Inntakskrav og studiekvalitet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
895 studenter på Universitet i Oslo deltok undervisningsåret 2009/2010 på emner hvor forelesningene på tatt opp og lagt på nettet (Podcastet) Alle disse.
Advertisements

I.
HVORFOR VELGER ELEVEN Å DELTA NÅ?
Hvor? Hvordan? Og ikke minst hvorfor studere videre -En latterlig bra framføring av SuperBjørn og StyreRichard Richard Schytte, Bjørn Tore Mathisen.
SMED8005 Communication of Science/Forskningsformidling 02. juni 2009
Høgskolen i Sør-Trøndelag Evalueringen sett fra de evaluertes side.
Noen utfordringer for skolene
Den digitale hverdag Diskusjonsspørsmål
Om praktisk tilrettelegging av fjernundervisningen Eksempel fra Praktisk Pedagogisk utdanning ved UMB Nasjonalt studieveilederseminar 2007 Hans Erik Lefdal.
”KOMPETANSE SOM REGIONAL UTVIKLINGSFAKTOR” Kystnæringssenteret, Sortland Onsdag 12. desember kl – NÆRINGSLIVETS KOMPETANSEBEHOV v/ Marit Liberg,
Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling UiO Lesevaner og IKT-bruk blant elever fra språklige minoriteter i Norge En sammenlikning mellom elever.
Velkommen til bibliotekkurs - Hjelp til effektiv læring.
Lars OpdalHøgskolen i Buskerud Hvorfor Google? ”Jeg lurer på hva som egentlig er bra med en søkemaskin på Internett som kommer tilbake med
Yrkesfaglig konferanse Opptek Tysværtunet, 18.oktober 2012
Motivasjon og begeistring. Foreldre er viktige i skolen
Karrieresenteret i Nord-Trøndelag
1 Seminar om samarbeid mellom høgre utdanning og arbeidslivet Norgesuniversitetet, NUV, Tromsø Prosjekt: Integrert kunnskapsutvikling mellom.
OMDØMME Avdeling for ingeniør- og økonomifag
Stjernø – Karlsen - fagskolene Dekan Kathrine Skretting, NTNU NOKUT-konferansen 2009.
Forskerskoler – nøkkelen til en bedre PhD-utdanning?
Trondheim Helseklynge
Utdanning eva magnus. Karin sa: Vi må jo jobbe litt ekstra (hørselshemmede), men det har vi jo gjort hele tida. For oss er det helt vanlig……..Jeg tror.
Digital kompetanse i Mat og helse
Hvorfor øker bruken av spesialundervisning? Driverne bak økningen i bruk av spesialundervisning i grunnskolen.
Hvorfor velge realfag Realfagkompetanse er
Økonomisk kriminalitet: mediabildet og klipp fra nyere undersøkelser
Forskningsseminar : Forskning og utdanning Får vi det vi trenger – og trenger vi det vi får? Åpning ved President Marianne Harg.
På mulighetenes marked
Studentliv på NTNU. Kort om NTNU Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet Tidligere Norges tekniske høyskole (NTH) studenter To universitetsområder:
Høgskolen i Østfold. 5 avdelinger Informatikk og automatisering - IA
Studietilbudet til Høgskolen i Østfold
Christian F Heide1 Skal alle få forsøke seg? Oppsummering av Kai A. Olsens rapport.
Ungdoms prioriteringer, valg og bortvalg av realfag
Yrkesretting Seminar på Askøy videregående skole Tirsdag 20. august 2002 Innlegg ved Stein Dankert Kolstø, Institutt for praktisk pedagogikk.
Page 1 Realfagsutdanning mot 2010 Hva bør et realfaglig fakultet ta hensyn til? Per O. Aamodt NIFU STEP.
1 Fagdag HiST : Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap tilbyr: 2-årig master i datateknikk 2-årig master i informatikk.
Universitetets største utfordring: Instituttenes største utfordring: Studentrekruttering
2 Internasjonal mobilitet i norsk høyere utdanning Margrete Søvik UMB,
Sunnland Einar Stølevik
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Forskerrekrutteringsbehov i Norge - Framskrivninger til 2020 basert.
Møte i Nasjonalt Råd for Teknologisk utdanning - Høgskolen i Oslo oktober 2007 Tiltaksplan for å styrke realfagene 2007/2008 Geir Anton Johansen.
Kampen om de kloke hodene -og jobben med å få dem ut til næringen…
NKIs erfaring med Læringspartnere
Statsbudsjettet 2010 Avdelingsdirektør Joar Nybo 19. oktober 2009.
Rekruttering til Byggenæringen april BNLs måldokument for utdanningspolitikk Rekrutteringsbehovet er; –6600 elever i videregående skoles byggorienterte.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Den realfaglige skolesekken Hva kan museene gjøre for å styrke interessen for realfag? Statssekretær Lisbet Rugtvedt.
NVHs kvalitetssystem Allmøte på NVH: Lov om universiteter og høgskoler Krav til systemet: ▪§ 1-6. Kvalitetssikring (1)Universiteter og høyskoler.
morild.org en interaktiv nettjeneste i ti år Mer enn 1000 spørsmål
Hjem-skole-samarbeid Rollemodeller Engasjement
Hvordan løse rekrutteringsproblemene i sektoren? Og hvordan få studentene til å bli?
Fornyelse mot høyere kvalitet vil kreve mer samarbeid Dekan Ole-Gunnar Søgnen Konferanse om norsk ingeniørutdanning.
Lærerutdanning ved Universitetet i Agder
Høgskolen i Oslo Bruk av blogg og wiki i arbeid med bokbaser – et komparativt studium Vibeke Bjarnø (IKT) og Eva Michaelsen (norsk) Avdeling for lærerutdanning.
Rekruttering! Og hvem vil ta over arven.. Hvorfor bekymre seg om den type ting i 2014?
Krav om ”måltall” - en måte å sikre praksis og oppfylle samfunnets behov for helse- og sosialutdannende?
Valg av programfag for studiespesialiserende utdanningsprogram
VELKOMMEN til Konferanse om norsk ingeniørutdanning Klækken, 19. og 20. oktober 2006.
Tor Andreas Kaasa Studieforberedende tekniske fag på Rud i 2008
Drop-In metoden i skolen
HIS august 2003: Telefonen ringer på kontoret til en på vår prioriterte kontaktliste Jaa Er det forsker NN? Ja God dag mitt navn er Ola Barkved, jeg arbeider.
ForVei Konferansen MEG Informasjon om.
En politikk for Kunnskaps-Norge Statssekretær Åge R. Rosnes LOs utdanningskonferanse 2. november 2005 Sørmarka.
Nasjonale utfordringer i lærerutdanningen Per Botolf Maurseth Utdanningsforbundets konferanse om lærerutdanning 29. Januar 2007.
Forkurs, TRES og Y-veien
ToFs rolle og posisjon overfor høyere utdanning Egil Olsen Naturfagsenteret Nettverkssamling ToF 4/
Meld. St. 20 (2012–2013) På rett vei Kvalitet og mangfold i fellesskolen.
UMBs realfagsstudier - rekruttering og frafall Janne Beate Utåker Rådgiver ved Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap Representant i utdanningsutvalget.
STUDIEVEILEDNING Gro Maastad studieveileder, WANG Oslo
Fellesmøte Overordnet del av læreplanen! Fellesmøte.
Utskrift av presentasjonen:

