Røyking og speking til hjemmebruk Kaldrøyking (15-30 grader) Speking av kjøtt Spekepølser.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Enkle regler for koking av kjøtt (1)
Advertisements

Eller hvor gode er de til å beskrive smaken
Vask, stell og bevaring av tekstiler
JULEMAT.
ERNÆRING HIL FOTBALL.
VEDLIKEHOLD GROVFILTER OG ELEKTROSTATFILTER
Mat og drikke: De er ikke villige til å betale mer for økologisk produsert mat De er ikke interessert i vegetarmat Det er en stor andel av FrP-velgerne.
Råd til barn og foreldre
Råd for et sunt kosthold (1)
Vedlikehold og reparasjon
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Brann i metaller Presentasjonen er identisk med en artikkel som er trykket i Tidsskriftet Brannmannen Artikkelforfatter: Jan Erik Andersen Oslo brann-
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Styrking av elevers grunnleggende ferdigheter gjennom aktiviteter innen målområdet mat og helse.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 4 Praktisk matlaging Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Fórplan.
Matenerklar.no tipser Uke 32 ( august) 5 *= minst 7 av disse er økologiske Har du merket huset ditt godt med husnummeret? Er nummeret godt synlig.
Fruktgrøt.
Marianne Dahlum Helsesøster
Livsstil og sykdommer Av Sara og Marianne.
Påbudt merking av matvarer (1)
Noras hemmelige makroner Ps. Ikke røp oppskriften til Helmer
Innleggelse, stell og komplikasjoner
Et av de viktigste målene for prosjektet
Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
På barnehagens lunsjmeny!
Juleprodukter TILBEHØR TIL JULEMATEN
Slik går vi fram når vi skal smake Putt maten i munnen samtidig som du puster inn luft. Luften hjelper oss til å kjenne detaljene i smaken. Sørg.
Kunst og håndverk, 4.trinn
Kort om | vedlikehold. Hvorfor trenger man å vaske produktene? Skitt drar til seg fuktighet, noe som minsker komforten. Lukt kan ha en…negativ påvirkning.
Oktober på Rumpetrollet. Huska på Geitekillingen er et perfekt sted å slappe av for både voksne og barn.
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
MAT OG KULTUR.
9. Product information Produktinformasjon. Online kjøp Som vi har sett har vi ikke noe produkt å se på, holde i, prøve ut, … Da må vi ta igjen på andre.
Fagmøter på Helgeland Hvordan skal vi tilpasse oss en lenger vekstsesong? 1.
Sauser Mat og helse 1 15.Oktober 2008 Daniel Bødtker-Lund Høgskolen i Vestfold.
Behandling! Hva du skal gjøre Få personen ut av kulden. Hvis det ikke er mulig å gå inn, beskytt da personen mot vind, tildekk personens hode og isoler.
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Case 3: På tur. På tur Rødstrupen barnehage skal ta de eldste barna (4-6 år) med på en dagstur til Bergstølhytta på Kulia. I denne oppgaven må dere løse.
Vaskerull™ Observasjoner /Hypoteser/D ata/Trender (Hva vet vi?) Effektivitet etterfulgt av enkelhet er hovedriverne innenfor rengjøring (Ipsos, 2010).
Å skrive tale. Å skrive en tale I den klassiske retorikken delte man opp taleskrivningsprosessen i fem faser: inventio, dispositio, eloqutio, memoria.
Å skrive tale. Å skrive en tale Inventio Dispositio Eloqutio, Memoria Actio.
NYLANSERINGER FRA NORTURA PROFF 1. MAI Kjøttdeig av storfe 2,5 kg Vår bestselger i nytt format! FRYST/FERSKFERSK VARENR EPDNR VEKT.
TermoRens Offshore Service as Rør rens Blåskjell, kalk og sjøorganismer 2015 Arild Kvalvik, Driftssjef Torgeir Herfindal, Salgssjef TermoRens Offshore.
TEORI MAT & HELSE 2 Tema: Hygiene, redskapslære, livsstil, mål & vekt.
TermoRens Offshore Service as Rens av Kjølesystem for Båtmotorer 2015 Arild Kvalvik, Driftssjef Torgeir Herfindal, Salgssjef TermoRens Offshore Service.
Syrer og baser - Stoffer med motsatt virkning. Syrer  Finnes i bær og frukt, men disse er svake syrer  Andre syrer er giftige og etser  Smaker surt,
M&L2 Kap. 5 - ver.1 Spørre- skjemaer Oslo, okt 2010.
Bioteknologi Bruk av levende organismer i produksjon av nye produkter.
Har du lyst å lage sunne proteinpannekaker? – CompareKing.no.
SYRER OG BASER - STOFFER MED MOTSATT VIRKNING. SYRER FINNES I BÆR OG FRUKT, MEN DISSE ER SVAKE SYRER ANDRE SYRER ER GIFTIGE OG ETSER SMAKER SURT, ETSER.
1.
EGG.
Røyking og speking til hjemmebruk
TEKNISK.
flytskjema Chlamydia m/internkontroll Husk å forsegle platen !!
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helseinstitusjoner
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Monteringsanvisning.
Bruk av levende organismer i produksjon av nye produkter
Nybegynnerkurs i birøkt
Statistikk 2 Sentral- og spredningsmål
Fag / tema VÆRET Naturfag Trinn 3. trinn
Etter denne timen skal du kunne:
Fyring og kondens Enkelte beboere opplever at det er dårlig trekk ved fyring i vedovnene. Det kan skyldes at de nye vinduene er blitt mye tettere enn.
Etter denne timen skal du kunne:
EGG.
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helsetjenesten
Utskrift av presentasjonen:

