KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

Heidi Ødegaard Gammelsrud
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Kosthold og fotball Hvordan få ut kapasiteten til hver enkelt spiller ?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
Haukeland universitetssykehus
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Påbudt merking av matvarer (1)
Restitusjon og kosthold
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Måltidene (1) Frokost er et viktig måltid. En god frokost gir energi, øker konsentrasjonen og gir bedre humør. Hvis du ikke har appetitt om morgenen, ta.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Samtale 3.
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Prestasjonsmat for idrettsungdom
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Kosthold og restitusjon
Livea Xpress - Tallerkenmodellen -.
Tallerkenmodell og karbohydrater
Protein og fett - Uke 9 -.
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Klikk for å redigere undertittelstil i malen Ernæring og prestasjon Før –under - etter.
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Livea Xpress Tallerkenmodellen. Måltidsrytme 3 hovedmåltid 2 mellommåltid Hver 3-4 time.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Protein og fett Uke 9.
Undervisningsmateriell om sukker
Lage ernæringsplan og sette i gang tiltak
Oppgaver Næringsstoffer
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
SUKKERSKOLEN Til bruk i frisklivssentraler, tannhelsetjeneste og andre helsetjenester «Sukkerskolen» er et undervisning- og veilendingsverktøy til bruk.
Tiltakspakke for forebygging og behandling av underernæring
Hva gir oss energi i maten
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Livea Xpress Tallerkenmodellen.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Kroppens byggesteiner.
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!

Hva skal vi gjennom i dag? 0 Hvor mye skal du spise når du trener? 0 Hva skal du spise? 0 Hva skal du drikke og hvor mye? 0 Proteiner – hvor nødvendig? 0 Karbohydrater? Hvor nødvendig? 0 Mat og riktig timing! 0 Restitusjon! 0 Påfyll før kamp! 0 Påfyll mellom første og andre omgang!

Kosthold og trening % av hvordan man ser ut er kostholdet 0 Ikke bare HVA du spiser! -Antall måltid -Mengde i hvert måltid -Timing! -Hverdagsaktivitet -Sammensetning 0 Karbo – Proteiner – Fett…litt mer om det

Hvor mye skal du spise? 0 5 – 6 måltid om dagen - Frokost – ca 500 kcal - Lunsj – ca 600 kcal - Mellom ca 300 kcal - Middag – ca 700 kcal - Kvelds – ca 300 kcal 0 Proteiner til hver måltid! Mest til lunsj/middag 0 5 om dagen – frukt eller grønt til hvert måltid 0 Karbohydrater – Proteiner – Fiber - Fett

Frokost – ca 500 kcal 0 1 egg (80 kcal) 0 1 glass melk 0 Havregryns grøt av lettmelk (2 dl ca 130 kcal) og ca 2 dl havregryn (260 kcal) 0 Frukt

Lunsj – ca 600 kcal 0 Kyllingfilet (100g =ca 100 kcal) 250 g = ca 250 kcal (2 fileter) 0 Ris ½ boil in bag 170 kcal 0 Brød 0 Salat

Anbefalt E-fordeling: 0  Fett: E% (25-40 E% nye NNR), hvorav maks 10 % fra mettet fett og transfett 0  KH:, E%, (45-60 E% nye NNR), hvorav maks 10 % fra tilsatt sukker 0  Protein: E%

KARBOHYDRATER 0 KH behov ikke dekkes – Glykogenlager tømmes, muskeltap, ketose 0 3 typer Karbohydrater – fiber, sukker og stivelse 0 Må ha det – men med kvalitet! 0 God kvalitet bidrar med fiber, vitaminer og mineraler 0 Dårlig er som – saft, brus, syltetøy, kornblandinger, godteri, sjokolade ++Tomme kalorier = ingen nytte

Protein 0 Ta med i hvert måltid 0 Gjennom hele dagen, ikke bare før/etter trening – ingen spesiell effekt 0 Ca 2g proteiner pr kg 0 Eksempel 40 g protein –200 gram filet av kylling/fisk/kjøtt 0 4 skiver grovbrød med hvitost 0 12 dl totalt av melk og yoghurt 0 (1 Egg - 8 g proteiner)

FETT

Hvor mye mat skal DU ha pr dag? 0 Teoretisk beregning av hvilestoffskiftet 0 Kvinner:  år: x vekt (kg)  år: x vekt (kg)  >60 år: x vekt (kg) Menn  år: x vekt (kg)  år: x vekt (kg)  >60 år: x vekt (kg)

