En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Oppsummering og spørsmål
Advertisements

Jorden sluttet å rotere
Klimasoner.
En reise jorda rundt Livsbetingelser med utgangspunkt i naturressurser: Riktig atmosfære Tempratur Trykk Beskyttelse mot stråling Tilgang på vann Årstider.
Knut Sivertsen Høgskolen i Finnmark, Alta
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
DET ARKTISKE SYSTEMET Tekst fra side 8 i heftet Det Arktiske System, eller siden ”Det Arktiske System” på Arktis kan beskrives som.
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
REGNSKOGEN MENNESKENE HUGGER NED TRÆRNE I RENGSKOGEN
Befolkningsutviklingen i verden.
VERDENSROMMET Av: Hannah.
Limaendringer i norsk Arktis – Knsekvenser for livet i nord 11. mai 2010.
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
REDD regnskogen Ønsker du mer informasjon enn det som står i notatfeltet i denne presentasjonen, bruk nettstedet Foto: Thomas.
Isen Breer En Isbre Antarktis Isbreer Norge Isbreer
Regnskogen Vær De frodige skogene i sør-vest er avhengige av høye temperaturer hele året og mye nedbør. Regnskoger i tempererte soner trives mellom Stillehavet.
Geografiprosjekt Våren 2009
Asia.
Litt om stjerner og planeter Klikk deg frem .
ASIA.
Den miste verdensdelen
Nordpolen og Sørpolen En kort innføring. Læringsmål for emnet: Du skal lære de fire himmelretningene Du skal vite hva en lengdegrad er Du skal vite hva.
En mal for forretningsfolk (du kan bruke denne PPT-filen og tilpasse den etter behov) Dato, forfatter, emne/tema osv. «Utfordringer og muligheter skapt.
DUBAI  En av de sju emiratene i UAE på den arabiske halvøya i Vest-Asia ved Persiabukta.  Den nest største byen etter Abu- dhabi.  En vakker, stor.
AMAZONAS. Kart over Amazonas. Amazonas er ei elv i Sør-Amerika. Den er verdens største elv regnet etter nedslagsfelt og vannmengde, med en middelvannføring.
Havet Hvorfor kalles den blå planeten vår for «jorda» når over 70 % av overflata er dekket med vann?
Jordskorpen. Jorden under oss beveger seg hele tiden. Bevegelsene foregår svært sakte. Jordens bevegelser gjør at fjellkjeder blir til, at vulkaner oppstår.
Istid. Vi kjenner til at jorden har vært gjennom fire store istider. 2,7-2,5 milliarder år siden: Første store istid millioner år siden: Andre.
Drivhuseffekten av Rune Rogne Bileta og redigert tekst frå
GRESS. FRA ØRKEN TIL REGNSKOG Gress vokser fra polområdene til tropene. Gress dominerer på stepper, savanner og enger. Gress er hovednæringen for mange.
VANN. VANNETS KRETSLØP Vannets kretsløp et det viktigste av naturens kretsløp. Det rinner ut i havet.: Vann fordamper. Det blir kondensert. Vannet faller.
Grunnleggende oseanografi. En introduksjon til havet Ca. 70 % av jordas overflate er dekket av havet Gjennomsnittsdyp > 4000 meter Så mye sjøvolum gjør.
Ola Grøvdal Jordoverflata – dannelsen av de store jordformene Geografi VKI.
Fjell og vidde i Norge Læringsmål: Kunne noen fjellområder, daler og vidder i norge.
Nytt tema er……... BEFOLKNING. FOLKETALL. Forstår du disse ordene? NORSK MORSMÅL / ENGELSK SETNING PÅ NORSK MED ORDET. en befolkning et folketall å øke.
Natur og samfunn på kollisjonskurs. Frisk natur?
ULIKHETSKARTET. Hva betyr fattigdom, og hva er det som avgjør om en person er fattig? Finnes det fattigdom i Norge ? Primær fattigdom: Helt essensielt.
De viktigste himmellegemene LINK: 49&selectedLanguageId=1&title=de_viktigste_himmellegemene.
En mal for arealplanleggere (du kan bruke denne PPT-filen og tilpasse den etter behov) Dato, forfatter, emne/tema osv. «Utfordringer og muligheter skapt.
Geologiske tidsskalaen
ATMOSFÆREN.
Solsystemet vårt. Jorda sammen med sju andre planeter hører til solsystemet vårt som ligger i galaksen Melkeveien. Planetene befinner seg langt fra hverandre.
Tema: De eldste spor etter liv
Likner du på han her? Tema: Hominidene Plan for timen:
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
REDD regnskogen Ønsker du mer informasjon enn det som står i notatfeltet i denne presentasjonen, bruk nettstedet Foto: Thomas.
Fra protister til dyr.
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Dyreskolen Hei! Og velkommen til Dyreskolen :) Det fins mange forskjellige dyr. Noen dyr lever under vann, noen på land og noen dyr flyr i lufta. Noen.
Landskapet vi ser rundt oss endrar seg stadig.
Brønnbygging i Afrika.
Kapittel 27 Kommunikasjon med hjemlandet og å sende pakker
Jordas ytre krefter.
[PLAKATEN TIL OPPLEGGET]
Oppgave 16 Side
B r e t t e k a n t Fjellkjedefoldinger
TOV i granskog har foregått siden 1988 (det het ikke TOV da)
Kap. 3: Jordkloden Dere husker kanskje litt fra forrige gang vi hadde geografi? Stikkord: Pangea (Alfred Wegener) Platedrift, kontinentalplater Havbunnsspredning.
Det er 7,4 milliarder mennesker i verden
Solsystemet vårt.
Kapittel 7: Vann i verden
Kapittel 6 – klima og vegetasjon – del 2
Livets historie.
Samfunnsfag 8. klasse Atmosfæren – lufthavet rundt jorda
Velkommen til Mongolia!
Været: temperatur, vind og nedbør
Utskrift av presentasjonen:

