USA – innvandring, vekst og blod

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
VIETNAMKRIGEN Krigen mellom SØR-VIETNAM og NORD-VIETNAM fra 1963 til USA og Australia støttet Sør-Vietnam - og Kina og Sovjet støttet kommunistiske.
Advertisements

Demokratiet slår rot i Norge
Kapittel 12: Norge - «den nøytrale allierte»
VIETNAMKRIGEN.
Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
KRIGER OG REVOLUSJONER 1750 – 1814 Den amerikanske revolusjonen
KOMMUNISMENS FALL BERLINMUREN VAR SYMBOLET PÅ DET DELTE EUROPA
VESTEN.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJONEN
Industribyen Notodden
”Ærligere sammen” Anne Brigitta Langmoen Kvelland.
Industrialisering og internasjonal handel (Del 2)
Det nye Europa tar form (Del 3) Marius Vøllestad Bø gvs.
Bruk av Web 2.0 og interaktive digitale læringsressurser
Likestilling mellom kjønnene
Aten og Sparta.
Wien-kongressen og nye revolusjoner
Det førindustrielle Norge
Den amerikanske revolusjonen
Den Amerikanske Revolusjon.
Konflikter som preget verden
Cæsar.
Kapittel 22: Vekstkritikk og norsk oljeeventyr
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
Kapittel 28. Kina Elevene skal kunne
Mangfold og det flerkulturelle samfunn
Ngitili Sukumaenes løsning for å gjenoppbygge skog og gresslandskap.
Den franske revolusjonen
Hvordan ble USA den dominerende økonomien i verden?
Lorax. Det var en gang et vakkert sted med fargerike planter og lekne dyr. Lorax passet på dette stedet og snakket for trærne, dyrene og andre som ikke.
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Kapittel 11: Den store krigen
Kapittel 27. Minoriteter i Norge
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Kapittel 19. Nasjonalisme
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Marius Vøllestad Bø vgs
Marius Vøllestad Bø vgs
USA – verdens mektigste land
Henrik Ibsen Norsk verdensberømt forfatter
VERDENSROMMET VI HAR NÅ JOBBET MED VERDENSROMMET I HELE NOVEMBER, OG DET HAR VÆRT KJEMPE VELLYKKET. DET HELE BEGYNTE MED AT TO GUTTER HADDE FUNNET BØKER.
1.1 /// Klikk her for å høre Magnus 1.2 /// Klikk her for å høre Thea 1.2.
Tenk deg en landsby der det bor 100 mennesker
Nazismens fremvekst i Tyskland
Og.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Kriger og revolusjoner
NAPOLEON
Napoleonskrigene og Norge
Side 156 – 158 Hvilke pronomen mangler?
Demokratier som overlevde
I diktaturenes skygge.
Andre verdenskrig Foto: Tysk soldat inspiserer en død sovjetisk soldat. En sovjetisk stridsvogn står i flammer. Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
Hva menes med demokrati? Hva forbinder dere med demokrati? Skriv en liste.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
Den amerikanske revolusjon
Den amerikanske revolusjon. På midten av 1700-tallet raste Sjuårskrigen mellom mange europeiske land. Det ble utkjempet kamper over store deler av verden.
Den første verdenskrig
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Napoleon. Hvorfor synger vi om Napoleon med sin hær ? Hva er det som har gjort denne mannen så kjent?
SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?
USA i mellomkrigstiden. I 1929 var amerikanere uten jobb. Tre år senere var tallet steget til 14,5 millioner mennesker. I særlig grad ble byer.
Den amerikanske uavhengighetskampen
Gode tider i USA, verre i Europa
Dette er ord som kanskje ikke alle forstår. MORSMÅL
North Atlantic Treaty Organisation
Den amerikanske revolusjon
Utskrift av presentasjonen:

USA – innvandring, vekst og blod Laget av Marianne Østensen

Hvordan strømmet millioner av mennesker fra ulike deler av verden til Amerika? Hvordan utviklet industri og handel seg i de amerikanske nordstatene? Hvordan fungerte slaveriet i sørstatene? Hvorfor ble det borgerkrig? Hvordan gikk denne krigen?

