Bringebær 2011 Gjennestad. 2011 vil bli husket for regnen! Tør, kald og stabil vinter. Varm sommerlig april Våt sommer med normale temperaturer. (562.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Været: temperatur, vind og nedbør
Advertisements

Arbeidsgruppe for bekjempelse av fallende gjenstander
Befolkningsundersøkelse – energimerking av boliger Juni 2011.
Hvorfor satse på nett? 3,2 millioner nordmenn har tilgang til internett (2006). Folk bruker nettet først for å skaffe informasjon. Internett er den billigste.
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Krabbe sesongen høsten 2011 Havbris jr
Oppsummeringsmøte Bringebær
Forurensning og miljø Av: Lena, Iselin og Karoline Vi trenger naturen. Uten trær,planter og dyr hadde vi ikke klart å leve på jorda. Derfor er det viktig.
Hvordan overbevise velgerne? Hvordan vinne de mange og små debattene? Kvinnenettverket Sogn og Fjordane juni 2007.
- Hovedrolle eller birolle
Forurensing Forurensning er utslipp av skadestoffer i naturen.
Helseforum – 27. Januar 2004 Allan Andreassen Februar 2004.
Oppsummeringsmøte Jordbær
HMS - Helse, Miljø og Sikkerhet
Kan jeg eller kan jeg ikke?
Nye metoder for økologisk dyrking av bringebær i polyetylentunneler
Å overleve oppgaveskriving: Litteraturgjennomgang
HVITVEIS.
Sprøyteteknikk Ole Morten Nyberg - ringleder.
Dan Haunstrup Christensen
Sprøyteteknikk i Bringebær og jordbær
Ulf Wike Ljungblad Barnelege
Evaluering ”Studentene har talt, men hva har de sagt?”
UNG som skyggeredaksjon. Anne Lene Blystad. Jeg er koordinator for UNG-reporter redaksjonen i Hamar Arbeiderblad. Jeg er 22 år, nyutdannet journalist.
Å tenke på ved kjøp av MC utstyr
Thomas Holz Foregangsfylke økologiske grønnsaker produksjon Vestfold
Foreldremøte Gutter ’99 Mandag Agenda / Saker: Spillere og foreldre Kort oppsummering fra trenermøte / sesongen ’08 Spiller / foreldres feedback.
Tema: Kommunikasjon i team
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
Noen kommentarer til Kostrat evalueringen EVA-8 Hurdalsjøen 5-6 september 2002 Hans Torvatn, SINTEF Teknologiledelse.
VERDISKAPING I NORSK NÆRINGSLIV 1 NESO BASSKOLE Arbeidsledelse Samling 4 klasse 19, Tromsø 20. – 23. januar 2015 Hanne Winther og Magne Beddari, VINN.
Norges Turistbarometer Vintersesongen 2015 Prognose for norsk og utenlandsk ferie- og fritidstrafikk i Norge Norges Turistbarometer.
Fagmøter på Helgeland Hvordan skal vi tilpasse oss en lenger vekstsesong? 1.
Hva viser årets barometer? Ole Petter Pedersen, 25. juni 2015.
Ungdomspress I det siste har det vært mer og mer snakk om ungdomspress på både mediene og nyhetene.. Hva er egentlig ungdomspress og hva vil det si?
1 Ha det kjekt med fotballen i sommer Det å spille og trene fotball skal stort sett alltid være kjekt. Noen dager har vi skikkelig flyt i det vi gjør,
Flytryggingsseminar ’11 Kan vi unngå ulykker? Menneskelige faktorer Holdninger Holdninger Vi må tørre å bry oss Vi må tørre å bry oss Opplæringen Opplæringen.
For Sør- og Vestlandet Konjunkturbarometer Publisert 06. januar 2016 Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom.
Trekkfuglene Et sikkert vårtegn. Læringsmål for emnet: Lære hva begrepet trekkfugl og standfugl betyr. Lære å se forskjell på en trekkfugl og en standfugl.
Egentrening i ferien Minde Storm. 2 Ha det kjekt med fotballen Det å spille og trene fotball skal stort sett alltid være kjekt. Noen dager har vi skikkelig.
Muntlig kommunikasjon 2. Tre appellformer Appellform – hvordan du appellerer til mottakeren for å få fram ditt budskap og overbevise mottakeren. Greske.
Kick Off VASK 2000 Evaluering av 2011 sesongen Status Mål for 2012 sesongen Cuper 2012 Pizza og brus!!
Adoptivfamiliers erfaringer med hjelpeapparatet En kvalitativ undersøkelse i forbindelse med spesialistpermisjon, foretatt av psykologspesialist Marthe.
Kapittel 35 Hans forteller om jobben som sosionom Hans ønsker å hjelpe andre mennesker.
M&L2 Kap. 5 - ver.1 Spørre- skjemaer Oslo, okt 2010.
Fem viktigste tips Som hjelper deg med å vinne i online Bingo Innsendt av :
Kjennskap til etablering av «Innbyggerservice» og inntrykk av informasjon fra kommunen generelt Bergen omnibus Januar 2017.
Elevrådet presenterer spørsmål om læring
3 STRESSMESTRINGSTIPS FOR LEDERE
Informasjonssikkerhet i hverdagen
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Elektrisk energi Kapittel 12.
Jordbær 2011 Gjennestad.
Tidenes dølleste oppdaterte POWERPOINT om hersketeknikker!
Til deg som skal holde denne presentasjonen:
Mulig.
HUMIT1750 Logikk og Beregninger.
Spørsmål om læring i klasse på […] skole
Krakker/Vagler.
Muntlig framføring Hovedmål/periodemål:
Informasjonssikkerhet i hverdagen
Lyddempere for kanaler – modellberegning og mini testmodeller
1 Kommunikasjon.
BARN PÅ FLUKT Veldig mange mennesker er på flukt i verden. Og veldig mange av disse er barn, omtrent 14 millioner. Vi skal lære litt om barns rettigheter,
Studentenes skriveprosess – må hodet alltid bli så «tungt og tomt»?
Dan Haunstrup Christensen
Undersøkelse blant synshemmede For Norges Blindeforbund
Hjelp og bistand fra Norsk Landbruksrådgiving, NLR øst
Landkreditt og avlingsskade 21.august
Magne Roaldseth Molde Vann og Avløp KF
Utskrift av presentasjonen:

Bringebær 2011 Gjennestad

2011 vil bli husket for regnen! Tør, kald og stabil vinter. Varm sommerlig april Våt sommer med normale temperaturer. (562 mm mot normal 263 mm(april-aug); Drammen)

Sesongen 2011 Ganske god sesong for de allerfleste Tross hard vinter var vinterskadene færre enn i fjor hos de fleste. Kvaliteten på bærene holdt seg bra, været tatt i betraktning. Mindre bringebærbladmidd. Rød rotråte mm breder seg langsom men sikker Gjødsling, bladanalyser mm bliver nok fokus fremover.

Bringebærbladmidden Sene olje+såpe sprøytinger har hjulpet! Envidor ser også ut til å virke. Men det er jo vanskelig å sjekke hvilken faktor som har vært viktigst! Dere bør nå 1-2 sprøytinger med 4+4% olje og såpe innen vinteren! 1. gang ved 90 % bladfall.

Sprøyteteknikkprosjektet Fellesprosjekt for Norsk Landbruks-rådgiving. NLR Viken, Agder og Sogn og Fjordane deltar aktiv. Dette er foreløpige konklusjoner fra mine testinger. Prosjektet slutter i Oppsummering av foreløpige resultater på Spidsbergseter.

Dårlig teknikk hos mange! Hvorfor? Mangelfull justering av utstyr Mangelfull viten hos dyrker og rådgivere! Mangelfull rådgiving Mange har samme sprøyteteknikk uansett hva og når de sprøyter.

Utstyret Generell vil jeg nok fraråde en gammeldags bom med faste flatsprededyser. Det ser ut til at Bjerknes bringebærbom og diverse tåkesprøyter kan være gode om de justeres. Å kjøpe en tåkesprøyte giver IKKE automatisk en god sprøyteteknikk!

Generelle råd veskemengde På tynn hekk til juni og etter utskjering kan man sannsynligvis nøyes med l/100 m hekk. Mot bladmidd(ortus/envidor) og på kraftig hekk brukes rundt 50 l/100 m hekk. Rådet «til avrenning» mener jeg er feil måte å bedømme på.

Andre råd Kan du rette dysene oppad, så rett dem opp med ca 15 o. Husk å senke sprøyten tilsvarende! Tåkesprøyte: Kan være aktuelt å redusere vinnhastighet! Det tyder på at mange har for mye luft så vesken sprøytes forbi!!!! bladene! Det skal ikke SE effektivt ut! Det skal være effektivt!

Gjødsling vanning mm. Gjødsling i bringebær vil sannsynligvis være et innsatsfelt for oss fremover. Bioforsk er i gang! Reelt sett er den viten vi har for ringe. Skal man tro vitenskaben, går stort sett alt N du giver etter 1. juni til de nye skuddene!

Gjeller det samme for K så skal vi tenke helt annerledes i det hele tatt! Har noen her spesiell interesse for emnet og kunne tenke seg å være med i et prosjekt så si fra!

En dyrker brakte det opp som emne. I sannhet et oversett emne etter min mening. Både for mye og for lite er et problem. Hvor mange her har Watermarks eller lignende? Spesielt i tunnel er man utsatt for å gjøre feil. Som for sprøyteteknikk er kunnskapen ringe…. Vanning

Rød rotråte(Phytophthera) Sprer seg langsomt men sikkert! 2 nye tilfeller pr år. Bemerk det faktaark vi har fått til. Viktig å plante på høye drill. Har ennå ikke sett slike på østlandet! Vi burde ha en drillformer på østlandet.

Ta det mere alvorlig. Hav ikke alle mulige folk fra bringebærnæringen til å gå i feltet. Vær varsom med å plante inn andre planter i et felt Bruk helst norske planter. Få undersøkt mistenkelige planter!

Tubefaciens bakterie

Agrobakterium tubefaciens I dette tilfelle ødelagde det årets årets produksjon. Opptreder vanligvis i svake felter. F.eks. som følge av frostskader. Sår i plantevevet vil fremme bakterien. (frost, vinn mm.) Bakteriehemmende tiltak. Kobber på hele stenglen.

Bringebærfluen I de seneste år har enkelte hatt alvorlige angrep av denne. Ofte i nyplantete felt, men ikke bare. Angrep har gitt svakere hekke. Litt redusert utbytte året etter. Kostet mange timers arbeide! Den gode nyheten er at oftest er det bare et år!

Bringebærflue Vi har ingen gode forslag til bekjempelse. Bortsett fra manuell fjernelse. Vi har prøvd de insekticidene som vi har. Intet ser ut til å ha virket, noe særlig.

Annet? Ordet er fritt.

Takk for oppmerksomheten! Viken.lr.no