Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Innføring i hygiene.
Advertisements

CELLER OG VEV: Fra læreplanen:
Plankton er første ledd i næringskjedene i havet
Praktisk HACCP arbeid ved Sykehuset Innlandet
Fokusperiode – Frisk i barnehagen
Sentralt regelverk om skadedyr - etter matlovgivningen
Utlendinger i landbruket
Kristin Aamodt Støylen, DK Søre Sunnmøre
Dialogkonferanse Svartediket Onsdag 14.mai 2014 Margrethe Wold – Mattilsynet Distriktskontor for Bergen og omland Viktigheten av sikker vannforsyning.
Indikatorbakterier i drikkevann.
Drikkevann – hvordan tolker vi vannanalyser
Hvordan kan kroppen bekjempe sykdom?
Tilbakestrømning fra abonnent til vannledning
Samspill Jord - Kultur - Dyrking
Metode for test av sykdomshemmende egenskaper i kompost Bruksområder – hvem er kunden ? Pythium ultimum Seminar: Kompostprodukter – veien ut i markedet,
Veterinærinstituttet Seminar for styrene ved UMB, NVH og VI
Uønskede bestanddeler i næringsmidler
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Smittemåter og smitteforebygging
Hva er farlig? Konkrete råd til publikum for å forebygge smitte
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Omgangs syke Smittsomhet og hygiene
Faktorer som påvirker forekomsten av infeksjonssykdommer
Hygiene og renhold.
Mattilsynet Distriktskontoret for Midt- og Nord-Helgeland Foredrag: ”Mattilsynets fokus i forhold til drikkevannskvalitet og beredskapsplaner”. VA-fagsamling,
Planteceller og planter
Braut produkter.
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Bærekraftig forbruk, etisk handel, FN`s tusenårsmål og tilsetningsstoffer En jord der alle bor.
Jordbærsvartflekk - overvåking og kontroll
Mat og Helse Fordypning Naturfag Vår 2009 Daniel Bødtker-Lund
Ny forskrift om næringsmiddelhygiene Fagforbundet – Buskerud, 19. april 2010 Ågot Li Mattilsynet, distriktskontoret i Drammen.
Infeksjonssykdommer. Mål fra LK06 Forklare hvordan kroppen beskytter seg mot sykdom. Beskrive hvordan man kan forebygge og behandle infeksjonssykdommer.
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
TEORI MAT & HELSE 2 Tema: Hygiene, redskapslære, livsstil, mål & vekt.
Bedre Hygiene Redusert kontaminering Økt Trygghet Mindre Svinn En del av løsningen…
Fra celle til flercellet organisme. Mål Du skal kunne cellenes felles grunnleggende bygningstrekk.
«Enten du tror du klarer det eller ikke, så har du rett!» Henry Ford
Cellens oppbygning og funksjon Basert på kapittel 2 i Menneskekroppen.
Håndhygiene. Hvorfor håndhygiene? Hindrer spredning av sykdomsframkallende mikroorganismer og reduserer risikoen for at pasienten får en infeksjon.
Hvordan fungerer de?. Plantecelle Funksjonene i ei plantecelle. Planteceller: Planteceller består av en cellevegg, en cellemembran, en cellekjerne, mitokondrier,
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Håndhygiene og hanskebruk i tannhelsetjenesten
Kvalitet, risiko og avvik
Biologi handlar om alt det som er levande.
Biologi handler om alt det som er levende.
Trygg mat og næringsstoffer
Begrepsark Begrep Forklaring organisme
Omgrepsark Omgrep Forklaring organisme
Forskere har gjort dette funnet inne i en meteoritt.
Celler er så små at vi bruker mikroskop for å undersøke dem.
Ordforklaringer til kapittel 1
Celler er grunnlaget for alt liv
Debio – 1940 Bjørkelangen Åpningsside. Formålet med presentasjonen er å gi tilhører innsikt og forståelse i hvorfor Debio.
TEMA: BAKTERIER Hva er egentlig bakterier?.
Kroppen som helhet Laget av Anniken Ordbegrep Anatomi= Læren om hvordan kroppen er bygd opp Fysiologi= Læren om hvordan kroppen fungere, oppgave Livsstilssykdommer=
Lymfesystemet og Immunforsvaret
Optimal hygiene og trygg mat
Smittestoff er en forutsetning for smittekjeden
Celler – grunnlaget for alt liv
Håndhygiene og hanskebruk for renholdspersonell i helsetjenesten
Fra celle til flercellet organisme
Utskrift av presentasjonen:

Grunnleggende mathygiene Ågot Li, seniorrådgiver Mattilsynets distriktskontor i Drammen

Tema for foredraget Grunnleggende kunnskap om mathygiene - mikrobiologi som grunnlag for å forstå: Regelverket - Forskrift om næringsmiddelhygiene - Forskrift om internkontroll (IK-mat) Hva betyr dette i praksis?