Verdenskart

Befolkningsveksten i USA

USA – en ny og lokkende verden Millioner av mennesker dro ”fra den gamle til den nye verden”. I begynnelsen var det engelskmenn og skotter som kom. Etter hungersnøden i Irland i 1845 drog millioner av irer over havet. Også svært mange tyskere og skandinaver – ikke minst nordmenn – reiste. På slutten av 1800-tallet kom det flere fra Sør- og Øst-Europa, blant annet mange jøder som flyktet fra forfølgelser i Russland. Det kom også en strøm av kinesere og japanere.

USA – en ny og lokkende verden…. Folk med røtter fra Vest-Europa dominerte næringsliv og politikk. De så ofte med stor skepsis på nye innvandrergrupper. Likevel ble USA regnet som mulighetens land (the land of opportunies) Drømmen om å kunne arbeide seg fram til rikdom og velstand er fortsatt svært viktig for amerikanerne. Landet vokste ikke bare i folketall. Gjennom en blanding av oppkjøp og krig ble stadig nye landområder lagt inn under USA, og stadig nye stater ble tatt opp i unionen.

Et splittet land USA var på en måte tre forskjellige land I nordøst vokste industrien med rekordfart. Mange av innvandrerne ble nærmest sugd inn i de nye fabrikkene som billig arbeidskraft. Lenger vest, på det store prærielandet, var jordbruket den viktigste næringsveien. De som dro vestover fikk jord av den amerikanske staten. Mange nordmenn endte opp som bønder på den enorme prærien. I sør var det lite industri, men store plantasjer, der det ble dyrket bomull, tobakk, ris eller sukker. Til arbeidet på plantasjene brukte man svarte slaver.

Et splittet land…. sørstatene De mest framstående innbyggerne var de store plantasjeeierne. De var godt utdannet, interessert i litteratur og vitenskap, og engasjert i politikk. Flere store presidenter kom fra denne gruppen, blant annet George Washington og Thomas Jefferson. Men uansett hvor kultiverte og ”fine” plantasjeeierne var: De bygde sin rikdom på slaveri.

Han var en respektert offiser og godseier Han ledet de amerikanske styrkene i frigjøringskampen Han ble USAs første president ”Skal vi sitte uvirksomme og se den ene provinsen etter den andre falle for despotismen?” George Washington (1732 – 1799)

Han ledet de amerikanske styrkene i frigjøringskampen Discovery Education George Washington part 1 George Washington part 2 George Washington part 3 George Washington part 4 George Washington part 5 George Washington part 6 George Washington part 7 George Washington part 8 George Washington part 9 George Washington (1732 – 1799)

George Washington part 1

George Washington part 2

George Washington part 3

George Washington part 4

George Washington part 5

George Washington part 6

George Washington part 7

George Washington part 8

George Washington part 9

Thomas Jefferson (1743 – 1826) Han var godseier Han har mesteparten av æren for den berømte uavhengighets-erklæringen, der det ble slått fast at alle mennesker er født like, og har de samme rettigheter. Han ble USAs tredje president. Jefferson var en stor slaveeier. Thomas Jefferson (1743 – 1826)

Thomas Jefferson’s World Trailer

Slavemarked i USA, 1852. På slike dager hendte det til og med at familier ble splittet: kone og mann, foreldre og barn, ble solgt til forskjellige steder. Det er den unge jenta til høyre i bildet som her bys fram til salg.

Hvordan hadde slavene det? Noen slaver hadde det godt, andre ble behandlet verre enn dyr. Sørstatsfolk sa ofte at fabrikkarbeiderne i nord hadde det verre enn slavene i sør. Men det var en vesentlig forskjell: Slavene var andre menneskers eiendom, uansett hvor velkledde og velfødde de var.

Uncle Tom’s Cabin

Harriet Beecher Stowe, Uncle Tom's Cabin

UNCLE TOM & LITTLE EVA RARE RACIST 1930's CARTOON

Mye å være uenige om I 1852 skrev læreren Harriet Beecher Stowe romanen Onkel Toms hytte, om den edle og trofaste slaven Tom, som ble pisket til døde av en grusom slaveeier. Romanen åpnet øynene på svært mange mennesker i nord. Flere og flere krevde en slutt å på slaveriet. De hvite i sørstatene reagerte annerledes: De ble provosert av presset fra nord og tviholdt på slaveriet.

