Beitekurs - suppleringsplansjer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
15 Notater og markeringer i teksten
Advertisements

Plantevern i etablert eng
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Teknisk og metodemessig oversikt
Bli en bedre fisker ! Av Ulf Skauli
Fôrkvalitet Godt grovfôr i rundballen Av Linn Hege Engen
Endret klima – nye muligheter - Behov for sortsutvikling
Beitebruk til sau og storfe
Naturfag Nasjonal digital læringsarena, Naturfag
Beitebruk til sau og storfe
Overvintringsproblematikk Innlegg ved fagmøter i mars 2014 Kolbjørn Eriksen.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Krabbe sesongen høsten 2011 Havbris jr
Kommunen har avgjørelsesmyndighet
Fórplan.
Velkommen til Minde skole
Hvordan forebygge overtette fiskebestander?
Matvaresikkerhet og jordvern
Samspill Jord - Kultur - Dyrking
Metode for test av sykdomshemmende egenskaper i kompost Bruksområder – hvem er kunden ? Pythium ultimum Seminar: Kompostprodukter – veien ut i markedet,
Kapittel 21 Transportsystemet i Oslo
Gjødsling For å kunne lage gjødselplan er ein avhengig av jordprøver, informasjon av veksten og bedømming av tilstanden til tre/planter. Jordprøven bør.
Nye metoder for økologisk dyrking av bringebær i polyetylentunneler
Integrert plantevern i etablert eng
Hvordan påvirker klimaendringene de marine økosystemene?
Framtidsretta kufôring
Ny stortingsmelding om landbruk og mat
Driftsmessige utfordringer i framtidig klima
Ingrid Gauslaa Trøndelag Forsøksring
Helgelandsbonden som kjøttprodusent og skjøtter av kulturlandskapet
Klimaendringenes muligheter for landbruket i Finnmark
Elgen i Østfold-Sarpsborg - Bestandsutvikling - Beitetilstand
Vestfolds fortrinn Klima og natur, kulturhistorie Urbant Variert arbeidsmarked Kort vei til Oslo.
Bruk av beite i oppdrett og kjøtproduksjon på storfe Del I
Nitrat i salat og spinat Anne Lene Malmer, Lier og omegn forsøksring.
Siste fase i et langt arbeid som skal sikre et godt sluttresultat
Fosforprosjektet Vestre Vansjø
Anne-Kristin Løes - Bioforsk Økologisk
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Ulf Wike Ljungblad Barnelege
Flere har etterspurt et slags rammeprogram for sesongen, dette er et forslag som sendes ut på høring.   Nå er sesongen i gang. Da må vi kutte litt ned.
Tillegg til plansjer Midt-Norge. Hvorfor kan vi ikke øke prisen på storfe mer? - men har økt med 30% siden 2006! (kpi økt med 11,5 %) Litt biff – mye.
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
Kap. 16: Populasjonsregulering
Akvakultur og ny teknologi Florø 24 og
Thomas Holz Foregangsfylke økologiske grønnsaker produksjon Vestfold
God praksis ved engfornying ?
Søndre Land kommune, Informasjon om årets storviltjakt Aktuelle lover og forskrifter mv v/lensmannen Jakt- og bestandsstatistikk Beitesituasjonen.
i fôrvekster Bioforsk Plantehelse Januar 2006
Fagmøter på Helgeland Hvordan skal vi tilpasse oss en lenger vekstsesong? 1.
Avlingsnivå i grovfôrdyrkinga – hvorfor er det viktig å vite? 1.
POST 1 Hva betyr det at en vare er økologisk? a.At den er liten og litt skrukkete b.At den er framstilt i samspill med naturen, uten kunstgjødsel og sprøytegifter.
Bringebær 2011 Gjennestad vil bli husket for regnen! Tør, kald og stabil vinter. Varm sommerlig april Våt sommer med normale temperaturer. (562.
Møte om gjødselplanlegging og gjødselhåndtering. Krav om gjødslingsplan Gjelder alle foretak som disponerer jordbruksareal og som har rett til produksjonstilskudd.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
Sporefri mjølk - grovfôrdyrking1 Sporefri grovfôrdyrking Større høstemaskiner  økte krav til grunnarbeid Basis: Jevn jordoverflate o Drenering  Oppattgrøfting.
Sporefri mjølk - ensilering1 Sporefri ensilering Smørsyrebakterier og –sporer i surfôr skyldes forurensing under høsting Svært lavt antall klostridiesporer.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Regionalt miljøprogram
Fakultetsoppgave i rettskildelære, H-16
Nordherad - Opplands utvalde kulturlandskap.
Workshop – tema for beitebruksplan
Vegloven § 54 "Når privat veg blir brukt som sams tilkomst for fleire eigedomar, pliktar kvar eigar, brukar eller den som har bruksrett, kvar etter same.
Landkreditt og avlingsskade 21.august
Erstatning for klimabetinget avlingssvikt
Hvordan kan vi få de artsrike slåttemarkene tilbake?
Emilios jobb som assistent
Den ekstreme tørkesesongen 2018
Frogn kommune har i tre avgrensede områder som er definert som hensynsone friluftsliv: Seierstenmarka, Sørmarka (fra Røys og mot Hvitsten) og Fuglesangåsen.
Utskrift av presentasjonen:

