REPETISJON AV KOMPETANSEMÅLA

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ELEKTRISK ENERGI FRA FORNYBARE OG IKKE-FORNYBARE ENERGIKILDER UNGDOMstrinnet vurderingskriterier til underveisvurdering Navn:____________________________________________________________________.
Advertisements

Hva er energi? Energi er det som får noe til å skje.
9(4) Energi Mål for opplæringen er at du skal kunne
Lars Magnus, Vegard og Eivind
Meiose Kapittel 12.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Gener og arv.
Tverrfaglige prosjekt
Planteceller og planter
Arv og miljø.
DNA og arvelære..
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Kap. 3 Energi og krefter - se hva som skjer!.
Gen og arv.
Tema: Økologi 1NXV Tre økter i våres: 9 mai: generell økologi
Nærmiljø og samfunn Ein barnehagekvardag med mangfald Med vekt på det fleirkulturelle i barnehagen og vindauge mot verda Kultur på tvers UBUNTU- ”min identitet.
Alternativ og ikke riktig så alternativ energi
MÅLINGAR -viktige forskingsverktøy Kunne bruke dei vanlegaste måleiningane og målereiskapane i naturfag Rekne ut fart Forklare kva vi meiner med masse.
Energi og krefter.
Karbonkjemi – frå planter til plast Organiske stoff  Ei samnemning på alle stoff som inneheld karbon.
Drivhuseffekten av Rune Rogne Bileta og redigert tekst frå
ENERGI FOR FRAMTIDA - på veg mot ein fornybar kvardag.
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
Alkoholar. Kjemiske kjenneteikn Alkoholar har ei -OH-gruppe, elles er dei bygd opp som alkana Har også namn etter alkana med like mange C- atom samt –ol-ending.
 Bygd opp på samme måte som planteceller, men med noen forskjeller  Har ikke cellevegg  Har ikke saftrom  Har ikke grønnkorn  Er det andre vesentlige.
-auge som ser!.  Går strålane frå auga eller mot auga?
Læringsmål Fortelje kva holdningar har å seie for bruk av tobakk og rusmiddel, og kjenne til sentrale lover som gjeld bruk av slike stoff Fortelje om kva.
3.KLASSE VELKOMMEN TIL FORELDREMØTE. VAKSNE I KLASSEN: Renate Furenes: Kontaktlærar Norsk, matematikk, engelsk, Andreas Mikalsen: Gym Anne Molla: Musikk.
Livsstil og sjukdom - Hjarte- og karsjukdommar Hjarte- og karsjukdommar - Type 2-diabetes Type 2-diabetes - Nokre kreftformer Nokre kreftformer Sjukdommar.
Den levande Tellus - vårt felles ansvar. Avfallet gir frå seg klimagassar – CO2 om det vert brent – Metangass om det vert lagra på ein avfallsplass –
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff. Oljeeventyret Kol kjem av gamle sumpskogar som har rotna under stilleståande og oksygenfattig vatn. Råolje.
PÅ VEG MOT EIN FORNYBAR KVARDAG ENERGI FOR FRAMTIDA.
KARBONKJEMI & FOSSILT BRENNSTOFF Diamant og grafitt. Ulikskapar og likskaparSide Kva stoff vert rekna blant dei organiske stoffa. Kva vert ikkje?Side.
Elektrisitetproduksjon i Noreg Læringsmål Forklare korleis elektrisk energi blir produsert og overført i Noreg Forklare funksjonen til transistorar, diodar,
«Enten du tror du klarer det eller ikke, så har du rett!» Henry Ford
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Kva er spesielt med organiske stoff? - Ei mengd stoff som tidlegare berre var kjende frå planter og dyr, blir no framstilte i laboratorium. - Det vert.
Celledeling, krysningar og genetisk variasjon. Læringsmål:  Kunne å forklare skilnaden på dominante og recessive gen.
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
BASIS - CELLER Alle levende organismer er bygd opp av celler
Plan for timen: Kapittel 5. Tema:Galakser 1.En kort repetisjon
Biologi handlar om alt det som er levande.
Etikk og moral Kunne skilje omgrepa etikk og moral
Lys og farger Jeg skal lære om: hva lys er hvordan vi kan se farger.
Begrepsark Begrep Forklaring organisme
Omgrepsark Omgrep Forklaring organisme
Kompetansemål Energi – ting skjer
Elektrisk energi Kapittel 12.
Forskarar har gjort dette funnet inne i ein meteoritt.
Naturfag Mål for uka: beskrive oppbygningen av dyre- og planteceller og forklare hovedtrekkene i fotosyntese og celleånding.
Energi for framtida.
Kompetansemål Energi – ting skjer
Olje og gass Petroleum - fossilt brennstoff
Celler er grunnlaget for alt liv
Å skrive novelle.
Organisk kjemi.
Arv og miljø Kapittel 1.
Kapittel 1: Lys, syn, farge
Celler og arv En oppsummering.
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
SLIK VERT DU FLINK TIL Å FRAMFØRE FOR ANDRE
DET HEILAGE, RESPEKT OG TOLERANSE..
Kjenneteikn på djupnelæring B – Samarbeid
Planteceller og planter
Planteceller og planter
Fotosyntese Ny sang!.
Planteceller og planter
Utskrift av presentasjonen:

REPETISJON AV KOMPETANSEMÅLA NATURFAG 10C / 10D REPETISJON AV KOMPETANSEMÅLA

Lys og fargar (5) + Stråling (6) forklare kva refleksjon og lysbryting er, og teikne korleis lysstrålar blir reflekterte og brotne forklare kva totalrefleksjon er og korleis fenomenet vert nytta i optiske fibrar gjere greie for korleis vi kan lage fargespekter av kvitt lys bruke omgrepa refleksjon og bryting til å forklare resultata av forsøk med lys og fargar gjere greie for auget si oppbygning gjere greie for ulike metodar som blir nytta for å gje betre syn

Energi i framtida (9,11) sette opp ei oversikt over ikkje-fornybare og fornybare energikjelder gjere greie for kva som er dei viktigaste energikjeldene i Noreg og verda, og korleis det er forventa at bruken av dei ulike energikjeldene vil utvikle seg forklare kvifor energibruken i dag fører til global oppvarming, og kva som kan gjerast for å redusere utsleppa av CO2 frå fossile energikjelder   forklare korleis vi kan produsere elektrisk energi frå vind og sol, frå energi i havet og andre fornybare energikjelder forklare korleis vi kan bruke ulike fornybare energikjelder til oppvarming

Karbonkjemi (3) gjere greie for nokre typiske trekk ved organiske stoff   gjere greie for hydrokarbon, alkoholar, karboksylsyrer og nokre vanlege karbohydrat kjenne til nokre organiske løysemiddel

Energi – ting skjer (2,10) kunne forklare kva vi meiner med energi og gje døme på ulike energiformer   forklare omgrepa energikjede, energikjelde og energimottakar rekne ut tyngd på ein gjenstand og forklare skilnaden på masse og tyngd forklare innhaldet i energilova ved å nytte omgrepa høgverdig og lågverdig energi forklare korleis trafikktryggingstiltak vernar mot skade forklare kva vi meiner med kraft i naturfag

Kosthald og fordøying (4) Seksualitet og samliv (8)

Gen og arv – vanskelege val (7) fortelje kva som kjenneteiknar levande organismar, og gjere greie for skilnaden på plante- og dyreceller   forklare korleis fotosyntese og celleanding går føre seg seie kva arv og miljø har å seie for eigenskapane til ei organisme – gjere greie for korleis DNA-molekylet er bygd opp og kva den genetiske koden er gjere greie for kva som skjer i vanleg celledeling og i reduksjonsdeling - gjere greie for kva som er skilnaden på dominante og recessive (vikande) genar og kunne forklare korleis eigenskapar som blir bestemt av eit genpar blir nedarva forklare kva vi meiner med genetisk variasjon