Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
MEDLEM AV SKOLENS SAMARBEIDSUTVALG
Advertisements

Nytt regelverk for innleie - og kampen for et seriøst arbeidsliv
Tar utgangspunkt i formuleringene i KS avtalen, men det er samme gjelder for de andre avtaleområdene. Vil underveis gi henvisninger til aktuelle avtaleområder.
NORSK FYSIOTERAPEUTFORBUND - et forbund i bevegelse Hvem forhandler NFF for? n Ansatte i Staten n Ansatte i kommuner og fylkeskommuner - KS n Ansatte i.
Lederutvikling og skreddersøm
Arbeidstakermedvirkning i HMS-styring
Tre grunnleggende elementer Lover og regler Kommunikasjon Lojalitet
HOVEDAVTALEN - Et rammeverk for godt samarbeid -
Tillitsvalgte og administrasjon - roller og ansvar Børre Rognlien 15. Mars 2012.
1 Noen utfordringer for fagbevegelsen – særlig i instituttsektoren Espen Løken, Fafo Innledning for NTL Forskningsinstituttene 24. september 2008.
Hovedavtalen.
Velkommen til felles opplæring, 2008
L O S Ledelse, organisasjon og styring i Bærum kommune
Hovedavtalen for arbeidstakere i staten
ATB kurs 14. oktober Ingeniørenes Hus Ingvild Aga
Hovedavtalen (HA) Roller: rektor / AT /Klubbstyre / klubb
UTDANNINGSFORBUNDET FINNMARK/FINNMÁRKKU OAHPPOLIHTTU s2.
GRUPPEARBEID FORVENTNINGER.
Tillitsvalgt på arbeidsplassen
Lønn og arbeidstid i Porsgrunn
Tilsettinger Utdanningsforbundet sin politikk Utdanningsforbundet Akershus Januar Kent Inge Waaler.
Medbestemmelse gjennom samarbeid Regionale kurs 2012
Jeg er verneombud i HFK.
Medbestemmelse1 Prinsipper for medbestemmelse for ansatte, tillitsvalgte og vernetjenesten.
Arbeidslivet må organiseres
Rettigheter og plikter i forbindelse med kompetanseutvikling kunnskap gir vekst
SFS Nytt pkt. 3.2 og videre prosess
MEDBESTEMMELSE OG ROLLEN SOM TILLITSVALGT PÅ ARBEIDSPLASSEN
Arbeidsplasstillitsvalgtes rolle i budsjettarbeidet Utdanningsforbundet Trondheim februar 2012 Paul Erik Karlsen.
Tillitsvalgtsrollen Kurs ATV, 3.feb
Medbestemmelse på arbeidsplassen
Lokal arbeidstidsavtale
Tillitsvalgtes medvirkning i budsjettarbeidet
Kommunereformen Noen tips til tillitsvalgte. Sørg for å bli med i prosessen! Dersom du som tillitsvalgt hører om lokale prosesser og arbeidsgiver ikke.
Kurs nye HT.
Hovedavtalen Modul 2 Kurs i avtaleforståelse
Modellkommunene Hva er unikt?
KURS FOR NYE TILLITSVALGTE
Hovedavtalen – Et rammeverk for god samhandling
Medbestemmelse Drøftingskultur- og struktur i Bergen kommune
Bør private skoler ha lokale forhandlinger? Noen sider ved saken!
Ue.no Spilleregler i arbeidslivet FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Innhold og mulig praktisering til beste for både skolen og ansatte
