Norden som foregangsregion

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Søppel skaper trøbbel for havet
Advertisements

Bærekraftig utvikling
Samarbeid om europapolitisk deltakelse Gunn Marit Helgesen Leder i internasjonalt fagpolitisk utvalg Oslo,
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Konsekvenser av klimaendring
Fremtidens materialer med tanke på ombruk og gjenvinning
Verdens beste sjømatnæring Geir Ove Ystmark direktør industri, FHL.
Bærekraftig utvikling
Kildesortering! La tingene gå i.
Et hav av søppel Hva er marin forsøpling?
Presentasjon til seminar om deponering av gruveavfall
Resirkulering av miljøgifter i resirkulerte råvarer – skjer det?
Limaendringer i norsk Arktis – Knsekvenser for livet i nord 11. mai 2010.
NANOTEKNOLOGI ETIKK.
Internasjonalt perspektiv Oslo, Audun Lågøyr Næringspolitisk direktør Byggenæringens Landsforening.
ingen miljøgifter innen er det mulig?
KLIMANYTTE AV GJENVINNING
SFTs syn på kompetanse, moral og standard hos aktørene i farlig avfallsbransjen. Harald Sørby seksjonssjef.
Bromerte flammehemmere i avfall
Ivar Haug INTERREG ØRESUND-KATTEGAT- SKAGERRAK K-møtet i Re 15. februar 2007 Gjennom 2006 deltok Vestfold/BTV-fylkene i utvikling av et nytt.
Grønn innovasjon og grønne arbeidsplasser i Oslo
Har vi tilstrekkelig kunnskap for en framtidig god marin ressursforvaltning? Reidar Toresen Fiskebåtredernes Forbunds representantskapsmøte Oslo, 13.
Regionale satsinger i EUs 7. rammeprogram Sverre Sogge Norges forskningsråd.
Bærekraftig utvikling Sumhuset, Trondheim 15. mai 2007
MARINTEK 1 Europas Havromslaboratorium “Stortinget ber regjeringen arbeide for at MARINTEK kan bli et europeisk forskningslaboratorium.” Det er et felles.
Klimakrisen og dens konsekvenser for land i sør
Bærekraftig utvikling - miljø
1 Informasjon om energiutnyttelse av avfall NRFs arbeidsgruppe for energiutnyttelse, Februar 2002.
Hvorfor er kompetase viktig frem mot 2020
En del av kretsløpet 1.
Refleksjoner fra havbruksnæringen
Rømt oppdrettslaks – hvilke konsekvenser får dette i fremtiden for laksefiske i elv og sjø?
Strategi for en miljømessig bærekraftig havbruksnæring
1 NRF St. meld. 21N St. meld. Nr. 21 Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand Håkon M. Dahl Dag Endal Norsk renholdsverks-forening NRF.
Presentasjon 2008 Livskraftige kommuner – modell for samarbeid med andre land Gunnbjørg Nåvik Møte i KS’ internasjonalt nettverk september 2009.
Avfallsforum Nord 28. april 2015
Regionalavdelingen Foto: Bragdøya kystlag EUs Blå vekst og Norsk Maritim strategi Presentasjon på dagskonferanse om Blå vekst 5.juni Jon.
Representantskapets møte 26. mai 2010 Praktisk arbeid med samfunnsansvar 1.Kontinuerlig forbedring 2.Forbedring skjer gjennom dialog KLP inviterer til.
PLAST. HVA ER PLAST? Plast er en samlebetegnelse for mange forskjellige materialer som har forskjellig oppbygning og forskjellige egenskaper. Plast er.
Overordnet tiltaksvurdering mot marin forsøpling Avfallskonferansen, Tromsø, 9. juni 2016 – Thomas Hartnik.
Klima- og miljøutfordringer Miljøvernsjef Jane Nilsen Aalhus.
Interreg og Jørn Haabeth, Næringsrådgiver Østfold fylkeskommune 1.
Nordisk utdannings- og forskningssamarbeid i endring Internasjonal direktør Kari Kveseth Norges forskningsråd Om å utbygge Norden til en internasjonalt.
Årsaker til miljø- og ressursproblemer Produksjon og forbruk – dagens høye velstandsnivå i de vestlige landene er et resultat av industrialiseringen som.
Bergensregionens innstilling til Hav 21, hotell Neptun 20/2.
Klima- og miljødepartementet Norsk mal: Startside Alternativ 1 Klima- og miljødepartementet Statssekretær Lars Andreas Lunde Avfallskonferansen 2016 Regjeringens.
1 © 2015 Ipsos. 1 Holdningsundersøkelse om mattrygghet Gjennomført uke 8/2016 Innledningstekst lest for respondentene: Mattrygghet er god kontroll med.
Sirkulær økonomi - sett fra Miljødirektoratet
Allsidige Nord AS fra ide til bedrift.
Regions of Knowledge i EUs 7. rammeprogram
Byggavfallskonferansen 2017
Materialgjenvinning av byggavfall
Erfaringer fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
Grensekomiteene, Nordisk ministerråd og regionalsektoren Grenseregionalt forum 2017 Lise Østby 17. oktober 2017.
VEIKARTET FOR EN SIRKULÆR ØKONOMI
Grue - Kommunesammenslåing.
En sammenlikning av viktige tall Hvorfor er ting slik de er?
«En selvstendig og nyskapende kommunesektor»
Eidskog - Kommunesammenslåing.
Miljøperspektivet i FNs bærekraftsmål
The Power of We The power of action. We Serve
Norden som foregangsregion
KOMPETANSE FOR MANGFOLD
PLast er havets mareritt
7 Økonomi og miljø Er forurensning en kostnad? Hvorfor ikke ha totalforbud mot forurensning av luft, jord og vann? Hva har økonomer å bidra med i forurensningsdebatten?
Det handler om å ta ansvarlige valg for energidistribusjon
PLast er havets mareritt
«Globalt problem med lokale utfordringer»
Utskrift av presentasjonen:

Norden som foregangsregion Plast i naturen Norden som foregangsregion

Plastproblemet på dagsorden EU – ‘Siruklær økonomi pakke’ Nordisk Ministerråd: Norden som foregangsregion The Nordic Plast Programme FN - Clean Seas Marin forsøpling – støtteordning Den Europeiske kommisjonen har startet implementeringen med en ambisiøs ny ‘sirkulær økonomi pakke’ for å hjelpe Europeiske bedrifter og forbrukere til å omstille seg til en sterkere og mer sirkulær økonomi hvor ressurser blir brukt på et mer bærekraftig vis. Strategien vil bygge på eksisterende avfalls- og gjenvinningspolitikk, som også Norge påvirkes av gjennom EØS-avtalen. – Norden kan være en foregangsregion når det gjelder å redusere miljøpåvirkning fra plast.  Bla.a. Nordisk ministerråd gjennomført et prosjekt som går ut på å undersøke hvordan de nordiske landene kan gjenvinne mer plastavfall. Prosjektet har resultert i en rekke veiledninger som kan tas i bruk i de nordiske landene. Det Nordiske Plastprogrammet (som ble vedtatt av de nordiske ministrene 2 mai 2017) vil bli gjennomført i regi av ministerrådet i 2017 og 2018. Bidra til å redusere konsekvensene av plast for miljøet. Nordisk Ministerråd støtter FNs kampanje «Clean Seas» (bærekraftsmålet: «Liv under vann»), med særlig vekt på plastens rolle i forsøplingen av havområdene våre. Nasjonalt – Norske staten opprettet en tilskuddsordning, som kan støtte de som ønsker å bidra med å rydde opp i forsøplingen i havet og langs kysten (1 million kroner er tildelt prosjekter mot marin forsøpling i Nordland.) 22. juli 2012 Bunntekst her

PLAST – en utfordring både på land og til vann Bruken av plast øker rundt i verden. Det gjør også forsøpling og spredning av plast fra avfallet til miljøet. Hvert år havner ca. 6,4 millioner tonn søppel i havet. 70 til 80 prosent av dette er plast. Plast både inneholder og trekker til seg en rekke miljøgifter. En rekke av disse giftene har hormonforstyrrende egenskaper.  Mikroplast dannes ved nedbrytning og slitasje av plastgjenstander og plastavfall, både i sjø og på land. I følge Miljødirektoratet (2016) ender om lag 8000 tonn mikroplast opp i havet fra landbaserte kilder i Norge hvert år. Brukt i alt fra klær til biler. Fare for marint miljø og økosystemer. Den desidert største kilden til mikroplast fra land er bildekk, hele 58%. Etterfulgt av gummigranulat fra kunstgressbaner, samt maling og vedlikehold av skip, (kosmetikk) (Miljødirektoratet, 2015) Per dags dato vet man for lite om hvordan mikroplast påvirker livet i havet, og hva det har å si for menneskelig mattrygghet 22. juli 2012 Bunntekst her

Miljøgifter i plast påvirker som sagt både mennesker og miljø. Plast er som regel uløselig i vann og bestandig mot kjemisk og biologisk nedbrytning. Undersøkelser foretatt av forskere i Sveits viser at et nylon-fiskesnøre brytes ned etter ca. 600 år i havet, en engangsbleie er «borte» etter ca. 450 år, og en plastflaske bruker like lang tid på å brytes ned til mikroplast 22. juli 2012 Bunntekst her

Sirkulær økonomi Sirkulær økonomi er ikke noe nytt. Tvert imot er det en modellering av naturens kretsløp i et økonomisk perspektiv. I EUs sirkulære økonomi pakke lages det en strategi for plast i sirkulær økonomi der man tar for seg gjenvinnbarhet, biologisk nedbrytbarhet, forekomst av farlig innhold og mål for reduksjon av marin forsøpling. Øke gjenvinningen av materialer, og se avfall som en ressurs. «Plast skal i fremtiden produseres, brukes og gjenvinnes i et sirkulært kretsløp som ikke utgjør fare for helse eller miljø» (Vidar Helgesen). Avfallspyramiden 22. juli 2012 Bunntekst her

Hva kan MidtSkandias medlemmer gjøre? Vi kan samordne ressurser i regionen og bidra med kompetanse i det lokale arbeidet med maritim forurensning generelt og fremfor alt mikroplaster. Utarbeide informasjonsmateriale for skoler, barnehager osv. I samarbeid med bransjen utarbeide lister over produkter med skadelige/ unødvendige mikroplaster. Etterspørre produkter med bra produktdesign, og alternativer til plast Skape oppmerksomhet rundt plast og øke kunnskapen Samarbeide med avfallsbransjen for å øke gjenvinningen av plast (i dag ca 25-30%) Stimulere bedrifter til å gjenvinne plast i sin produksjon Søke finansiering til et felles prosjekt for å minske skadevirkningene og bli en modell for andre kommuner/ regioner i Sverige og Norge. 22. juli 2012 Bunntekst her

ET MULIG INTERREGPROSJEKT. Norge – Sverige – Finland ET MULIG INTERREGPROSJEKT? * Norge – Sverige – Finland? «Jobbe for å minske plastavfallet (inkl. mikroplast) i naturen. Med natur menes omgivelser som ikke er menneskeskapte».