Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Tone L. Bie, 2014.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Restitusjon og kosthold
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Stasjon 1 GRØNNSAKER Smak på dip-alternativene!! 1-4 Svar på følgende spørsmål: Hvilken dip foretrekker du? Hvor mye må du spise for å oppnå en grønnsaksporsjon?
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Grunnleggende ernæring
Sunt og godt Liv Irene Dalby Klinisk ernæringsfysiolog ved MS-Senteret Hakadal AS Mastergrad i ernæring fra Universitet i Oslo.
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Nøkkelhullet – enkelt å velge sunnere Navn, sted, dato.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
NYLANSERINGER FRA NORTURA PROFF 1. MAI Kjøttdeig av storfe 2,5 kg Vår bestselger i nytt format! FRYST/FERSKFERSK VARENR EPDNR VEKT.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Har du lyst å lage sunne proteinpannekaker? – CompareKing.no.
Denne presentasjonen bygger på brosjyren Måltidet – en verdi å ta vare på. Den gir praktiske råd om dagens måltider, om de ulike matvaregruppene, og hvilke.
Kompetanseheving sukker
Trygg mat og næringsstoffer
Kurstreff 2 Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som er i maten, med ekstra fokus på karbohydrater og fiber. Men først.
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
VELKOMMEN TIL KURS kursøkt 1
Tallerkenmodell og Karbohydrater
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
Etter denne timen skal du kunne:
MatMedSmak.
Korn, Frø og kornprodukter
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Små endringer i kostholdet i riktig retning
Vitaminer og mineraler
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
LYKKE TIL MAT I BARNEHAGEN.
MatMedSmak.
MatMedSmak.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
Tannhelseundervisning for innvandrere
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging. Diskusjonstemaer; middagsvalg, ukesmeny, matlaging, saltinnhold og hvordan gjøre gode valg når du spiser ute.

Praktisk matlaging Digital versjon av kokebok for alle: www.digibok.no Gjennom å prøve ut oppskrifter fra kokeboka kan deltakerne bli fortrolig med å prøve nye sunne retter. Oppskriftsforslagene her går raskt å lage, de er basert på ingredienser som finnes i vanlige dagligvarebutikker og de er relativt enkle å tilberede. NB: Time 4 er PRAKSIS! Disse slidesene er bare et alternativ/supplement. Digital versjon av kokebok for alle: www.digibok.no

Planlegg middagen! Planlegg middagen Være bevisst dine innkjøp – -se etter Nøkkelhullet Dette sikrer en plan for matinntak og næringstilførsel. Bruk gjerne rikelig med grønnsaker med potet, (fullkorns- ) pasta og ris – jfr tallerkenmodellen. | 3

Gode valg for middagen Enkel suppe fra grunnen med buljong, potet, grønsaker. Løk, hvitløk. Jevn med stavmikser Kokt potet eller (natur) ris, (fullkorns)pasta, couscous, byggris Rikelig med grønnsaker: Rå og/eller lettkokte Belgfrukter; Bønner, linser, erter Fet og mager fisk, fiskeprodukter Fjørfekjøtt, vilt og annet magert kjøtt Bak eller stek i olje eller flytende margarin Vann som drikke Repetisjon kursøkt 4: Maten er servert! Spare på salt med å velge rene råvarer. Mer næringsrike måltider med bevisste valg og planlegging av innkjøp. Suppe er enkelt og rimelig Til ovnsbaking og sammenkokte retter trengs lite fett Råd: Bak eller stek oftest i olje eller margarin og sjeldnere i hard margarin og smør.

Økonomi og Motivasjon Hvor mye koster din middagsrett? Hva skal til for at du planlegger dine innkjøp? Hvordan få dette til i praksis? Økonomi og Motivasjon Deltakere får diskutere kostnaden av middagsmåltider. Deltakere får anledning til å drøfte hvordan de skal få til endring. NB Gamle, tradisjonsrike grønnsaker som gulrot, kålrot, hodekål, løk kan lages på nye spennende måter og er rimelige hele året! | 5

