Dagens rammebetingelser for å utvikle miljøvennlig energiproduksjon

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Produksjon og forbruk av elektrisk kraft i Norge
Advertisements

Lansering Oslo 16. mars 2009 Jørgen Randers, BI Sverre Aam, SINTEF Steinar Bysveen, EBL.
Statssekretær Anita Utseth, OED. SINTEF-seminar 13. mars 2007, Oslo
EBL – drivkraft i utviklingen av Norge som energinasjon EBLs synspunkter på hjemfall LO, KS og LVK- seminar 20. januar 2005.
Byr EUs nye klima- og energipolitikk på problemer eller muligheter for Norge? Per Ove Eikeland EBL seminar: Energibransjen - Norges svar på klimautfordringen.
Fysikk 1: Effekt og energiproduksjon i vannkraftverk
Energisituasjonen i Norge idag
Oppstart planprosess Høring av planprogram Vindmølle – Lars Hoem, Rye Informasjonsmøte Rye Bedehus Eirik Lind.
Energiutfordringene - klima, forsyningssikkerhet og grønn verdiskaping
Kommunens engasjement og kommuneplanen
BIOGASS – GÅRDSANLEGG LITE ELLER STORT ?
Biogass 09 ENOVAs program for biogass Seniorrådgiver Jens Musum Enova SF.
Morten Fossum, Trondheim Energi Fjernvarme AS
Grønne sertifikater – energitilgang Snåsa , Nils Arne Nes.
Nye økonomiske utfordringer
1 Regjeringens næringspolitikk og dens betydning for treforedlingsindustrien Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
Høring energi- og miljøkomiteen 8. november 2007 Av Bjørn Lauritzen Daglig leder Småkraftforeninga.
Hva er planlegging? Hva mener vi med begrepet bærekraftig planlegging?
Energisektorens bidrag og muligheter til å nå klimamålene Steinar Bysveen Adm. dir., EBL Eneregirådet, EBL – drivkraft i utviklingen av Norge.
Fornybar energi og GIEK
Fjernvarmeutbygging i Norge - hva skjer fremover? Årsmøte i Tromsø , Atle Nørstebø.
Hvordan utfordrer NoBio regjeringen i arbeidet med statsbudsjettet 2010? Årsmøte i Norsk Fjernvarme, Fredrikstad 28. mai 2009 Kari Asheim, NoBio.
Snåsa kommune Småkraft i Indre Namdal Innlegg på planseminar Snåsa hotell torsdag 13. oktober 2011 Truls Eggen, Snåsa kommune.
Innhold Kort om CenBio Bioenergi i verdens energimiks Bioenergi i EU
Fornybar energi: Bra for næringslivet, men hva med miljøet?
Rederiskatt og lønnsomhet i fiskeriene
Klimaendringene gir mer kraft og lavere forbruk Mer regn gir mer kraft: + 5 TWh i TWh i TWh i 2050 Varmere vintre gir lavere forbruk.
Presseinformasjon fra Distriktenes energiforening1 Kontaktinformasjon: Distriktenes energiforening, defo. Postboks 1497 Vika 0116 Oslo Daglig.
Statsbudsjettet 2009 Høring i finanskomiteen Steinar Bysveen Administrerende direktør, EBL Høring i finanskomiteen, 17. oktober 2008 EBL – drivkraft i.
© EL & IT forbundet, tirsdag, 15. juli 2014 Lysbilde nr.: 1.
Samfunnsøkonomisk analyse av vindmøller
Fredrikstad 7. september 2005
St.meld. Nr. 39 klimautfordringene – landbruket en del av løsningen
Bellonas Energiforum 19.juni 2009 ENOVAs program for biogass Seniorrådgiver Jens Musum Enova SF.
Fornybar verdiskapning Hardangerrådet Ulvik, 13
Endringer blant norske energiprodusenter - Hvorfor har de satset mye på fjernvarme og en del på vind og småkraft etter 2008? Elin Lerum Boasson CANES-brukermøte.
Vann, vind, sol og bio: Alt for Norge
Energiflistilskudd 2009 Prosess Del av tiltakspakken februar 2009 Driftstilskudd, inntil 40 mill Høring av forskriftsendring, få på plass rammer for ordningen.
Møte med OED 18. desember 2007 Jan Harsem / Terje Løkken.
Aktuell heading Kostnader ved produksjon av elektrisk kraft
Norsk Bioenergiforening Bioenergidagene mai 2014.
Hjemfall – Ot.prp.nr. 61( ) Børre Rønningen, leder Stein Erik Stinessen, juridisk sekretær Caroline Lund, juridisk sekretær.
Vindkraft i Norge – I lys av sertifikatordningen med Sverige
Norges vassdrags- og energidirektorat
Samarbeid mellom bønder og miljøvernere? Steinkjer Jon Trøite.
Kommunal- og regionalminister Erna Solberg ”Norsk velferd på ny måte
Olje- og energidepartementet Fremtidige politiske krav til 2VK EBL Kompetanse – Samfunnsmessig nytteverdi ved bruk av 2VK 16. mars 2004 Statssekretær Øyvind.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Sigurd Tveitereid Energi- og vannressursavdelingen Olje- og energidepartementet
BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Rasmus Rasmussen 1 BØK310 Bedriftsøkonomi 2a Kapittel 11 Prosjektvett.
Kommuneplanens arealdel og konsekvensutredning rådgiver Geir Davidsen
Fornybar energi-utbygging - hjelper det klimaet? Professor Ånund Killingtveit CEDREN/NTNU SRN-seminar: Natur, klima og energi Håndtverkeren, Oslo 29. april.
Arkitektenes hus, Oslo BIOenergi – viktig for fremtidens fornybare energisystem Hrefna Johannesdottir Energigården – Senter for bioenergi.
1 Snart kommer vinteren - har vi nok kraft i Midt-Norge på kort sikt? 22. september 2006 Odd Håkon Hoelsæter Konsernsjef, Statnett SF.
Økonomiske systemer En markedsøkonomi er en økonomi der bedriftene bestemmer hva de vil produsere, produksjonen selges til forbrukerne, og forbrukerne.
økonomi Hvordan fungerer økonomien?
FJERNVARME SUNNDALSØRA.. Markedsprissetting i Norden - uten kostnader for CO 2 -utslipp Vannkraft Termisk Variabel produksjonskost Kombinert varme og.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Nasjonal energipolitikk i et klimaperspektiv Bente Anfinnsen, rådgiver Energi- og vannressursavdelingen,
Internasjonal handel og komparative fortrinn De varene og tjenestene vi kjøper fra andre land, kalles import. Eksporten er de varene og tjenestene vi.
Bioenergi på Kongsgården, 30. august 2011 Bioenergi - hovedtrekk og trender Odd Jarle Skjelhaugen, Senterdirektør.
s. 1 Konsekvensutredning og naturmangfoldloven rådgiver Geir Davidsen
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Høringsmøte fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Mosjøen 4. september 2009.
Fagforbundet Vest-Agder Vest-Agder omtanke solidaritet samhold Fagforbundet Vest-Agder 2006Side 2 Hjemfallsretten I snart 100 år har norske konsesjonslover.
Seminar om miljøteknologi Stortinget 14. oktober 2016 Marianne Lie Sekretariatsleder.
NORSK KOMMUNESEKTOR OG EU/EØS   – skreddersydd opplæringsprogram for kommunesektoren Gjennom et KS FoU-prosjekt er det framskaffet et kunnskapsgrunnlag.
Invitasjon Styrekafè Torsdag 12. mai 1500 – 1715
Wenche Teigland,
Nasjonal ramme for vindkraft
Kunnskapsinnhenting - Verdiskaping i nord
Utskrift av presentasjonen:

