Information Technology Infrastructure Library

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Av Reidar Kvalvaag Beerenberg
Advertisements

Support, nye funksjoner og tjenester fra Uni Pluss
Behov for forskning og utvikling knyttet til brukerinvolvering i offentlige IT-prosjekter Asbjørn Følstad, SINTEF IKT Oslo, 10. juni, 2004.
Praktisk info til prosjektkunder
Tjenestekatalog Ovf-nett Dan Cato Fagernes.
Hvordan skape lønnsomme IT-løsninger: Fortalt av den filosofiske teknologi- pessimisten, dot.com-optimisten og blårussrealisten.
Endringsstyring Change Management.
Operasjonsavdelingene og T-DOC Trondheim, 22. september 2009
Kvalitetssystemet ISO 9001:2000
Figur 1.1 Dag-til-dag-ledelse i et helhetsbilde i organisasjonen, hvor IT organisasjonen er dominert av virksomhetsperspektivet (Kilde: Bo Hjort Christensen,
Styringsmodeller Lars Tveit, KS.
Strategi -og system workshop HiL Tor Holmen, Gunnar Bøe HiL,
Medisinsk tekniske tjenester Organisering Internhandelmodellen Stig Koteng, avd.sjef, MTA MTFL, 27. mai 2009.
Prosedyre for IPLOS- registrering Hjemmetjenesten, Øra distrikt
Intranettløsning for små og store organisasjoner.
IT Tjenestekatalog og Tjenesteorientering av IT i Møre og Romsdal fylkeskommune
Forelesning nr 12 Oversikt over ITIL
23. januar 2004TDT4285 Planl&drift IT-syst1 Tjeneroppgraderinger TDT4285 Planlegging og drift av IT-systemer Anders Christensen, IDI.
InOut og TeleComputing  Nøkkelferdige, rimelige Skolelinux-løsninger  Maskinvare (tjenermaskiner og tynnklienter)  Programvare  Installasjon av ferdig.
Grunnleggende testteori
«Sammen om Kvalitet» Informasjon om kvalitet, kvalitetssystem og avvikssystem Kurs tillitsvalgte Utdanningsforbundet 23.mai 2013 Kjell Meen, kvalitetssjef.
Prototyping In 140 Sommerville kap. 8. Mål Forstå hensikten med prototyping i forskjellige utviklingsprosjekt Forstå forskjellen mellom evolusjonær og.
Introduksjon til systemutvikling
Leveransen Den siste barriere. Personer og samspill fremfor prosesser og verktøy Programvare som virker fremfor omfattende dokumentasjon Samarbeid med.
Software Requirements Elicitation
© Eurokompetanse a.sISO 9000:2000 august 2001 nr. 1.
Prosjekt- og porteføljestyring i Telenor Nett
Dagens virksomhetsmodell: Den strategiske kjernen…
Organisering av IKT området
Av Donald Norman. Normans hovedanliggende: Information appliances An appliance specializing in information: knowledge, facts, graphics, images, video,
Mål i prosjekter.
Tjenesteorientert arkitektur Hvordan statistikkproduksjonen støttes og forbedres av en tilpasset IT arkitektur Nordisk statistikermøte København.
PARLAY/OSA Referanser: Referanser Foredraget er i all hovedsak basert på to artikler. Disse kan finnes på:
Mer effektiv og lønnsom med Mamut Business Software
M. Haanæs Slik kan det gjøres Eksempler og resultater fra ulike prosjekt i PRO tjenesten i Holtålen kommune.
Hendelsestyring (Incident Management)
Konfigurasjonsstyring Configuration Management
Problemstyring Problem Management
Velkommen!.
1 Oppgave gjennomgang Kap. 1 og 2. 2 Oppgaver -Kap 1: 5, 6, 7, 10, 12, 16, 22 og 25 -Kap 2: 2, 6, 10, 12, 13, 14 og 20.
Lederstil og Motivasjon.
N O R P R O F F Quality Management SAMARBEIDSPARTNER FOR
Disaster Preparation/Recovery Solutions and Messaging Backup/Restore Exchange server 2003.
A Merkantildata Company empowering your business.
OU-prosess utdanningsavdelinga
Innføring og forvaltning. Hvor er vi? Forstudium Analyse Innføre Utform og realiser Forvaltning.
Revenue Management – Implementering av innovasjoner. Arena Usus Vinterkonferanse 26. januar 2015 Stine Rye Bårdsen Universitetslektor og koordinator for.
Overvåkning og sikkerhet med hovedvekt på VMware
Nye forretningsprosesser Pensum: Olsen, kap
System Center Configuration Manager 2007 Bachelorprosjekt gruppe 18A
Kalkulering Formål med kalkyle Kostnadsstruktur Kalkulasjonsmetode.
1 Utvikling av kritiske systemer Kort sammendrag Kap. 1 og 2.
Introduksjon.  ITIL står for Information Technology Infrastructure Library.  Det er mye snakk om ITIL i næringslivet for tiden, og veldig mange bedrifter.
Drift og vedlikehold av IT-systemer ● Kostnader ● Driftsmåter ● Motivasjon for virksomheten ● Organisering ● Sammenhenger Av Knut Yrvin – prosjektleder.
Møteplan ● Litt om oss selv, 5 minutter om driftsavd. til referansekommunene ● Hvilke problemer har man med driften i dag? ● Litt om ITIL (IT Infrastructure.
Benchmarking av FDVUS. Kontinuerlig forbedring. Økt verdiskapning? Hege Mathiesen Controller.
Evaluering av [prosjektnavn] [navn]. Resultat kontra mål Målsetting: Oppgi opprinnelig mål eller prosjektmål –Lag en liste over de viktigste måleenhetene.
Tips og råd Til hva dere bør tenke på når dere setter samme et business case (basert på innspill fra seminar )
Prosjektpresentasjon for [Virksomhet]
RIS-metoden for prosessforbedring
Drift og vedlikehold av IT-systemer
Å se, å huske, å begripe. Alt kommer an på hvor man står.
Windows Autopilot Windowsforum september 2018 Ernesto Gonzalez
Presentasjon av Hovedprosjekt Per Storrø Petersen og Jørgen Øvrewall
Camilla Hall-Henriksen
Utskrift av presentasjonen:

Information Technology Infrastructure Library ITIL Kurs 2009 Information Technology Infrastructure Library

Historikk Opprinnelig en samling beste praksis måter å styre IT-tjenester/-prosjekter Fokus på måling og forbedring av kvaliteten på IT-tjenester Utvikling av ITIL startet i England på 1980-tallet under Maggie Thatchers regjeringstid. Ledet av The United Kingdom's Central Computer and Telecommunications Agency (CCTA). Motivasjon: Bedrifter og organisasjoner ble mer og mer avhengige av IT-tjenester, men IT-tjenestene svarte dårlig til forventningene og behovene. Offentlige IT-prosjekter hadde en tendens til å ta for lang tid, koste for mye og gi for dårlig avkastning. Det måtte være mulig å gjøre noe med det.

Målsetting med ITIL Tilpasse IT-tjenestene de nåværende og fremtidige behovene som organisasjonen og dets kunder har Forbedre kvaliteten på de leverte IT-tjenestene Redusere de langsiktige kostnadene av IT-tjenestene

ITIL versjoner Versjon 1 kom ut i 1989, og besto av 31 bøker som dekket alle aspekter av produksjon og drift av IT-tjenester. Ble først og fremst brukt i England og Nederland. Versjon 2 ble lansert i 1999, og besto av 7 bøker som på en mer sammenhengende og helhetlig måte beskrev hvordan IT-tjenester bør produseres og forbedres. Denne versjonen ble tatt i bruk i flere land av flere tusen organisasjoner og IT-bedrifter, og ble akseptert som et standard rammeverk. Den foreløpig siste versjonen, Versjon 3, kom ut i 2007, og består av 5 bøker. Versjon 3 er en metode basert på en livssyklus betraktning, der hver bok dekker et steg i livssyklusen. Vi er i dag fremdeles i innføringsfasen av versjon 3.

ITIL versjon 2 er organisert i to hoveddeler: Driftsstøtte for IT-tjenester (Service Support) Kvalitetssikring og forbedring av den daglige driften Leveranse av IT-tjenester (Service Delivery) Planlegging og levering av rett tjeneste, med riktig kvalitet, til rett tid, og til rett pris.

