unge utøvere Øktene bør inneholde: Organisering/feedback: Oppvarmingsdel (generell og spesiell) Hurtighet/spenst Utholdenhetsdel.
Utviklingtrapp for basistrening
Barn og bevegelse Si JA til barnas bevegelsesglede!
Skap et godt idrettsmiljø i klubben din - Gjennomføres av trener eller leder For utøvere.
1 Kombinasjonen toppidrett og utdanning ved NTNU Jan Erik Tangen, NTNU Studentservice Miniseminar_Tr.lag_som_toppidr.reg._
Idrett og ledelse Ønsker du å bli en bedre leder, trener eller dommer? Ønsker du å utvikle klubben din? Ønsker du en formell, nyttig.
NSSF & OLYMPIATOPPEN T reningsløftet NSSF Jenteprosjekt
TALENTUTVIKLING UNGE UTØVERE NKF - PROGRAM
IMPLEMENTERING AV SPESIFIKKE KURS I TRENERSTIGEN Rica Gardermoen 8-9 desember 2006.
Mellom frihet og forpliktelse Har idrettsforbundet potensiale til å møte individbaserte mosjonsbehov blant kvinner og menn? Kari Steen-Johnsen Norges Idrettshøgskole.
Vågsfjord videregående skole Heggen
FORSLAG TIL VERDIGRUNNLAG IL HOLEVÆRINGEN (utdrag av versjon 3 med innspill fra undergruppene) ÅRSMØTE ILH SVENDSRUD 01 MAR 10.
. Ny organisering av langrenn/skiskyting i Fossum IF Mai 2009.
Didaktikk knyttet til arbeidet i Besøkssenteret vår 2008 Tilpasset opplæring Elevaktiv undervisning LK06 – kompetansemål og de fem grunnleggende ferdighetene.
Barnefotballseminar 2015 Trondheim 26.april 2015.
For mye, for lite, allsidighet, spesialisering, variasjon, mengde, intensitet! – fysisk trening er individuelt, men ikke så vanskelig! Erlend Slokvik OLT.
Oppsartsmøte Byåsen IL. ALLSIDIG TRENING, HVA ER DET? Finnes ingen regler Treningen i seg selv er lite forutsigbar Må være motiverende og utfordrende.
Utdanningsprogrammet idrettsfag Eidsvoll videregående skole.
Nasjonal demonstrasjonsskole Toppidrett fotball Et samarbeid mellom Ulsrud VGS og Oppsal fotball
Fag- og timefordeling Utdanningsprogram for idrettsfag.
Prestasjonskultur. Hva er det ? Ungdomstrening – kopi av voksentrening! Erlend Slokvik OLT Innlandet © Olympiatoppen1.
Bærum SK Lillestrøm SK legge til tekst
Modul 7.0 Presisjonsidrettenes egenart og mangfold
Arbeidskrav og treningsplanlegging i orientering
Teknikktrening i teori og praksis
Modul 1.1 Utvikling av skiferdighet
Tips til gjennomføring av «Temakveld: Ungdomsidrett»
Utskrift av presentasjonen:

Treningslære fredag 26.01.07 Jim-Cato Johnsen 11IDA 2006/2007 Hva er basistrening? Treningslære fredag 26.01.07 Jim-Cato Johnsen 11IDA 2006/2007

Definisjon Basistrening kan defineres som Trening av grunnleggende fysisk-, koordinativ-, sosial- og mental kapasitet på et generelt og et idrettsspesifikt nivå.

Generell basistrening Trening som ivaretar en helhetlig utvikling av utøverne Trening som er med på å bygge opp en allmenn fysisk kapasitet hos utøverne, som gjør dem i stand til å absorbere og tåle trening – ”trent for å trene” Trening som har til hensikt å være skadeforebyggende

Idrettsspesifikk basistrening Idrettsspesifikk basistrening underbygger særidrettens egenart (grunnteknikk). Dette er trening i omgivelser som ikke er konkurransespesifikke. Denne treningen gir seg uttrykk i en likhet (imitasjon) i forhold til

Eks. Det tekniske (bevegelser) Muskelbruk (kraft) Intensitet og/eller varighet - tid Mentale forhold (Det kan være flytende overganger mellom idrettsspesifikk basistrening og idrettsspesifikk trening)

Bakgrunn De siste 10-20 år har det skjedd en kraftig endring innen toppidretten: Økt fokus på konkurranser, seirer og prestasjoner har ført til at det stilles høyere krav til utøvere som vil involvere seg i idrett på elitenivå (Bompa 1999; Enoksen 2002).

Basistreningsbegrepet dukket opp i norsk toppidrett midt på 90-tallet ”Gjennom slit til stjerne” (Gilberg & Breivik, 1997) og studien ”Hvorfor ble de beste best?” (Gilberg & Breivik, 1998).

Man konkluderte For å etablere seg som toppidrettsutøver måtte det trenes mye, og man måtte begynne tidlig. Et hovedtrekk blant de beste utøverne i undersøkelsene var at de valgte hovedidrett tidlig, samtidig som de drev annen idrettslig aktivitet. Mye (volum) og allsidig aktivitet/idrett var et viktig aspekt ved siden av den tidlig valgte særidrett.

Hvordan bli best? De ”beste” var mye mer aktive sammenlignet med jevnaldrende kontrollgruppe, mye av grunnlaget for å nå langt ble lagt i 7-10 årsalderen (27 t aktivitet totalt – 6-7 timer organisert). De hadde opparbeidet en plattform som var gunstig for optimal utvikling i sin idrett (Aamodt & Bråten, 2004)

Legge til rette? Man fant at bak de etablerte utøverne var det en liten tilvekst Bare de etablerte utøverne hadde en solid plattform av basisferdigheter og treningsmengde Man var med andre ord bekymret for framtiden til norsk toppidrett. Situasjonen er sannsynligvis lite endret i dag

Basistreningens filosofi Toppidrett Å bygge en plattform av basisferdigheter som skal ”serve” en optimal utvikling for en utøver i sin idrett Det skal trenes mye, men med variasjon. Framtidige toppidrettsutøvere skal være ”trent for å trene” (Olympiatoppen, 2000) For å utvikle prestasjonsnivået i en idrett kreves det likeledes hard og systematisk trening Det bør tilstrebes både kvalitativ og kvantitativ treningsprogresjon gjennom hele idrettskarrieren (Enoksen, 2002)

Bredde/helsemessig I prinsippet gjelder filosofien for all aktivitet uavhengig av nivå. Dagliglivet består av en rekke utfordringer, som hver har sin ”ideelle utførelse”. For å være i stand til å tåle ”hverdagens krav” bør man ha et grunnlag av kvalitativ og kvantitativ bevegelseserfaring I breddeidretten bør man også tilstrebe kvalitet på aktiviteten, slik at det blir ”seriøst moro” å drive med idrett.