Daglig aktivitetsmønster Sengeliggende, stillesittende 1,1 – 1,2 Stillesittende arbeid med lite eller ingen aktivitet på fritiden 1,3 – 1,5 Stillesittende arbeid med noe behov for forflytning, men sparsomt med aktivitet på fritiden 1,6 – 1,7 Arbeid med bevegelse (stående, gående) 1,8 – 1, 9 Hardt kroppslig arbeid eller daglig idrettstrening 2,0 – 2,4

KOSTHOLD OG TRENING

Hvordan skal vi få mest mulig ut av treningen? 0 Spis riktig – du holder deg frisk, holder gjennom øktene og restituerer raskere! 0 Start med det du vil forbedre, bli god på! 0 Cardio sist eller først? 0 Glykogenlager – fyll opp underveis om økta er over 1 time – KAMP!!!! 0 Restitusjon – hvile! 0 Tungt eller lett? 0 Intervall alternativ – hva bør dere bruke? 0 Presse seg selv – progresjon

ETTER TRENING 0 MAX RESTITUSJON KREVER RIKTIG PÅFYLL!! 0 ENDA VIKTIGERE OM DU HAR NY ØKT INNEN 8 TIMER – DA MÅ ALT TILFØRERS RETT ETTER TRENING! 0 ELLERS INNEN 2 TIMER FOR BEST OPPTAK OG EFFEKT FOR RESTITUSJON! 0 DET VIKTIGSTE PÅFYLLET RETT ETTER ØKT ER KVALITETS KILDER TIL KARBOHYDRATER! 0 HER KOMMER EKSEMPEL!

70 kg 14g protein + 70g karb 0 1 L Sportsdrikk + 2 brødskiver m/ 4 stk påleggsskinke 0 1 liten pk rosiner + 1⁄2 L Litago sjok.m. 0 1 Yt restitusjon + 2 banan 0 Restitusjons produkter

90 kg 18g protein + 90g karb 0 1 L Sportsdrikk brødskiver m/ 4 stk påleggsskinke 0 1,5 liten pk rosiner + 1⁄2 L Litago sjok.melk 0 1 Yt restitusjon + 3 banan

TILSKUDD??

TØRST! 0 Tørste er en dårlig indikator på væskebalansen. Tørsten kommer først etter at man har mistet ca 2% av kroppsvekten (1-2 liter væske) og etter at prestasjonsevnen har begynt å synke! 0 DRIKK FØR DU BLIR TØRST! 0 Væsketapet i temperert klima vil normalt ligge på 0,7-1,2 liter per time. 0 Bruk sportsdrikke med både karbohydrat (4-7%) og salt ved aktiviteter på > 1time 0 Sørg for å være i væskebalanse før trening og KAMP!!

CARDIO! 0 Så mye mer enn å jogge! 0 Intervalløkter! 0 Romaskin 250m x 4-6 runder 0 Tau 0 Skyve noe… 0 Alt som gir høy puls! 0 40/20

KAMP! 1 time før 0 1 time før – spis loff med skinke og ost, drikkeyoghurt eller YT yoghurt, YT barer…. 0 Funker det dårlig for deg? Får du kjapt en nedtur? 0 Da må du spise karbohydrater med lavere GI! - Havregryn i yoghurt, grov skive…

KAMP! Veske underveis 0 Brus, saft og juice er lite egnet fordi: -for mye sukker -kullsyre -ingen salter 0 Sportsdrikk som er egnet: - 6g karbohydrater/100ml (60g pr liter) mg natrium pr 100 ml (salter for veskebalanse)

MELLOM 1 OG 2 OMGANG! 0 Sportsdrikke fra start og mellom omgangene. 0 Rosiner 0 Banan 0 Salt kjeks 0 Følg med vesketapet om du husker det! 0 Har dere ei vekt i garderoben så vei dere før og etter kamp, ikke bra om dere går ned mer enn 1 kg!

Ingen eller liten fremgang uten riktig kost 0 Spis nok! – 5 – 6 måltid 0 Fyll på etter trening – innen 1-2 timer 0 Drikk nok! 1 1/2 liter under trening som varer 1 time.! 0 Få i deg nok proteiner, fiber og karbohydrater 0 Karbohydrater er VELDIG viktig etter trening – proteiner gjennom hele dagen. 0 Riktig påfyll mellom 1 og 2 omgang! 0 5 om dagen ! Altså i hvert måltid! 0 Velg rent kjøtt, mye grønt og godt med potet, ris, søtpotet… 0 En sliten og urestituert kropp blir lettere skadet!