Et sunt kosthold.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Heidi Ødegaard Gammelsrud
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Arbeid med næringsstoffene og matvaregruppene
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Kosthold og fotball Hvordan få ut kapasiteten til hver enkelt spiller ?
Hverdagsrehabilitering
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Haukeland universitetssykehus
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Restitusjon og kosthold
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Vitaminer.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Prestasjonsmat for idrettsungdom
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Kosthold og restitusjon
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Trygg mat og næringsstoffer
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Oppgaver Næringsstoffer
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Kroppens byggesteiner.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Vitaminer og mineraler
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kroppens byggesteiner.
Vitaminer og mineraler
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Et sunt kosthold

Et sunt kosthold Det er ingen tvil om at sunn mat er viktig for å få god helse. Rett nok strides de lærde om hva som er virkelig er "sunn mat". Flere og flere stiller spørsmål om vi gjennom den vanlige maten vi kjøper, blir tilført uheldige tilsetningsstoffer og - og om maten er genmodifisert. Dette har ført til stigende interesse for økologiske produserte matvarer og forskjellige typer kostholdstilskudd med mer.

Hvorfor er kosthold viktig? Karbohydrater fulle glykogenlagre  økt arbeidskraft regulert blodsukker  økt konsentrasjon glykogenresyntese  bedre restitusjon Væske væskebalanse  økt arbeidskraft rehydrering  bedre restitusjon Protein Muskelproteinsyntese  bedre restitusjon Vitaminer god ernæringsstatus  godt immunforsvar

Karbohydratinntak Fortrinnsvis høy andel stivelse (best næringstetthet) Økt andel sukker ved stort energibehov (høy energitetthet) Spis mye karbohydrat; minst 2 måltider med brødmat eller müsli daglig tykke brødskiver mye poteter, ris og pasta til varme måltider frukt som mellommåltid KH-snacks ved stort karbohydratbehov

Proteininntak Daglig innslag av animalsk protein (best kvalitet) Kombinasjon av proteinkilder (bedre utnyttelse) Proteininntak i alle måltider (bedre utnyttelse) Spis nok protein; melk og yoghurt til brød- og kornmåltider minst 1 måltid med fisk, fjærfe, kjøtt eller egg daglig magre proteinkilder ved stort proteinbehov forskjellige kornsorter og belgfrukter i samme måltid ved lavt inntak av animalske proteinkilder

Fettinntak Høy andel umettet fett (gunstig for helse og prestasjon) Lav andel mettet fett (ugunstig for helse) Spis mest umettet fett; margarin eller lettmargarin på brød halvfete og magre melkeprodukter fisk og fjærfe som middag og som pålegg ta bort synlig fett på storfekjøtt erstatt fete kjøttprodukter med magrere varianter bruk olje til steking og som dressing

Vitamininntak tilstrekkelig fettinntak variert kost med fet fisk Fettløselige vitaminer: tilstrekkelig fettinntak variert kost med fet fisk tran ved lavt fettinntak Vitamin A leverpostei, gulrot, tran Vitamin D fet fisk, margarin, tran Vitamin E olje, nøtter, tran Vannløselige vitaminer: tilstrekkelig energiinntak variert kost med daglig inntak av sitrusfrukter B-vitaminer korn, melk, egg, kjøtt Vitamin C appelsin, juice, kiwi

Mineralinntak tilstrekkelig energiinntak variert kost Mineraler: tilstrekkelig energiinntak variert kost økt inntak ved væsketap Magnesium grovt mel, erter, bønner, banan Natrium sportsdrikke (under-etter trening), saltholdig mat Sporstoffer: tilstrekkelig energiinntak variert kost med fisk økt inntak ved væsketap Sink storfekjøtt, ost, erter, bønner Selen fisk, skalldyr, lever, egg

Væskeinntak Sørg for å være i væskebalanse drikk minst 2 glass til måltidene drikk rikelig mellom måltidene bruk vann som tørstedrikke Sjekk at du er i væskebalanse farge på urinen (lys gul)

Trenger en gammel kropp så mye mat da? Per 30 år Per 70 år Det totale energibehovet, blir mindre med årene. Det totale behovet for proteiner og næringsstoffer, blir ikke mindre med årene.

11

Hva ville du velge å spise? 450 kcal/26 g fett 450 kcal/10 g fett 12

Måltidsfordeling Nattfasten bør være maksimalt 12 timer Ved behov bør det være mulig å få mat utenom faste tider Beboerne bør alltid ha et tilbud om drikke Maks 3-4 timer mellom hvert måltid 23 24 1 13 18 2 3 4 5 22 7 10 14 15 16 17 19 21 8 12 20 Frokost Middag Kvelds Sen kvelds 6 Morgen mat 9 11 Drikke måltid Kaffe måltid   Oslo kommune – Helse- og velferdsetaten – 2005