Klubben og klubblederrollen Skolering av nye tillitsvalgte Lokal introduksjon Utdanningsforbundet Bergen 2013.
Om lokallaget og skoleringstilbudet til arbeidsplasstillitsvalgte Skolering av nye tillitsvalgte Lokal introduksjon Utdanningsforbundet Bergen 2014.
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
Tannlegevakten i Bergen NTFs tariffkonferanse 11. og 12. mars 2009.
AVTALEVERKET OG FORHANDLINGSTEKNIKK KS-området v/advokat Liv Torill Evenrud Tlf FORHANDLINGSKURS 2016.
Fagforbundet - ulike roller og oppgaver "Sammen om en bedre kommune" - opplæring Omstillingsenheten, Fagforbundet.
Utdanningsforbundet Nord-Trøndelag 1S PARTSSAMARBEIDET Kurs for styrere og tillitsvalgte i Steinkjer kommun April 2016.
Ue.no Spilleregler i arbeidslivet FRAMTID - SAMSPILL - SKAPERGLEDE.
Omtanke solidaritet samhold Oslo 1 Samling for plasstillitsvalgte og verneombud i bydel Østensjø  Ny som tillitsvalgt  Roller og oppgaver  Samarbeid.
MEDBESTEMMELSE MEDBESTEMMELSES MØTE Innledning Framgangsmåte i prosjektarbeidet.
Digital opplæring Samarbeidskompetanse og medbestemmelse.
Samarbeid og medbestemmelse Samling: Samarbeid og medbestemmelse i staten. Målgruppe: mellomledere. Arbeidshefte.
Kvalitetskommuner Hva er unikt? Trepartssamarbeid Aktiv medarbeiderdeltagelse Fokus på kvalitet i omsorgssektoren og oppvekstsektoren.
Lover og avtaler i arbeidslivet 1. Arbeidsmiljøloven 2.
Forhandlinger Grunnopplæring del 2. Bedriftsavtalen (litt repetisjon) Enhver bedrift i Finans Norge-området skal ha en bedriftsavtale (BA) Regulerer sentrale.
FØRSTEHJELP VED OMSTILLINGER OG ARBEIDSKONFLIKTER FOR LEDERE SOM ARBEIDSTAKERE Arbeidslivet preges stadig mer av omstillinger og konflikter Dette rammer.
Nav Østfold Samling: evaluering og læring. Målgruppe: partene, øverste ledelse og tillitsvalgte. Opplæringsmaterialet.
Samarbeid og medbestemmelse Samling: Godt samarbeid. Målgruppe: partene, øverste ledelse og tillitsvalgte Opplæringsmateriale.
Fylkesmannen i Telemark Samling: Godt samarbeid med dilemma omstilling Målgruppe: øverste ledelse og tillitsvalgte.
VELKOMMEN TIL Fellesopplæring i Hovedavtalen – Trondheim | 14.sept. 2016| Bjørn Holmli, LO-K og Karsten Langfeldt, KS.
VELKOMMEN TIL Fellesopplæring i Hovedavtalen – Trondheim | 14.sept. 2016| Bjørn Holmli, LO-K og Karsten Langfeldt, KS.
Rammevilkår for medbestemmelse
Hva jobbet vi med i går? Kommunen i systemet Rollene og spilleregler
Samarbeid og medbestemmelse
SAMARBEID MELLOM TILLITSVALGTE OG VERNEOMBUD Bergen 6
Tillitsvalgte og verneombud - vår rolle i omstillingsprosesser
Utskrift av presentasjonen:

