Kosthold og fotball Hvordan få ut kapasiteten til hver enkelt spiller ?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Heidi Ødegaard Gammelsrud
TOPPIDRETT PÅ IDRETTSLINJA
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Tone L. Bie, 2014.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Hverdagsrehabilitering
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Overtrening En ikke planlagt reduksjon i prestasjonsevnen i fravær av sykdom og til tross for normalt eller økt treningsnivå. Skyldes for stor belastning.
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Haukeland universitetssykehus
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
PP-presentasjon 16 Lev sunt. Nivå 2.
Påbudt merking av matvarer (1)
Restitusjon og kosthold
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Stasjon 1 GRØNNSAKER Smak på dip-alternativene!! 1-4 Svar på følgende spørsmål: Hvilken dip foretrekker du? Hvor mye må du spise for å oppnå en grønnsaksporsjon?
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Presentasjon av nye retningslinjer for mat og måltider i barnehagen
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Spis mer frukt og grønt! v/Toril Gulbrandsen Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker - en nøytral stiftelse med offentlige midler
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
HØSTSAMLING FOR HELE ALLSPORTGRUPPEN
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
Prestasjonsmat for idrettsungdom
 Foreldremøte Jenter 1999 Taktikkmøte 17/
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Kosthold og restitusjon
SPIS RIKTIG – YT MER! Tine Mejlbo Sundfør Klinisk ernæringsfysiolog Synergi Helse AS.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Ressursgruppe Helsestasjon Stavanger Kommune, 2015
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
Risikovurdering og individuell kartlegging
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Tiltakspakke for forebygging og behandling av underernæring
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Kosthold og fotball Hvordan få ut kapasiteten til hver enkelt spiller ?

Fotball Ernæringsmessige utfordringer: Spillere løper 9-14 km per kamp 2-3 km med løp på høy hastighet Retningsforandringer hvert 4. sekund Hopp og taklinger hvert 30. sekund Restitusjon hvert 20. sek Mange kamper per sesong Intensive kampperioder

Utfordringer - fotball Komme styrket igjennom pre-sesong treningen Effektiv trening. Legge til rette for optimal restitusjon mellom øktene Optimalisere kampdag Væskeinntak og svettetap Optimalisere kroppssammensetning Holde seg i helsemessig bra form

UTFORDRING ”Hvor henter vi marginer?” Treningsuka/Kamp Optimalisere Restituere Hvordan sikre kontinuitet? Immunsystem Kroppssammensetning. Optimalisere fysikk TEKNIKK FYSIKK TAKTIKK PSYKE-/SOS.

Hovedregel 1: Dekk energibehovet! Økt energibehov Stor treningmengde Vekst Økt muskelmasse Hardt kampprogram Lavere energibehov Off-season Ved skade Ønske om vekttap

Hovedregel 2: Dekk karbohydratbehovet

Karbohydratlagrenes effekt på prestasjon i fotball Saltin et al, med sci sports, 1973 Glykogenkonsentrasjon: Før kamp Pause Etter kamp n=5 96% 32% 9% n=4 45% 6% 0% Prestasjon: 1.omgang 2.omgang % gåing % max speed n=5 6100m 5900m 27 24 n=4 5600m 4100m 50 15 Indikasjon på at tomme glykogenlagrene kan ha innvirkning på prestasjon i fotball

Tiltak for å øke karbohydratinntaket f.eks dagen før kamp Skjær tykke brødskiver Spis brød som tilbehør til middagsmat Spis hyppige mellommåltid med brød eller korn Spis karbohydratrike kilder som mellommåltid og til måltidene Drikke juice/drikkeyoghurt til måltid Bruk sportsprodukter før, under etter trening

Hovedregel 3: Restitusjonsinntak Fotball Bangsbo in: Maughan, Nutrition in sport, 2000

Hovedregel 4: Ha kosthold med god kvalitet Kvalitet i kostholdet: Gode proteinkilder som kjøtt og fisk, melk og melkeprodukter Riktig type fett + omega 3 kapsler Frukt og grønnsaker!! Evt kosttilskudd

Barrierer for optimalt kosthold Lite kunnskap om sunne mat- og drikkevarer Dårlige kokkekunnskaper Lite kunnskap om kostholdets betydning for prestasjon Travel livsstil som fører til kjappe måltidsalternativer – ”drive in” Mye reising Hektisk familiesituasjon

Individuell kostplan Mellommåltid Frokost (ca 09.00) Evt trening 1 baguett med ost og skinke, paprika, agurk Evt trening Sportdrikk/vann restitusjonsmåltid Middag (eksempel) Ris (225 g) Kyllingfilèt (130g) Grønnsaker (100g) Kveldsmat Kornblanding (1 dl), yoghurt Frukt Frokost (ca 09.00) 3-4 brødskiver, margarin, hvitost, skinke, syltetøy 3 dl eplejuice Tran/vitamintilskudd Trening (10.30-12.30) 5 dl maxim sportsdrikk Vann Restitusjonsinntak Recoverybar/drikk Frukt Lunsj (ca 13.00) pasta bolognese (300g) 2 grove brødskiver/margarin Blandet salat (100g) 2 dl appelsinjuice

Væske

Væsketap og prestasjon Væsketap gir mindre plasmavolum Mindre blodflow til muskelvev melkesyreopphopning Mindre blodflow til hud Redusert varmetap Økt kroppstemperatur Redusert prestasjonsevne

2% væsketap = 10-20% redusert prestasjon 5 ºC 12 ºC 20 ºC 30 ºC (Coyle et al 2004)

Væskestrategier Må drikke godt dagen(e) før kamp Drikk minst 5-10 dl siste 90 min før kampstart I varmt vær vil mange spillere ha nytte av å drikke 3-6 dl (2 glass) de siste 15 min før kamp Drikke under trening/kamp avhenger av svettetap, men ca 2-3 liter væskebehov er vanlig under kamp – pausen viktig for væskeinntak Etter kamp bør væsketapet erstattes så raskt som mulig – Drikk mye, drikk ofte! Salt er viktig ved krampetendenser

Væsketap i internasjonal fotball Lufttemperatur TRENING ( liter / time ) KAMP 33 ºC - 2,1 20 - 25 ºC 0,6 - 1,2 1,0 - 1,5 10 - 15 ºC 0,5 - 0,9 0,8 - 1,2

Det lille ekstra… For å bli en bedre fotballspiller kreves profesjonalitet på alle nivåer Kosthold, væskeinntak og restitusjon er en viktig del av optimaliseringen av prestasjonene på fotballbanen Treningsplanlegging og kostholdsplanlegging bør gå hånd i hånd. D

Olympiatoppens faktaark Tar for seg 22 forskjellige problemstillinger innen idrett og ernæring www.olympiatoppen.no

Idrettsernæring på nettet Australian Institute of Sport: www.ais.org.au/nutrition