Beitekurs - suppleringsplansjer

Engrapp – viktigste ”norske” beiteart Krypende jordstengler – god spredningsevne Bladgras – tåler hyppig avbeiting God gjenvekst og kvalitet på tidlig stadium Utsatt for sjukdommer – sortsavhengig Sein etablering Stimuleres av (hard) avbeiting Best på gode vekstforhold - bør ha god pH Smått frø Godt beitegras – bør være med i alle blandinger til beite eller kombinert drift Beitebruk for kjøttproduksjon

Engsvingel – ”suppleringsarten” Bladgras, vokser i løse, åpne tuer God avling og gjenvekst Ofte dårligere avbeiting enn timotei og engrapp Viktig å beite på tidlig stadium Trives på litt tyngre jord Noe svak ved kontinuerlig beiting Godt egna til beite Beitebruk for kjøttproduksjon

Flerårig raigras – for gunstig klima Flerårig/ engelsk raigras Egentlig strågras, med stor bladandel Vokser i løse tuer Stor sortsvariasjon – slåtte- og beitetyper Generelt dårlig overvintringsevne – for de klimamessig beste områdene Stor avling, god gjenvekst og god kvalitet ved gode vekstforhold Trives ikke ved lite vann- og næringstilgang Godt beitegras Beitebruk for kjøttproduksjon

Hundegras – en krevende art Typisk bladgras – ”stråløs” gjenvekst Sterkt tuedannende Rask vekst og gjenvekst – fare for redusert kvalitet og smakelighet Generelt lågere kvalitet enn timotei/engsvingel Krever intensivt beite og god styring Tørkesterk Beitebruk for kjøttproduksjon

Raisvingel – ny og spennende Krysning av ulike raigras- og svingelarter Store sortsvariasjoner fra slåtte- til beitetyper Markedssorter 08/09 er slåttetyper, med overvintringsevne bedre enn raigras men dårligere enn engsvingel, og seine / konkurransesvake i etableringa Foredles nå til norske forhold Beitebruk for kjøttproduksjon

Timotei – smakelig, men beitesvak Strågras, som danner løse, åpne tuer Sein gjenvekst Utsatt vekstpunkt– svak for beiting Meget smakelig, men tåler dårlig intensiv drift Kan bli for dominerende og sinke etablering av beitearter ved sein slått i etableringa Beitebruk for kjøttproduksjon