En reise jorda rundt Områder på vår planet der mennesker ikke kan bo Livsbetingelser og levekår ulike steder i verden

Himalaya – verdens tak. Himalaya er en enormt stort fjellkjede i Asia, og ligger på grensene til landene Kina, India og Pakistan. Himalaya-fjellene henger sammen med Hindukush- fjellkjeden i Afghanistan og Karakorum-fjellene i Pakistan. Den høyeste fjelltoppen heter Mount Everest og ligger 8844 meter over havet. Klimaet i Himalaya er ekstreme. Om vinteren er gjennomsnittstemperaturen omtrent minus 36 grader celsius, men den kan synke til minus 60 grader celsius. Om sommeren er temperaturen varmere, men det er aldri plussgrader. Nær toppen av Mount Everest ligger omtrent 200 døde klatrere. Det er for farlig å frakte dem ned fra fjellet.

De store havdypene Livet på jorda oppstod for flere milliarder år siden. I Karbontiden, som var for 300 millioner år siden, dukket de første dyrene opp på landejorda (dyr som ikke bodde i vann). Mennesker kan ikke naturlig leve i hav, men lever i stedet rundt oseanene. Osean betyr verdenshav. Oseanene dekker mer enn 70% av jordens overflate. De største oseanene er Stillehavet, Atlanterhavet, Indiahavet, Nordishavet og Sørishavet. Langs kysten er dyrelivet rikt, både i vannet og på land. Det er fremdeles mye vi ikke vet om havet under overflaten. De områdene i havet vi vet minst om, kalles dyphavsgrøfter. Dyphavsgrøfter oppstår når kontinentalplater presses ned under andre plater.

Arktis Arktis er områdene nord for polarsirkelen, og store deler av området er bebodd. Områdene rundt Nordpolen består av isflak som brytes opp og skrus mot hverandre. Det eksisterer ikke planteliv. Ingen mennesker bor der. Nordpolen og områdene rundt har et rikt dyreliv under isen, og det gir godt grunnlag for både sel og isbjørn.

Antarktis Antarktis er et enormt kontinent på 14 millioner kvadratkilometer. Fjellgrunnen har tidligere hørt sammen med Afrika, Australia og India, men på grunn av bevegelser i kontinentalplatene har landområdene skilt lag. Forskere har funnet fossiler som viser at klimaet en gang har vært helt annerledes. 99% av Antarktis er i dag dekket av is, som i gjennomsnitt er 2000 meter tykk, og helt opptil 4800 meter på det tykkeste. Isen på Antarktis inneholder 90% av hele verdens ferskvann. Fakta: Fossiler er rester, avtrykk eller spor etter tidligere liv.

Livet på Antarktis Temperaturene på Antarktis er veldig lave. I det indre av kontinentet kan det bli minus 60 grader celsius, og på sommeren minus 30 grader celsius. Ute ved kysten varierer temperaturen fra minus 25 grader celsius til minus 2 grader celsius. Plantene på Antarktis består av alger, mose og lav. Langs kysten bor sjøfugl, pingviner og seler. Ingen mennesker hadde satt sin fot på Antarktis før 1800-tallet. Det er ingen som bor på Antarktis.

Ørken I de fleste ørkenområdene i verden bor det ikke mennesker, fordi det ofte mangler både vann og mat i tillegg til at temperaturene er veldig høye. Områder som har mindre enn 250 mm nedbør per år, kaller vi ørken. Sahara i Nord- Afrika er verdens største ørken. Den er 10 millioner kvadratkilometer stor. Det er større enn hele USA. På dagtid kan temperaturen i Sahara komme opp i 50 varmegrader, og på natten kan det være minusgrader. Menneskenes aktiviteter, spesielt dyrehold, har ført til ørkenspredning. Det betyr at for eksempel husdyr beiter (spiser all vegetasjon) så mye at jordoverflaten brytes ned og på den måten kan ørkenen spre seg. Dette fører til at større områder blir ubeboelige.

Regnskogen – verdens lunger Tropisk regnskog er motsetningen til alt det vi har sett på frem til nå. Her bor det mennesker, klimaet er varmt og fuktig og det finnes ufattelige mengder dyr- og plantearter. Vi kaller den tropiske regnskogen for verdens lunger fordi regnskogen bryter ned karbondioksidet som vi puster ut, og motvirker eller demper altså deler av den globale oppvarmingen. Det finnes 50 000 ulike trearter i regnskogen. I Norge finnes det færre enn 30 ulike trearter. Avskogingen av regnskogen er en stor trussel mot klimaet på jorden.