7 bøker: Driftsstøtte (Service Support) Tjenesteleveranse (Service Delivery) Planlegging av tjenestestyring (Planning to Implement Service Management) Infrastrukturstyring (ICT Infrastructure Management) Programvarestyring (Software Asset Management) Applikasjonsstyring (Application Management) Sikkerhetsstyring (Security Management)

ITIL Prosesser Tjenesteleveranse Tjenestestøtte Tjenestenivåstyring (Service Level Management) Tilgjengelighetsstyring (Availability Management) Kapasitetsstyring (Capacity Management) Kontinuitetsstyring (IT Service Continuity) Økonomistyring (Financial Mgmt of IT Services) Tjenestestøtte Kundemottak (SERVICE DESK) Hendelsestyring (Incident Management) Problemstyring (Problem Management) Konfigurasjonsstyring (Configuration Management) Endringsstyring (Change Management) Utrullingsstyring (Release Management)

Tjenesteleveranse prosesser Tjenestenivåstyring – Styre og forbedre kvaliteten på leverte IT-tjenester Tilgjengelighetsstyring – Sikre kostnadseffektiv og stabil tilgjengelighet av maskin- og programvare Kapasitetsstyring - Tilpasse tilbudet av IT-tjenester til etterspørsel og behov Kontinuitetsstyring – Sikre at IT-tjenester ikke går tapt ved katastrofale hendelser og gjenopprette normal drift raskt Økonomistyring – Kontrollere kostnadene forbundet med leveranse av IT-tjenester

Tjenestestøtte prosesser Kundemottak (SERVICE DESK) – er en funksjon. Spørsmålet er ikke: Hvorfor skal vi ha SERVICE DESK? Spørmålet er heller: Hva skal vi gjøre uten? Hensikt: Et sted kunder og brukere kan henvende seg, og få raskt svar Sørge for å gjenopprette en tjeneste ved brudd eller feil så raskt som mulig og med minst mulig ulempe for kunden eller brukeren Hendelsestyring – Koordinere gjenoppretting av en tjeneste som av en eller annen grunn ikke fungerer etter hensikten Problemstyring – Fjerne en feil i IT-infrastrukturen som er årsak til at en IT-tjeneste ikke fungerer, en eller flere hendelser Konfigurasjonsstyring – Identifisere IT-komponenter og vedlikeholde kontrollert oversikt over IT-infrastrukturen Endringsstyring – Kontrollert iverksettelse av endringer i IT-infrastrukturen Utrullingsstyring – Kontrollert utrulling av ny program- og maskinvare

Prosess Prosess er en sekvens av aktiviteter/handlinger som logisk hører sammen for å oppnå en bestemt hensikt, mål En prosess har et sett av inngangsverdier, og et sett av utgangsverdier/resultat Effektiviteten av en prosess skal kunne måles

En hendelse (incident) er en begivenhet (event) som opptrer tilfeldig på et tidspunkt og som (a) ikke er del av standard utførelse av en tjeneste og (b) forårsaker, eller kan forårsake, brudd på eller reduksjon av kvaliteten på en tjeneste En tjenesteforespørsel (service request) representerer en anmodning om tillegg, endring eller fjerning av en ekisterende tjeneste eller komponent Et problem er en ukjent underliggende årsak til en eller flere hendelser

Service desk (Kundemottak) er en funksjon Kontaktledd mellom brukere/kunder og IT-avdeling Kommunikasjon med brukere/kunder Registrering av ønsker om service/bestillinger Registrering, vurdering og oppsporing av hendelser Overvåking og oppfølging av hendelser Koordinering av arbeidet med problem identifisering Løsning og lukking av hendelser Videreformidling av informasjon fra IT-avdelingen

Service desk samhandler med tjenestestøtte prosesser Endringsstyring Utrullingstyring SERVICE DESK Hendelsestyring Problemstyring Konfigurasjonsstyring

Case: Brukeradministrering Hvor ønsker vi å være? Where do we want to be? Visjon og forretningside Vision and business objectives Where are we now? Hvor er vi nå? Vurdering av tjeneste, tjenestenivå og kostnader Assessments Hvordan komme dit vi ønsker å være? Prosesser og prosessforbedring Hvordan vet vi at vi er der vi ønsker å være? Måleparametre og måling