Røyking og speking til hjemmebruk Kaldrøyking (15-30 grader) Speking av kjøtt Spekepølser

Anbefalt litteratur, eller bruk nettet.

Kaldrøyking Temperatur mellom 15 og 30 grader på røken. Gamle metoder krevde langt røykrør Enklere metode med ulike røk-generatorer Benytte et avlukket rom, inntil 500 liter Benytt en liten varmovn (frostvakt) for å styre temperaturen. Kan ikke foregå på den varmeste tiden av året.

Eksempel på røyk-hus Størrelse: b=60 cm, d=60 cm, h= 100 cm Tak til å åpne Termometer Luke for røyk-enheten

Rist Pinner for å henge kjøtt

En annen type røykgenerator som kan kjøpes fra Kystbua Pris: 1450, Bruker briketter Gir en mild, nøytral smak. Passer til fisk, skinke og bacon. 48 pakning gir 16 timer røyking. 120-pakning gir 40 timers røyking. 120 stk. kr. 417,-

Et annet eksempel på røykovn – brukt kjøleskap. Inne/ute- termometer Ventil

Røykenhet Varmeovn

Eksempel på røyk-generator Fra Australia. Smokai, forhandler : Bradley Smoker, pris: 1495 Bruker spon eller flis

Til forskjell fra tradisjonelle røykovner trenger man ingen kjennskap til røyking av mat. Du styrer nøyaktig hvor mye røyk du ønsker, hvor lenge ovnen skal røyke, og ved hvilken temperatur. Du velger bare smak og røykemetode, og den digitale røykgeneratoren styrer prosessen selv. Eksempel på ferdig løsning: Bradley Smoker, helautomatisk, pris kr. 3995

Rimelig røyk-utvikler fra Jula. Pris kr. 399, røykeklosser kr. 29 Anbefaler at det bores 2-3 hull, 5 millimeter, i hver kloss.

