Mat, måltider og hverdagsliv

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Åpenbaringen om Jesus Hvem er Jesus Kristus?.
Advertisements

Den vesle gutten og julenissetoget
I.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Annechen Bahr Bugge Ikke drikk vannet… Annechen Bahr Bugge
Litt mer om PRIMTALL.
Mat og drikke: De er ikke villige til å betale mer for økologisk produsert mat De er ikke interessert i vegetarmat Det er en stor andel av FrP-velgerne.
Kosthold og trening med fokus på syklister
Lier Svømmeklubb arrangerer familieleir på Løkken Idrætscenter for alle svømmerne sine helgen 24. – 27. august Løkken Idrætscenter er beliggende.
Råd for et sunt kosthold (1)
På sporet av det norske julekjøkkenet
Fremtidsbilder og familiens betydning Noen hovedfunn og perspektiver.
Kapittel 5 Ekteparet Alfaro spiser meksikansk middag.
Råd for et sunt kosthold (1)
Sex! Jesuskirka 13. mai 2007 Maren og Sven Weum.
Matlaging – en tankefull og komplisert praksis
Kapittel 5 oppgave a) Fra presens til preteritum 
Åpenbaringen av Jesus Del 1. Jesu lengsel.
Hasjavvenningskurs Fredrikstad kommune «Ut av tåka 2010» Kristiansand.
Velkommen til lederkurs kveld 2 på BMB
Et sunt kosthold.
Matkultur.
Mat, måltider og følelser
Marianne Dahlum Helsesøster
PRESENTASJON. IFØLGE DISSE MÅLINGENE BRUKTE JEG MEST DATA OG TV, MEN DE BLE IKKE ELT NØYAKTIGE OG HELGEN VAR IKKE HELT VANLIG SIDEN JEG HADDE BURSDAG,
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Globale mattrender 1.
Fløtepotet – til enhver anledning
Hundsund Skolerestaurant - et nytenkende kostholdsarbeid som har blitt en suksess! Skolerestauranten er kommet til på ren dugnad i regi av Snarøya kvinne-
Fosterbarn, minoritetsbarn, barnevernsbarn, eller barn?
Oslo Kommune Karen Lassen
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Kapittel 4 oppgave j Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme.
Skriv om slik at setningene betyr omtrent det samme
Kapittel 5 oppgave g Sett inn substantivene i riktig form.
Kapittel 19 Hva er klokka? Vet du hvor mye klokka er? Har du klokke?
Morten Hvor gammel er Morten ? Hva liker Morten å gjøre ?
Dessertmåltidets – sosiale og kulturelle betydninger Annechen Bahr Bugge
Hvor mange dager i løpet av de siste 7 dager, gikk du minst 10 minutter i strekk for å komme deg fra et sted til et annet? Dette inkluderer gange på jobb.
De 100 mest brukte ordene i bøker i klasse..
Oppgave 48 Preposisjoner og faste uttrykk fra kapitlene 4 og 5.
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Samtale 3.
100 lure ord å lære.
100 høyfrekvente ord Trykk F5 for å starte, deretter klikker du på ønsket hastighet 2 sekunder 1 sekund Blink Randi Orten og Thomas Melby, Stenbråten skole.
Gjør om fra presens til perfektum
Oppgave 12 side 117 – 121 i arbeidsboken
Og.
Samarbeid mellom sykehus og kommune med fokus på brukeren Kurt Kleppe Josefsen Vestre Viken.
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
MAT OG KULTUR.
Idrettens kvinner og kvinners idrett: fakta og visjoner Ørnulf Seippel Institutt for samfunnsforskning Munthesgt. 31, 0260 Oslo, Norge
Shanti - Er det sider ved ditt religiøse liv du synes er for privat til å snakke om? -...[tenker lenge] jeg synes det med menstruasjonen. I India er det.
Sett inn preposisjoner eller adverb som passer.
Kapittel 2 oppgave i Kjenner disse personene ansvarsfølelse?
Tirsdag 13. januar 2009 Høgskolen i Vestfold Daniel Bødtker-Lund
Kapittel 4: En normal ettermiddag og kveld
Praktisk mat Uke 12. Planlegg- ”Halvtimen” Frokost Lunsj Middag: husk A og B-måltid, ”frimiddager” og minimum 2 fiskemåltider Mellommåltider x 2.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Orkla Matbarometer Norge 2016
Orkla Matbarometer Danmark 2016
Kapittel 4 En normal ettermiddag og kveld.
Kapittel 9 Å spise sunt og riktig.
Praktisk mat Uke 12.
Gylne Måltidsøyeblikk
Utskrift av presentasjonen:

Mat, måltider og hverdagsliv Annechen Bahr Bugge www.sifo.no annechen.bugge@sifo.no

Hvor spiste du i går? Frokost 90 % hjemme 0,1% kafé/restaurant Lunsj 60% jobb/skole 33% hjemme 2,1% kafé/restaurant Middag 91% hjemme 2,7% jobb/skole 2,7% familie/venner 2,5% kafé/restaurant

Kafé- og restaurantspising

Det norske måltidshierarkiet Hjemmemåltidene har en svært høy kulturell og moralsk verdi i det norske måltidssystemet. Viktig del av en families identitet. Mange sosiale og emosjonelle potensialer (”være sammen som en familie” og ”skape en familie”). ”Måltidene er viktige for det er da familien er sammen” (Anne 36 år).

