Rammebetingelser - regelverk for mattrygghet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
MARING Hvordan bransjen legger opp sitt næringspolitiske arbeid mot myndigheter og EU Fagsjef FHL-Maring Jon Aulie SINTEF Seminar 21 april 2008.
Advertisements

HVILKE SPØRSMÅL OM TUD ØNSKER VI SVAR PÅ? KRINGLE(R) GÅRDEN OKTOBER 2012.
Hvor kritisk er innholdet av omega-3 hos oss mennesker? Livar Frøyland Forskningsdirektør NIFES 8. Maring FagDag 29. november
Régis Laurent Director of Operations, Global Knowledge Competencies include: Gold Learning Silver System Management Touch, flip and fold Håvard Haukeberg.
Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN
ISO Veiledning i Samfunnsansvar: Guido Guertler, ICC-observatør og NORMAPME-ekspert til ISO/TMB WG Social Responsibility;
Sanksjoner og tiltak mot Iran Fra reders perspektiv Arne Thorsen – BW Gas Sjørettsforeningen, 14 mars 2011.
Lydlogg Jakten på lydloggen fra: Politi Brann Sjukehus Avinor Private kilder. Nødtelefoner Private Telenor Kystradio som har nnødsamtaler.
Leif Erik Nohr Juridiske rammer for utveksling av helseinformasjon - et nordisk overblikk Leif Erik Nohr
Kvalitetssikring av analyser til forskningsbruk
Hygienepakken og sjømatproduksjon – hva er nytt?
Produksjon av marine lipider. Teknologiske muligheter.
PAKNINGSVEDLEGG FOR BLINDE OG SVAKSYNTE
© 2010 KPMG AS, a Norwegian member firm of KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights.
Triggere Mutasjoner i basen. Triggers Triggers are stored procedures that execute automatically when something (event) happens in the database: : data.
Forskningsetikk og premiering av deltakere i forskning: Hva sier NESHs retningslinjer og hvilke forskningsetiske spørsmål reises? Bergen, 27, februar 2009.
Økonomiske forutsetninger Gullfaks landsbyen 2007.
Trondheim 6. mars 2014 Mørke skyer i horisonten?.
Utviklingen i regelverket
Problem set 2 By Thomas and Lars PS: Choose the environment, choose many pages per sheet. Problem set 2 Exercise 11/29 Laget av: Thomas Aanensen og Lars.
Om Fett og fettsyrer GRUPPE 5. Måltid A Måltid B.
Planning and controlling a project Content: Results from Reflection for action The project settings and objectives Project Management Project Planning.
Dias 1 Lene Offersgaard Center for Sprogteknologi, Københavns Universitet DK-CLARIN status WP 5.
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
Økonomiske utsikter - med lavere oljepris
This presentation is solely for the use of Lindorff Group and companies associated with Lindorff Group. No part of it may be circulated, quoted or reproduced.
INTERNASJONAL PRIVATRETT Lovvalg i kontrakt – uten partenes valg Professor dr. juris Giuditta Cordero Moss.
PKI – Norge Gruppe 3  Thorstein  Rune  Kjersti  Rasmus.
INTERNASJONAL PRIVATRETT Lovvalg i kontrakt Professor dr. juris Giuditta Cordero Moss.
Trondheim 19. juni 2015 Norges Bank og økonomiske utsikter.
