EGG.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Energi og næringsstoffene
Advertisements

Enkle regler for koking av kjøtt (1)
De dårige følelsene. Veiene ut..
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Mat og drikke: De er ikke villige til å betale mer for økologisk produsert mat De er ikke interessert i vegetarmat Det er en stor andel av FrP-velgerne.
MAURTUA`s RIM OG REGLER
Kapittel 5 Ekteparet Alfaro spiser meksikansk middag.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Fruktgrøt.
Å skrive en god innledning
25 spørsmål. Du skal lese selv inni deg. Så skal du si svaret høyt ! Klar ?
Kapittel 30 Fag og rutiner på skolen.
44 Hector om skikk og bruk I Norge
Påbudt merking av matvarer (1)
Noras hemmelige makroner Ps. Ikke røp oppskriften til Helmer
Richard Dawkins ”Hvisker du en hemmelig bekjennelse til deg selv? Ville du ikke likt å bli klonet? Jeg har aldri innrømmet det før, men jeg tror jeg ville.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Illustrasjoner: Ingrid Brennhagen
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Morten Hvor gammel er Morten ? Hva liker Morten å gjøre ?
PowerPoint laget av Bendik S. Søvegjarto Konsept, tekst og regler av Skage Hansen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
EVENTYRGÅTER.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Spis mer frukt og grønt! v/Toril Gulbrandsen Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker - en nøytral stiftelse med offentlige midler
Hvorfor koker vannet ved lavere tempratur i høyden?
MULIGHETER FOR VEKST TIL KATEGORIEN MELKEALTERNATIVER
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Grunnleggende ernæring
Kapittel 43 Emilio forteller om tradisjoner
Kapittel 15 På litteraturgruppe
Sauser Mat og helse 1 15.Oktober 2008 Daniel Bødtker-Lund Høgskolen i Vestfold.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
POST 1 Hva betyr det at en vare er økologisk? a.At den er liten og litt skrukkete b.At den er framstilt i samspill med naturen, uten kunstgjødsel og sprøytegifter.
FAST STOFF VÆSKE og GASS
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Månedsbrev fra Kløverhumlene Her kommer litt om det vi har gjort på i mars og hva vi skal gjøre i april.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
KAPITTEL 50 Josephs julaften. a) Sett strek mellom ordene og forklaringene som betyr omtrent det samme desember 2. å gå 3. trist 4. nettopp 5.
Månedsbrev fra Kløverhumlene Her kommer litt om det vi har gjort på i september og skal gjøre i oktober Som dere ser på bildet var noe av det mest spennende.
 Advent er ventetiden før jul.  Derfor kalles de siste fire ukene før jul for advent.  Ordet advent betyr egentlig «Herren kommer».  I adventstiden.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
Påske Selve ordet Påske kommer fra 2. Mosebok i Bibelen og betyr ”gå forbi”. Jødene feirer påsken til minne om flukten fra Egypt, mens de kristne feirer.
Har du lyst å lage sunne proteinpannekaker? – CompareKing.no.
Advent og adventstid.
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Jeg skal lage en kake som du kanskje skal få smake
Lite hus med en dør så blå, skal vi gå å hilse på?
Gang.
Protein og fett Uke 9.
Advent og adventstid.
Krakker/Vagler.
Oppgaver Næringsstoffer
FETTSKOLEN.
Tiltakspakke for forebygging og behandling av underernæring
Små endringer i kostholdet i riktig retning
Gruppeoppgaver.
Advent og adventstid.
Kapittel 16 På fotballtrening.
Kapittel 23 Årstidene.
Vitaminer og mineraler
EGG.
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Vitaminer og mineraler
EVALUERING OG OPPSUMMERING AV
Utskrift av presentasjonen:

EGG

Lille trille lå på hylle, lille trille ramla ned Lille trille lå på hylle, lille trille ramla ned . Ingen mann i dette land lille trille bøte kan.

Slik Hva kom først, høna eller egget? Som høns legger egg, verper dei kloke likande tankar. Et egg er et egg, sa gutten, han tok det største. Slik

Fakta om egg - Gjennomsnittsegget veier 63 gram plommen: 19 gram hviten: 37 gram skallet: 7 gram Norges største egg er fra 1993: 210 gram! Kostnad: ca 3 kr pr egg Hver nordmann spiser i gj. snitt 11 kg egg pr år 175 egg pr år 0,5 egg pr dag dobbelt forbruk i påsken

S, M, L eller XL-egg! Eggene blir sortert i fire forskjellige størrelser etter vekt, og merket på eggkartongen på følgende måte: M (medium) 53-63 g L (large) 63-73 g Du finner mest M og L-egg i butikken.

Hvorfor egg i påsken? I eldre tider la ikke hønene egg i den mørke årstiden. Først når dagene ble lengre satte høna i gang med verpingen igjen. Dette falt ofte sammen med påsketiden, og påsken ble derfor også en "eggfest" bokstavelig talt. Man kokte eggene og spiste dem, eller bakte dem inn i flotte, flettede brød. Skikkene veksler fra land til land i påsken, men egget står alltid sentralt.

Hvor mange egg legger ei høne? Høna legger sitt første egg når hun er ca. 19 uker gammel. Hun verper nesten ett egg hver dag, 6 egg i løpet av 7 dager. Søndagsfri! Ei hønes levealder er ca. 70 uker. Det er ingen haner i vanlige hønsehus, så eggene er ikke befruktet

Hvilke egg har vi? Hønseegg Måkeegg Vaktelegg Egg fra frittgående høner Økologiske egg Egg fra høner i bur

Eggets egenskaper Hevemiddel (kaker, sufleer) Bindemiddel (pannekaker) Tykningsmidler (sauser, supper og eggekrem) Hindrer at sauser skiller seg (bearnessesaus, majones) Blankemiddel (smører gjærbakst) Fargestoff Smaksstoff

Eggenes funksjon i en kakemasse er å:   Tilføre fuktighet i bakverket Heve bakverket Berike kaken med eggeplommens fett Emulgere fettet i røra Gi kaken dens spesielle struktur Smak

Oppbevaring Holdbarhet: lenger enn angitt på pakningen. På grunn av faren for salmonella i andre land, har EØS en regel om at egg bare kan stemples med 28 dager fra verping. Selv om Norge ikke har forekomst av salmonella må vi følge bestemmelsene i EØS. Langtidslagring i kjøleskap Noen få dager: på kjøkkenbenken Kan fryses uten skall Romtempererte egg gir luftigst eggedosis og høyere kaker enn kalde egg 14 dager gamle egg har best bakeregenskap

Næringsinnhold protein vitaminer mineraler fett kolesterol

Hvordan liker du egget ditt? Bløtkokt: Kok egget i 3- 5 minutter. Avkjøl under rennende kaldt vann. Smilende: Fast eggehvite og en mykt smilende, gul plomme. Kok egget i 6-8 minutter. Avkjøl under rennende kaldt vann. Hardkokt: Kok egget i 8-10 minutter. Avkjøl under rennende kaldt vann.

Når egg varmes opp Egg begynner å stivne ved ca. 70 °C (proteinene denatureres). Det ser vi blant annet når vi lager vaniljesaus med egg, den tykner før sausen koker. Sauser med egg i må ikke få mer enn et raskt oppkok, ellers kan de skille seg og bli grynete.

Hele verden feirer egget den andre fredagen i oktober. Da vanker det godsaker med egg i riktig mange butikker!