Trenger ikke være dyrt å spise sunt Mer grønnsaker og poteter/ris/pasta, gir mindre plass til kjøtt. Bønner og linser er rimelig, sunt og mettende og kan være en god erstatning for kjøtt. Frosne grønnsaker kan være billig og lurt å bruke i gryteretter, work eller supper. Spis grovt brød som metter mer. Havregryn er sunt og billig! Sunnere kornblandinger er som oftest billigere enn produkter med mye sukker. Se etter Nøkkelhullet. Beregne passe mengde mat til måltidene slik at du slippe å kaste mat. Bruk sesongvarer! Frukt og grønt som snacks er billigere og sunnere enn sjokolade og potetgull. Vann er gratis! Velger du vann i stedet for brus reduserer du både sukkerinntaket og utgifter. Det finnes produkter med Nøkkelhullet fra mange av butikkjedenes lavprismerker som er rimeligere enn de store merkevarene. Se også www.helsenorge.no www.helsenorge.no

De fem sunneste matvarene? Det kom fram av et NRK-program i 2014, forbrukerinspektørene, da tre fagfolk fikk beskjed om å ta med seg ti matvarer som de mener passer inn i en rangering av det sunneste vi kan spise i norsk kosthold. https://www.nrk.no/livsstil/her-er-det-aller-sunneste-du-kan-spise-1.12029826 Melk er hovedkilden til kalsium i norsk kosthold, og inneholder jod. Ekspertene har valgt ekstra lett melk fordi den er tilsatt ekstra vitamin D. Ekstra lettmelk har også en redusert fettmengde sammenlignet med andre melketyper, og ekspertene har valgt denne for at vi ikke skal få i oss for mye mettet fett. Bær er sunt! Det sier ekspertene samstemt, spesielt om mørkeblå bær som blåbær. Her får man mye antioksidanter. Ekspertene mener vi spiser for lite bær, som fint kan være en av fem om dagen. Plukker du bærene selv, er fysisk aktivitet en bonus. Vi bør spise mer fullkorn, og havregryn er en viktig kilde til fiber. Veldig godt egnet i mange forskjellig retter som grøt, brød, knekkebrød eller rå med melk. Havregryn er rik på B-vitamin, jern og andre mineraler som er godt for kroppen. ANDREPLASS: Makrell i tomat Makrell i tomat – eller annen fet fisk – er viktig. Makrellen er rik på omega 3, fettsyrer, proteiner, vitamin A og D. Fet fisk som makrell i tomat er en veldig næringsrik matvare vi bør spise mer av, ifølge ekspertene. Grønnsaker generelt er viktig, og gulroten inneholder mye fiber og vitaminer, og da særlig karoten.

Mathygiene! Vaske hendene Bruk rene redskaper og kluter Hold rå og ferdiglaget mat adskilt Varmt nok, over 70 grader celsius Rask nedkjøling Sjekk temperaturen i kjøleskapet Mathygiene Selv om du kan lage de lekreste retter, er det andre ting det er viktig å være oppmerksom på i kjøkkenet også. Mattilsynet kan gi deg noen enkle tips om hygiene og temperatur du bør kjenne til - uansett hvilke ambisjoner du har når du lager mat. (Matportalen.no) | http://www.matportalen.no/matsmitte_og_hygiene/tema/kjokkenhygiene/#tabs-1-3-anchor 8

Hvordan spare på salt? Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagingen og på maten Bearbeidede matvarer bidrar i snitt med 70-80 prosent av saltinntaket. Velg derfor matvarer og ferdigretter med lavt saltinnhold. Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede matvarer og retter. Mer informasjon Det er en direkte og doseavhengig sammenheng mellom saltinntak og blodtrykk Sammenhengen ses både hos barn og voksne, og hos personer med normalt og høyt blodtrykk Høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og hjerneslag Saltinntak  3 g/d, kan minske risikoen for død av hjerte- og karsykdommer med ca 25 % (Cook, 2007) Del ut faktaark om salt

Alternativer til salt i matlagingen Hvitvins- eller kryddereddik, balsamico og sitron. Frisk eller tørket oregano, basilikum, timian, rosmarin, koriander Kanel, muskatnøtt, karri Løk, hvitløk, purre Grønnsaker med sterk egensmak (paprika, tomat, reddik) tilsatt litt sukker som ”krydder”, kan framheve smaken til andre råvarer. For å begrense saltinntaket, bør man redusere/unngå å salte maten, begrense bruk av salt i matlagingen og utelate særlig salte matvarer og halvfabrikata, samt industriproduserte kaker. NB: Enkelte frokostblandinger kan inneholde en del salt. Bruk heller gryn og bland selv. Man bør unngå krydderblandinger og smaksforsterkere med høyt innhold av natrium.