Etter denne timen skal du kunne:

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Råd for et sunt kosthold (1)
Advertisements

Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Protein og fett - Uke 9 -.
2. ninajohansenforskienvoksenopplæring 3D figurer av kvinne og mann finner du på denne siden:
Sunt og godt Liv Irene Dalby Klinisk ernæringsfysiolog ved MS-Senteret Hakadal AS Mastergrad i ernæring fra Universitet i Oslo.
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Næringsstoffer. FETT.
NYLANSERINGER FRA NORTURA PROFF 1. MAI Kjøttdeig av storfe 2,5 kg Vår bestselger i nytt format! FRYST/FERSKFERSK VARENR EPDNR VEKT.
Vann for kroppen Utenom oksygen er vann det viktigste for kroppen. Kilde: Norsk Tannvern.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Har du lyst å lage sunne proteinpannekaker? – CompareKing.no.
Dyreslagene.
Denne presentasjonen bygger på brosjyren Måltidet – en verdi å ta vare på. Den gir praktiske råd om dagens måltider, om de ulike matvaregruppene, og hvilke.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Trygg mat og næringsstoffer
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Virkemidler - i reklame.
Dyreskolen Hei! Og velkommen til Dyreskolen :) Det fins mange forskjellige dyr. Noen dyr lever under vann, noen på land og noen dyr flyr i lufta. Noen.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Velkommen til foreldremøte
Den matematiske samtalen
Sinne Kraivalee Arnesveen.
Kapittel 1, oppgave a) Sett inn riktig form av substantivene
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Kroppens byggesteiner.
Retoriske appellformer
Etter denne timen skal du kunne:
EGG.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Fiske Legge lavt eller høyt Lektion 6.
Vitaminer og mineraler
Tannhelseundervisning for innvandrere
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Etter denne timen skal du kunne: Kjøtt og fett Etter denne timen skal du kunne: Bruke en oppskrift til å lage en matrett med kjøtt som hovedingrediens. Hvilken type fett finner vi i kjøtt. Hva er forskjellen på fettet vi finner i fisk og i kjøtt. Hvor mye rødt og bearbeidet kjøtt er det tilrådelig å spise per uke (Helsedirektoratet). Du kan gjerne la det synlige fettet sitte på under tilberedning, fordi det bidrar til å gir god smak og et saftig resultat. I helt kjøtt trekker ikke fett inn i kjøttet under tilberedning. Dette gjør at du også kan bruke godt med fett i stekepannen for å få en fin stekeskorpe når du steker hele kjøttstykker For å begrense inntaket av mettet fett fra kjøtt bør du velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter til hverdags. Dette er også i tråd med kostrådene fra Helsedirektoratet. Rent kjøtt uten synlig fett har et lavt innhold av mettet fett. Når du velger bearbeide kjøttprodukter kan et godt tips være å se etter Nøkkelhullet.

Hvilken type fett finner vi i kjøtt. Fett fra animalske kilder inneholder mettet fett. Kjøtt og kjøttprodukter bidrar med 1/5 av det mettede fettet i kostholdet vårt, og er dermed den nest største kilden til mettet fett Uttrykkene mettet, enumettet og flerumettet fett er samlebetegnelser på fettsyrer, avhengig av deres struktur og oppbygging Umettet fett er fettsyrer som inneholder enten en eller flere dobbeltbindinger (mellom karbonatomene). Mettet fett er betegnelsen på fettsyrer som ikke inneholder noen dobbeltbindinger mellom karbonatomene, såkalte mettede fettsyrer. Høyt inntak av mettet fett fra for eksempel smør, ost og andre fete meieriprodukter og fete kjøttvarer, øker kroppens produksjon av det kolesterolet som er assosiert med økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Helt kjøtt? Farse? Kjøttdeig? . Rent kjøtt, som kyllingfilet eller indre- og ytrefilet av svin og storfe har bare 2-5 % fett. I farseprodukter, som for eksempel pølser kan variasjonen være stor – fra under ti prosent til godt over 20 prosent.

Hvor finner vi fettet i kjøttet? I kjøtt er fettet fordelt på følgende måter: Synlig fett (utenfor musklene), for eksempel fettranden på en svinekotelett eller under skinnet på en kylling. Dette fettet er lett å skjære bort. Finfordelt i musklene. Det finfordelte fett blir også kalt fettmarmorering og gjør kjøttet ekstra saftig og smakfullt. Fordelt mellom musklene, for eksempel som på entrecôte. Usynlig, det vil si finfordelt i kjøttprodukter. For eksempel i pølser, farser og deiger.

Nøkkelhullsmerkede kjøttprodukter inneholder både mindre fett og salt enn andre produkter i samme kategori.

Helsedirektoratets anbefalinger

Gruppeoppgave To og to sammen fra hver gruppe. Hva er forskjellen på fettet i kjøtt og i fisk? Hvorfor kan det være hensiktsmessig å velge karbonadedeig fremfor kjøttdeig i taco? Bruk internett: Finn et valgfritt produkt med rødt kjøtt og et med hvitt kjøtt. Hvor stor er forskjellen på fettnivået i produktene? (se næringsinnhold) - F.eks. kyllingkjøttdeig vs. vanlig kjøttdeig. Kyllingfilet vs. Entrecote? Hvor mye rødt og bearbeidet kjøtt er det tilrådelig å spise per uke, og hvorfor? 15-20 minutter. Felles gjennomgang. Bruk internett og hefte.