Bladfaks – tørkesterk, men beitesvak Bladrikt strågras, med djupt, greina rotsystem Sein gjenvekst Tåler ikke hard beiting over tid Må skånes for vårbeite Tørkesterk Trivs best på opplendt jord med bra pH Middels smakelighet Mindre aktuell til beite Beitebruk for kjøttproduksjon

Engkvein og rødsvingel Vokser i løse tuer, med korte jordstengler Lite kravfull Tåler tråkk og beiting godt Tar over når andre går ut Rødsvingel Underjordiske utløpere – tåler tråkk og kjøring Lite kravfull. Tørkesterk. Blir ofte vraka Beitebruk for kjøttproduksjon

Kvitkløver – viktigste beitebelgvekst Brer seg med krypende, overjordiske stengler Grunt rotsystem – noe tørkesvak Trenger god kalk- og næringstilstand Utkonkurreres lett ved sterk N-gjødsling Fare for trommesjuke på kløverrikt beite – pass på ved overgang til slikt beite Beitebruk for kjøttproduksjon

Beitebruk for kjøttproduksjon Raudkløver og luserne Raudkløver Enkeltplanter med djup pålerot Tørkesterk Smakelig, men tåler beiting dårlig Luserne Djupt rotsystem Krever gode vekstforhold Tåler beiting dårlig Beitebruk for kjøttproduksjon

Frøblanding beite-slått-beite Årsavlinger, kg tørrstoff/daa 9 felt dal- & fjellbygder Sør-Norge, 2000-05. Ref.: T. Lunnan, Bioforsk Frøblanding 1. engår 2. engår 3. engår Middel Surfôr/Beite Pluss (FKØV, FK Pluss) 718 757 689 713 Surfôr/Beite Normal (FKØV, FK Normal) 705 768 672 709 Surfôr/Beite Vintersterk (FKØV, FK V.sterk) 703 686 712 Engsvingelrik blanding utan engrapp 706 761 647 692 Timoteirik blanding utan engrapp 710 758 656 694 Engrapprik blanding 707 771 693 Blanding med engrapp og engkvein 700 Beitebruk for kjøttproduksjon

Frøblanding beite-slått-beite Avlingsutvikling i engperioden, dal- og fjellbygdsfelt Beitebruk for kjøttproduksjon

Ettårig raigras – fleksibel allrounder Westerwoldsk og italiensk Westerwoldsk er strågras – taper raskt kvalitet, er ikke beitegras Italiensk gir lite/ikke strå – ypperlig beitegras, trenger god fortørk for ensilering Meget smakelig Rask gjenvekst Ikke utløpere – sprer seg ikke, men tåler tråkk relativt godt Høgt fôropptak og bedre tilvekst enn håbeite i fôringsforsøk Beitebruk for kjøttproduksjon

Fôrraps, grønnfôrnepe, fôrmargkål Silo- og beitetyper, med bedre gjenvekst i beitetyper Størst avlingspotensiale silotype – beites like godt Meget smakelig, men kan ikke brukes alene Grønnfôrnepe Stort avlingspotensiale Høg apetitt, men kan ikke brukes alene Stripebeiting mest aktuelt Fôrmargkål Større avling enn fôrraps ved lang sesong Tåler noe frost – ”grønt” fôrtilskudd på høsten Beitebruk for kjøttproduksjon

Beitebruk for kjøttproduksjon Gjenleggssåing Bruk snill dekkvekst og gjødsling Grasfrø skal ligge grunt Beitebruk for kjøttproduksjon

Beitebruk for kjøttproduksjon Beitesystemer To hovedformer, med flere varianter : Kontinuerlig beite Rotasjonsbeite Kombinasjon slått og beite Null-beite Beitebruk for kjøttproduksjon

