Generelle ernæringsanbfalinger

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Heidi Ødegaard Gammelsrud
ENERGIOMSETNINGEN.
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Kosthold og trening, noen grunprinsipper
Fit tilbyr en annerledes, og smartere, tilnærming til endring av kroppsfasong. Med Fit handler det ikke om tallene på vekten, eller om telling av kalorier..
Energibalansen.
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Restitusjon og kosthold
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Idrettsernæring Eivind Andersen.
Kosthold og restitusjon
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og karbohydrater
Protein og fett - Uke 9 -.
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kroppens byggesteiner.
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Generelle ernæringsanbfalinger Av Andreas Pedersen

4 krav til et hensiktsmessig kosthold: Tilstrekkelig energi og næringsstoffer for å dekke basal behovet, samt det økte behovet gjennom trening. Energifordeling som sikrer helsen, og forebygger kostrelaterte sykdommer. Kostsammensetning som gir optimal og stabil kroppsvekt og kroppssammensetning. Tilrettelegge for optimal restitusjon mellom treningsøktene og samtidig gi rom for individuelle tilpasninger

Praktiske anbefalinger for kosthold til de som trener Kosten må –Tilstrekkelig inntak av samtlige næringsstoffer for å sikre god ernæringsstatus og helse –Tilpasses treningstype- og belastning, intensitet og varighet, samt klima. Utholdenhetstrening –Karbohydrat Styrketrening –Proteiner

Proteinbehov for idrettsutøvere Kvinners proteinbehov antas å være 10-15% lavere. Type utøver & trening Proteinbehov (Gram pr kg kroppsvekt pr dag) Mosjonist 0,8 - 1,0 Utholdenhet 1,2 - 1,6 - moderattreningsmengde 1,2 - stor treningsmengde 1,6 Styrke/kraftidretter 1,2 – 1,8 Unge utøvere i vekst 2,0

Måltids mønster 4 hovedmåltider –Karbohydratkilder og protein. –Antioksidanter 2 mellommåltider 3-4 t mellom karbohydratinntak for å holde blodsukkeret stabilt. Det anbefales å ha minst en proteinkilde til hvert måltid!

Protein kilder(10gram) Animalske 3dl lettmelk 3dl yogurt Vegetabilske 4 skiver hvitost 80g cottage cheese 1 stort egg 50g fiskefilet 40g kyllingfilet 50g filet av kjøtt 40g tunfisk på boks Vegetabilske 3skiver fullkornbrød 100g kornblanding 220g kokt pasta 340g kokt ris 100g bønner 200g tomatbønner 120g tofu 50g nøtter eller frø 3dl soya melk –dyr (animalsk protein) inneholder mer av de essensielle aminosyrene –Bedre kvalitet –planter (vegetabilsk protein).

Variasjon i kostholdet 7 matvaregrupper Brød og kornvarer Poteter, pasta og ris Grønnsaker Frukt og bær Fisk, fjærfe, kjøtt og egg Meieriprodukter Matfett

Det anbefales et kosthold som hovedsaklig er: Plantebasert Inneholder mye: Grønnsaker Frukt Bær fullkorn fisk Begrensede mengder: rødt kjøtt salt tilsatt sukker energi rike matvarer

Mine eksempler på kostholdsprogram: Eksempel 1, uten kosttilskudd Kl. Måltid Innhold 07.30 Frokost -Havregryn med frukt/bær, cottagecheese og melk. 10.00 Mellommåltid -Knekkebrød med hvitost, skinke og en banan. 12.30 Lunsj -Grove brødskiver med egg,skinke og juice. 16.00 Middag Grillet kylling/m ris og salat. 18.00 TRENING Vann med svak saft, sjokolademelk innen en halv time etter trening 21.00 Kveldsmat Grove skiver med makrell I tomat, 1glass biola m/bær.

Mellommåltid/kveldsmat Eksempel 2 Kl. Måltid Innhold Frokost 35 gr proteinpulver
5 gr glutamin
30 gr havregryn
2 dl vann + vitaminer, mineraler og omega 3-6-9 Lunsj -Salat med tunfisk/kylling/karbonadedeig/laks/reker/egg/biff etc
-Rester fra gårdagens middag (ofte kjøtt og parboiled ris med grønnsaker)
-Proteinpannekaker
-M.m Mellommåltid -Proteinshake/Proteinkaffe/skyr og rå grønnsaker eller en smoothie Middag -100-130 gr kjøtt/fisk med grønnsaker. ( + parboiled ris på trenningsdager) Mellommåltid/kveldsmat -proteinshake/Proteinkaffe/skyr og rå grønnsaker eller en smoothie

Eksempel 3 Kl. Måltid Innhold Frokost Havregryn, bær, cottagecheese, melk + vitamin tilskudd & creatin. - 3timer etter frokost Mellommåltid Proteinshake/kaffe eller Knekkebrød, hvitost, skinke og en banan. Lunsj Knekkebrød m/egg og juice Middag 2burgere, ris(brun, fullkorn), salat. Trening Vann og svak saft, proteinshake m/oboy innen 30min etter trening. Kveldsmat: 2kyllingbryst, 2 fullkornswrap, salat eller groveskiver med makrell I tomat og biola m/bær

Kreatin Kreatin produseres naturlig i kroppen fra aminosyrer primært i nyrene og leveren. Det transporteres i blodet for bruk av muskler. –Omtrent 95 % av den menneskelige kroppens totale kreatin ligger i skjelettmuskel. Bidrar til å øke dannelsen av adenosintrifosfat (ATP) i musklene. Kreatin er ikke et essensielt næringsstoff, ettersom det er produsert i menneskekroppen. Gode kreatinkilder er kjøtt. –Grønnsaker inneholder ikke kreatin •OBS; vegetarianere Kreatintilskudd brukes ofte av idrettsutøvere, kroppsbyggere, og andre som ønsker å få muskelmasse.

Vektregulering – Vekt reduksjon Mål: –Redusere fettvev, opprettholde forbrenning. –Muskelvevet opprettholdes –0,5 kg pr uke, redusere ca 500 kcal pr dag Metode: -Totalt inntak ca 1500-1800 -Gode proteinkilder og karbohydrat med lav GI -Redusere mettede fettkilder og sukkerinntak -Øk fiberinntak, grovtbrød og grønnsaker -Vann -Små måltider, 4hovedmåltider & 2små -Energibalanse før trening -Kombinasjon av utholdenhets og styrkeøkter. Flere og kortere økter Energi underskudd - du må forbrenne mer enn du inntar!

Vektregulering - Vektøkning Mål: –Positiv energibalanse –0,3-0,5 kg pr uke –+ 500-1000 kcal pr dag Metode: –Protein med høy kvalitet for eksempel egg, melkeprodukter, ost, fisk, fjærfe og kjøtt. –Øk karbohydratinntaket, velg kilder med redusert sukkerinnhold. –Umettet fettkilder. –5-7 hovedmåltider og max 3 t mellom matinntak –Mest styrke og mindre utholdenhetstrening –Restitusjon viktig.

Kommentarer

Noe mer du ønsker å spørre om? Kontakt meg på: - Facebook - Andreas@spenstalta.no eller på min private e-post Andreas_peders_en@hotmail.com Så skal jeg svare deg så godt jeg kan! Mvh Andreas Pedersen