Inntakskrav og studiekvalitet professor Einar Johan Aas Institutt for elektronikk og telekommunikasjon NTNU Fagseminar i datafag, HiST, AITEL 08.06.06

Inntakskrav: militæret Kortklippet Nyvasket Edru

Inntakskrav: universitet og høgskole Generell Studie- Kompetanse! = orwellsk nytale for ingen stryk! Karakteren 2 i alle fag, ingen hindring, -mener departementet.

Men kommer slike studenter noensinne ut med en grad i teknologiske fag? Studiekvalitet..?

Aktiv debatt i media den senere tid. Skal alle få forsøke seg? Om kvalitet i høyere utdanning, med fokus på realfag Kai A. Olsen, HiMolde.

Aktiv debatt i media den senere tid. Skal alle få forsøke seg? Om kvalitet i høyere utdanning, med fokus på realfag Kai A. Olsen, HiMolde. Forskerforum 2006: tre fjerdedeler av de vitenskapelig ansatte ved norske universiteter og høgskoler tror at den nye finansieringsordningen, der pengene følger studentene, på sikt vil medføre en høyere terskel for å stryke studenter.

Aktiv debatt i media den senere tid. Skal alle få forsøke seg? Om kvalitet i høyere utdanning, med fokus på realfag Kai A. Olsen, HiMolde. Forskerforum 2006: tre fjerdedeler av de vitenskapelig ansatte ved norske universiteter og høgskoler tror at den nye finansieringsordningen, der pengene følger studentene, på sikt vil medføre en høyere terskel for å stryke studenter. Aftenposten 03.06.06: Klipp, lim og juks Googling for å jukse, googling for å ta juksere. !?#¤~

Aktiv debatt i media den senere tid. Skal alle få forsøke seg? Om kvalitet i høyere utdanning, med fokus på realfag Kai A. Olsen, HiMolde. Forskerforum 2006: tre fjerdedeler av de vitenskapelig ansatte ved norske universiteter og høgskoler tror at den nye finansieringsordningen, der pengene følger studentene, på sikt vil medføre en høyere terskel for å stryke studenter. En av mine professorkolleger i konstruksjonsmekanikk anbefalte i 2001 at alle må gå med vernehjelm i nyoppførte bygg. Aftenposten 03.06.06: Klipp, lim og juks Googling for å jukse, googling for å ta juksere.

Ingeniørutdanningen Overordnet mål: å gi studentene kunnskaper, ferdigheter og holdninger som gir relevant handlingskompetanse.. + systematisk bruk av PBL

Ingeniørutdanningen Overordnet mål: å gi studentene kunnskaper, ferdigheter og holdninger som gir relevant handlingskompetanse.. + systematisk bruk av PBL God studiekvalitet må være å bidra til at dette faktisk skjer! -men hvordan..? Garbage in, garbage out..