Måltidenes kulturelle og moralske verdi Hjemmemåltidet Utemåltidet Høy verdi Hverdags/helgefrokost Hverdagsmiddag Fredags-/lørdagskos Søndagsmiddagen Det institusjonelle lunsjmåltidet Matpakken Friluftsmåltid Restaurantmåltid Lav verdi Take-away-måltid Måltid ”på benken” TV-middag (hverdags) Fast-food-måltid Gatekjøkken-måltid Bensinstasjonsmåltid På vei-måltid (bilen, ”i hånda”)

Lokale kaféer, kjøpesenter-kaféer og veikroer Verken høy eller lav kulturell og moralsk verdi. De ujålete menyene og omgivelsene virker tiltalende på ”folk flest”. Demokratiserende effekt. Et praktisk måltid; ”få seg noe i magen”. ”På lørdag spiste vi middag på senteret i forbindelse med lørdagshandelen. Så hadde vi pizza på kvelden” (Ingrid 38 år)

Fra kafé til café Kontinentale måltidsvaner for alvor mote i Norge på 80-tallet. Byttet ut den tradisjonelle K med C. ”Rundstykke og kaffe” erstattet av ”ciabatta og caffe latte”. Café- og restaurantspising ble sentral del av den urbane middelklassens identitetsarbeid . En form for iøynefallende matforbruk eller matsnobberi. Viktig å demonstrere at man har matkulturell kompetanse.

Mat som gourmet og mote Ramme: Ny og moteriktig mat Målgruppe: Urbane middelklassekvinner. Opinionsdannere: TV-kokker, gourmetkokker, massemediene. Eks. Tina og Nigella Orientering: Iøynefallende matforbruk, distinksjon, ”matsnobberi”. Sosialt felt: Fritidens/helgens/feriens kjøkken

Mat som helse og terapi Ramme: En medikalisert diett Målgruppe: Unge kvinner, mødre Opinionsdannere: Medisinske eksperter, ernæringseksperter, mote-/skjønnhet og slankeindustri. Eks. Fedon, Jeanette, SEF Orientering: Kroppen som et handlingssystem; ”være på diett” Sosialt felt: Hverdagens kjøkken

Mat som tradisjon og nasjonal forståelse Ramme: Overføring av matkultur og mattradisjoner Målgruppen: Yrkesaktive kvinner Opinionsdannere: ”Norges matmor” Ingrid, forfallsfortellerne; ”ingenting er som før” Orientering: Skape en familie, ivareta mattradisjoner Sosialt felt: Hverdagens, søndagens og høytidens kjøkken

Stabilitet og endring Kontinuerlige endringer (råvarer, tilberedningsmetoder og kulturelle matforståelser). Matvaner mer preg av konservatisme enn radikalisme. Motsetningsforholdet ”norsk” og ”utenlandsk” mat forfeilet. Middelhavslandenes matvaner trendsettende Endringer skjer først i høyere sosiale lag.

Den norske mathverdagen Frokost 91 % brødmat 13 % kornblanding/grøt 24 % frukt/grønnsaker (salat) 0 % varm mat Lunsj 81 % brødmat 28 % frukt og grønnsaker (salat) 13 % varm mat 9 % fast food Middag 96 % varm mat 41 % frukt og grønnsaker (salat) 7 % fast food

”De norske kjøtthuene” Kjøtt den mest sentrale bestanddelen i en norsk middag. 41 % oppgir å ha spist ”kjøttretter” og 29 % ”fiskeretter” ved gårsdagens middag. Det norske kjøttforbruket har økt med over 10 kg pr.person siden 1990. I 2002 var forbruket på 62 kg pr. person pr. år. ”Det er ikke blod som renner rundt i de norske kjøtthuene, men brun saus” (Jacobsen 1991)

Den tradisjonelle tallerkenmodellen Tradisjonelle norske matretter mest utbredt Kjøttdeig-/fiskefarseretter typisk hverdagsmat. Kokte poteter det vanligste tilbehøret. Spaghetti bolognese den mest populære ”utenlandske middagsretten” Wok er en ny og populær middagsrett.

Bolognesesaus ”Kjøttrøre med tomat” kom på norske middagstallerkener på 60-tallet. For ikke ”å sjokkere” norske ganer ble den fornorsket. Fremmedartet å steke kjøtt i olje, bruke tomat, hvitløk, oregano. Tomatpuré ”en liten revolusjon”. Man serverte gjerne retten med kokte poteter. Etter 40 år har den fått et mer autentisk preg og blitt et naturlig innslag på norske middagsbord. ”Mamma lager så mye rar mat. Hun sier det er sånn fransk, indisk eller italiensk. Jeg liker best skikkelig norsk mat. Det beste jeg vet er spaghetti og pizza” (8 år gammel gutt)

Konklusjon Mat og måltider er en tankefull og komplisert praksis – både hode, hånd og hjerte er involvert. Matforbrukeren tar i bruk et komplekst sett av kulturelle, sosiale og moralske begreper og forståelser i utformingen av sitt matvanemønster. Utviklingen av ”spisekonsepter” krever omfattende kunnskaper om disse begrepene og forståelsene.