Inngrepsfrie områder i Nordland - INON Angi verdi for INON -områder i Nordland og angi konflikt med etablering av vindkraft for det samme tema i forbindelse.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kjøpte produkter - Rabatter - Budsjett 3 moduler som er integrert i SuperOffice Påfølgende bilder vil vise en enkel forklaring og noen skjermdumper om.
Advertisements

AREALIS : Samarbeid for enklere tilgang til areal-, plan- og miljøinformasjon Arvid Lillethun Statens kartverk.
Etableringer og nedleggelser Spilling kapittel 5.
Kapittel 48 Elina møter en mann på fjellet.
Raskiftet vindkraftverk
EUs rammedirektiv for vann EUs rammedirektiv for vann Hvor står vi og hvor går veien videre ? Ola Skauge Direktoratet for naturforvaltning.
mellom vern og demokrati
5. oktober 2010 Kjetil Helland ByBo AS
Hva bør en støyfaglig veileder ta opp
Status nasjonale laksefjorder Aina Valland, fagsjef miljø, FHL havbruk
Komplekse tall Naturlige tall
Hytteutbygging og arealbruk – Noen utviklingstrekk
GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane. GIFTINFORMASJONEN Vibeke Thrane.
Kap 10 Graf.
Roboter og matematikk!.
Klassifisering av vegnettet ut fra risikoen for saltskader på vannmiljøet Kjersti Wike (Statens vegvesen) Paul Andreas Aakerøy (Bioforsk) Stein Turtumøygard.
i:SEE ”MATTEBOKSEN” Plastkoffert med cuisenairestaver som vi bruker
Inngrepsfrie naturområder i Norge
Lys-mørk kontrast Dersom vi bruker farger som er veldig lyse mot farger som er mørke, oppstår det en stor kontrast. Øyet trekkes mot de stedene der kontrastene.
Kostnadsbesparelser ved sammenslåing av kommuner Audun Langørgen, Rolf Aaberge og Remy Åserud.
Lokalisering i to-delt graf. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 Vi skal nå beskrive en transhipmentmodell med to varesorter som skal leveres fra to fabrikker.
Skriving av prosjektrapport
Småsamfunns- satsing Hva har vi lært? Dag Arne Henriksen Oppland fylkeskommune Tromsø
Heiplanen Utarbeidet over flere år…. Plankartet Plankartet ble produsert for PDF-visning Det er hentet noe farge/utforming fra høringsdokumentet til Nasjonal.
Behov for plater Mål: En møbelfabrikk har en kappliste som definerer materialbehovet framover for alle komponenter som skal sages ut av plater. Vi skal.
KVU for kryssing av Oslofjorden
Lokalisering og max minimumavstand. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 Anta at nettverket angir en region hvor McBurger skal opprettes 3 konkurrerende.
Korteste vei. LOG530 Distribusjonsplanlegging 2 2 Ofte står en overfor ønsket om å finne korteste kjørerute fra et gitt utgangspunkt til et ønsket bestemmelsessted.
Hva er piggdekk? Piggdekk er dekk til kjøretøy som har pigger av metall i slitebanen. Mellom 60 og 120 pigger i hvert dekk. Er beregnet på kjøreforhold.
Fornybar energi, komparative fortrinn for Sogn og Fjordane.
Oppfølging av fylkesplan Østfold mot 2050 Arealregnskap Nedre Glomma regionen
Reindriftsforvaltningen Boazodoallohálddahus Båatsoe-burriej reereme Fylkesdelplan vindmøller - tema reindrift.
En gledelig begivenhet Orientering til styret om overtakelse av ansvaret for følgetjenester for gravide til fødested og beredskap for denne tjenesten.
Helgeland ! 1 Folketall Træna 486 Vevelstad 510 Vega 1225 Rødøy 1269 Dønna 1407 Grane 1458 Bindal 1482 Hattfjelldal 1533 Herøy 1737 Nesna 1871 Lurøy 1917.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Fylkesdelplan for vindkraftverk 2009 – 2021 i Nordland.
FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Innspill til planprogram Fylkesdelplan små vannkraftverk.
Roboter og matematikk!. beregne omkretsen på forskjellige hjul lage en testbane etter oppgitte mål beskrive en sammenheng med hjulenes omkrets, og kjørt.
Mulighetenes Oppland Regional plan for Rondane - Sølnkletten Bygger på «Fylkesdelplan for Rondane» «Skal legges til grunn for regionale organers virksomhet.
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring Forelesning 4/
FREDRIKSTAD KOMMUNE Digitale reguleringsplaner Per Henning Bjerva.
Forslag til endring av vedtektene Grendelaget Nordre Finstad 1 Arnulf lothe 11. nov Til behandling på ekstraordinær generalforsamling 11. november.
Fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Navn: Nina Rieck Bjørbekk & Lindheim AS Februar 2009.
Statistikk Forkurs Hva er statistikk? undersøke registrere lage oversikt→ Presentasjon av informasjon formidle Arbeidet med statistikk kan vi dele.
Olje- og energidepartementetwww.regjeringen.no/oed Retningslinjer for små vannkraftverk Bente Anfinnsen, rådgiver Energi- og vannressursavdelingen, OED.
Foto: Geir Karlsen Samarbeid Hadsel og Steinkjer fagskole Nettstøttet tilbud innen elkraft.
Fylkesmannen i Nordland I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I I.
Høringsmøte fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Mosjøen 4. september 2009.
Fylkesdelplan for vindkraft i Nordland Navn: Nina Rieck Bjørbekk & Lindheim AS Februar 2009.
Fv. 91 Breivikeidet bru - Hov Forprosjekt. Bakgrunn Bygging av ny Breivikeidet bru i 2010 –Grunnforhold –Kostnader.
Fylkeskommunene ”Fra tjenesteprodusent til regional utviklingsaktør” – sykehusene over til staten Ansvarsreformen Regionreformen
Kommune-og fylkestingvalg høsten 2007 – hva gjør vi? generalsekretær Harald Tronvik FRIFO.
Skogsveibygging og hensynet til INON - hvilke konklusjoner foreligger Skogfaglig samling, Sandnes, Rogaland september 2010 Jørn Lileng SLF Seksjon.
Dispensasjonspraksis i Tromsø kommune
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Forum for natur og friluftsliv - bakgrunn for etablering - kort om utviklingen - litt om miljøutfordringer Introkurs september 2016.
Roboter og matematikk.
Samfunnsvitenskapelig metode – innføring
REDD regnskogen Ønsker du mer informasjon enn det som står i notatfeltet i denne presentasjonen, bruk nettstedet Foto: Thomas.
God stim! Sammen for økt gjennomføring
God stim! Sammen for økt gjennomføring
Bedriftsundersøkelsen 2017
Åfjord videregående skole:
Norges vassdrags- og energidirektorat
Kommuner og Regionråd på Helgeland
Av Randi B. Svånå Miljøanalyser Fase 3 Av Randi B. Svånå
Fargelære.
Stortingets vedtak i 1992 Valg av Gardermoen som fremtidig hovedflyplass Nytt stortingsvalg i 1993 – ville nytt flertall endre beslutningen ? Flertallet.
Høstrapport – tall og statistikk
Tilknytning av Gilja vindkraftverk til strømnettet
Verneområder og nasjonalparker.
Utskrift av presentasjonen:

Inngrepsfrie områder i Nordland - INON Angi verdi for INON -områder i Nordland og angi konflikt med etablering av vindkraft for det samme tema i forbindelse med fylkesdelplan for vindkraft i Nordland fylke Klassifisering av INON VERDI Liten/middels/stor/ingen KONFLIKT 0/1/2/3

INON definisjon fra DN Inngrepsfrie naturområder (INON - DN 2003) er definert til å være alle områder som ligger mer enn en kilometer (i luftlinje) fra tyngre tekniske inngrep. Med tyngre tekniske inngrep menes slikt som veier, jernbanelinjer, vassdragsinngrep og større kraftlinjer.

INON - soner Inngrepsfri sone 2: 1-3 kilometer fra tyngre tekniske inngrep Inngrepsfri sone 1: 3-5 kilometer fra tyngre tekniske inngrep Villmarkspregede områder: > 5 kilometer fra tyngre tekniske inngrep Områder som ligger mindre enn en kilometer fra tyngre tekniske inngrep betegnes som inngrepsnære.

INON i Nordland INON dekning Norge ca 45% (Tall fra DN) INON dekning Nordland ca 44% (Beregnet)

Verdi Villmarkspregede områderInngrepsfrie naturområder sone 1Inngrepsfrie naturområder sone 2Ikke inngrepsfrie naturområder Sammenhengende inngrepsfrihet fra fjord til fjell uavhengig av sone Inngrepsfrie områder, uavhengig av sone, i regioner med lite rest- INON StorMiddels Liten Ingen

Metodikk verdi Verdigrunnlaget symboliseres på kart med forskjellig farger for forskjellig ”INON-tema” Lett å skille ut villmark -INON, fjord til fjell -INON og rest-INON fra øvrig INON og områder uten INON

Konflikt Graden av konflikt for INON er avhengig av grad av bortfall av INON ved et tiltak. - Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet, Retningslinjer for planlegging og lokalisering av vindkraftanlegg. For denne delutredningen er det gjort en vurdering på konfliktpotensiale for kommunene som er avhengig av mengden INON i kommunen samt type INON

Konflikt Stor verdi Konflikt Middels verdi Konflikt Liten verdi Konflikt Ingen verdiKonflikt Villmarksprege de områder 3 Inngrepsfrie naturområder sone 1 2 Inngrepsfrie naturområder sone 2 1 Ikke inngrepsfrie naturområder 0 Sammenheng ende inngrepsfrihet fra fjord til fjell uavhengig av sone 3 Inngrepsfrie områder, uavhengig av sone, i regioner med lite rest-INON 3

Metodikk - Konflikt Konfliktgrunnlaget symboliseres på kart med forskjellig farger for forskjellig konfliktgrad. Lett å skille konfliktgradene fra hverandre

Konfliktpotensiale Verdier og konflikter presenteres i tabell. Samlet ”konfliktpotensiale” for hver kommune er regnet ut og presentert på kart

Konfliktpotensiale INON Lys gul – minst konfliktpotensiale Mørk burgunder – størst konfliktpotensiale

Oppsummering Det er store arealer langs kysten som er dekket av INON fra fjord til fjell og som umiddelbart vil ha stor verdi. Det finnes også store områder med villmarks INON som har stor verdi og der det nødvendigvis også vil være et stort konfliktpotensiale ved bygging av vindkraftverk. Med noen unntak som Lurøy, Træna, Hemnes og Skjerstad kommuner kan det se ut til at konfliktpotensialet vil være middels til stort for hele Nordland fylke. Det er et nasjonalt mål å sikre at gjenværende naturområder med urørt preg blir tatt vare på, og det er derfor viktig å bevare de små arealene med INON som eksisterer som lommer rundt om kring. Påvirkning av INON ved et foreslått tiltak bør i tillegg utredes på et lokalt plan slik at det er mulig å avdekke sumvirkninger av konflikter for tilgrensende INON områder.