God studiekvalitet får vi når: Vi får de beste studentene som søkere Med gode forkunnskaper Gode arbeidsvaner Gode spørsmål. Da får vi også de beste lærerne, som motiverer studentene til å lese og arbeide får andre dyktige elever til å bli studenter. VANSKELIGERE ER DET IKKE!

Oppgaven er klar – ut og let! Men.. Vi Er Ikke Alene

30* så mange primærsøkere som det er antall studieplasser..! ”Mange velger å utdanne seg til negledesignere fordi fremtidsmulighetene er store.” Dataingeniør Et praktisk rettet studium i utvikling av datasystemer Framtida skal skapes, den kommer ikke av seg selv! En ledende kraft bak denne utviklinga er dataingeniørene. Som dataingeniør får du utvikle systemer som setter preg på morgendagens samfunn. Alt fra nettbaserte tv-kanaler, neste generasjons dataspill, nettsted for offentlige tjenester og til roboter som vasker gulvet av seg selv må designes og lages, og vil bli en viktig del av hverdagen vår i framtida. Skal Norge fortsatt være verdens beste land å bo i, trenger samfunnet dataingeniører som kan lage slike systemer og hjelpe andre å bruke dem. Dette krever kreative, samarbeidsvillige og teknisk kompetente fagfolk. HiST gir deg denne kompetansen i et praktisk rettet studium i utvikling av datasystemer. Årets poppeste studium: veterinær – 30* så mange primærsøkere som det er antall studieplasser..!

Johnny og Siri har valgt chip-Design.

Mitt utgangspunkt.. Studentene er bedre enn sitt rykte.. Lærerne er bedre enn sitt rykte.. Men verden endrer seg: Ungdommer velger ikke utdanning ut fra HVA de vil bli, men HVEM de vil bli (Sjøberg –05) “Jeg vil bli en sånn som lager lyn!” – lille Cecilie, 9 år.

Vårens vakreste eventyr? Annonsering etter studenter. 256 millioner kroner brukte U&H-sektoren i totale reklameutgifter i 2005, for å lokke studentene til sine studier. De kastet ikke bort tiden med fagprat! Finansministeren burde kanskje vært mer opptatt av at det ble forært en slik gavepakke fra skattebetalerne til reklamebransjen, enn av noen firmabiler.. NTNU brukte vel 2000 kr pr ny student i fjor. Bl. a. ble det laget en festlig video, der en religionsviter og en medisinsk teknolog praktiserte eksorsisme på en jente besatt av djevelen. Disse pengene burde vel heller gått til forkurs i matte?

Strykprosenter – matematikk 1 Studieprogram 2004 2005 Datateknikk - masterstudium (5-årig) 15,7   29,5   Elektronikk - masterstudium (5-årig) 19,8   29,0   Kommunikasjonsteknologi - masterstudium (5-år) 8,0   28,8   Teknisk kybernetikk - masterstudium (5-årig) 14,8   18,8   Økende, ikke fallende – hva sier det?

KORRELASJON MELLOM MATTEKARAKTER 3mx (VGS) OG Matematikk 1 og 2 på NTNU – alle siv.ing.studier. År: 2003 659 studenter. Kar vgs-> Kar NTNU - # studenter 1 2 3 4 5 6 F-141 33 48 46 13 E-106 22 31 D-140 16 62 55 C-111 36 7 B-91 15 54 20 A-70 39 25

Karakterfordeling MX3 før opptak på NTNU

Karakterfordeling MX3 før opptak på NTNU populære studier ”forsyner” seg ovenfra..

Regnestykket. Antall elever med 3MX+2FY pr år:4300. 4300 produsert 700 til MEDISIN 100 til TANNLEGE 100 til DYRLEGE 100 til FARMASI 100 til Handelshøgskolen 3200 i rest 1600 til SIV.ING. NTNU 1600 til IH – som har 2800 studieplasser. Forkurs gir + 700, men vi mangler 500 elever!

Hvordan øke ditt studiums popularitet? Vil ha gode studenter: motiverte, gode arbeidsvaner, stimulerende for miljøet, og som består eksamener. Hva velger disse studentene, og hvorfor? De velger studier det er vanskelig å komme inn på! Hmm. Da må vi kanskje gjøre det vanskelig å komme inn? JA! Men hvordan? Opptakskrav i matematikk.. Redusere antall studieplasser.. -> øker kravet neste år. Men pengene da??

Denne ble presentert av utdanningsministeren i går.. Håp for framtida? Denne ble presentert av utdanningsministeren i går..

Et felles løft for realfagene Økt timetall i matematikk og naturfag i grunnopplæringen YES! Kompetanseutvikling i realfag for lærere og barnehageansatte YES! Utviklingsprogram for gode lærings- og arbeidsmåter i realfagene Må inkludere praktiske arbeidsmåter og bruk av IKT. Utvikling av lokal samhandling mellom utdanning og næringsliv … Rekruttering til realfag Hovedutfordringer: Rekrutteringen er for lav Prestasjonene i realfag til norske elever er for svake

Problemene er erkjent også av de rødgrønne. Da gjenstår bare handling.. takk for meg!