Dagens rammebetingelser for å utvikle miljøvennlig energiproduksjon SINTEF- seminar 04.05.06 Steinar Bysveen, EBL

Viktige rammebetingelser Politiske vinder Kraftmarkedet Anslått potensial for ny kraft (kilde: NVE) Støtte til fornybar energi Hjemfall Ny miljøkunnskap FoU- utfordringer

Politiske vinder Vind i vinden – fram til nå Små vannkraftverk - akseptert av de fleste partier er flere små bedre enn ett stort? Sats på opprusting potensialet? Bio og fjernvarme er ønsket Utland: EUs vanndirektiv, klimautfordringen, kjernekraft, forsyningssikkerhet

Kraftmarkedet Høye priser Fungerer markedet? Ja: Høye priser skyldes mangel på kraft, ikke konkurransen i markedet. Internasjonalt marked fører ikke til mer eksport. Kraftbalansen bestemmer eksport/import. Vi eksporterte mer før liberaliseringen

Vannkraftpotensialet pr. 1.1.2006 Midlere årsproduksjon 205,2 TWh (Referert tilsigsperioden 1970-99, Investeringsgrense 3 kr/kWh, Ikke inkludert potensial for små kraftverk innen VP I-IV)

Støtte til fornybar energi Støtte til mer fornybar energiproduksjon bør være teknologinøytral EBL har støttet innføring av et elsertifikat- system Størrelsesgrenser for vannkraft er uheldig Vil ha negative konsekvenser for økonomi og miljø Utforming av støttesystem er viktig Forutsigbarhet Effektiv tildelingsprosess Mulighet for framtidig deltagelse i eventuelt internasjonalt sertifikatmarked EBL har foreslått produksjonsstøtte, forankret i langsiktig avtale mellom statlig organ og utbygger

Hjemfallsretten til EFTA - domstolen Dagens regler forskjellsbehandler (offentlige) norske og utenlandske eiere (EØS-avtalen) Regjeringen har nylig besluttet at dagens ordning ikke skal endres (”faller utenfor EØS”) EFTAs overvåkningsorgan ESA har dermed besluttet å stevne Norge inn for EFTA-domstolen. En dom vil kun gi føringer Hvis tap i sak må Norge utarbeide nye regler

Ny miljøkunnskap Tema/konfliktområder - erfaring fra 40 gjennomførte småkraftprosjekter Biologisk mangfold Fisk og ferskvannsbiologi Landskap Kulturminner og kulturmiljø Landbruk Vannkvalitet, vannforsyning og resipientinteresser Friluftsliv/brukerinteresser Samiske interesser Samfunnsmessige virkninger

Kilde :Multiconsult

Vannkraft–vind–bioenergi- tidevann

FoU- utfordringer 1. Målkonflikt må fjernes Myndigheter: miljømål Selskap: verdiskaping Suksess forutsetter at begge parter når sine mål 2. Kunnskap Det som teller bør være miljømessige realiteter, ikke symboler Endre forestillinger som hindrer gode miljøløsninger Finne gode løsninger