Hovedavtalen Hva, hvorfor og hvordan?

Hva er en hovedavtale? Generelle bestemmelser om samarbeidsforhold mellom arbeidsgivere og arbeidstakere Inneholder de mest grunnleggende spillereglene i arbeidslivet Skal sikre og legge til rette for at partene samarbeider Hjemler medbestemmelse på alle nivåer Lønn og arbeidsvilkår reguleres i Hovedtariffavtalen hvor hovedavtalen er kapittel 0 Samarbeid og ansattes medvirkning er viktig både i forhold til å skape et godt arbeidsmiljø og for at virksomheten skal nå fastsatte mål. Hovedavtalen er et rammeverk som regulerer noen premisser for hvordan dette samarbeidet skal organiseres.

Hvorfor har vi en hovedavtale? Skape et best mulig samarbeidsgrunnlag mellom de ansatte representert ved den tillitsvalgte og leder Samarbeid og ansattes medvirkning er viktig både i forhold til å skape et godt arbeidsmiljø og for at virksomheten skal nå fastsatte mål. Hovedavtalen er et rammeverk som regulerer noen premisser for hvordan dette samarbeidet skal organiseres. I forordet står det at avtalen skal være et virkemiddel for å sikre og legge til rette for gode prosesser mellom partene.

Forordet – en minihovedavtale i seg selv Formålet med hovedavtalen er å skape et best mulig samarbeidsgrunnlag mellom partene på alle nivåer Samarbeidet må baseres på tillit og gjensidig forståelse av hverandres roller Avgjørende at de ansatte og deres organisasjoner involveres så tidlig som mulig når omstillinger og reformer skal gjennomføres Gi arbeidstakerne reell innflytelse på hvordan arbeidsplassen skal organiseres og hvordan arbeidsmetodene skal utvikles Hva mener vi med et godt samarbeidsgrunnlag? Et godt grunnlag kan være at det på forhånd er avtalt visse ”retningslinjer” for hvordan samarbeidet skal organiseres. Her er Hovedavtalen et ”rammeverk”, men det er også viktig med lokale kjøreregler på hver enkelt arbeidsplass. I Hovedavtalens forord står det også at samarbeidet bør baseres på tillit og gjensidig forståelse for hverandre roller. Intensjonen i avtalen er at partene er likeverdige og har et felles ansvar for god samhandling. Reell innflytelse – få informasjon på et tidligst mulig tidspunkt før beslutningen er fattet.

Hvordan bruke/praktisere en hovedavtale? Regelmessige informasjons- og drøftingsmøter Medbestemmelsesmøter er en sentral del av disse møtene Ha god kontakt med klubben Eksempler på temaer i informasjons- og drøftingsmøter Budsjett og regnskap Virksomhetsplaner Arbeidsmiljøundersøkelser Tilsettinger Arbeidstidsbestemmelser Informasjon om lokale forhandlinger Godtgjøringer Velferd Saker som oppstår spesielt på egen arbeidsplass Informasjons- og drøftingsmøter: Sett opp en møtekalender for medbestemmelser en gang i halvåret. Et godt tips er å ha det på faste ukedager i et egnet mønster. En tillitsvalgt snakker på vegne av klubbmedlemmene sine. Det er derfor av stor betydning å ha god kontakt med klubben. Innkall til klubbmøte slik at medlemmene får anledning til å fremføre sine synspunkter. God kontakt med klubben: Vurder hele tiden behovet for å innkalle medlemmene i forhold til saker som diskuteres mellom leder og deg som tillitsvalgt. Det betyr ikke at du må ha et klubbmøte for hvert informasjons- og drøftingsmøte med ledelsen. I perioder kan klubben innkalles ofte, i andre perioder sjeldnere. Møteplan: Sett opp møteplan med regelmessige møter. Gjerne med faste intervaller, som f eks ”hver mandag kl 10.00 i partallsuker. Rutiner for informasjon: Hvordan skal informasjon utveksles mellom tillitsvalgt og leder? Hvordan skal referater fra møter hjemlet i Hovedavtalen gjøres kjent for de andre på arbeidsplassen? Rutiner for forberedelser: Hvilke saker krever forberedelser før møtet? Eksempel på slike saker er budsjett, byggesaker osv. Når slike saker skal behandles i medbestemmelse er det viktig at begge parter er godt forberedt. Da må det være et system som fanger opp dette. Leder ved skolen vil som regel være godt inne i budsjettarbeidet, den tillitsvalgte vil som regel ha behov for tid til å sette seg inn i saken. Rutiner for evaluering: Hvordan, av hvem, og når, skal samarbeidet evalueres? Bli enige på forhånd om dette.

Hva er det å være tillitsvalgt? Tillitsvalgt er valgt for å representere profesjonen Å være tillitsvalgt er å lære Å være tillitsvalgt er å få og søke informasjon Å være tillitsvalgt er å møte utfordringer Å være tillitsvalgt er å finne løsninger Som profesjonsutøvere og fagorganiserte er vi nødt til å hente våre begrunnelser både fra en tariffrelatert og profesjonsrelatert kilde. Profesjonsutøvere ▪ Profesjonelle begrunnelser Faglige vurderinger Stille krav ▪ Utøvelse av skjønn ▪ Legge til rette for utvikling og vekst gjennom å lede kompliserte prosesser Fagorganiserte ▪ Behov for å arbeide innenfor visse rammer ▪ Lojalitet til framforhandlede avtaler ▪ Rettferdighet og likhet ▪ Sammen er vi sterke ▪ Opparbeidede rettigheter