The Thompson Schools Improvement Project Process Improvement Training Slides (Current State Slides Only) October 2009.
Primary French Presentation 10 Colours L.I. C’est de quelle couleur?
Lave oljepriser kan bremse utvinningen på norsk sokkel Thina Margrethe Saltvedt, Sjefanalytiker Makro/Olje (Ph. D.) Mars
Forelesning 1 Hva er historie?. Om historien som fag og historien som forestillingsverden.
Ernærings- og helsepåstander -Når kan en påstå at sjømat er sunt? -Kan man si at sjømat er en god proteinkilde? Sjømatkonferansen i Bergen, 24. okt 2012.
Revisjon i Skolen.  Each Party shall ensure that:  1. the training and assessment of seafarers, as required under the Convention, are administered,
© 2016 Deloitte AS Stein Bjørnstad, 30. mars Dialogkonferanse om mobilitet Ruter.
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet Havet som blå resept, kilde til sunne og næringsrike proteiner Dag Rune Olsen dekan.
© 2016 Rolls-Royce plc The information in this document is the property of Rolls-Royce plc and may not be copied or communicated to a third party, or used.
Migrasjon International Organization for Migration.
Nattverd – del 2. Luk Han sa til dem: Jeg har lengtet inderlig etter å ete dette påskemåltidet sammen med dere før jeg lider. 16 For jeg sier.
Nattverd – del 1 Matt Mens de nå holdt måltid, tok Jesus et brød, ba velsignelsesbønnen* og brøt det, ga disiplene og sa: Ta, et! Dette er.
Kvikksølv – metall i væskeform Hg: Hydrargyrum (av gresk: hydron=vatn, og argyros=sølv) Flytende pga fulle 4f og 5d orbitaler, reletavistiske effekter.
Radio listening in Norway
Find Fraud B4 it Finds You!
Fra innovasjonsstrategiens ordbok
MikS WP1/WP2 Planned work from SINTEF.
IDI FU-møte 10/ Quick presentation round
Lecture 29.
Altevatn-reguleringenTest: Changes in the flow of water: Effects on watercover and water velocity
Sikkerhetsanordninger - frister og ansvar - hvilke legemidler omfattes? Jørgen Huse
Group theory I dette kapitlet skal vi se på utvidelse av lister som vi behandlet generelt i kap 04. Vi skal nå benytte klassehierarkiet som vi utviklet.
Relevant questions for the Reference Group
Dette er et eksempel på plassering av logoene.
Visning 2) Sett inn 3) Sett inn BILDE Bruk verktøylinja og gå til:
CAKE Q1 Ledelsesansvar Ptil’s forventninger:
Økonomiske forutsetninger
Welcome to an ALLIN (ALLEMED) workshop!
CSM-RA Sikkerhetsvurderingsrapport
The Gains from International Trade
Project Honolulu - An Island or a new way to manage servers ????????
Hva er det gode liv for universitetet eller høgskolen?
Fra idé til forskningsprosjekt Hilde Afdal & Odd Tore Kaufmann
Responsibility The purpose of the tutor reflections are to
Det 41. bergenske petroleumsrettssymposium
TBS-prosess.
Vaccine Delivery in Developing Countries
Nyhet fra Berit Nordstrand Anbefalt døgndose: 5 ml (1 ts)
How to evaluate effects of inspections on the quality of care?
Mottakskontroll av fiskeråstoff til klippfisk Ålesund 2019
Utskrift av presentasjonen:

