Aspartam og andre kunstige søtningsstoffer

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
Advertisements

Heidi Ødegaard Gammelsrud
ENERGIOMSETNINGEN.
Er barnet allvorligt sykt?
Litt mer om PRIMTALL.
Mat og drikke: De er ikke villige til å betale mer for økologisk produsert mat De er ikke interessert i vegetarmat Det er en stor andel av FrP-velgerne.
Råd for et sunt kosthold (1)
Leptin.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
Råd for et sunt kosthold (1)
Tone L. Bie, 2014.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Salt versus salterstattere – et valg mellom pest og kolera?
Biokull som jordforbedringsmiddel og klimatiltak
Riktig bruk av medisiner
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Biogassavfall – en risiko ved bruk i økologisk landbruk? - et treårig forskningsprosjekt i Presentert av Randi Berland Frøseth Resultater fra.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Energibalansen.
Diabetes- sett fra en kolibri
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Fremtidens matproduksjon
Restitusjon og kosthold
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Vitaminene Fett- og vannløselige
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Avdeling for skadedyrkontroll
GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane. GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane.
Møte på Mære 16/ Av Nils T. Bjørke
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Av André og Renate 1aab.
Vitaminer.
Hva er g3 ? g3 inneholder juice fra den anerkjente gâc-frukten fra Sør-Asia blandet med juice fra tre andre “superfrukter”. I tillegg til gâc-fruktens.
Intervallarbeid Naturlig intervalltrening:
| S Blair et al. JAMA 276: , 1996 Risikofaktorer: Alle dødsårsaker N= menn; 601 dødsfall; risiko justert for andre faktorer; Aerobics Center.
Ulf Wike Ljungblad Barnelege Barnesenteret SiV, Tønsberg
Ulf Wike Ljungblad Barnelege
Ulf Wike Ljungblad Barnelege Barnesenteret SiV Januar 2009
Ulf Wike Ljungblad Barnesenteret SiV Tønsberg
Astma og rhinokonjunktivitt Allergi og miljø
Ulf Wike Ljungblad Overlege Barnesenteret SiV Tønsberg
Sykdommer og tilstander hos barn
Ulf Wike Ljungblad Overlege Barnesenteret SiV Tønsberg
Er barnet alvorlig sykt? Feber på legevakten
Hvordan vurdere små barn?
Er barnet allvorligt sykt?
Astma og allergi Det større perspektivet
Fremtidens matproduksjon
Spis mer frukt og grønt! v/Toril Gulbrandsen Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker - en nøytral stiftelse med offentlige midler
Samtale 3.
SINTEF-undersøkelsen om salting og trafikksikkerhet
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar til å gi maksimal utholdenhet under kraftig fysisk aktivitet, øker energiproduksjonen og bedrer restitusjonstiden.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
SCANNERSCORE OG VARIABILITET. SKIN CAROTENOID SCORE.
Undervisningsmateriell om sukker
Problemstilling: Er periodisk fasting bra for deg?
KARBOHYDRATER.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Hva gir oss energi i maten
Fordøyelseskjertlene
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler
Utskrift av presentasjonen:

Aspartam og andre kunstige søtningsstoffer Ulf Wike Ljungblad Overlege, Barnesenteret SiV Tønsberg

Aspartame: A Safety Evaluation Based on Current Use Levels, Regulations, and Toxicological and Epidemiological Studies Magnuson et al Crit Rev Toxicol. 2007;37(8):629-727

Dipeptid av fenylalanin og aspartic acid N-L-α-aspartyl-L-phenylalanine 1-methyl ester

Ringform av aspartam Diketopiperazin (DKP) En laktamring

Oppdagelse James Schlatter 1965 Av misstak Skulle lage en tetrapeptid for å inhibere gastrin Cloninger og Balwin 1970 i Science Foreslo å bruke den som søtningsmiddel Tidligere kun cyclamat og sakkarin

Bell and Labuza (1991) and Prodolliet and Bruelhart (1993) Nedbrytning Bryts ned fullstendig i tarmen Aspartam tas alltså ikke opp i kroppen Bell and Labuza (1991) and Prodolliet and Bruelhart (1993)

Karakteristika Degraderes i varme Sur miljø forhindrer degradering Kan alltså ikke kokes eller stekes Sur miljø forhindrer degradering Degraderingsproduktene har ingen søt smak Spises ikke da de ikke smaker søtt lenger 200 ganger søtere enn sukrose Ingen metallisk ettersmak som sakkarin

Mengder Akseptabelt inntak 40-50 mg/kg kroppsvekt Gjennomsnittlig inntak i USA 4,9 mg/kkg kroppsvekt 33 cl Diet Coke inneholder 3,5 mg aspartam

Francot and Geoffroy, 1956; Stegink, 1987; Taucher et al. 1995 Metanol Diet Coke 55 mg/L brus Appelsinjuice 680 mg/L juice Appelsin fruktkjøtt 180 mg/L Citrusfruktjuicer, grønnsaker og øl/vin/sprit 1000 mg daglig fra frukt og grønt Francot and Geoffroy, 1956; Stegink, 1987; Taucher et al. 1995

Owen et al., 1990; Clary and Sullivan, 1999 Metanols nedbryting Formaldehyd Produseres hele tiden i kroppen naturlig, er et vanlig mellomledd i stoffskiftet Formic acid er en byggesten til DNA (puriner) 50 000 mg produseres og brytes ned daglig helt naturlig Levern kan bryte ned ca 22 mg per minutt En kopp kaffe inneholder 30 mg Owen et al., 1990; Clary and Sullivan, 1999

Butchko and Kotsonis (1991) Aspartic acid Gjennomsnittlig daglig inntak 6,5 g/d 13 ganger mer per liter i melk jfr i aspartamsøtet brus Butchko and Kotsonis (1991)

Butchko and Kotsonis (1991) Phenylalanin Gjennomsnittlig daglig inntak 3,4 g/d 6 ganger mer per liter i melk jfr i aspartamsøtet brus Butchko and Kotsonis (1991)

Effekter på sukkermetabolisme Etter inntak av 400 mg aspartam (5-7 mh/kg) og 135 mg sakkarin eller ingen kunstig søtning Ingen forskjell på blodsukker Ingen forskjell på insulin Ingen forskjell på glukagon Alltså ingen invirkning på sukkermetabolismen Horwitz et al. (1988)

Konklusjoner fra forskning Ingen økt kreftrisiko pga aspartam Ingen økt neurotoksisitet pga aspartam Ingen økt kramperisiko pga aspartam Ingen endring av minnes- eller inlærningsfunksjon eller opptreden pga aspartam Ingen reproduktiv eller teratogen effekt er dokumentert Ingen genotoksisitet påvist av aspartam

Acesulfam K

Acesulfam K K står for kalium E950

Oppdaget 1967 av Karl Clauss tilfeldig Lika søt som aspartam 180-200 g søtere enn sukrose Halvparten så søtt som saccharin 25% så søtt som sukralose

Litt bitter ettersmak (som saccharin) som øker ved høyere konsentrasjoner Blandes ofte med sukralose eller aspartam før å gi mer sukkerlik sødme Mer stabilit enn aspartam, også for varme