Hva betyr ordet mikrobiologi? Ordet kommer fra tre greske ord: Mikro: Liten Bios: Liv Logos: Lære - Ordet betyr: Læren om de organismene som er så små at vi må bruke mikroskop for å se dem

Mikrobiologi omfatter Læren om bakteriene (bakteriologi) Læren om virus (virologi) Læren om sopp (mykologi) Omfatter også læren om encellede dyr (giardia i drikkevann), protozoer og alger

GIARDIA – EN PROTOZO ”OM FORLATELSE FOR AT JEG GJORDE OVER 1300 PERSONER I BERGEN SYKE HØSTEN 2004”

Mikroorganismene er enten: Nyttige Bedervende Sykdomsfremkallende

Bakterienes oppbygging en celle som inneholder cellesaft har arvestoff (DNA -nukleinsyre) har nødvendige funksjoner for å opprettholde liv og formere seg er omgitt av cellemembran som igjen er dekket av en fast vegg som gir bakterien dens form formerer seg ved enkel celledeling

Bakterier Har ulik størrelse og utseende (kokker, staver, spiraler mm – stor individuell variasjon I form og størrelse) Ca kan få plass på et knappenålshode, kan ses i et vanlig lysmikroskop

Enkel celledeling HVIS DET ER RIKELIG TILGANG PÅ NÆRINGSSTOFFER OG FOR ØVRIG OPTIMALE FORHOLD, KAN 1 BAKTERIE BLI TIL I LØPET AV 8 TIMER : 1,2,4,8,16,32,64,128….

E-COLI PÅ MEMBRANFILTER

SOPP (MUGG OG GJÆR) Er er enkeltindivider som er større enn bakterier Sopp tåler større påkjenninger enn bakterier f.eks. tørke Noen sopper danner gift (mykotoksin; mycos= sopp, toksin=gift) Gjærcelle Mugghyfe

MUGGSOPP (Aspergillus spp)

Virus Minste mikroorganisme - kan ikke sees i et vanlig lysmikroskop Kan ikke formere seg utenfor levende celle Kan overleve i mat og vann og sprer smitte Det skal ikke så mange til for å gi sykdom - Norovirus vanligst knyttet til mat NB! Hepatittvirus på toaletter osv

Vekstvilkårene for bakterier og sopp er påvirket av: Næring Fuktighet - tilgjengelig vann Temperatur pH-verdi =surhetsgraden Oksygentilgang (aerobe og anaerobe) Tid

Forebyggende mikrobiologi Er å ha gode rutiner for: å unngå spredning av bakterier, sopp og virus Vask av hender er aller viktigst, - men også viktig å skille rent fra urent, rått fra kokt/stekt osv.

Når er det viktig å vaske hendene? (- spesielt i forhold til håndtering av mat) Etter toalettbesøk Før arbeid med håndtering av mat starter Mellom håndtering av rå og kokt/stekt mat Etter å ha tatt i brukt servise

Forebyggende mikrobiologi -Hindre at bakterier, sopp og virus overlever -Hindre at bakterier og sopp formerer seg Viktigste faktor å ha kontroll på: - Temperatur ; enten kaldt eller varmt!

Hva gjør temperaturen med bakteriene?

Hvilket regelverk gjelder? Matloven (lov om matproduksjon og mattrygghet) Forskrift om næringsmiddelhygiene Forskrift om internkontroll på næringsmiddelområdet (IK-mat forskriften)

Matloven Formålet er blant annet å sikre: - helsemessig trygge næringsmidler - fremme helse, kvalitet og forbrukerhensyn langs hele produksjonskjeden. - ivareta miljøvennlig produksjon Gir virksomhetene varslingsplikt ved mistanke om helseskadelige næringsmidler

-og så er det pause?