Rammebetingelser - regelverk for mattrygghet Maring fagdag Gardermoen 29.11.2012 Gunn Harriet Knutsen rådgiver helse og kvalitet

Aktuelle saker Marine omega -3 oljer til humant konsum Nye helsepåstander for EPA og DHA omega -3 bruksbetingelser Codex Alimentarius – Ny standard for fiskeolje til humant konsum Ny Kvalitetsforskrift for fisk og fiskevarer Revidering hygienepakken for næringsmidler Biproduktforordningen Ny biproduktforordning "Ny" metode for prosessering av dødfisk

Nye helsepåstander for EPA og DHA omega-3 DHA contributes to the maintenance of normal blood triglyceride levels DHA and EPA contribute to the maintenance of normal blood pressure DHA and EPA contribute to the maintenance of normal blood triglyceride concentrations

Bruksbetingelser The claim may be used only for food which provides a daily intake of 2 g of DHA and which contains DHA in combination with EPA. In order to bear the claim, information shall be given to the consumer that the beneficial effect is obtained with a daily intake of 2 g of DHA. Information shall also be given to consumers not to exceed a daily intake of 5 g of EPA and DHA combined. The claim may be used only for foods targeting the adult population.

EFSA rapport Conclusion: It is not possible to establish an upper intake level (UL) for EPA and DHA for any population group. Has only evaluated supplements (fish oil) as the source of EPA and DHA.

NIFES sjømatdatabase Fet fisk inneholder til dels store mengder EPA og DHA   Art EPA og DHA / 100g EPA pg DHA/ 200g Makrell 6 g 12 g oppdrettslaks 2,1 g 4,2 g Regnbueørret 2,5g 5g Nordsjøsild 2,7g 5,4g

NIFES In our point of view the lack of an UL for EPA and DHA and the current recommendations to eat more oily fish, the introduction of a restriction as suggested " Information shall also be given to consumers not to exceed a daily intake of 5 g of EPA and DHA combined" is not scientifically advisable.

Brev fra Mattilsynet til Kommisjonen Ber om endring til: When the claim is used on food supplements or fortified food Information shall also be given to consumers not to exceed a daily supplemental intake of 5 g of EPA and DHA combined. Ber om at begrensningen til mat til den voksne populasjonen fjernes.

Hva gjør FHL? I tett kontakt med Mattilsynet Har tatt initiativ til brev fra AIPCE til EU Kommisjonen Har kontakt med GOED

Allerede godkjente påstander omega -3 Artikkel 8 - Ernæringspåstander Kilde til omega 3 fettsyrer (inkl ALA) >40 mg EPA og DHA/100 g og/100 kcal Høyt innhold av omega3 fettsyrer (inkl ALA) >80 mg EPA og DHA/100 g og /100 kcal Artikkel 13 - funksjonspåstander 250 mg DHA/dag bidrar til normalt syn 250 mg DHA/dag bidrar til normal hjernefunksjon 250 mg EPA/DHA /dag bidrar til normal hjertefunksjon Her et oversikt over ernæringspåstandene som er godkjent for omega -3 og umettet fett Gruppen Omega – 3 omfatter også den vegetabilske fettsyren ALA. VKM (arbeid ledet av Livar Frøyland ) har anbefalt til myndighetene at en bør fokusere kun på marine omega -3 , da de positive helseeffektene en forbinder med omega -3 kun er dokumentert for marin omega -3.

Codex Alimentarius Underlagt FAO/WHO Codex Committee Fats and Oils (CCFO) har vedtatt å utarbeide standard for fiskeoljer til humant konsum omfatter både fisk og bløtdyr både navngitte fiskeoljer med spesifikke fettsyreprofiler og fiskeoljer generelt Sintef-rapporten dokumenterer en samlet produksjonsverdi på nærmere 100 milliarder i sjømatindustrien inkludert ringvirkninger.

STATUS - CODEX STANDARD FOR FISH OILS Arbeidsgruppe ledet av Sveits har laget utkast: Frist 15. januar 2013 Norge ved Mattilsynet sender skriftlige kommentarer Diskusjon på CCFO møte 25.2. -1.3.2013 Mulig resultat Alt.1 - endelig godkjenning av standard Alt.2 - videre bearbeiding til neste møte i 2015

Annet - næringsmidler Ny kvalitetsforskrift§12:«Til framstilling av fiskemel, fiskeproteinhydrolysat, fiskeolje og andre marine ingredienser til humant konsum kan all fisk og fiskevarer som forskriften gjelder for brukes.» Revidering hygienepakken (Review): Mulighet for mindre strenge råstoffkrav til høygradig prosesserte produkter Når det er på plass = Utvidet råstoffgrunnlag og flere muligheter for marin ingrediensindustri

Biproduktforordningen Nye biproduktforordning implementeres i Norge -høringfristen var 22.9.2012 Forventer ikrafttredelse til nyttår "Ny" prosesseringsmetode for dødfisk (kategori 2) inn i EU regelverket i 2013 ensilering til pH≤4 24 t, organisk syre kverning ≤ 10 mm ≥85 grader C ≥ 25 min.

Takk for meg 