Transport gjennom cellemembranen Basert på kap. 2 i Menneskekroppen

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Hvordan er et atom bygd opp?
Advertisements

ENERGIOMSETNINGEN.
Cellen                                                                        Skjematisk framstilling av en celle.
CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Velkommen til Newton Gildeskål KLAR FOR HAVET - Forarbeid
Vannmolekylets kjemiske egenskaper
Aminosyre Arginin.
Kapittel V Næringsstoffer.
Uten mat og drikke.
Elektrisk eksitabilitet og ionekanaler
Lars Magnus, Vegard og Eivind
Energi i celler Lars Magnuss, Veggarr og EiWind. Hvilke oppgaver har cellene?  Vekst  Bevegelse  Oppbygning og nedbrytning av stoffer.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Toksikologi Toksikologi læren om kjemiske stoffers skadelige virkninger på levende organismer Toksikokinetikk opptak fordeling omsetning utskillelse Økotoksikologi.
Forelesningsnotater Tirsdag uke 1.
Vesikkeltrafikk.
ANATOMI OG FYSIOLOGI Sykepleierutdanningen i Oslo Høsten 2003
Avfall og avfallsbehandling
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
FORBRENNING.
Organeller og intracellulær transport
Signal overføring (Se Haug side 82-89)
Celler (Guyton kap 2) Celle: Celle homeostase - egenskaper
Planteceller og planter
Regulering av gentranskripsjon
Generell biokjemi, MBV1030 Lehninger Principles of Biochemistry
Blodet og immunsystemet
Kollokvie 8 Fettsyrenedbrytning Ureasyklus
Oksidativ fosforylering
Anatomi, fysiologi og biokjemi
Det endokrine system Reidun Høines.
Vitaminer og mineraler
Fotosyntesen/fotofosforylering
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Celleånding, energi ATP- adenosintrifosfat (små pakker med energi som cellene bruker) Cellene får energi ved at en fosfatgruppe spaltes av. Energi lagres.
Vann – et livsviktig stoff Vi er helt avhengig av vann Vi er helt avhengig av vann Vannmolekylet oppbygning som gjør det til det livsviktige stoffet det.
ATP Realfagkonferansen NTNU Sant eller usant: Når bindingen mellom de ytterste fosfatgruppene i ATP brytes, frigis det energi.
Kjemisk kommunikasjon mellom celler Basert på kap. 3 i Menneskekroppen.
Cellens oppbygning og funksjon Basert på kapittel 2 i Menneskekroppen.
Membranpotensial og aksjonspotensial Basert på kap. 2 i Menneskekroppen.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Biokjemi Om å forstå kjemi og energi i biologiske systemer
Naturfag Mål for uka: beskrive oppbygningen av dyre- og planteceller og forklare hovedtrekkene i fotosyntese og celleånding.
Cellemembranen.
Celler er grunnlaget for alt liv
Figure Exocytosis.
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
Ekskresjon og osmoregulering
Blodet.
Cellen.
ATP.
Kan hydrogen bære energi?
Vitaminer og mineraler
Planteceller og planter
Hvordan er et atom bygd opp?
Utskrift av presentasjonen:

Transport gjennom cellemembranen Basert på kap. 2 i Menneskekroppen Membrantransport, transport av molekyler og ioner over cellens membraner. Membrantransporten er enten aktiv (energikrevende) eller passiv (ikke-energikrevende). Ulike proteiner deltar i transporten, dels ved å danne kanaler, og dels som bæremolekyler. Transporten foregår både over membranene som omgir cellens organeller, og over selve cellemembranen. Over organellemembranene transporteres spesielt proteiner og Ca++- og H+-ioner. Over cellemembranen transporteres ioner og ulike stoffer som cellen trenger, f.eks. glukose og aminosyrer, samt ioner. Ionetransporten er dels ledd i cellens pH- og volumregulering, og dels bidrar den til skjevfordeling av ioner som ledd i generering av membranpotensial (forskjellen i elektrisk spenning mellom innsiden og utsiden av en celle). Det er anslått at transportsystemet som skjevfordeler mengden Na+- og K+-ioner på insiden og utsiden av cellen, alene krever ca. 1/3 av kroppens energiforbruk (i hvile).

To hovedtyper transport Passiv transport; Ikke energikrevende diffusjon gjennom lipidlaget diffusjon gjennom vannfylte proteinkanaler binding til transport-proteiner Aktiv transport ; Energikrevende (ATP) Eksocytose transport av stoffer ut av cellen (ofte mot en konsentrasjons- gradient) Endocytose transport av stoffer inn i cellen, evt. fra en organelle til en annen inne i cellen Som sagt, to typer membrantransport: Passiv transport; Ikke energikrevende diffusjon gjennom lipidlaget diffusjon gjennom vannfylte proteinkanaler binding til transport-proteiner Aktiv transport ; Energikrevende (ATP) Eksocytose transport av stoffer ut av cellen (ofte mot en konsentrasjons-gradient) Endocytose transport av stoffer inn i cellen, evt. fra en organelle til en annen inne i cellen

Ulike transportmekanismer Diffusjon av fettløselige stoffer gjennom lipidlaget – alltid passiv transport Diffusjon av uorganiske ioner gjennom vannfylte proteinkanaler Transport av ioner og vannløselige molekyler ved hjelp av transportproteiner (transportører) i membranen Stoffet som skal transporteres bindes til transportøren på den ene siden av membranen (1 og 2), og frigjøres på den andre siden (3) Transporten kan være aktiv eller passiv Diffusjon av fettløselige stoffer gjennom lipidlaget – alltid passiv transport Diffusjon av uorganiske ioner gjennom vannfylte proteinkanaler Transport av ioner og vannløselige molekyler ved hjelp av transportproteiner (transportører) i membranen - Stoffet som skal transporteres bindes til transportøren på den ene siden av membranen (1 og 2), og frigjøres på den andre siden (3) - Transporten kan være aktiv eller passiv

Ulike typer transportører i cellemembranen Forskjellige typer proteiner finnes i cellen membraner for å transporter stoffer inne og/eller ut. En uniport transporterer bare en ione-eller molekyltype gjennom membranen. En symport transporterer flere ioner eller molekyler samtidig i samme retning En antiport transporterer en eller flere ioner eller molekyler samtidig, men i motsatt retning av hverandre Uniport Symport Antiport

Eksocytose og endocytose; Energikrevende transportsystem transport ut av cellen tilføre nytt materiale til cellemembranen Endocytose transport inn i cellen transport mellom celleorganeller Eksocytose og endocytose; Energikrevende transportsystem – forbruker altså ATP Eksocytose transport av noe ut av cellen tilfører nytt materiale til cellemembranen Her smelter intracellulære vesikler sammen med cellemembranen og frigir sitt innhold til cellens utside. Endocytose Transport av noe inn i cellen, eler: transport mellom celleorganeller Ved endocytose fraktes altså stoffer fra cellens overflate inn i cellen ved at cellemembranen bukter seg inn og det dannes en grop i cellemembranen som avsnøres til en vesikkel og transporteres dit den skal brukes.