Beitebruk for kjøttproduksjon Kontinuerlig beite Samme areal beites hele sesongen Plantene får ingen hviletid Plantehøgde må holdes relativt låg Beitetrykk (og gjødsling) avgjørende for beitekvaliteten Vanlig: redusert fôrmengde og –kvalitet utover sommeren Godt forsommerbeite Tilleggsfôring påkrevd etter 1-2 mnd. For få dyr: gjengroing på sikt For mange dyr: sliter plantedekke – meir ugras Lite arbeid med gjerding, og gir dyra ro Store krav til tilpassing av dyretall og stell av beite for å gi god avkastning Beitebruk for kjøttproduksjon

Regulert kontinuerlig beite Videreutvikling av kontinuerlig Areal utvides i takt med redusert plantevekst På dyrka jord høstes gjerne noe av arealet til 1. slått Utsatt gjødsling et alternativ på noe areal Gjerne 2-3 i stedet for ett skifte Fortsatt lite arbeid med gjerding Bør ha tilleggsfôr tilgjengelig Avgjørende med tidlig beitestart for rett planteutvikling Beitehøgde 6-8 cm For lite beite – inn med tilleggsfôring For mye beite – redusere areal, inn med avpussing Beitebruk for kjøttproduksjon

Beitebruk for kjøttproduksjon Skiftebeite Beiteareal deles inn i flere mindre skifter Gjelder også adskilte skifter…. 3-14 skifter – flere skifter gir jevnere vekst og kvalitet Gir plantene hvile Vår: 2-3 dager pr skifte, 10-14 dager hvile Utover sommer: flere skifter, lengre hvile -> øke areal 50 % Grønnfôr godt egna – trenger mindre hvile, særlig høst Litt lengre gras enn i kontinuerlig beite Tidlig beiteslipp best – 8-10 cm gras Ca 12-15 cm inn på skifte – ut ved 5-8 cm Bør ha tilleggsfôr tilgjengelig Relativt mye arbeid med gjerding og vann Lettere å styre, men viktig å passe på pussing God arealutnytting Beitebruk for kjøttproduksjon

Beitebruk for kjøttproduksjon Stripebeite ”Ekstremvariant” av skiftebeite Dyra får nytt beite minst 1 gang/dag Riktig utført gis plantene hvile – bakgjerde ! Potensielt høg arealutnytting Svært aktuelt med begrensa areal og der beiteveksten bør suppleres med anna fôr, eks. sluttfôring med grønnfôr Meget aktuelt ved beite på for langt gras – tildelt mengde på tilpasses nøye, ikke lengre enn dyret Mest arbeidskrevende metode ang gjerding Fordelaktig å dele i noen få faste skifter med fast gjerde, slik at hver stripeflytting tar mindre tid Krever god vurdering av tilvekst, men raskt å vurdere og å endre Beitebruk for kjøttproduksjon

Slått og beite - og ”nullbeite” Alle beitesystem kan kombineres med slått på dyrka mark Også nødvendig pga økende arealbehov utover sommeren Viktige moment: Slipp dyra på arealet ganske tett etter slått Gir beiteprega planter Må regne om lag 4 uker gjenvekst for å ha godt håbeite Juster gjødslinga til beitenivå ”Nullbeite”: ikke beite, men full innefôring av ferskt fôr. En nødløsning – primært av hensyn til dyra. Beitebruk for kjøttproduksjon

Tilveksten varierer i sesongen Beitebruk for kjøttproduksjon

Beitebruk for kjøttproduksjon Gjødsling av beite Samme grunnprinsipp som til slåtteeng Tilpasse jordart og jordverdier Tilpasse kløverandel Gjødsling skal gi passe fôrmengde og kvalitet til rett tid Økt N gir mindre kløver, og stimulerer engrapp og raigras Sterk N-gjødsling øker fare for nitratopphoping Kalium viktig på enkelte jordarter K viktig for mineralbalanse – mye K er ugunstig Vassarve og høymole trives ved god K-tilgang Pass på lokale behov for f.eks. selen, kopper, osv. Beitebruk for kjøttproduksjon