Hva er det som egner seg for kaldrøyking? Laksefileter: 1-2 døgn i salt/sukker (5:1), skylle godt i kaldt vann, tørke på luftig sted i 3-4 døgn, kaldrøykes i 3-4 timer. Elgbiff: legges i salt (2ss per kilo kjøtt) i ett døgn, tørk godt av saltet, kaldrøykes i 8-10 timer. Bør tørke ytterligere noen dager før bruk. Rådyr-lår: legges i grovt salt i 3 døgn, tørk av saltet og la det tørke i to dager. Kaldrøykes etter smak (mye eller lite). Stekes i aluminiumsfolie med enerkvist/rosmarin på 150 grader i 2 timer. Pinnekjøtt av villsvin: Kaldrøykes i 5 timer, deretter spekes det.

Speking Spekepølser Hele skinker Hjerter, biffer, fileter, m.m. Speking og kaldrøking

Nettbutikk for kjøp av produkter til speking.

Spekepølser Vi trenger: Oppmalt viltkjøtt og spekk eller bacon Krydder (kan kjøpes ferdig) Vanlig salt og nitrittsalt (forlenger holdbarhet og motvirker harskning) Druesukker Bakteriekultur (eller et stk. av en spekepølse) Kunst-tarmer Pølsehorn eller pølsestapper RENSLIGHET

Oppskrift på viltpølse, jegersalami. 7,5 kg oppmalt viltkjøtt (middels eller fineste maling), alt. kan inntil halvparten av dette erstattes med svinekjøtt. 2 kg svinespekk 160 g salt 160 g nitrittsalt 30 g salamikrydder (ferdige blandinger eller blande selv) 5 g startkultur eller et stykke av en spekepølse 70 g druesukker

Hvordan lages pølsene? Det oppmalte kjøttet og spekket må være så kaldt som mulig, helst rundt 0 grader. BRUK HANSKER og stå helst et kjølig sted. Kjøtt og spekk males en gang med fin grad på kjøttkverna. Skal være godt blandet. Farsen tilsettes krydder, salt, druesukker og startkultur. Blandes godt, bruk hendene eller en kjøkkenmaskin. Så er det klart for stapping av pølsene i kunsttarmene (snitter). Kan velge ulike størrelser på pølsene (smak og behag). Pølsene henges nå opp i to døgn i varmt og fuktig klima, grader og minst 80 % fuktighet. Bruk gjerne en stor plastkasse med lokk. Kan settes på badegulv med varmekabler og med litt vann i bunnen. Bruk en temp/fuktighetsmåler. Så kan pølsene kaldrøykes i 5-7 timer. Valgfritt. Tilslutt skal de henges opp til speking (tørking). Soppvekst kan forekomme, bruk edikkvann og en stiv kost til å vaske vekk. Husk viltpose, fluenetting eller tilsvarende.

Spekepølser for tørking. Merk viltpose eller fluenetting. Pølsene bør tørke inn 30 %. Henge kjølig, maks 18 grader. Tørt og luftig.

Speking av skinker eller større kjøttstykker Legges først i saltlake Skylles og tørkes godt Kan kaldrøykes Henges tørt og luftig til vekten er redusert med ca 30 – 35 %. Oppskrift på saltlake: 4 liter vann 0,5 kg vanlig salt 0,5 kg nitrittsalt 4 ss sukker Einerbær 1 laurbærblad Noen pepperkorn Kokes opp og avkjøles før bruk

Rådyr-lår som henger til speking

Eksempler på speking Ribberull: 3 dager i saltlake, ett døgn tørking, så kokes til den er mør. Pinnekjøtt: 3-5 dager i saltlake (avhengig av størrelse). Eventuelt kaldrøykes, så speking (tørking) i 4-6 uker Rådyrlår: ca. 2 uker i saltlake, skylles godt i kaldt vann, tørke noen timer og kaldrøykes eller henges direkte til speking min. 3 uker (vektreduksjon %) Lårtunge av elg eller et kjøttstykke på ca 1 kilo, f.eks et elghjerte: 3-4 dager i saltlake, tørkes av og spekes i 3-4 uker, ev. kaldrøykes først.