Den industrielle revolusjon

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Den første industrielle revolusjonen (Del 2)
Advertisements

VESTEN.
Industrialisering og internasjonal handel (Del 2)
Den industrielle revolusjon
Kapittel 8. Næringsutvikling i Norge
Setesdalsbanen – ny teknologi i bruk
Kapittel 12. Den industrielle revolusjon
Det førindustrielle Norge
Den første industrielle revolusjonen (Del 1)
Hvordan ble USA den dominerende økonomien i verden?
Den industrielle revolusjonen
Den industrielle revolusjonen
Kapittel 8: Det moderne Norge blir til
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tar form
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Kapittel 20: Nordmennene møter den tidlige kapitalismen
Kapittel 14. Det moderne Norge blir til
Teknologiutvikling.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Norsk økonomi i verdenssammenheng
Kapittel 5: Det moderne industrisamfunnet tek form
Oppsummering Klarte dere å løfte opp loddet med vindkraft?
«Æventyrlige Byen Vårres»
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
DEN AMERIKANSKE REVOLUSJON (en revolusjon = en veldig stor og rask forandring) Før 1500: Indianere alene i Amerika. Mange ulike grupper, ulike språk, ulike.
Koloniseringen av Nord-Amerika. Amerika har vært bebodd i over år. De første menneskene som kom dit var nomader fra Asia. Menneskene tok seg til.
Kommunikasjon og kunnskap. Det moderne mennesket: eksistert i år Skriftspråket: år gammel Vår tid: de fleste kan både lese.
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
 Hva vet dere om den industrielle revolusjon?  Begynte i Storbritannia på slutten av 1700 tallet.  Det var stor befolkningsvekst.  Jordbruket ble.
Matrix s Et av 1800-tallets største og viktigste byggeprosjekter Knyttet sammen Middelhavet og Rødehavet Ble mulig å seile fra Europa til India.
Olje som verdens blod. Olje i internasjonal politikk 95 prosent av all transport med fly, båter og biler er basert på drivstoff fra olje. Derfor er nesten.
Kontrollstasjonen 2017 Myndighetenes workshop om kontrollstasjonen 27. mai 2016 Magne Fauli.
Velkommen til klimatoppmøte! Klimatoppmøte i skolen Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening.
SAMFUNNET FORANDRES Hva skjedde i samfunnet fra 1800-tallet?
Økonomisk vekst i industrilandene Det er først de 200 siste årene teknologiske fremskritt og økt produksjon har ført til økt velstand for folk flest.
Den industrielle revolusjon Læreplanen sier du skal kunne: gjere greie for teknologiske og samfunnsmessige endringar som følgje av den industrielle revolusjonen.
Den industrielle revolusjon. Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet.
Nazismen i Tyskland. Tysk bitterhet Tyskland tapte første verdenskrig Fikk harde straffer etter krigen Måtte ta på seg skylden for krigen.
Den amerikanske uavhengighetskampen
En helt i hjemlandet mitt Hun heter Pumpuang Duangchan, og hun er en sanger fra Thailand Hun vokste opp i ei lita bygd, og familien hennes hadde dårlig.
ER BIBELEN ET UNDER ? 1. 5 «En såmann gikk ut for å så kornet sitt. Og da han sådde, falt noe ved veien. Det ble tråkket ned, og fuglene under himmelen.
Verdshandelen aukar Kompetansemål: ● Kartleggje variasjonar i levekår i ulike delar av verda, forklare dei store skilnadane mellom fattig og rik og drøfte.
FEVIK Turen til Fevik  Det tok lang tid å dra dit med bil, og vi måtte ta en ferje.  Ferja tok bare en halvtime.  Her er Sebastian, Sondre og.
Fra fortid til fremtid Hvordan forandre Norge seg fra et bondesamfunn til et moderne samfunn?
Den franske revolusjon. På 1780-tallet var det stor misnøye i den franske befolkningen. Landet hadde store økonomiske problemer. Sult og uår gjorde livet.
Formidle og aktualisere industrihistorie for ungdom. Nord-Jarlsbergmuseene - en avdeling i Vestfoldmuseene.
Elektrisitet. Hva er elektrisitet? Det er ikke lett å forklare hva elektrisitet er.  Vi ser den ikke fordi at den er usynlig  Vi lukter den ikke og.
Den tryggeste, enkleste og morsomste måten å kløyve ved på!
Den russiske revolusjon
Cafe med elevene.
Norges historie
NORGESHISTORIEN PÅ TALLET
Krle 9.trinn Beatrice Bjørnbakken
Gang.
Å leve med assistanse Denne bolken holdes av noen som selv lever med assistent i parforholdet. Ca 1time brukes på dette. Veldig fint med dialog mellom.
Den industrielle revolusjonen
Industrikapitalisme
FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål skal sikre at hele verden tar vare på miljøet samtidig som at alle mennesker kan ha muligheter for et godt liv.
Den Franske Revolusjonen
Grønne tiltak i blå næring – Enova hjelper deg til lønnsomhet
Historie kapittel 1 Norge blir et velferdssamfunn. Du skal lære om:
Samfunn og produksjon Det er to generelle trekk som preger utviklingen av de ulike samfunnsformene: Samfunnene har blitt stadig mer spesialisert. Både.
Anita forteller (FORSIDE) om søndagsskolen og de sinte mennene.
TEKNOLOGI, RESSURSER OG UTVIKLING UNDERVEIS GEOGRAFI KAP. 3.
Steng ruteren før skolegangen ryker,- eller?
Nasjoners velstand (og fattigdom)
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
Eine og Andri på viktig oppdrag
Tilpasset opplæring Kurs 5
VARDØ Pomorhovedstad.
Utskrift av presentasjonen:

Den industrielle revolusjon En teknologisk revolusjon https://www.youtube.com/watch?v=ORmdwa2MLOk Power Point forelesning https://www.youtube.com/watch?v=nnt-J0eW8aA Film https://www.nrk.no/skole/?mediaId=20212&page=search&q=den%20industrielle%20revolusjonen NRK film Fransk R var politisk opprør. Kan diskuteres om det er R – Tok lang tid. Men revolusjonerte livene til folk

Industri En arbeidsplass/fabrikk som lager ferdigvarer av råvarer, for eksempel: bomull –>klær bær -> syltetøy metall -> bildeler bildeler-> bil Som regel: -Produseres mye på kort tid (effektivt) -Har arbeiderne spesialiserte oppgaver (samlebånd)

Den industrielle revolusjonen er navnet på en periode som startet i England rundt 1750. At det kalles revolusjon viser at det var store forandringer på kort tid. Det som var revolusjonerende var måten varer ble produsert: Fra håndverk og muskelkraft til fabrikkproduksjon og maskinkraft. Mange oppfinnelser gjorde at industrien vokste så raskt at perioden fikk navnet - Den industrielle revolusjonen -

Bakgrunnen for den industrielle revolusjonen: Flere folk - behov for flere varer Nye kunnskaper –> oppfinnelser: Nye redskaper og energikilder Maskiner kunne produsere mer effektivt og frakte varer Behov – fører ofte til endring Opplysningstiden

Det startet i jordbruket. Stor befolkningsvekst Jordbruket ble mer effektivt: Nye kunnskaper – redskaper Mange jordløse og arbeidsledige Behov for arbeid Det startet i jordbruket. Starta i jordbruket. Alle trenger mat. De store konkurrerte ut de små. Nytt behov - arbeid

Fra hjemmeproduksjon til fabrikker De første fabrikkene produserte klær ved hjelp av nye spinne- og vevemaskiner. - Mer lønnsomt Klær tekstiler Naturalhusholdning – pengehushold arbeidsplasser - Utkonkurrerte de som jobbet hjemme

De første maskinene - Spinning jenny 1764 James Hargreaves Kunne spinne like mye som 25 spinnersker ved rokken. Den første spinning Jenny ble drevet med håndkraft.

Maskinene trengte energi! I England produserte bøndene ull - råstoff IMPORTERTE bomull fra Amerika og India Maskiner produsere mer på kortere tid Maskinene trengte energi! Kunne ikke bare finne opp maskiner. Hjula måtte gå rundt

Kraft - energikilder De første maskinene (redskaper) ble drevet av håndkraft Senere med vannkraft Dampkraft Måtte ligge ved vannfall.

urbanisering Den industrielle revolusjonen la grunnlaget for urbanisering. De første byene vokste frem i nærheten av elver, fordi de store maskinene ble drevet av vannkraft. Flere og flere flyttet til byene. Dette førte med seg store forandringer i livene til folk: Fra naturalhusholdning på bygda, til storproduksjon og pengehusholdning i byene. . Nydalen i Oslo

dampkraft Mot slutten av 1700-tallet ble dampkraft tatt i bruk. Nå måtte ikke fabrikkene ligge ved fossefall. Dampkraften gjorde at man kunne produsere mer Oppfinnelser Industri

Dampmaskinen Transportrevolusjon Dampmaskinen er en motor som blir drevet av damp under trykk. Dampmaskinen ble først brukt til å drive spinnemaskinene. Så ble det brukt til å drive alle slags maskiner Dampbåter og damplokomotiv ble viktige for å frakte varer Transportrevolusjon Oppfinnelser Transport

Industrialiseringen krevde brensel. I Storbritannia hadde de ikke skog lenger I dype gruver kunne man finne steinkull. Gruvedrift ble stor industri, og gav arbeid til mange Transport arbeidsforhold

Barnearbeid Vanlig Dårlig lønn Farlige arbeidsforhold kunne føre til ulykker, sykdom og død. Midt på 1800-tallet kom lover som forbød barn under ti år å arbeide i fabrikker og gruver. Arbeidsforhold

damplokomotiv På 1800-tallet kom de første dampdrevne lokomotivene. Før hadde jernbanevognene blitt trukket av hester. Nå gjorde lokomotivene det raskere å transportere varer oppfinnelser

Kanaler Økende produksjonen og etterspørsel gav behov for bedre transportmetoder. Løsningen ble å bygge kanaler. I Storbritannia fantes det 2 000 km med kanaler i 1830 Transport

Dampskip De første dampskipene hadde skovlhjul. Kommunikasjonen mellom menneskene ble bedre. Tog og skip sørget for hurtig og sikker transport. Mennesker, post og varer kom raskere fram enn før. De første dampskipene hadde skovlhjul. Propeller ble tatt i bruk fra 1850-tallet. Transport

Viktige oppfinnelser Dampmaskinen: James Watt (1736-1819) Jernbanen: George Stephenson Telegrafen: Samuel Morse ( 1791-1872)

Stadig flere jobbet i industrien England var det første landet som utviklet seg fra å ha jordbruk som viktigste næring, til å bli et industriland.

Frykt for arbeidsplasser Ikke alle så med glede på utviklingen av maskiner og industri. Mange følte seg truet, siden en maskin kunne gjøre samme jobb som flere arbeidere. Flere steder gikk mennesker til angrep på de nye maskinene.