Mye å være uenige om… Skulle de nye statene som kom med i USA, være slavestater eller ikke? Sørstatene ønsket flere slavestater, men det ville ikke de andre statene i USA. Nordstatene ville ha toll for å verne industrien sin mot konkurranse, særlig fra britene. Sørstatene ville ikke ha toll, for de ville selge bomull tollfritt til Storbritannia og ønsket å kunne kjøpe industrivarer billigst mulig. Nordstatene ville at presidenten og kongressen skulle ha stor makt. Folk i sørstatene, som var færrest og svakest, ønsket å overlate mye makt til hver enkelt stat i unionen.

I 1860 ble Abraham Lincoln valgt til president. På denne tegningen fra 1865 jubler tegneren Thomas Nast over slavenes frigjøring. Abraham Lincoln nederst på bildet ble drept i 1865.

Den underjordiske jernbanen

A Part Of Our Heritage - Underground Railroad

Harriet Tubman part 1

Harriet Tubman part 2

Harriet Tubman part 3

Harriet Tubman part 4

Harriet Tubman part 5

Harriet Tubman part 6

En blodig og bitter borgerkrig Borgerkrigen varte i 4 år, fra 1861 til 1865. Nordstatenes veldige industri ble satte in i produksjonen av våpen og ammunisjon. Jernbanen fraktet hundretusenvis av soldater til slagmarkene.

En blodig og bitter borgerkrig… Sørstatene hadde mange dyktige offiserer, og i begynnelsen hadde de overtaket. Men i lengden kunne de ikke klare seg mot nordstatene. Folk i sør led voldsomt. Bomullen fikk de ikke solgt til Storbritannia , fordi nordstatenes marine blokkerte kysten. Salgmarkene lå sør og mange av plantasjene brant, mens åker og avling ble ødelagt av nordstatshæren.

Slaget ved Gettysburg juli 1863

En blodig og bitter borgerkrig… Begge sider i krigen led fryktelige tap. Over 600 000 soldater mistet livet. I 1865 ga sørstatene opp. Abraham Lincoln var opptatt nå av å forsone nord og sør. Men dette arbeidet fikk han ikke begynt på. Akkurat da krigen var over ble han skutt under et teaterbesøk av en skuespiller som støttet sørstatene. En blodig og bitter borgerkrig…

Abraham Lincoln (1809 – 65) Var en fattig tømmer- hogger fra Kentucky. Slet seg fram til å bli advokat, politiker og til slutt president. Ledet nordstatene under borgerkrigen og var mannen som fikk opphevet slaveriet. Regnes for en av de aller største presidentene i USA.

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln part 1

Abraham Lincoln part 2

Abraham Lincoln part 3

Abraham Lincoln part 4

Abraham Lincoln part 5

Abraham Lincoln part 6

Abraham Lincoln part 7

Abraham Lincoln part 8

Abraham Lincoln part 9

USA etter borgerkrigen De hvite i sørstatene var bitre og lot bitterheten gå utover de svarte. Lincoln erklærte at slaveriet skulle oppheves over hele USA. Slavene var nå blitt frie kvinner og menn, men hvor frie var de?

USA etter borgerkrigen – hvor frie var de svarte? De hadde ikke jord. De hadde ikke penger. De ble ofte nødt til å arbeide for sine gamle arbeidsgivere. De ble utsatt for omfattende diskriminering. De fikk ikke gå på de samme skoler som de hvite. De fikk de dårligste jobbene. De måtte finne seg i nedsettende og sårende bemerkninger. De som protesterte mot måten de ble behandlet på, eller stakk seg fram, risikerte å bli lynsjet av hvite terrororganisasjoner som Ku Klux Klan. De svartes eneste sjanse var ofte å dra nordover.

K U K L U X K L A N

Ku Klux Klan

Nordstatene etter borgerkrigen Mens sørstatene ble liggende i en bakevje, opplevde nordstatene en voldsom økonomisk utvikling. I 1900 hadde USA seks ganger så mange kilometer med jernbanespor som 1961. Stålproduksjonen økte fra 1643 tonn i 1867 til 7,2 millioner tonn 30 år seinere USA var i ferd med å bli verdens ledende industrinasjon. Det var i nord og vest utviklingen skjedde.