Islamisme IS = Islamsk Stat.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Oljefondet – Store lån til land, lån til store rettighetsbrudd
Advertisements

VIETNAMKRIGEN Krigen mellom SØR-VIETNAM og NORD-VIETNAM fra 1963 til USA og Australia støttet Sør-Vietnam - og Kina og Sovjet støttet kommunistiske.
Profetene i Det gamle testamente
Midtøsten, Iran, Afghanistan
SAMMEN FOR DE FORFULGTE
Religioner og livssyn i dag
Arbeidslivskurs og språkpraksisoppgaver tilpasset B-løpselever
EGYPTISKE GUDER OG GUDINNER
Tidlig middelalder i Europa
TV-AKSJONEN NRK FLYKTNINGHJELPEN 2010 På flukt fra krig.
Når og hvor starter Midtøstens historie?
Enevelde og opplysningstid
Kapittel 29. Midtøsten Elevene skal kunne

KONFLIKTOMRÅDE MIDTØSTEN - der tre verdensreligioner møtes;
-tjener verdens forfulgte kristne
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Undring Tro Viten.
Reaksjonær eller progressiv? Islamismen, demokratiet og kvinnene.
Politisk islam.
Når og hvor starter Midtøstens historie? I Mekka 571? I Egypt 3000 f. Kr.? I landet ved Eufrat og Tigris 3000 f. Kr.?
: Opprør og barbarinvasjoner
Islam.
Om hellige skrifter.
Islam.
Om hellige skrifter.
Napoleon Bonaparte.
Islam De fem søylene.
Islams historie Ørkenlandskap i Saudi-Arabia. Foto: Pedronet.
Ødeleggelsen av Nord-Norge
Kapittel 15. Konflikter og terrorisme Del 5 Internasjonale forhold Denne delen skal hjelpe elevene til å nå følgende kompetansemål i læreplanen: 5a definere.
Konfliktar etter den kalde krigen. Ordforklaringar  Krig mellom statar: Blir brukt våpen mellom dei militære styrkane (USA mot Irak)  Borgarkrig: Bruk.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
Islam. Kort info om Islam: Oppstod i Midtøsten på den arabiske halvøya på 600-tallet Kom til Europa allerede på 700-tallet Spredt over hele verden Nest.
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
Lite demokrati RESTEN AV MIDTØSTEN. Store forskjeller i levestandard Oljelandene: Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar er blant verdens rikeste land Allikevel.
 Konflikten mellom Israel og Palestina.  CA 6 Mill. Jøder blir drept under 2. VK  Stor sympati for jødene etter 2. VK  Enighet om at jødene skulle.
Dette dokumentet er hentet fra ressursbanken.no (Den norske kirke) og kan brukes fritt til ikke-kommersielle formål.
Viktige ord vi skal jobbe med. Disse må dere forstå og lære: En revolusjon Et monarki Eneveldig konge Et klasse-samfunn En stand – flere stender En adel,
Høgskolen i Sørøst-Norge Midtøstens historie og borgerkrigen i Syria Arild Schou og Dag Einar Thorsen Institutt for kommunikasjon og organisasjon
-Eit uroleg område der ulike folkegrupper kjempar om same landområda -Tre verdsreligionar har røtene sine her; kristendommen, jødedommen og islam MIDTAUSTEN.
Søndag for forfulgte kristne Folketall: 175 millioner Føderal republikk med 36 delstater Hovedreligioner: Kristendom og islam Antall kristne: Ca.
Terrorisme og militære aksjonar USA og krigen mot terrorisme etter 11.september 2001 Mål for økta: Vite årsaker til terror(xit-pass)
 Livssynshumanisme  Jødedommen  Kristendommen  Islam  Hinduismen  Buddhismen.
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Tsarene Den nest siste tsar: Aleksander Undertrykking Jødeforfølgelse Drept i et attentat 1894.
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
Demokrati som styreform
BIBELEN.
-en stor familie av nasjonale kirker
Konfliktar etter den kalde krigen
ISLAM.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
FN- Forente nasjoner Bilder og tekst hentet fra
North Atlantic Treaty Organisation
INNSAMLING TIL REDD BARNAS ARBEID
Den arabiske verden : motstand og frigjøring
Årsaker og sammenhenger
Islam De fem søylene.
Historien om Kirkens Nødhjelp startet med sjømannspresten som fikk i oppdrag å reise ned til Tyskland i 1947, for å se til kirka. Det var stor nød i Tyskland,
Religion i samfunnet.
Politisk islam.
Den arabiske verden etter 1920
: Opprør og barbarinvasjoner
Sjia vs. sunni.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Islamske riker Daniel. Islamske riker Daniel Ottomanske riket (Fra 1299 til 1918) Det Ottemanske flagget--> Ottomanske riket (Fra 1299 til 1918) En.
Islams fremstilling I media!
HÅP I NORD-KOREA.
Utskrift av presentasjonen:

Islamisme IS = Islamsk Stat

Militante islamistgrupper Hva er en islamist? Hva er det å være miltant? Går det å være islamist uten å være miltant? Wikipedia om islamisme: https://no.m.wikipedia.org/wiki/Islamisme

Jihad Jihad betyr EGENTLIG å streve ekstra hardt! Ordet blir ofte brukt om «hellig krig» – altså den krigen som noen fører for å lage en islamsk stat = kalifat En jihadist blir da en som kjemper for jihad. Må du være militant for å holde på med jihad?

Al-Quaida blir til ISI IS ble startet i Irak etter at USA gikk til krig mot dem. Da de startet i Irak het de al-Quaida og ble ledet av Abu Musab al-Zarqawi fra Jordan. Etter at Zarqawis døde i 2006 skiftet den nye lederen navnet til Den islamske stat i Irak (ISI).

ISI blir til Jabhat al-Nusra Da det ble kaos i 2011 i Syria, passet de på å rykke inn. Da kalte de seg Jabhat al-Nusra.

Jabat al Nusra blir til ISIL Medlemmene i Jabat al-Nusra ble uenige i 2013. De krigerne som var i Syria fikk nytt navn: Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

ISIL blir til IS Sommeren 2014 sa ISIL at det skulle være et kalifat over hele verden. Det skulle hete Den islamske staten (IS). (Litt som Hitlers 3. rike) Som en start tok de kontroll over store områder Syria og Nord-Irak. I Irak fikk de makten over oljefelter og store mengder våpen fra regjeringsstyrkene.

Kalifatet (hvilket fat sa du?) Da Mohammad døde i 632 ble den nye lederen kalt en «kalif» – han var leder for alle muslimer. I et «kalifat» er det en kalif som er øverste leder. Og han bestemmer både hva: Folk skal tro Sørger for at folk følger den religiøse loven (sharia-loven) Er sjef for det som staten har ansvar for (skole, sykehus, veier og mye mer) Er sjef for det militære

Islamsk stat = kalifatet = Et land som har religionen islam til å styre «alt» Militante islamistgrupper i hele verden har sagt at de vil tilhøre «IS- kalifatet», men egentlig er det bare noen få som er godkjent av IS selv. Det siste året har IS påtatt seg ansvaret for en rekke terroraksjoner i og utenfor Midtøsten.

Mange navn på det samme Folk er ikke enig om hvilket navn som er riktig å bruke. Mange politikere og medier foretrekker å bruke den gamle forkortelsen ISIL, eller variantene ISIS (Den islamske staten i Irak og Syria) og Daesh (arabisk akronym). Alle navnene har uansett noe med islam å gjøre. (Kilde: https://www.vg.no/spesial/2016/midtosten/)

Enda flere navn på det samme Taliban = de muslimene som styrte i Afghanistan Boko Haram = de muslimene som ønsker å styre i Nigeria Dermed blir IS, ISIL, ISIS, Jabat al Nusra, ISI, Al-Quaida, Taliban og Boko Haram bare ulike navn på gruper med militante muslimer som ønsker en islamsk stat, enten over et lite område (et land) eller for hele jorden (globalt).

Hva blir en fremmedkriger i denne sammenhengen?