Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Advertisements

Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Aminosyre Arginin.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Uten mat og drikke.
Hverdagsrehabilitering
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Marianne Dahlum Helsesøster
Munnen Magesekken Karbohydrater Proteiner Enzymet Amylase
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Fordøyelsessystemet Næringsstoffene i maten er store molekyler.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Fisk=Mat.
Vitaminer.
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hvorfor og hvordan mer sjømat i barnehagen?
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Tove Sleipnes Norges Sjømatråd Markedssjef 12. februar 2015
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Sjømat, ernæring og helse Lisbeth Dahl Forsker - Program for sjømat og helse Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES)
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Næringsstoffer. FETT.
Sild og makrell forfolkehelsen Otto Gregussen Administrerende Direktør Norges Sildesalgslag.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Trygg mat og næringsstoffer
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Etter denne timen skal du kunne:
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Kroppens byggesteiner.
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Vitaminer og mineraler
La barn og unge oppdage hvor godt de liker sjømat!
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Nyhet fra Berit Nordstrand Anbefalt døgndose: 5 ml (1 ts)
Kroppens byggesteiner.
Etter denne timen skal du kunne:
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Fisk Noen som har vært på fisketur? Hvorfor? Matauk eller bare moro? Renser dere selv?

Helsedirektoratet anbefaler Spis fisk til middag 2 – 3 ganger i uken Det er ca. 300 – 450 gr. i uken 200 gr. av dette bør være fra fet fisk Fisk til pålegg 6 påleggsporsjoner tilsvarer 1 fiskemiddag Det er lurt å velge fiskemiddager med nøkkelhull Hvilke fete fisker har vi? Hvilke fiskepålegg har vi? Hva er nøkkelhull?

Hvorfor skal vi spise fisk Det er gunstig for helsen vår Redusert risiko for hjerte- og karsykdommer Fet fisk inneholder A og D vitamin som vi trenger Det er en del av vår matkultur og tradisjon Hva trenger vi vitamin A og D til? Kan dere nevne tradisjoner hvor fisk inngår? Lutefisk, sild til jul, juletorsk, makrell i mai, bacalaofestival i norge/ålesund, krabbe og reker om sommeren, laksefiske skreifiske Hvilke fiskemåltider liker dere best? Laks med pesto? Sushi? Hvorfor?

Hva inneholder fisk Energikilder: Proteiner av høy kvalitet. Proteiner er satt sammen av aminosyrer som kalles kroppens byggesteiner. Kroppen trenger disse for å bygge nye celler og vokse. I skjell og krepsdyr finnes en del karbohydrater, mens annen sjømat inneholder lite karbohydrater. Sjømat er en god kilde for enumettede og flerumettede fettsyrer, spesielt for de marine omega 3 fettsyrene. Dette fettet er av det sunne slaget.

Vitaminer og mineraler A vitamin D vitamin B 12 vitamin Selen Jod A – viktig for synet, D viktig for å ta opp kalsium for ben og tenner, kan lage selv når det er sol, B for energiomsetning i kroppen, celledeling og dannelse av nye celler Selen er viktig for imunforsvaret, Jod, for energiomsetning og normal vekst og at hjernen skal vokse og utvikle seg.

Litt om Norge og fisk Hvorfor har Norge mye fisk? Fisk er en viktig eksportvare. Kunnskap om oppbevaring av fisk var viktig tidligere når en ikke hadde frys og kjøleskap. 9 av 10 norske tørrfisker går til Italia. Tørrfisk er usaltet fisk som er tørket på fiskehjell. Klippfisk er saltet og tørket opprinnelig på klipper. I mer enn 1000 år har skreifisket vært et av verdens største sesongfiskerier. Silda – havets sølv har vært viktig for Stavanger. Alle fiskeplassen har gjort at det er boplasser langs hele kysten. Hvordan bevarte en fisken tidligere tørrfisk, saltet fisk, rakfisk, graving og røyking Hva er skrei? Skreien kommer fra barentshavet til lofoten for å gyte. Navnet kommer fra Skrida som betød å vandre. Sildalukt og det lukter penger

Sjømatretter Retter Typisk norsk Ikke typisk norsk Kokt torsk med gulrotstuing Ovnsbakt torsk med ris Thaikrydrede laksekaker Reker med kokos Lutefisk Bacalao Fiskegrateng Sushi Hva annet godt kan en lage? Hvilken fiskerett synes dere er best?