Verb Presens – forteller om noe som skjer nå eller noe som pleier å skje Preteritum – Forteller om noe som skjedde i fortid.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Skjønnlitterær fortelling
Advertisements

Hva slags spørsmål skal man stille på hvilke nivåer?
Bokanmeldelser..
Kapittel 5 Ekteparet Alfaro spiser meksikansk middag.
Kapittel 5 oppgave a) Fra presens til preteritum 
Kommaregel 2 Vi setter komma etter en leddsetning som står først i en helsetning.
Kapittel 5 oppgave g Sett inn å sette (seg,) å sitte, å legge (seg), å
Kapittel mai hos Reza og Heidi.
Derya Aricigil.  En serie av…blabklaba  Oversatt bok  Sjanger:  2008.
Kapittel 3 En vanlig dag.
Kapittel 47 Å gjøre lekser.
Kursmøte 1-2 Hvor er barnet på vei? – mot 3- 4åringens språklige nivå.
ADVERB Han går inn. hvor=sted Tor skriver pent. hvordan=måte
Grammatikk tirsdag 14. oktober Læringsmål: - Lære når du bruker og - Lære når du bruker å.
Kapittel 36 Reza forteller om sin arbeidserfaring.
Kapittel 43 Emilio forteller om tradisjoner
LESEARBEID Elevene kan bruke disse kortene i selvstendig lesearbeid på skolen. Kortene er delt opp i før, under og etterarbeid. Lærer kan også bruke kortene.
Plan for uke 25 og 26 – 2. kl. Konsentrasjon om tegning av hus.
Kapittel 6 Kveldsmat hos familien Dalilah.
Kapittel 4: En normal ettermiddag og kveld
Uke okt.-30.okt. Uke okt.-30.okt. Ord å forklare: Klokhet/ visdom Ord å forklare: Klokhet/ visdom.
 Klassekontakter  Klassens lærere  Forventninger  Litt om fagene  Kontakt hjem/skole  Klassekasse  Generell info.  Sosiale aktiviteter  Eventuelt.
Kapittel 20 Å reise kollektivt Kjører du kollektivt?
Infinitiv: er den UBESTEMTE tiden. Vi kan sette Å foran verb som står i infinitiv. Å si Det var en vakker vårdag, at lærer`n sa til klassen: Å jobbe Nå.
UKEPLAN FOR 4. KLASSE UKE 8 og 9 22.febr. – 4.mars Bitten og Bjarnes konkurranse Hvor i klasserommet er dette bildet tatt? «Eg tror eg vett, kor bildet.
Kapittel 24 Samtale om været. a) Sett strek mellom ordene og forklaringene. 1. forsinket 2. fortsatt 3. rastløs 4. ingen 5. å huske 6. en helg 7. overrasket.
Plan for 2.klasse Uke – 26. august. MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 1Norsk Tegning 2Norsk MatteEngelsk Samfunnsfag 3 MatteMusikk Filmfestival.
Arne Svingen Født ARNE SVINGEN Han ble født i Oslo. På barneskolen spilte han fotball hver dag, og på ungdomsskolen begynte han å spille i.
Kidsmonitor tutorials for mobil. Innhold S. 3 Endre tidspunkt for hjemsending S. 10 Endre fast tidspunkt for hjemsending S. 17 Sende melding S. 20 Sjekke.
Hva er SFO Tilrettelagt omsorgs og fritidstilbud for barn fra 1-4 kl. Gi barna trygghet og et gode aktivitetstilbud med vekt på lek. SFO er en viktig arena.
Uke Norsk: Jeg kan beskrive gjenstander og personer med et klart og tydelig språk, muntlig og skriftlig. Matte: Jeg kan forklare et kalenderår,
Grammatikk. Ordklassene 1.Verb 2.Substantiv 3.Adjektiver 4.Pronomen 5.Determinativ 6.Preposisjoner 7.Konjunksjoner 8.Subjunksjoner 9.Interjeksjoner 10.Adverb.
SKRIV OM SLIK AT SETNINGENE BETYR OMTRENT DET SAMME Kapittel 8 oppgave j.
MandagTirsdagOnsdagTorsdagFredag 1 NorskKunst & håndverk UteskoleFelles- samling Norsk 2 GymKunst & håndverk UteskoleData/iPadMatte 3 KrdNorsk/ Lese for.
Velkommen til møte for foresatte på 1.trinn våren 2016 Agenda: Opplæringsloven v./rektor Sosial kompetanse Matematikk Norsk Erfaringsutveksling Lekser.
Plan for 1.klasse Uke november Fylket vårt Rogaland.
Månedsbrev fra Kløverhumlene Her kommer litt om det vi har gjort på i september og skal gjøre i oktober Som dere ser på bildet var noe av det mest spennende.
LE PASSÉ COMPOSÉ (Presens perfektum). Passé composé dannes av presens av verbet avoir og perfektum partisipp av hovedverbet. Passé composé dannes av presens.
En uke. Det er 7 dager i en uke Det er syv dager i en uke.
VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE TORSDAG 22. SEPTEMBER 2016.
C. Celle (i et regneark) Forklaring og synonymer Ruta i et regneark. A3 forteller hvor cella er plassert. A er kolonnen, 3 er raden Setninger med ordet.
Kapittel 3 En vanlig dag. a) Sett strek mellom ordene og forklaringene 1. trøtt 2. å jobbe 3. å dusje 4. rotete 5. en jobb 6. hun har ikke lyst 7. mandag.
Uke april Tøffe elever som smaker på ukjente ting! Verdiord for april: Lydighet.
3 STRESSMESTRINGSTIPS FOR LEDERE
Setningsanalyse og tekstsammenbindere
Lekseplan for 5.trinn uke 35 Mandag 24. august – fredag 28. august
Noen går på ferie og sommerbarnehagen begynner egen sommerplan
KOLLMYR SKOLE NETTAVIS Desember 2013.
Julekalender 2014 En meningsfull julekalender
Kapittel 2- Tid og tall I dette kapittelet skal du lære
Kapittel 1 Du og jeg I dette kapittelet skal du lære:
Bindeord og tidsutrykk
Kapittel 5 Hjemme hos oss.
LEDDSETNINGER 23/10.
Vi koser oss, har juleavslutning i kirka eller på skolen.
Norsk som fremmedspråk Side 131
Kapittel 25 Othilie i barnehagen
Kapittel 46 Utviklingssamtale.
Kapittel 4 En normal ettermiddag og kveld.
U-landsforeningen Svalene
Sinne Kraivalee Arnesveen.
VI ØNSKER STORE OG SMÅ EN RIKTIG GOD HELG!! 
Praktisk i 1.klasse
Kapittel 16 På fotballtrening.
Oppgave 22 Side 142 – 143 Utdrag fra en roman av Hanne Ørstadvik: Like sant som jeg er virkelig (1999). Kanskje du vil forsøke å lese romanen?
Kapittel 6 oppgave h Sett inn verbene i preteritum eller perfektum.
Periodeplan for februar 2019
Vi beklager, men opptaket mangler for første del av talen
EVALUERING OG OPPSUMMERING AV MAI
EVALUERING OG OPPSUMMERING AV AUGUST. MÅLTIDER
Utskrift av presentasjonen:

Verb Presens – forteller om noe som skjer nå eller noe som pleier å skje Preteritum – Forteller om noe som skjedde i fortid

Verb i presens Handler også om det som pleier å skje Husk! Verb er noe vi gjør Å gå Å le Å løpe Å lese Dette er infinitiv - det ordet som står i ordboka - Vi kan sette å foran Forteller om noe som skjer nå Jeg spiller gitar Hun leser en bok Jeg våkner klokka sju Handler også om det som pleier å skje Jeg går på kafè hver mandag Farhad lager middag hver onsdag Zohor er på boksing hver mandag og torsdag

Verb i preteritum Forteller om noe som har skjedd! Presens: Jeg er på skolen i dag Preteritum: Jeg var på skolen i går Presens: Jeg leser bøker hele tiden Preteritum: Jeg leste en bok i ferien Presens: Jeg spiller fotball Preteritum: Jeg spilte fotball i går

I går gikk jeg først til fotballbanen og spilte fotballkamp I går gikk jeg først til fotballbanen og spilte fotballkamp. Etterpå dro hele laget og spiste pizza på Peppes. Dessverre begynte det å regne, da jeg gikk hjem. Jeg var helt klissbløt når jeg kom hjem. Senere på dagen sluttet det å regne. Jeg var utslitt etter kampen og all den gode maten, så jeg sov en time. Når jeg våknet, drev mamma å bakte kake. Det var bursdagskake til søsteren min. Jeg skrev bursdagskort til henne. Resten av kvelden så jeg på TV.

Oppgave Gjør om setningene til fortid Bruk preteritum av verbet Det skjer noe Keeper sparker ut ballen og treffer Nader i ansiktet Jeg kommer til skolen Jeg spiser is i dag Jeg sover lenge på lørdager Vi skriver et postkort sammen Mange av elevene går til skolen Timen begynner klokka 09.00 Jeg ser mange fugler Det gjør jeg hele tiden